ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

FBI: Συνελήφθη ο βομβιστής;
















Σύλληψη έχει πραγματοποιηθεί στη Βοστόνη. Ενώ οι έρευνες για την επίθεση στη Βοστόνη συνεχίζονται, το CNN μετέδωσε πριν από λίγο πως το FBI τα στοιχεία για την ταυτότητα του υπόπτου ήρθαν μετά από ανάλυση ενός βίντεο, το οποίο τραβήχτηκε από ένα διαμέρισμα που βρίσκεται κοντά στο σημείο που σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη, ενώ για την εξέλιξη αυτή στην έρευνα βοήθησε και βίντεο από τοπικό τηλεοπτικό μέσο στη Βοστόνη. Το βίντεο δείχνει τον ύποπτο να αφήνει ένα σακίδιο στο σημείο όπου σημειώθηκε η δεύτερη έκρηξη. Επίσης και σύμφωνα πάντα με το CNN, βρέθηκαν υπολείμματα χύτρας ταχύτητας σε ταράτσα κτιρίου που βρίσκεται κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η έκρηξη.

Στο μεταξύ, ένας «μοναχικός λύκος» κρύβεται πίσω από την επίθεση που σημειώθηκε στον Μαραθώνιο της Βοστόνης τη Δευτέρα και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες. Σε αυτό το συμπέρασμα οδηγούνται σε πρώτη φάση οι Αρχές, λαμβάνοντας υπόψιν τις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν για τις βόμβες. Μάλιστα, από τις μέχρι τώρα έρευνες, προκύπτει πως πρόκειται για έναν μοναχικό τρομοκράτη, ο οποίος έφτιαξε βόμβες μόνος του, χρησιμοποιώντας πατέντες ιδιαίτερα διαδεδομένες στο Διαδίκτυο.

Από τη μία, σύμφωνα και με το CNN, αυτές οι πατέντες έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά με αυτά που έχει προτείνει η Αλ Κάιντα στους υποστηρικτές της ανά τον κόσμο, ενώ είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και ανιχνεύονται δύσκολα. Είναι ωστόσο και μία «συνταγή» την οποία μπορεί εύκολά να ακολουθήσει από ακροδεξιούς που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι δρουν μόνοι τους, χωρίς συνεργούς.

Το ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι βομβιστικές επιθέσεις στη Βοστόνη εντάσσονται σε ένα ευρύτερο σχέδιο τόνισε και η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο. Η Ναπολιτάνο δήλωσε πως «λόγω των αυξημένων προφυλάξεων» οι αρχές θα παρατείνουν τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας —ορατά και μη— στα μέσα μεταφοράς. Παράλληλα, η υπουργός προέτρεψε τους Αμερικανούς να παραμείνουν σε εγρήγορση και να ενημερώνουν άμεσα τα τοπικά όργανα της τάξης για οποιαδήποτε ένδειξη ύποπτης δραστηριότητας.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ αξιωματούχοι έχουν ήδη κάνει γνωστό πως ανάμεσα στις συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν είναι ένα είδος ωρολογιακού μηχανισμού, μία βασική μίξη εκρηκτικών, καθώς και μεταλλικό δοχείο, μέσα στο οποίο βρίσκονταν μεταλλικά σφαιρίδια, καρφιά, καθώς και άλλα μεταλλικά αντικείμενα. Σύμφωνα μάλιστα με το FBI, το δοχείο πρέπει να είναι χύτρα ταχύτητας.

Επίσης, ειδικός στα εκρηκτικά δήλωσε πως το κίτρινο χρώμα του καπνού μετά τις εκρήξεις πιθανότατα δείχνει πως υπήρχε μέσα στους αυτοσχέδιους μηχανισμούς άνθρακας ή κάποια οργανική ουσία, όπως ζάχαρη. Ο ειδικός πρόσθεσε πως εξαιτίας του λευκού καπνού, έγινε άμεσα σαφές πως δεν επρόκειτο για εξελιγμένους, στρατιωτικούς εκρηκτικούς μηχανισμούς. Άλλοι ειδικοί αναφέρουν πως για την παρασκευή των βομβών χρησιμοποιήθηκε πυρίτιδα.

Τι αναφέρει η «θανατηφόρα» επιστολή

Ένα δέμα το οποίο περιείχε μια ύποπτη ουσία στάλθηκε στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα. Το δέμα παραλήφθηκε στην υπηρεσία αλληλογραφίας του Λευκού Οίκου και από εκείνη τη στιγμή εξετάζεται από τις Αρχές. Σύμφωνα με αξιωματούχο, το γράμμα παραλήφθηκε την Τρίτη. Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν πως χθες ένα γράμμα το οποίο προοριζόταν για τον γερουσιαστή Ρότζερ Γουίκερ, είχε στο εσωτερικό του την ουσία ρικίνη, δηλητήριο που μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο.

Σύμφωνα με το Associated Press, τα δύο γράμματα που εστάλησαν στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και τον γερουσιαστή Ρότζερ Γουϊκερ από το Μέμφις του Τενεσσί έγραφαν το ίδιο μήνυμα: «Το να βλέπεις το κακό και να μην το ξεσκεπάζεις είναι σαν να γίνεσαι ένα σιωπηλός συμμέτοχος στη συνέχιση του». Η υπογραφή στα γράμματα είναι: «Είμαι ο KC και εγκρίνω αυτό το μήνυμα». Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων το FBI που έχει αναλάβει την έρευνα και ελέγχει εξονυχιστικά τα γράμματα στον Λευκό Οίκο και την Γερουσία έχει στο μικροσκόπιο του έναν ύποπτο.

Για το ύποπτο δέμα προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ υπήρξε ενημέρωση από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες για το συστατικό το οποίο βρισκόταν στο εσωτερικό του. Ο εκπρόσωπος του Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως έχουν γίνει ήδη οι πρώτες εργαστηριακές εξετάσεις και αυτήν τη στιγμή πραγματοποιούνται οι δεύτερες, προκειμένου να επαληθευτούν τα αποτελέσματα. Σε ερώτηση για το εάν συνδέεται η αποστολή του ύποπτου δέματος με την επίθεση στη Βοστόνη, ο Λευκός Οίκος τονίζει πως το FBI δεν θεωρεί πως υπάρχει - προς το παρόν τουλάχιστον - κάποια σύνδεση των δύο περιστατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: