ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Η Κίνα στη μαχη για τα κοιτάσματα που βρίσκονται στο πλουσιο υπέδαφος της Αρκτικής


Η Κίνα διευρύνει τις δραστηριότητές της στην -όλο και θερμότερη- Αρκτική Θάλασσα. Την ώρα που οι προθέσεις
 
Asia Times: Η Κίνα στην Αρκτική
και η πολιτική της Κίνας για αυτή την περιοχή δεν είναι ξεκάθαρες, είναι όλο και εμφανέστερη η παρουσία της στην περιοχή.
Η Κίνα προσπαθεί να δημιουργήσει φιλικούς δεσμούς με τα αμέσως ενδιαφερόμενα κράτη για την περιοχή (Ρωσία, ΗΠΑ, Δανία, Νορβηγία, Καναδάς) και να παίρνει μέρος σε διεθνείς οργανισμούς σχετικούς με την περιοχή, όπως το Αρκτικό Συμβούλιο. Η περιοχή διαθέτει τεράστια αποθέματα φυσικών πόρων. Το γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ εκτιμά ότι 25% από τους υδρογονάνθρακες που δεν έχουν ανακαλυφθεί ακόμη βρίσκονται στον αρκτικό κύκλο. Οι κινεζικές αρχές δεν αποκαλύπτουν τα σχέδιά τους για την περιοχή, ενώ ελάχιστες είναι και οι αναφορές κρατικών εκπροσώπων για το ζήτημα αυτό.

Η Κίνα διαθέτει το μεγαλύτερο, μη πυρηνικό, παγοθραυστικό στον κόσμο, το XueLong(Ο Δράκος του Χιονιού), το οποίο ήδη έχει πραγματοποιήσει 26 ερευνητικές αποστολές στην περιοχή από το 1984 και τέσσερις μέσα στα τελευταία χρόνια.

Είναι άλλη μια πρωτιά για την Κίνα, η οποία αποδεικνύει ότι ο Βόρειος Πόλος αλλάζει με τον θαλάσσιο πάγο να μειώνεται και να λιώνει χρόνο με τον χρόνο. Λίγα χρόνια πριν ένα ανάλογο ταξίδι θα ήταν αδύνατο λόγω της πυκνότητας των πάγων. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι την θερινή περίοδο ο Βόρειος Πόλος δεν θα καλύπτεται από πάγο, κάτι που μπορεί να συμβεί από το 2013 ή και το 2060. Ωστόσο, κομμάτια πάγου θα επιπλέουν στην θαλάσσια περιοχή εμποδίζοντας την ναυσιπλοΐα. Η όλο και πυκνότερη εμφάνιση πλοίων στην περιοχή και η άνοδος της Παγκόσμιας θερμοκρασίας έχουν επιφέρει το λιώσιμο των πάγων στην περιοχή, οδηγώντας την θάλασσα σε άνοδο της θερμοκρασίας εξαιτίας της απορρόφησης  ηλιακής ακτινοβολίας.

Στις 5 Μαρτίου 2010 ο Εθνικός Ραδιοτηλεοπτικός σταθμός δημοσίευσε σχόλια του Υπονάυαρχου Yin Zhin που συμβούλευε την Κινεζική ηγεσία να μην μείνει πίσω στο αρκτικό ζήτημα. Ιδιαίτερα ανέφερε ότι σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, ο Βόρειος Πόλος και η Γύρω περιοχή αποτελούν Παγκόσμια Κληρονομιά και δεν ανήκουν σε καμία χώρα. Μάλιστα, τόνισε ότι η Κίνα πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στην εξερεύνηση της Αρκτικής καθώς η Κίνα διαθέτει το 1/5 της ανθρωπότητας. Ενώ, κατέκρινε και τις χώρες που διεκδικούν μερίδιο από την περιοχή. Έχει θεωρηθεί ότι μέσα από το σχόλιο αυτό του Κινέζου Υποναύαρχου φαίνεται ότι  η Κίνα έχει αρχίσει να λαμβάνει μια πιο επιθετική στάση απέναντι στο θέμα της Αρκτικής. Ο στρατός και το ναυτικό της Κίνας έχουν αρχίσει να αυξάνονται με σκοπό να κάνουν αισθητή την παρουσία τους τα επόμενα χρόνια στην περιοχή. Αυτό έχει οδηγήσει και σε φαινόμενα εισόδου αμερικανικών πλοίων μέσα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κίνας. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας έχουν το δικαίωμα ξένα πλοία, εμπορικά και μη, να μπαίνουν στα ύδατα μίας άλλης χώρας, υπό προϋποθέσεις.

Δημοσίευμα του Κέντρου Ερευνών Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης "China Prepares for an Ice-Free Arctic" αναφέρει ότι η Κίνα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση καθώς δεν συνορεύει η ακτογραμμή της με τον αρκτικό κύκλο. Σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας οι Πέντε χώρες που συνορεύουν με τον αρκτικό κύκλο μπορούν να διεκδικήσουν τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων από 200 μέχρι 350 ναυτικά μίλια. Το Αρκτικό Συμβούλιο, είναι το συμβούλιο κορυφής των αρκτικών χωρών, το οποίο ασχολείται με τα θέματα της περιοχής και με τους γηγενείς πληθυσμούς.  Τα μέλη του Αρκτικού Κύκλου είναι: Καναδάς, Ισλανδία, Ρωσία, Δανία, ΗΠΑ,  Νορβηγία,  Φινλανδία και  Σουηδία..

Στο Αρκτικό Συμβούλιο μπορούν να συμμετάσχουν και ως παρατηρητές και άλλα κράτη όπως και φυλές της περιοχής. Η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιταλία έχουν παρευρεθεί στο Συμβούλιο. Είναι φανερό ότι η Κίνα έχει καθορίσει την στάση της και προσβλέπει στην χρήση προϋπαρχόντων καθεστώτων για να βελτιώσει τις διμερείς και πολυμερείς σχέσεις της. Ήδη η Κίνα έχει ξεκινήσει συνομιλίες με την Νορβηγία και τον Καναδά.

Εν κατακλείδι, με μία όλο και θερμότερη Αρκτική και χωρίς ξεκάθαρη στρατηγική από την μεριά της Κίνας στην Βόρεια Παγωμένη Θάλασσα, είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις μακροπρόθεσμες εξελίξεις. Θα είναι εξαιρετικής σημασίας για την Κίνα να αποκτήσει πρόσβαση στα πλούσια κοιτάσματα της θαλάσσιας περιοχής. Όμως, και οι υπόλοιπες χώρες που συνορεύουν με τον Αρκτικό κύκλο έχουν ήδη ξεκινήσει να δηλώνουν έντονα την παρουσία τους, όπως με την παρουσία της καναδικής ακτοφυλακής και την όλο και μεγαλύτερη αύξηση του Ρωσικού πληθυσμού στα παράλια του Κόλπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: