ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Αυτά και άλλα πολλά στην αγνωστη Θράκη των πομάκων


Ιμάμ Αχμέτ απόφοιτος ΕΠΑΘΗ Ζαγάλισα για πολλοστή φορά καταρρίπτει τους μύθους που επιβάλλει ο τουρκικός εθνικισμός, στους Πομάκους, αλλά και στους ανίδεους χριστιανούς. Όλοι, προφορικά και γραπτά, αναπαράγουν τους τουρκικούς μύθους και έτσι τους καθιστούν πανίσχυρους.
Ένας τέτοιος μύθος είναι και η «τουρκική» προέλευση του ονόματος του κεφαλοχωριού Εχίνος (ν. Ξάνθης), οποίος στα τουρκικά ονομάζεται Şahin (γεράκι). Πρόσφατα, οι ανέντιμοι Τούρκοι εθνικιστές, παντελώς αυθαίρετα, σύνδεσαν το όνομα Şahin (Σαχίν) με το όνομα του οθωμανού στρατηγού Λαλά Σαχίν Πασά (Lala Şahin Paşa), ο οποίος υποτίθεται ότι κατέκτησε την περιοχή του Εχίνου και άρα το όνομα του Εχίνου (Şahin) προέρχεται από αυτόν. Τόση περηφάνεια νιώθουν για αυτή την ένδοξη προέλευση του ονόματος, ώστε στο πρόσφατο Χάτουμ (θρησκευτική τελετή για μαθητές που αποπεράτωσαν τη μάθηση του Κορανίου με απαγγελία στίχων του στην αραβική) [23.5.2010], εκτύπωσαν πάνω σε μπλουζάκια τη φράση Νεολαία του Λαλά Σαχίν Πασά (Lala Şahin Paşa Gençliği) και τα μοίρασαν σε παιδιά και έφηβους, οι οποίοι φυσικά τα πήραν και κυκλοφορούσαν με αυτά (χωρίς πάντα να γνωρίζουν, ότι τους χρησιμοποιούν ως κινούμενα προπαγανδιστικά εργαλεία).
Η Ζαγάλισα, αποκαλύπτει το Μεγάλο Ψέμα και την Απάτη, που αφορά στην ονομασία του Εχίνου. Η βεβήλωση της 23.5.2010, διαπράχθηκε από κοινού από τον Ψευτομουφτή Αχμέτ Μετέ και τον Τούρκο πρόξενο Κομοτηνής Μουσταφά Σαρνίτς.
Απο την εφημεριδα των πομακων "Ζαγάλισα"

Δεν υπάρχουν σχόλια: