ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Η νεαρή που κατακεραύνωσε Παπανδρέου και Σοσιαλιστική Διεθνή: Σοσιαλιστές σε πολυτελή ξενοδοχεία και η ηλίθια απάντηση του ΓΑΠ

beatriz.talegon"Είστε εσείς οι υπεύθυνοι αυτού που συμβαίνει τώρα... εμείς πληρώνουμε τις συνέπειες από την απουσία πολιτικής σας ή από τις πολιτικές σας".
Το συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έγινε στο Κασκάις της Πορτογαλίας, 25 χιλιόμετρα έξω από τη Λισαβόνα στις 4-5 Φεβρουαρίου. Όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι...υπνηλίας  που το λόγο πήρε η 29χρονη σοσιαλίστρια Μπεατρίς Ταλεγκόν, γενική γραμματέας της Νεολαίας της Διεθνούς με σπουδές στο Δίκαιο. Απευθυνόμενη με αιχμηρά λόγια στους συνέδρους, ανάμεσα στους οποίους και ο επικεφαλής της Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, τους κατηγόρησε ότι θέλουν να κάνουν «την επανάσταση από ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κασκάις, φτάνοντας εδώ με πολυτελή αυτοκίνητα» αλλά και για αδιαφορία απέναντι στα συναισθήματα, τις ιδέες και τις προτάσεις των νέων.
Αναλυτικά, η ομιλία της νεαρής σοσιαλίστριας:
«Όταν ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους στη Μαδρίτη, τις Βρυξέλλες, το Κάιρο, τη Βηρυτό δεν ζητά αυτό που εμείς ως Σοσιαλιστές ερχόμαστε να υπερασπιστούμε. Απαιτούν αυτό που ο καπιταλισμός του ελεύθερου εμπορίου προκαλεί αυτές τις συνέπειες.
Σημαντικό ακόμα είναι ότι δυστυχώς δεν είμαστε εμείς οι σοσιαλιστές που βγάλαμε τον κόσμο στον δρόμο, και αυτό που θα έπρεπε να μας πονά είναι ότι αυτοί ζητούν δημοκρατία, ελευθερία, αδελφότητα, δημόσια παιδεία και υγεία. Και εμείς δεν είμαστε κοντά. Νομίζω ότι είναι σημαντικό η Σοσιαλιστική Διεθνής να δει πού βρισκόμαστε.

Η ερώτηση που έχω και μου κάνει εντύπωση είναι πώς θέλουμε να κάνουμε την επανάσταση από ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων στο Κασκάις, φτάνοντας εδώ με πολυτελή αυτοκίνητα. Αναρωτιέμαι αν μπορούμε να δώσουμε στους πολίτες μια απάντηση όταν εσείς λέτε ότι τους καταλαβαίνετε, ότι υποφέρετε ως σοσιαλιστές.

Αλήθεια νιώθουμε αυτό τον πόνο εδώ μέσα; Αλήθεια μπορούμε να καταλάβουμε αυτό που ζητάμε από τον κόσμο από ένα ξενοδοχείο πέντε αστέρων; Οι νέοι ασφαλώς δεν συμφωνούμε μαζί σας όταν λαμβάνετε αυτές τις αποφάσεις και δεν θα σας στηρίξουμε σε αυτή τη γραμμή. Εμείς είμαστε εδώ για να δουλέψουμε. Και παίρνω την ευκαιρία να σας πω ότι είναι θλιβερό που πρέπει να σας παρακαλέσουμε γονατιστοί για να μας αφήσετε να πάρουμε το λόγο.

Είναι θλιβερό που πρέπει να σας παρακαλέσουμε να μας ακούσετε σε κάθε μία από αυτές τις συναντήσεις. Γιατί δεν θέλετε να μας ακούσετε. Γιατί εμείς δεν είμαστε εδώ μόνο για να δουλέψουμε ως staff όπως οι σύντροφοι μας οι Πορτογάλοι. Οι νέοι είμαστε εδώ για να σας στηρίξουμε, να δουλέψουμε μαζί σας και να δώσουμε μαζί τον αγώνα στο δρόμο.

Γιατί οι συνέπειες που πληρώνουμε εμείς οι νέοι του κόσμου, που δεν έχουμε δουλειά, που δεν μπορούμε να χειραφετηθούμε, να αποκτήσουμε παιδί στα 30 γιατί δεν έχουμε δουλειά, παρά το γεγονός ότι είμαστε η καλύτερα εκπαιδευμένη γενιά σε όλο τον κόσμο.. εμείς είμαστε εδώ με μια δέσμευση προς εσάς. Αλλά εσείς οι ηγέτες, κακώς σας αποκαλούν ηγέτες, αφού είστε οι υπεύθυνοι και όχι μόνο οι ωραίες φυσιογνωμίες. Είστε οι υπεύθυνοι για ό,τι συμβαίνει.

Θα έπρεπε να μας χρησιμοποιήσετε να κάτσουμε μαζί να δούμε τι μπορούμε να δώσουμε. Όχι απλά για να σας χειροκροτήσουμε, όχι απλά για να γεμίσουμε αίθουσες με ωραίες και νέες φάτσες, όχι απλά για να κρεμάσουμε ταμπελίτσες.

Οι νέοι των οργανώσεών σας, αυτοί που πρέπει να μεταφέρουν το μήνυμά σας δεν είναι αυτοί που εσείς επιλέγετε, επειδή είναι πολύ βολικοί ή και πολύ συνένοχοι. Οι νέοι στους οποίους οφείλετε να δώσετε το λόγο, πρέπει να επιλεγούν με δημοκρατικές διαδικασίες. Και ναι: Δυστυχώς εξαρτόμαστε από τα κόμματα, γιατί πρέπει να χρηματοδοτηθούμε για να είμαστε ελεύθεροι. Και σας λέω τώρα ότι οι νέοι της Διεθνούς δεν έχουμε καμία βοήθεια από τη Διεθνή.

Και μετά θα πάρετε το λόγο και θα μας πείτε ότι ανησυχείτε για την ανεργία των νέων. Μας έχετε όμως εδώ και ούτε καν ρωτάτε ποια είναι η γνώμη μας. Έχουμε πολλά να πούμε γιατί τον κόσμο τον αφορά τι πιστεύουν οι νέοι. Γιατί εμείς πληρώνουμε την κρίση από τις πράξεις σας ή την απραξία σας».

Η απάντηση του Γιώργου Παπανδρέου
Τα λεγόμενα της γ.γ. της Νεολαίας ανάγκασαν τον Γιώργο Παπανδρέου να αμυνθεί απαντώντας: «Δεν είμαστε το ΔΝΤ ή η Παγκόσμια Τράπεζα. Εμείς που είμαστε εδώ δεν δίνουμε μάχη από ξενοδοχεία πέντε αστέρων. Δίνουμε μάχη στους δρόμους, στα συνδικάτα, στις χώρες μας. Ας προσπαθήσουμε να δουλέψουμε μαζί».

Δεν υπάρχουν σχόλια: