ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

Απαλλαγή από το χαράτσι με € 0,1107

SMS στο 54160 πρέπει να στείλουν έως τις 2 Οκτωβρίου όσοι δικαιούνται να μην πληρώσουν το τέλος ακινήτωνΣτείλτε μήνυμα στο 54160 έως τις 2 Οκτωβρίου για να γλιτώσετε το ειδικό τέλος ακινήτων, λέει το υπουργείο Οικονομικών σε ανέργους, πολύτεκνους και άτομα με ειδικές ανάγκες που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή ή καταβολή μειωμένου τέλους.

Το υπουργείο Οικονομικών προτίμησε τελικά, αντί για την υποβολή κλασικών αιτήσεων εξαίρεσης, να ζητήσει από τους φορολογούμενους να στείλουν SMS στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων δίνοντας περιθώριο μόλις τριών ημερών για να μην υπάρξουν καθυστερήσεις στην είσπραξη των εσόδων από το νέο χαράτσι στα ακίνητα. Ετσι, όσοι δικαιούνται απαλλαγή ή μειωμένο τέλος πρέπει να αποστείλουν γραπτό μήνυμα (SMS) κινητής τηλεφωνίας στον αριθμό 54160 αναγράφοντας ΕΤΑ, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους και τον αριθμό της παροχής τους, αφήνοντας ανάμεσα στον ΑΦΜ και τον αριθμό παροχής ένα κενό.
Στη συνέχεια η ΓΓΠΣ, αφού επεξεργαστεί τα στοιχεία, θα απαντήσει επίσης με μήνυμα είτε ότι η αίτηση έγινε δεκτή είτε ότι έχει απορριφθεί.
Οι φορολογούμενοι δεν έχουν να κάνουν τίποτε άλλο μετά. Η ΓΓΠΣ θα είναι αυτή που θα παραδώσει ηλεκτρονικό αρχείο στη ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές με όσους εξαιρούνται.

ΕΑΝ ΔΕΝ προλαβουν. Αν δεν σταλεί γραπτό μήνυμα μέχρι τις 2 Οκτωβρίου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να καταβάλει την πρώτη δόση του ειδικού τέλους ακινήτων κανονικά. Εφόσον στείλει μήνυμα έως τις 30 Νοεμβρίου και το αίτημα εξαίρεσης γίνει αποδεκτό, θα μπορεί στη συνέχεια να ζητήσει συμψηφισμό με τη δόση που θα έχει ήδη καταβάλει. Το κόστος του μηνύματος είναι 0,1107 ευρώ.
Σύμφωνα με την τροπολογία για το ειδικό τέλος ακινήτων που έχει ψηφιστεί, τη μίνιμουμ χρέωση 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό δικαιούνται πολύτεκνοι με περσινό οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ και άτομα με βαριές κινητικές αναπηρίες άνω του 80%, εφόσον η αναπηρία αφορά είτε τον ίδιο τον ιδιοκτήτη του ακινήτου είτε πρόσωπα που τον βαρύνουν φορολογικά.
Πλήρη απαλλαγή από το τέλος ακινήτων δικαιούνται μακροχρόνια άνεργοι και επιδοτούμενοι άνεργοι εφόσον το οικογενειακό εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ (προσαύξηση 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο).
Μειωμένοι συντελεστές και απαλλαγές δεν ισχύουν:
1. Αν η αξία της ακίνητης περιουσίας του δικαιούχου με βάση τα στοιχεία ακινήτων του έτους 2008 υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ, η οποία προσαυξάνεται κατά 10.000 για κάθε προστατευόμενο τέκνο
2. Αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε ζώνη με τιμή άνω των 3.000 ευρώ
3. Για το πλέον των 120 τ.μ. εμβαδόν του ιδιοκατοικούμενου ακινήτου, το οποίο προσαυξάνεται κατά 20 τ.μ. για κάθε προστατευόμενο τέκνο και μέχρι τα 200 τ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: