ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ανακάλυψαν το γονίδιο της κατάθλιψης

Παγκοσμίως 121 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη
«Πιθανόν να έχουμε μια νέα θεραπεία για να αντιμετωπίσουμε αυτό που τώρα θεωρούμε ότι είναι ένας από τους παράγοντες πρόκλησης της κατάθλιψης στον άνθρωπο», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους ο νευροχειρουργός Μάικλ Κάπλιτ του Cornell Medical College και οι συνεργάτες του. Παρεμφερής τεχνική έχει εφαρμοστεί στους εγκεφάλους πασχόντων από τη νόσο του Πάρκινσον και αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί άμεσα και για τη θεραπεία της κατάθλιψης, σύμφωνα με τον νευροχειρουργό.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε ποντίκια ως πειραματόζωα για να μελετήσει τη δραστηριότητα του γονιδίου p11, το οποίο λειτουργεί ως νευροδιαβιβαστής της σεροτονίνης και επηρεάζει την ψυχική διάθεση.
Οπως αναφέρουν στην επιστημονική επιθεώρηση «Science Tranlational Medicine», χρησιμοποιήθηκε ένας γενετικά τροποποιημένος ιός για την εισαγωγή του γονιδίου στα ποντίκια, τα οποία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ξεπέρασαν την κατάθλιψή τους.
Στη συνέχεια έκαναν μελέτες σε εγκεφάλους νεκρών για να διαπιστώσουν αν το γονίδιο έχει την ίδια λειτουργία στον άνθρωπο και διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του p11 ήταν χαμηλότερα στους εγκεφάλους των καταθλιπτικών.
Παγκοσμίως 121 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από κατάθλιψη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), και η νόσος αποτελεί τον νούμερο ένα παράγοντα αυτοκτονιών. Στις ΗΠΑ τουλάχιστον 27 εκατομμύρια άνθρωποι παίρνουν αντικαταθλιπτικά χάπια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: