ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Λίστα - φωτιά για το Δημόσιο



 
Τα 20 συν 2 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάργηση, με συνέπεια την απόλυση των υπαλλήλων τους αμέσως μετά το Πάσχα, παρουσιάζει το «Εθνος της Κυριακής»
 
 
 
Γράφουν και σβήνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τα αρμόδια στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου τα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν και θα απολυθούν οι εργαζόμενοί τους αμέσως μετά το Πάσχα. Η ανακοίνωση της τελικής κατάστασης με τους φορείς αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας, πιθανότατα τη Μεγάλη Τρίτη ή τη Μεγάλη Τετάρτη.
 
Στα χέρια του κυβερνητικού επιτελείου έχει περιέλθει λίστα-φωτιά που αφορά την κατάργηση 20+2 φορέων του Δημοσίου, η οποία στηρίζεται σε μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των οργανισμών, που έχουν πραγματοποιήσει ιδιωτικές εταιρείες.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η λίστα που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής», καθώς και οι μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας των οργανισμών θα αποτελέσουν τον βασικό άξονα πάνω στον οποίο θα κινηθεί η τελική απόφαση για την κατάργηση των φορέων.
 
Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν πάντως ότι μέχρι την τελευταία στιγμή δεν αποκλείονται εκπλήξεις, ακόμα και πλήρης ανατροπή των δεδομένων με την ένταξη και μεγάλων φορέων που θα τεθούν προς κατάργηση, καθώς ο υπουργός Επικρατείας Δ. Σταμάτης βρίσκεται σε συνεχή επαφή με υπουργούς προκειμένου να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
 
Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι τα περισσότερα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου που αξιολογούνται ότι δεν επιτελούν κρατικό σκοπό και πρέπει να καταργηθούν δεν απασχολούν μεγάλο αριθμό υπαλλήλων.
 
Επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει και στην κατάργηση οργανικών θέσεων ακόμα και διοικητικών μονάδων σε ΔΕΚΟ και σε εταιρείες του ευρύτερου δημόσιου τομέα που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση. Για τους υπαλλήλους που υπηρετούν στις συγκεκριμένες θέσεις θα καταγγελθεί η σύμβασή τους και θα απολυθούν αμέσως.
 
Από τη Δευτέρα αναμένεται να γίνει το οριστικό ξεκαθάρισμα των φορέων που θα καταργηθούν, καθώς η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προχωρήσει στις απολύσεις περίπου 2.000 υπαλλήλων μέχρι τα τέλη Μαΐου, προκειμένου να αξιοποιήσει αμέσως τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει 2.000 προσλήψεις από επιτυχόντες παλαιότερων διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
 
Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν πως θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι μαζί με τους φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν, θα ανακοινωθούν και καταργήσεις οργανικών θέσεων ακόμα και ειδικοτήτων ή δομών σε φορείς που βρίσκονται υπό ιδιωτικοποίηση.
 
Δεξαμενή απομακρύνσεων
Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μια μεγάλη δεξαμενή υποχρεωτικών απομακρύνσεων θα προέλθει από καταργούμενες θέσεις στην ΕΥΑΘ, στους οργανισμούς μικρών λιμανιών και μαρινών, στα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, στον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών, αλλά και από την ΕΥΔΑΠ, τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ, τα ΕΛΠΕ ή τη ΛΑΡΚΟ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το ενδεχόμενο να καταργηθούν ειδικότητες όπως προσωπικό καθαριότητας ή κλητήρες που κρίνεται ότι μπορούν να αντικατασταθούν από εξωτερικούς συνεργάτες, μειώνοντας το μισθολογικό κόστος των φορέων.
 
Σε περιπτώσεις συγχωνεύσεων οργανισμών προβλέπεται ότι οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που θα κριθούν ως πλεονάζοντες θα απολυθούν μετά την καταγγελία της σύμβασής τους. Η τελική απόφαση για την κατάργηση των φορέων, των οργανικών θέσεων αλλά και των δομών του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν θα έχει ως αιτιολογική βάση τη μη εξυπηρέτηση των σκοπών του Δημοσίου.
 
Ο αρμόδιος υπουργός Α. Μανιτάκης σε πρόσφατη εγκύκλιό του για τη συμπλήρωση του Μητρώου των Φορέων του Δημοσίου άφησε ανοιχτό το παράθυρο να μετατραπούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου σε φορείς ιδιωτικού δικαίου, εάν διαπιστωθεί ότι δεν εξυπηρετούν σκοπούς που εντάσσονται στον σκληρό πυρήνα του κράτους. Με την αλλαγή του νομικού καθεστώτος θα τεθούν σε διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να κριθεί εάν θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, θέτοντας τους υπαλλήλους τους στην «κόκκινη γραμμή» της απόλυσης.
 
Οι φορείς που έχουν μπει στην «κόκκινη ζώνη» της κατάργησης είναι:
 
1. Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού
 
2. Ελληνικό Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών
 
3. Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών
 
4. Εθνικό Ιδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης ο «Γέρος του Μοριά»
 
5. Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων
 
6. Κέντρο Ερευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Αμυνας
 
7. Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας
 
8. Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό & τη Δημοκρατία
 
9. Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου
 
10. Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου
 
11. Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων
 
12. Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας
 
13. Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας
 
14. Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας
 
15. Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων
 
16. Ανώνυμη Εταιρεία της Διώρυγας της Κορίνθου
 
17. Ανώνυμη Εταιρεία «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις»
 
18. ΑΕΜΥ ΑΕ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας)
 
19. Οργανισμός Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης
 
20. Εταιρεία Διανομής Αερίου ΑΕ.
 
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται επίσης η κατάργηση της Μονάδας Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ ΑΕ) και η κατάργηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
 
 ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: