ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Παγκόσμιος ΣΑΛΟΣ:Ένοχος για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων ο «γκουρού της δίαιτας» Πιερ Ντουκάν


Κάνει πάταγο τα τελευταία χρόνια με την «πρωτεϊνική» δίαιτα του, που ακολουθούν δεκάδες αστέρες του Χόλυγουντ και υπόσχεται απώλεια αρκετών κιλών μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο Γάλλος γιατρός και διεθνής «γκουρού της δίαιτας» Πιερ Ντουκάν όμως, κατηγορείται για το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων που χρησιμοποίησαν το φαρμάκο Mediator με σκοπό την απώλεια βάρους.

Το γαλλικό δικαστήριο έκρινε ένοχο τον Ντουκάν για παράβαση της ιατρικής δεοντολογίας και ηθικής και του απαγόρευσε προσωρινά την εξάσκηση του επαγγέλματος του.

Σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Υγείας 500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από προβλήματα στις καρδιακές βαλβίδες που προκάλεσε το Mediator, ενώ μελέτες ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων του Mediator σε 2.000.

Το φάρμακο Mediator πωλείτο τη δεκαετία του 1970 στους διαβητικούς αρχικά κι έπειτα ως ανορεκτικό σε όσους επιθυμούσαν μείωση του σωματικού τους βάρους.
Το 1971 μία ασθενής του Ντουκάν, η Μαρί- Κλοντ είχε λάβει συνταγή του Mediator, για να χάσει βάρος. Μερικά χρόνια μετά, ανακάλυψε ότι πάσχει από βλάβη των καρδιακών βαλβίδων που συνδέεται με τη λήψη του φαρμάκου, αυτού.

Πάνω από πέντε εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποίησαν το Mediator μέχρι το 2009, οπότε και απαγορεύτηκε στη Γαλλία, αρκετά χρόνια μετά την απαγόρευσή του στην Ιταλία και την Ισπανία.

Ο 72χρονος σήμερα Πιερ Ντουκάν τυπικά έπαψε να ασχολείται με τη γενική ιατρική από το 2012, καθώς ο ίδιος αποχώρησε οικιοθελώς. Το 2000 εξέδωσε το πρώτο του βιβλίο με την πασίγνωστη δίαιτα που φέρει το επώνυμο του. Το βιβλίο έχει κάνει πάνω από 11 εκατομμύρια πωλήσεις σε όλο τον κόσμο,με τον ίδιο να κερδίζει ετησίως γύρω στα 38 εκατομμύρια ευρώ.

www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: