ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Εικόνα από όλη την επιφάνεια του Ηλιου

Εικόνα από όλη την επιφάνεια του Ηλιου
Για πρώτη φορά οι επιστήμονες μπορούν να μελετούν ολόκληρη την επιφάνεια του Ηλιου ταυτόχρονα: οι δίδυμοι δορυφόροι Stereo της ΝΑSΑ ευθυγραμμίστηκαν σε αντιδιαμετρικά αντίθετες θέσεις γύρω από το άστρο και το απαθανάτισαν μεταδίδοντας εντυπωσιακές, στερεοσκοπικές εικόνες

«Μπορούμε για πρώτη φορά να παρακολουθούμε την ηλιακή δραστηριότητα σε όλο το τρισδιάστατο μεγαλείο της» σχολίασε ο ελληνικής καταγωγής Αγγελος Βουρλίδας, μέλος της ομάδας Stereo.
Η δυνατότητα παρακολούθησης του Ηλιου απ' όλες τις πλευρές θα επιτρέψει τον εντοπισμό ηλιακών καταιγίδων που ξεσπούν στην πλευρά του άστρου, η οποία παραμένει αθέατη από τη Γη εκείνη τη στιγμή. Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει την έκδοση έγκαιρων προειδοποιήσεων για επικίνδυνο «διαστημικό καιρό» - τα σωματίδια που εκτοξεύονται στις ηλιακές εκρήξεις απειλούν τους δορυφόρους, τους αστροναύτες και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης. Οι αστροφυσικοί υποψιάζονται ότι μεγάλες εκρήξεις στην επιφάνεια του Ηλιου -ηλιακές εκλάμψεις και εκτινάξεις στεμματικού υλικού- μπορούν να συμβαίνουν ταυτόχρονα σε αντιδιαμετρικές περιοχές και να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η αποστολή Stereo τους διαφωτίζει γύρω από αυτό το θέμα, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ». Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι δορυφόροι της αποστολής θα μπορούν να εντοπίζουν εκρήξεις πριν γίνουν ορατές από τη Γη. Τον περασμένο Αύγουστο, για παράδειγμα, μία ασυνήθιστα μεγάλη έκρηξη «κατάπιε» τα δύο τρίτα της ηλιακής επιφάνειας. Το μεγαλύτερο μέρος της ήταν αθέατο εκείνη την ώρα από τη Γη, οι δορυφόροι Stereo όμως ήταν σε θέση να την καταγράψουν. Οι δίδυμοι δορυφόροι εκτοξεύτηκαν το 2006 και από τότε κινούνται στην ίδια τροχιά με τη Γη στο ταξίδι γύρω από τον Ηλιο. Σταδιακά όμως απομακρύνθηκαν μεταξύ τους, έτσι ώστε ο ένας να προηγείται του πλανήτη και ο άλλος να τον ακολουθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: