ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Κάνε ένα τεστ και μάθε πόσο θα ζήσεις.......εκτός και αν σε πατήσει αυτοκίνητο

Life___and_death_by_Redjuice
Ένα τεστ αίματος που θα αποκαλύπτει πόσο γρήγορα γερνάει κανείς – και έτσι θα υπολογίζει σε αδρές γραμμές πόσο θα ζήσει - προγραμματίζεται να διατεθεί αργότερα εφέτος στην βρετανική αγορά.
 
Οι επικριτές του τεστ, που θα κοστίζει 700 δολάρια (495 ευρώ), υποστηρίζουν ότι η αμφιλεγόμενη νέα τεχνολογία ανοίγει το κουτί της Πανδώρας, καθώς λ.χ. οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούσαν να απαιτούν να γίνεται η εξέταση πριν προχωρήσουν στην σύναψη συμβολαίων.
 
Ωστόσο, οι υπέρμαχοί του αντιτείνουν ότι μπορεί να παράσχει πολύτιμες πληροφορίες για πολλές αρρώστιες που σχετίζονται με το γήρας – από την καρδιοπάθεια έως το Αλτσχάιμερ και τον καρκίνο.

 Οι επιστήμονες που το επινόησαν, από την πλευρά τους, λένε ότι παρέχει τη δυνατότητα να διαπιστωθεί εάν η «βιολογική ηλικία» ενός ατόμου συμπίπτει με την χρονολογική του.
 
Το τεστ βασίζεται στην μέτρηση των άκρων των χρωμοσωμάτων, τα οποία λέγονται τελομερή. Το μήκος των τελομερών βραχύνεται καθώς γερνάμε και μελέτες έχουν δείξει πως όσοι έχουν τελομερή με μήκος μικρότερο από το φυσιολογικό, πεθαίνουν νεώτεροι απ’ ό,τι όσοι έχουν τελομερή με μεγάλο μήκος.
 
Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο έλεγχος των τελομερών θα γίνει εκτεταμένος μέσα στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια, αλλά υπάρχουν ήδη επιστήμονες που αμφισβητούν την αξία του και αναρωτιούνται εάν εγείρονται ηθικά ζητήματα από την ευρεία διάθεσή του στο κοινό.
 
Η αγωνία τους δεν είναι μόνον πως θα αντιδρά όποιος μαθαίνει πόσο «μεγάλος» είναι, αλλά και το ενδεχόμενο να εκμεταλλευτούν το τεστ εταιρείες και οργανισμοί που θα προσπαθούν να πουλήσουν στους αδαείς αμφιβόλου ποιότητος αντιγηραντικές θεραπείες και ψεύτικα ελιξίρια ζωής.
 
Μεγάλη ακρίβεια

«Ξέρουμε ότι όσοι γεννιούνται με τελομερή με μήκος πιο κοντό από το φυσιολογικό, έχουν μικρότερο προσδόκιμο επιβίωσης», δήλωσε η δρ Μαρία Μπλάσκο, από το Ισπανικό Εθνικό Κέντρο Μελέτης του Καρκίνου (SNCR) στη Μαδρίτη, η οποία επινόησε το νέο τεστ.

«Δεν ξέρουμε όμως εάν τα μακρύτερα τελομερή εγγυώνται μεγαλύτερη διάρκεια ζωής – τουλάχιστον στους ανθρώπους».

Η δρ Μπλάσκο τόνισε πως το νέο τεστ έχει ως μεγαλύτερο όπλο του την ακρίβειά του. «Μπορεί να ανιχνεύσει πολύ μικρές διαφορές στο μήκος των τελομερών και γίνεται τόσο απλά και γρήγορα, ώστε μπορούν να αναλυθούν ταυτοχρόνως πολλά δείγματα», είπε. «Το πιο σημαντικό είναι πως μπορεί να ανιχνεύσει τα επικίνδυνα τελομερή, δηλαδή αυτά που είναι πολύ κοντά».

Η εταιρεία της δρος Μπλάσκο, η Life Length, βρίσκεται σε συζητήσεις με ιατρικές διαγνωστικές εταιρείες σε όλη την Ευρώπη, για να διατεθεί το τεστ στο εμπόριο και να αρχίσουν να συλλέγονται δείγματα αίματος που θα στέλνονται στην Ισπανία για ανάλυση. «Είναι πιθανό μέσα στο 2011 να ολοκληρωθεί η συμφωνία με μια βρετανική διαγνωστική εταιρεία», είπε.

Παγκόσμια πρώτη

Αν και η Life Length δεν είναι η μοναδική εταιρεία που διαθέτει τεστ μέτρησης των τελομερών, είναι η μοναδική που ετοιμάζεται για διάθεση αυτών των τεστ στο ευρύ κοινό και η μοναδική που διαθέτει ένα τεστ με αρκετή ακρίβεια ώστε να έχει πρακτική αξία, δήλωσε ο καθηγητής Τζέρι Σάι από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Southwestern στο Τέξας.

«Αυτό που είναι σημαντικό για τη γήρανση είναι το μήκος των τελομερών», είπε ο δρ Σάι, ο οποίος είναι επιστημονικός σύμβουλος στην Life Length. «Αυτό που κάνει τα κύτταρα να σταματούν να αναπτύσσονται είναι το κοντό μήκος των τελομερών – και αυτό αποκαλύπτει το τεστ».

Οι δύο επιστήμονες λένε πως προς το παρόν δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα αποτελέσματα του τεστ για να υπολογιστεί με ακρίβεια σε πόσους μήνες και χρόνια θα πεθάνει κανείς. Όσο πιο κοντό θα είναι το μήκος των τελομερών, όμως, τόσο πιο επιτακτικό θα είναι να λάβει κανείς μέτρα για να βοηθήσει την υγεία του, τονίζουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: