ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Τρίτη εβδομάδα κατάληψης στο Πανεπιστήμιο του Σασεξ



Οι φοιτητές αντιδρούν στον σχεδιασμό για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου και στην απόλυση 235 εργαζόμενων στου τομείς τις σίτισης της ασφάλειας και της καθαριότητας. Για αυτό τον σκοπό έχουν κάνει καταληψη  σε ένα συνεδριακό κέντρο και την πανεπιστημιούπολη, έχουν εγκαταστήσει τηλεφωνικές γραμμές και e mail center για την ενημέρωση του κοινού, και διαδηλώνουν κάθε δυο ήμερες με κατσαρόλες στα χέρια .
Η πρυτανεία έχει την άποψη ότι αυτές οι δραστηριοτητες των φοιτητών ξεσπούν ξαφνικά και απογειώνονται για να ξεθυμάνουν σχετικά γρήγορα.  Οι φοιτητές γνωριζουν αυτή την άποψη. “Είναι ένα παιχνίδι αναμονής “, είπε η 22χρονη, Susanna.  Όμως  επειδη δέχθηκαν απειλές ιδιωτικές εταιρείες ανέλαβαν την περιφρούρηση  τόσο την μέρα όσο  και την νύχτα.
Η Εθνική κάλυψη  από τα μέσα ενημέρωσης και η υποστήριξη της κατάληψης από δημόσια πρόσωπα, όπως Γουίλ Σελφ, ο Νόαμ Τσόμσκι και ο Ken Loach έχουν  κάνει  την κατάσταση άβολη και ευάλωτη. “Είναι η αχίλλειος πτέρνα τους – είπε ένας φοιτητής διεθνών σχέσεων, που  θέλησε να μείνει ανώνυμος.  Έχουν  ήδη διαμορφώσει  την γυαλιστερή εικόνα  του εμπορευματοποιημένου Sussex και εμείς την διαταράσσουμε για να δείξουμε ότι η διαχείριση αυτή δεν μπορεί να καταφέρει να λειτουργήσει  το ίδρυμα δημοκρατικά και αποτελεσματικά».
Φυσικά ούτε λόγος να παρέμβει η αστυνομία καθώς κάτι τετοιο θα ταν καταστροφικό για την εικόνα του ιδρύματος και βεβαίως όλα αυτά συμβαίνουν στην Αγγλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: