Βραχύβια θα είναι η μετάταξη του κλάδου εστίασης από τον συντελεστή ΦΠΑ 13% στο 23%, αλλά η αγορά δεν φαίνεται να αποφεύγει την ψυχρολουσία των σαρωτικών ανατιμήσεων - έστω και προσωρινά - από την 1η Σεπτεμβρίου.
«Τον ΦΠΑ έχουμε πει ότι τον Οκτώβριο θα τον συζητήσουμε σε άλλη βάση. Αν θέλετε να σας κάνω μια πρόβλεψη, αυτό το 23% δεν το βλέπω να μακροημερεύει», είπε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Π. Οικονόμου, την ώρα που φορείς της αγοράς χαρακτήριζαν «έγκλημα» την αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% για τον κλάδο εστίασης και «επικίνδυνες» τις θεωρίες για αναδιάρθρωση των συντελεστών και μετατάξεις προϊόντων.
Από την 1η Σεπτεμβρίου. Με βάση τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί έναντι της τρόικας όπως αποτυπώνονται και στις διατάξεις του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου, από την 1η Σεπτεμβρίου μετατάσσονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 23%, από τον μειωμένο 13%, χυμοί φρούτων και λαχανικών, αναψυκτικά και υπηρεσίες εστίασης, αγγίζοντας από πίτσες, σουβλάκια και γλυκά έως εστιατόρια, ταβέρνες, καντίνες και φαγητά σε πακέτο.
Από τον αλμυρό ΦΠΑ δεν γλιτώνει ούτε το φαγητό που σερβίρουν ξενοδοχειακές μονάδες ακόμα κι αν περιλαμβάνονται σε πακέτα διαμονής και διατροφής καθώς προβλέπεται ότι σε κλιμακωτό ποσοστό (ανάλογα με το αν περιλαμβάνεται πρωινό, ημιδιατροφή ή all-inclusive) επί της ενιαίας τιμής θα επιβάλλεται συντελεστής 23%.
Δεμένα χέρια. Το οικονομικό επιτελείο συμμερίζεται τις ανησυχίες της αγοράς αλλά επί του παρόντος φαίνεται να έχει και δεμένα χέρια εξαιτίας της πρόβλεψης του Μεσοπρόθεσμου για είσπραξη 300 εκατ. ευρώ φέτος και 700 εκατ. ευρώ το 2012 από τις αλλαγές στον ΦΠΑ.
Ετσι, παρ' ότι επανειλημμένα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει εκφράσει την πρόθεση αλλαγών (στο τραπέζι έχει τεθεί πρόταση για ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 17%-18% ή εναλλακτικά για μείωση των υφιστάμενων συντελεστών κατά τρεις μονάδες), οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας και να συνοδεύονται, βεβαίως, από μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος.
Το θέμα θα εξεταστεί κατά την επικείμενη επίσκεψη της τρόικας, αλλά και στο πλαίσιο του διαλόγου για το Φορολογικό και οι όποιες αλλαγές αναμένεται - εκτός απροόπτου - να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές του 2012.
Αντιδράσεις. Οι φορείς της αγοράς πάντως αντιδρούν έντονα ακόμα και σε προσωρινή αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση.
Με επιστολή που απέστειλαν ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δ. Ασημακόπουλος και ο γενικός γραμματέας Ν. Σκορίνης προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Π. Οικονόμου, υπογραμμίζουν ότι με τη νέα αύξηση του ΦΠΑ οι 125.000 επιχειρήσεις εστίασης θα μετρήσουν από το 2010 μία επιβάρυνση της τάξης του 156% (από 9% σε 23%).
Ακόμη υποστηρίζουν ότι «δεν θα εισπραχθεί ούτε το 20%-30% των προϋπολογισθέντων εσόδων με ύφεση που υπερβαίνει το 7% του ΑΕΠ, ενώ ταυτόχρονα θα έχουν
οδηγήσει σε πρωτοφανή κρίση τις επιχειρήσεις εστίασης, τους νέους και νέες που εργάζονται σε αυτές και φυσικά το τουριστικό μας προϊόν».
Tην επανεξέταση της αύξησης του ΦΠΑ ζητά και η Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων η οποία συναντήθηκε χθες με τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.