ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Στις μακροχρονιες σχεσεις οι ανθρωποι γνωρίζονται λιγότερο μεταξυ τους

Διατροφικές συνήθειες και ζευγάρια

Στους γάμους μακράς διάρκειας μπορεί να ευδοκιμεί η αγάπη, ο συμβιβασμός και να αυξάνεται η αδιαφορία του ενός για τον άλλον. Ζευγάρια παντρεμένα κατά μέσο όρο 40 χρόνια, γνωρίζουν λιγότερα για τις διατροφικές συνήθειες και τις αγαπημένες ταινίες του συντρόφου τους, από ότι ζευγάρια που έχουν συνάψει γάμο ή έχουν σχέσεις για ένα ή δύο χρόνια, διαπιστώνει μια νέα μελέτη.
Ερευνητές από δύο πανεπιστήμια Ψυχολογίας της Βασιλείας, στην Ελβετία,  παρατήρησαν το μοτίβο προβλεψιμότητας σε 38 νεαρά ζευγάρια ηλικίας 19 έως 32 ετών, και 20 ηλικιωμένων ζευγαριών ηλικίας 62 έως 78 ετών.
Το μεγαλύτερο κενό στη γνώση του συντρόφου ήταν στην πρόβλεψη των διατροφικών προτιμήσεων, μια περιοχή με ιδιαίτερη σημασία για την καθημερινή ζωή.
H ακρίβεια στην πρόγνωση των προτιμήσεων των συντρόφων μας μειώνεται κατά τη διάρκεια μιας σχέσης, παρά το ότι διαθέτουμε μεγαλύτερο χρόνο και την ευκαιρία να μάθουμε τι προτιμά και τι απεχθάνεται ο άλλος
Η εξασθένηση της γνώσης σε παλαιότερα ζευγάρια αντικατοπτρίζει εν μέρει μια τάση από τους συντρόφους να καταβάλλουν όλο και λιγότερη προσοχή μεταξύ τους, καθώς θεωρούν πως η σχέση τους είναι σταθερή ή έχουν ασχοληθεί λίγο για να μάθουν τις προτιμήσεις του συντρόφου τους», καταλήγουν οι ερευνητές.
 Στις μακροχρόνιες σχέσεις, οι σύντροφοι μπορούν επίσης να έχουν αντιληφθεί υπερβολικά μεγάλες ομοιότητες μεταξύ τους, προσθέτουν οι επιστήμονες. Τα μέλη των μακροχρόνιων σχέσεων συχνά αποδίδουν τις διατροφικές τους προτιμήσεις, τις επιλογές ταινιών και τις διακοσμητικές προτιμήσεις τους, στους συντρόφους τους που είχαν διαφορετικές απόψεις.
Eίναι επίσης πιθανό πως τα μεγαλύτερης ηλικίας ζευγάρια στη νέα μελέτη, προέρχονται από μία γενιά στην οποία άνδρες και γυναίκες γενικά γνωρίζαμε πολύ λιγότερα για τον σύντροφό μας σε σχέση με τα σημερινά ζευγάρια». Τέλος, οι η μακροχρόνια σύντροφοι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να λένε «αθώα ψέματα» μεταξύ τους, προκειμένου να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία της σχέσης τους μειώνοντας έτσι τις γνώσεις τους ο ένας για τον άλλο.
Οι συμμετέχοντες στη νέα μελέτη, που έγινε στο Βερολίνο, εκτίμησαν τις δικές τους και τις προτιμήσεις των συντρόφων τους με μία κλίμακα τεσσάρων σημείων, από το «Δεν μου αρέσει καθόλου» έως «Μου αρέσει πάρα πολύ». Καταγράφηκαν οι κρίσεις τους για περίπου 40 πιάτα τροφίμων, για 40 ταινίες και 38 σχέδια κουζινών. Κατά μέσο όρο, τα μέλη των νεότερων ζευγαριών μπορούσαν να προβλέπουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις προτιμήσεις τροφίμων του συντρόφου τους σε ποσοστό 47%, έναντι 40% για τα μέλη των μεγαλύτερων σε ηλικία ζευγαριών. Ανάλογη διαφορά προέκυψε για τις κινηματογραφικές ταινίες και τη διακόσμηση, αλλά η ακρίβεια ήταν ελαφρώς χαμηλότερη για τον καθένα που έκανε αυτές τις προβλέψεις.
Παρά το σχετικό μειονέκτημα τους για να προβλέπουν τις προτιμήσεις των συντρόφων τους, τα μακροχρόνια ζευγάρια ανέφεραν μεγαλύτερη ικανοποίηση με τις σχέσεις τους από ότι τα νεότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: