ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Νέα ανατροπή στις ιταλικές εκλογές.

Νέα ανατροπή στις ιταλικές εκλογές. Προβάδισμα Μπερσάνι, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα. Δύσκολα θα κερδίσει η κεντροαριστερά την πλειοψηφία στη Γερουσία
Εκλογικό θρίλερ με συνεχείς ανατροπές στην Ιταλία, που όλα δείχνουν ότι οδηγείται στην ακυβερνησία.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι προηγείται με μικρή διαφορά στις εκλογές για τη Γερουσία, συγκεντρώνοντας ποσοστό περίπου 33%, σύμφωνα με τα μερικά αποτελέσματα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας μετά την καταμέτρηση των ψήφων από τα μισά εκλογικά τμήματα της χώρας.
Με καταμετρημένες τις ψήφους από τα 30.100 εκλογικά τμήματα (σε σύνολο 60.431), η αριστερά προηγείται με ποσοστό 32,9%, έναντι 29,2% του Λαού της Ελευθερίας (PdL) του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Πέπε Γκρίλο, που συγκεντρώνει την αποκαλούμενη "ψήφο διαμαρτυρίας", λαμβάνει ποσοστό 24% ενώ ο κεντρώος συνασπισμός του Μάριο Μόντι πιστώνεται με 9,2%.
Ο όμιλος μέσων ενημέρωσης του Μπερλουσκόνι σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα στη γερουσία προβλέπει νίκη της κεντροαριστεράς με 31,8% έναντι του 30,5% για την κεντροδεξιά.
Ακόμη και αν τα ποσοστά αυτά παραμείνουν ως έχουν αφού ολοκληρωθεί η καταμέτρηση, δεν είναι βέβαιο ότι η αριστερά θα επιτύχει την πλειοψηφία στη Γερουσία, λόγω της ιδιομορφίας του εκλογικού νόμου της Ιταλίας που πριμοδοτεί το πρώτο κόμμα σε περιφερειακό και όχι σε εθνικό επίπεδο.
Νωρίτερα, δύο δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα για τη Γερουσία στον Μπερλουσκόνι.
Κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής ή νέες εκλογές
Με τα ως τώρα αποτελέσματα ουδείς μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και τα μόνα σενάρια που φαντάζουν πιθανά αυτή τη στιγμή είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής ή η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες.
Στέλεχος του Δημοκρατικού Κόμματος, ο Ματέο Ορφίνι, είπε "όχι" σε κυβερνήσεις ευρείας συνεργασίας, "κυβερνήσεις-τέρατα με την κεντροδεξιά", όπως είπε, εκφράζοντας την προτίμησή του στην άμεση επιστροφή στις κάλπες.
"Νομίζατε ότι είχαμε πεθάνει, αλλά το πραγματικό αποτέλεσμα είναι η νίκη μας κάντε την αυτοκριτική σας" είπε από την άλλη πλευρά, απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κεντροδεξιάς στην βουλή, Φαμπρίτσιο Τσικίτο.
 
news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: