ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2013

Υπάρχουν και ...αυτοί οι δρομείς

14χρονη γράφει ιστορία στο Μαραθώνιο της Αθήνας

Το μεσημέρι της Κυριακής 10 Νοεμβρίου στο στίβο του Παναθηναϊκού σταδίου , αν όλα πάνε καλά, η 14χρονη με το που τερματίσει θα σηκώσει το χέρι ψηλά στον ουρανό για να αφιερώσει αυτό το σπουδαίο ρεκόρ στον πατέρα της που έφυγε σε ηλικία 40 ετών , το 2009, χτυπημένος από τον καρκίνο του προστάτη.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που αποφάσισε να κάνει τον ξεχωριστό «γύρο του κόσμου». Μια καμπάνια ουσιαστικά που έχει σκοπό την ίδρυση μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης τα έσοδα της οποίας θα πάνε στις έρευνες για την καταπολέμηση της συγκεκριμένης νόσου. Μάλιστα η ανταπόκριση χορηγών και υποστηρικτών είναι ήδη συγκινητική αφού έχουν συγκεντρωθεί σχεδόν 400.000 δολάρια.

«Ο πατέρας μου πάλευε συνεχώς και δεν εγκατέλειπε ποτέ. Αυτό κάνω κι εγώ εκεί έξω για κάθε ένα στους έξι άνδρες που πάσχουν από τον καρκίνο του προστάτη» αναφέρει χαρακτηριστικά η ίδια μιλώντας για τον άνθρωπο που την ενέπνευσε να τρέξει σε όλο τον κόσμο παρά την πολύ μικρή της ηλικία.

Η Γουίντερ  άρχισε να τρέχει σε παιδικούς αγώνες σε ηλικία 5 ετών και ήδη στα 14 της έχει πάρει μέρος σε μαραθωνίους στις Ηνωμένες Πολιτείες , στην Κένυα, την Ανταρκτική, την Μογγολία, το Περού που είναι κι από τους δυσκολότερους και τη Νέα Ζηλανδία . Μάλιστα στους περισσότερους ήταν μέσα στην πρώτη τριάδα .

Τον περασμένο Μάρτιο έγινε η μικρότερη δρομέας που τερμάτισε σε μαραθώνιο της Ανταρκτικής ενός από τους πιο δύσκολους λόγω ψύχους μαραθωνίους στον κόσμο.

Πλέον συγκαταλέγεται στους μόλις 489 δρομείς που έχουν τρέξει μαραθωνίους και στις επτά ηπείρους ενώ στο τερματισμό στο Καλιμάρμαρο στις 10 Νοεμβριου θα την περιμένει ακόμη ένα ρεκόρ αφού έχοντας την μητέρα της Εστέλ πάντα στο πλευρό της θα γίνουν το μοναδικό δίδυμο μάνα-κόρη στον πλανήτη που θα έχουν τρέξει μαραθώνιο και στις επτά ηπείρους.


31ος ΚΜΑ: Υπάρχουν και ...αυτοί οι δρομείς

Η αθλητική του ζωή είναι συνυφασμένη με τις ρίψεις. Παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει βάλει στη ζωή του μια άλλη συνήθεια, το τρέξιμο. Συνήθεια, που αφορά στην προσωπική του προπόνηση κι όχι των αθλητών του. Ο προπονητής Κώστας Παπαμαρκάκης είναι ένας από τους...πιστούς της κλασικής διαδρομής.

Φέτος θα βρεθεί στην γραμμή εκκίνησης για πέμπτη διαδοχική χρονιά και θα προσπαθήσει για το καλύτερο, παρά το γεγονός ότι ταλαιπωρήθηκε από ένα πρόβλημα στο γόνατο. "Άρχισα να τρέχω και μου έγινε συνήθεια. Αγώνα κάνω μόνο στην κλασική διαδρομή, δεν έχω συμμετάσχει σε άλλο μαραθώνιο", είπε ο προπονητής του Ελευθέριου Βενιζέλου και συμπλήρωσε: "Η πρώτη φορά στην κλασική διαδρομή ήταν η ευκολότερη. Ισως γιατί δεν ήξερα τι θα αντιμετωπίσω. Είναι μοναδική η εμπειρία της συμμετοχής σε αυτό τον αγώνα. Κάθε φορά που τερματίζω στο Καλλιμάρμαρο με πιάνουν τα κλάματα". Για τον έμπειρο προπονητή, η απόφαση του να πάρεις μέρος σε έναν τέτοιο γεγονός θέλει πρώτα από όλα πίστη. "Αρκεί να το πιστέψεις και να το θέλεις. Όλοι όσοι τρέχουν ερασιτεχνικά, μπορούν να συμμετάσχουν στον αγώνα". Ο Παπαμαρκάκης είναι ένας από τους πολλούς λάτρεις του αθλητισμού, που στις 10 Νοεμβρίου θα βρεθούν στο Μαραθώνα, μόνο και μόνο για να περάσουν την γραμμή του τερματισμού στο Καλλιμάρμαρο, ανεξάρτητα με το χρόνο που θα δείξει το χρονόμετρο.

Πηγη: Γραφείο Τύπου ΣΕΓΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: