ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή, 14 Απριλίου 2013

” Το ” χωριό IERISSOS ” στην Νιγηρία μετά την δίκη με την Shell !


ΚΑΘΕ ΟΜΟΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΗ
      =========================================
«Με το στρατό της Νιγηρίας συνεργαζόταν συστηματικά ο πετρελαϊκός κολοσσός SHELL, για να μπορέσει να σταματήσει όποιον τολμούσε να αντιδράσεις στις δραστηριότητες της εταιρίας, όπως αποκάλυψαν πριν λίγα χρόνια μυστικά έγγραφα που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1990. Η ίδια η Shell, ποτέ δεν αρνήθηκε ότι οι εργασίες άντλησης πετρελαίου στο Δέλτα του ποταμού Νίγηρα προκάλεσαν σημαντική περιβαλλοντική μόλυνση, ωστόσο δεν παραδέχθηκε, όπως είναι φυσικό. οποιαδήποτε εμπλοκή της σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ωστόσο, απόρρητα υπομνήματα, φαξ, καταθέσεις μαρτύρων και άλλα έγγραφα δείχνουν ότι η εταιρία πλήρωνε τακτικά τον στρατό ώστε να σταματάει διαδηλώσεις ενάντια στην μόλυνση, πραγματοποιώντας ακόμη και επιδρομές σε χωριά των οποίων οι κάτοικοι υπήρχαν υποψίες ότι αντιτίθενται στα σχέδια της Shell (ναι, η αλήθεια είναι ότι κάτι μου θύμισε αυτό).. Σύμφωνα με ακτιβιστές της φυλής Ογκόνι, η οποία ζει στο δέλτα του Νίγηρα, αρκετές χιλιάδες άτομα σκοτώθηκαν κατά τη δεκαετία του 1990 και πολλοί αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή εξαιτίας του κύματος τρομοκρατίας που επικράτησε. Το 2009, κατά τη διάρκεια της δίκης που έγινε σε αμερικανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο, αυτά τα στοιχεία δεν βγήκαν στο φως. Η Shell είχε κατηγορηθεί ότι συνεργάστηκε με τη νιγηριανή κυβέρνηση στην εκτέλεση του συγγραφέα Κεν Σάρο – Σίουα, το 1995, και άλλων ηγετών της φυλής Ογκόνι. Αντιθέτως, η Shell πλήρωσε 15,5 εκατομμύρια δολάρια στις οκτώ πληγείσες οικογένειες στο πλαίσιο συμβιβασμού. Ανάμεσα στα ντοκουμέντα που βγήκαν στη δημοσιότητα ήταν και μια επιστολή του 1994 σύμφωνα με την οποία η Shell συμφωνούσε να πληρώσει μία μονάδα του νιγηριανού στρατού για να ανακτήσει ένα φορτηγό της εταιρίας, ενέργεια που κόστισε τη ζωή σε ένα μέλος της φυλής Ογκόνι και άφησε άλλα δύο τραυματισμένα. Η Shell δήλωσε ότι έδωσε αυτά τα χρήματα «σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και παροχής θετικού κινήτρου για μελλοντικές αναθέσεις αποστολών».
Η Νιγηρία είναι η πρώτη χώρα σε παραγωγή πετρελαίου στην αφρικανική ήπειρο, με περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, κυρίως λόγω της διαφθοράς στον πετρελαϊκό τομέα»
Από άρθρο του Βήματος, 2011…με κάποιες προσθήκες..Η φωτογραφία από την Ιερισσό, το 2013…

Δεν υπάρχουν σχόλια: