ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

«Λουκέτο» στο American University of Athens Εφαρμογή του Νόμου για παράνομη χρήση του όρου «Πανεπιστήμιο»

Το σφράγισμα του «American University of Athens» ζητεί από την αστυνομία το υπουργείο Παιδείας, χαρακτηρίζοντας «παράνομη» τη λειτουργία του υπό τον τίτλο «πανεπιστήμιο».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, ζητήθηκε από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές να «σφραγίσουν τις εγκαταστάσεις και να αφαιρεθούν όλες οι σχετικές επιγραφές από το American University of Athens, καθώς το ίδρυμα αυτό κατά δήλωση του δεν έχει άδεια ίδρυσης ή λειτουργίας ως ΚΕΜΕ (Κέντρο Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης), ούτε έχει υποβάλει αίτηση για την έκδοσή τους και επιπλέον προβάλλεται παρανόμως ως ‘’Πανεπιστήμιο’’ στις καταχωρήσεις του, παρά τα οριζόμενα στο Νόμο 3696».

Το υπουργείο επικαλείται το σχετικό άρθρο (17 παρ. 3) του νόμου, σύμφωνα με το οποίο «πλην των δημόσιων Πανεπιστημίων δεν επιτρέπεται η χρήση του όρου ‘’Πανεπιστήμιο’’ στην ελληνική ή ξένη γλώσσα από οποιονδήποτε πάροχο υπηρεσιών εκπαίδευσης και κατάρτισης».

Σε άλλο σημείο (άρθρο 22 παρ. 5) ο νόμος αναφέρει ότι «η παροχή εκπαιδευτικών υπηρεσιών από εκπαιδευτήριο που προβάλλεται ως ‘’ΚΕΜΕ’’ χωρίς άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ‘’ΚΕΜΕ’’ ή ως ‘’Πανεπιστήμιο’’, πλην των δημοσίων πανεπιστημίων συνεπάγεται την άμεση διακοπή της λειτουργίας του».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο Παιδείας έχει στείλει, από τον Σεπτέμβριο του 2009, αλλεπάλληλες επιστολές, ζητώντας από το «American University of Athens» να το ενημερώσει και να καταθέσει την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας βάσει της οποίας λειτουργεί.

Το εκπαιδευτήριο απάντησε, ισχυριζόμενο ότι «είναι αμερικανικό νομικό πρόσωπο που εδρεύει στις ΗΠΑ και, ως εκ τούτου, δεν έχει ζητήσει να του χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας από το υπουργείο Παιδείας».

Ωστόσο, από το ΦΕΚ της σύστασής του προκύπτει ότι «πρόκειται για νομικό πρόσωπο που έχει συσταθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τη σύσταση και τη λειτουργία των Μονοπρόσωπων Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης στην Ελλάδα και δεν προκύπτει κανένας νομικός δεσμός με αμερικανικό νομικό πρόσωπο», αναφέρει το υπουργείο, σημειώνοντας ότι σε πρόσφατο διαφημιστικό δημοσίευμα σε free press εβδομαδιαία εφημερίδα, το ίδρυμα αναφέρεται ως «Πανεπιστήμιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: