Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ , ανακάλυψαν ότι ο λεγόμενος «λευκός θόρυβος» (τυχαίοι ήχοι σε διαφορετικές συχνότητες, π.χ. από τους κινητήρες του αεροπλάνου) μέσα σε ένα αεροσκάφος, έχει μια απρόσμενη επίδραση, καθώς μειώνει την ικανότητα του ανθρώπου να γεύεται ιδιαίτερα το αλάτι και τη ζάχαρη, με συνέπεια τα φαγητά που σερβίρουν οι αεροσυνοδοί, να φαίνονται άγευστα.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι αεροπορικές εταιρίες συχνά προσθέτουν περισσότερο αλάτι, ζάχαρη ή σάλτσες στα φαγητά τους, αν και κάτι τέτοιο μπορεί να γυρίσει «μπούμερανγκ» για μερικούς επιβάτες.
Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει ότι οι αισθήσεις αλληλεξαρτώνται με περίεργους τρόπους, με συνέπεια ο ήχος να παίζει σημαντικό ρόλο στην αντίληψη της γεύσης. Μάλιστα οι βρετανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι, πέρα από την αλλοίωση της γεύσης του αλμυρού και του γλυκού, ορισμένοι ήχοι επηρεάζουν την αντίληψή μας για το πόσο τραγανιστή είναι μια τροφή, πράγμα που υποσυνείδητα επηρεάζει τη γνώμη μας για το πόσο φρέσκια αλλά και εύγεστη είναι. Όσο πιο δυνατός είναι ο θόρυβος ή η μουσική, τόσο από τη μια χάνεται η γεύση του αλμυρού και του γλυκού και τόσο, από την άλλη, αυξάνεται η αίσθηση του τραγανιστού.
Οι επιστήμονες έκαναν διάφορα πειράματα βάζοντας εθελοντές με κλειστά μάτια να τρώνε διάφορα φαγητά, ακούγοντας παράλληλα από ακουστικά ποικίλους θορύβους (ή κανένα θόρυβο) και ζητώντας τους στη συνέχεια να βαθμολογήσουν τη γεύση της τροφής.
Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι όταν οι άνθρωποι ακούνε ευχάριστους ήχους, αντιλαμβάνονται ως πιο γευστικό το φαγητό τους, πράγμα που εξηγεί γιατί τόσα εστιατόρια έχουν μια απαλή μουσική στο υπόβαθρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου