ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 5 Ιουλίου 2014

Διέγραψε η Ρωσία το 90% του χρέους της Κούβας

  
Η Κάτω Βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου επικύρωσε σήμερα μια συμφωνία που είχε υπογραφεί μεταξύ Ρωσίας και Κούβας, με την οποία ακυρώνεται το 90% του υπέρογκου χρέους της Αβάνας προς την πρώην Σοβιετική Ένωση, ένα θέμα που αποτελούσε αγκάθι στις σχέσεις των δύο χωρών.
Η συζήτηση του θέματος και η ψηφοφορία έγινε μία εβδομάδα πριν από την επίσκεψη που πρόκειται να πραγματοποιήσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κούβα με σκοπό την ενδυνάμωση των εμπορικών σχέσεων. Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν πρόκειται να συναντηθεί στην Αβάνα και με τον ιστορικό ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο.
Το κείμενο που εγκρίθηκε σήμερα προβλέπει τη διαγραφή ενός χρέους που εκτιμάται ότι φτάνει τα 35,2 δισεκατομμύρια δολάρια και την αποπληρωμή του υπόλοιπου (περίπου 3,5 δισ. δολάρια) μέσα στην επόμενη δεκαετία. Τα ποσά που θα καταβάλει η Κούβα σε ειδικούς λογαριασμούς θα χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στην κουβανική οικονομία.
Η συμφωνία είχε υπογραφεί στις 25 Οκτωβρίου 2013, όταν ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφθηκε την Κούβα και υπέγραψε μια σειρά από συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας. Δεν είχε διαρρεύσει όμως καμία λεπτομέρεια της ρύθμισης του χρέους της Κούβας προς την πρώην ΕΣΣΔ.
Οι σχέσεις της Ρωσίας με την Κούβα ουσιαστικά διακόπηκαν με την κατάρρευση και τη διάλυση της ΕΣΣΔ στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Από το 2005 ωστόσο η σχέση των δύο χωρών αναθερμάνθηκε. Η Μόσχα είναι σήμερα ο ένατος εμπορικός εταίρος της Αβάνας, αλλά υπολείπεται κατά πολύ της Βενεζουέλας, της Κίνας και της Ισπανίας, των τριών μεγαλύτερων εμπορικών και οικονομικών εταίρων του νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: