ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Απο αυτους θα μπεί κανένας φυλακή ; Θα δούμε έστω και μία περιουσία να δεσμεύεται;

Στρατιά επίορκων εφοριακών σε... στενή παρακολούθηση  Στρατιά επίορκων εφοριακών σε... στενή παρακολούθηση

Εκατοντάδες υπάλληλοι με αδικαιολόγητα ακίνητα και καταθέσεις, που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» του υπ. Οικονομικών, οδεύουν προς τον εισαγγελέα






Ελέγχους στα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων εφοριακών που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» των ύποπτων για διαφθορά, διενεργεί το υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται να προχωρήσει σε παραπομπές υποθέσεων στη Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για υπαλλήλους και ανώτερα στελέχη εφοριών οι οποίοι, σύμφωνα με τα πορίσματα των ελέγχων από οικονομικούς επιθεωρητές, αλλά και με βάση καταγγελίες φορολογούμενων και συναδέλφων τους κατηγορούνται για χρηματισμό, εκβιασμό, παράνομη κάλυψη και διευθέτηση φορολογικών υποθέσεων, δωροδοκία, υπόγειες συναλλαγές με φοροφυγάδες και κακή συμπεριφορά.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι οι έλεγχοι που προχωρούν με ταχείες διαδικασίες περιλαμβάνουν αντιπαραβολή των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων ετών με τα περιουσιακά τους στοιχεία και τον τρόπο διαβίωσης καθώς και άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Οι διασταυρώσεις στοιχείων γίνονται με βάση τα αποτελέσματα των ΕΔΕ που έχουν διαταχθεί σε βάρος τους και από τα οποία προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για διαφθορά.
Στο στόχαστρο
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο βρίσκονται μεταξύ άλλων 70 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που, ενώ δήλωναν μέσο εισόδημα 50.000 ευρώ τον χρόνο, διαπιστώθηκε ότι έχουν ακίνητη περιουσία από 800.000 ευρώ έως και 3 εκ. ευρώ, 234 υπάλληλοι που δεν υπέβαλαν καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος και 50 υποθέσεις διαφθοράς εφοριακών και τελωνειακών που προέκυψαν έπειτα από καταγγελίες πολιτών.
Εκτεταμένους ελέγχους στις Εφορίες πραγματοποιεί το υπ. Οικονομικών υπό την εποπτεία του Δ. Γεωργακόπουλου.
Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, εάν μετά τον έλεγχο που διενεργείται αυτή την περίοδο στο «πόθεν έσχες» και το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών των ύποπτων για χρηματισμό υπαλλήλων διαπιστωθεί ότι το δηλωθέν εισόδημά τους ή τυχόν κληρονομιές, δωρεές και γονικές παροχές που έγιναν προς αυτούς δεν δικαιολογούν την περιουσία και τον τρόπο διαβίωσης, τότε θα αντιμετωπίσουν κυρώσεις που μπορεί να φθάσουν ακόμη και μέχρι την οριστική τους απόλυση.
Οι κατηγορίες για παραπτώματα εφοριακών αυξάνουν με ραγδαία ταχύτητα, καθώς οι ΕΔΕ που είχαν διαταχθεί τον περασμένο Νοέμβριο ήταν 90 για ισάριθμους εφοριακούς, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις 150. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αφήνουν αιχμές κατά των υπηρεσιακών πειθαρχικών συμβουλίων για ολιγωρία και «συγκάλυψη», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι από τις εκατοντάδες υποθέσεις που ελέγχονται πειθαρχικά ένας μικρός αριθμός ολοκληρώνεται.

ΜΠΙΖΝΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
Το κύκλωμα των προστίμων
Το τελευταίο σοβαρό κρούσμα διαφθοράς εφοριακών αφορά πάνω από 10 υψηλόβαθμους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι έχουν μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και θα κληθούν τις επόμενες ημέρες, για να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.
Οι συγκεκριμένοι εφοριακοί φέρονται ότι προχωρούσαν παράνομα σε επαναληπτικούς ελέγχους επιχειρήσεων, στις οποίες είχαν καταλογιστεί μεγάλα πρόστιμα για τεράστιες οφειλές προς το Δημόσιο από φοροδιαφυγή και εικονικά τιμολόγια.
Σύμφωνα με καταγγελία που έκαναν σε βάρος τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, πριν από περίπου έναν χρόνο άλλοι υψηλόβαθμοι συνάδελφοί τους, οι οποίοι αντελήφθησαν τι συνέβαινε, οι ελεγχόμενοι από τη Δικαιοσύνη επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών φέρονται ότι μηδένιζαν πρόστιμα και οφειλές, κυρίως ιδιωτικών επιχειρήσεων, με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν γίνει σωστά οι έλεγχοι από το προηγούμενο κλιμάκιο.
Οι... επανέλεγχοι
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της δικαστικής έρευνας, σε περιπτώσεις ιδιωτικών εταιρειών σε βάρος των οποίων είχαν βεβαιωθεί μεγάλα πρόστιμα από κλιμάκιο υπαλλήλων του υπ. Οικονομικών που έβγαινε για ελέγχους, οι φερόμενοι ως ύποπτοι για αδικήματα σε βάρος του Δημοσίου συνάδελφοί τους έκαναν επανέλεγχο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και βεβαίωναν ότι δεν υπάρχει οφειλή, ενώ μηδένιζαν τα πρόστιμα.
Από τα σοβαρότατα στοιχεία της έρευνας, που κοντεύει να ολοκληρωθεί, φέρονται ότι έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά στο Δημόσιο, που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Την υπόθεση, που έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από πλευράς συλλογής αποδεικτικού υλικού, διερευνά εισαγγελέας του τμήματος δίωξης οικονομικού εγκλήματος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας.
Τα αδικήματα για τα οποία ελέγχονται είναι σε βαθμό κακουργήματος, όπως απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική περίπτωση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, που επισύρει ακόμη και ισόβια κάθειρξη.
Σύμφωνα επίσης με τις ίδιες πηγές, οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, ανέρχονται σε περισσότερες από είκοσι.
  • Το στίγμα
  • Πλούσια είναι η λίστα του υπ. Οικονομικών για τους ύποπτους υπαλλήλους του, είτε αυτοί είναι υψηλόβαθμα στελέχη, είτε απλοί υπάλληλοι στις ΔΟΥ.
     
  • Βροχή οι ΕΔΕ
  • Οι κατηγορίες για παραπτώματα εφοριακών αυξάνουν με ραγδαία ταχύτητα, καθώς οι ΕΔΕ που είχαν διαταχθεί τον περασμένο Νοέμβριο ήταν 90 για ισάριθμους εφοριακούς, ενώ σήμερα ο αριθμός αυτός έχει ξεπεράσει τις 150.
     
  • Οι «καταθέτες»
  • Στο στόχαστρο βρίσκονται 70 υπάλληλοι του υπ. Οικονομικών που, ενώ δήλωναν μέσο εισόδημα 50. 000 ευρώ τον χρόνο, διαπιστώθηκε ότι έχουν ακίνητη περιουσία από 800.000 ευρώ έως και 3 εκατομμύρια ευρώ.
     
  • Η «λυπητερή»
  • Ανυπολόγιστη ζημιά στο Δημόσιο, που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατ. ευρώ, προκάλεσε το κύκλωμα που έσβηνε πρόστιμα μεγάλων εταιρειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: