ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Τα δελφίνια του Κορινθιακού καταδικασμένα σε θάνατο


Τα δελφίνια του Κορινθιακού καταδικασμένα σε θάνατο

Τα πανέμορφα δελφίνια του Κορινθιακού είναι καταδικασμένα σε θάνατο! Σύμφωνα με τις οικολογικές οργανώσεις, σχεδόν κάθε μήνα ένα δελφίνι εντοπίζεται νεκρό στις ακτές του συγκεκριμένου κόλπου, καθώς η αυξημένη ρύπανση του βυθού σε βαρέα μέταλλα, η οποία είναι κατά 20% πάνω από το όριο, δηλητηριάζει τους πνεύμονες του συμπαθούς θηλαστικού.

Από τον Αύγουστο μέχρι τον Φεβρουάριο έχουν εντοπιστεί συνολικά δεκατέσσερα δελφίνια νεκρά, ωστόσο οι αρμόδιοι εκτιμούν ότι ο αριθμός των νεκρών θηλαστικών είναι διπλάσιος. Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο διέρχονται από τον Κορινθιακό κόλπο περίπου 200 με 250 δελφίνια, εκ των οποίων το 10% χάνει τη ζωή του κατά το πέρασμα από τον κόλπο.

Χαρακτηριστικό της αύξησης του θλιβερού αυτού φαινομένου αποτελεί το γεγονός πως τα τελευταία δώδεκα χρόνια ο μέσος αριθμός εκβρασμένων δελφινιών στις ακτές του Κορινθιακού ήταν 6,6 τον χρόνο.


Σήμερα, όμως, ο αριθμός αυτός έχει διπλασιαστεί. Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα «Δελφίνια Κορινθιακού Κόλπου» του Ινστιτούτου Κητολογικών Ερευνών, που ξεκίνησε το 1995 και αποσκοπεί στην καταγραφή και μελέτη των πληθυσμών των τεσσάρων ειδών δελφινιών που ζουν στη συγκεκριμένη περιοχή, στον Κορινθιακό έχει καταγραφεί ένα απρόσμενο και μοναδικό φαινόμενο:


Τρία από τα είδη δελφινιών του Κορινθιακού (ζωνοδέλφινα, κοινά δελφίνια και σταχτοδέλφινα) σχηματίζουν μικτά κοπάδια. Η συμβίωση των παραπάνω ειδών δεν έχει παρατηρηθεί πουθενά στον κόσμο έως σήμερα ως μόνιμο φαινόμενο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: