ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 8 Ιουλίου 2010

Τεστ αίματος δείχνει την προδιάθεση για Αλτσχάιμερ

Με μια απλή και  όχι δαπανηρή εξέταση, η οποία  ενδεχομένως να  
μπορεί να γίνεται και σε τρία  χρόνια από σήμερα, θα είναι  εφικτή η 
έγκαιρη διάγνωση  της νόσου του  Αλτσχάιμερ, γεγονός που θα επιτρέπει 
στους  δυνάμει ασθενείς να κάνουν  θεραπεία και να  προσαρμόσουν  τον 
τρόπο ζωής  τους από νωρίς,  προκειμένου να  περιορίσουν τις  αρνητικές 
συνέπειες της νόσου
Ανοίγει ο δρόμος για την έγκαιρη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, υποστηρίζουν βρετανοί επιστήμονες. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η νόσος συνδέεται με τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα. Με απλά λόγια, κάνοντας μια απλή εξέταση θα μπορούν όλοι να γνωρίζουν αν θα προσβληθούν από τη νόσο και μάλιστα 10 χρόνια πριν παρουσιαστούν τα συμπτώματα.
Σήμερα οι επικρατέστερες μέθοδοι για τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ είναι οι νευροψυχολογικές διαδικασίες (ειδικά διαμορφωμένα τεστ ελέγχου των νοητικών λειτουργιών). Σε ορισμένες περιπτώσεις συνιστάται στον ασθενή να υποβληθεί ακόμη και σε μαγνητική ή αξονική τομογραφία εγκεφάλου, με όποιο κόστος - οικονομικό και σωματικό- συνεπάγονται αυτού του είδους οι εξετάσεις.

Οπως επισημαίνει όμως η «Ντέιλι Τέλεγκραφ», ερευνητές από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Κing΄s College London ανακάλυψαν πως τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στο αίμα, της κλαστερίνης, αυξάνονται αρκετά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα της νόσου.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν συγκρίνοντας δείγματα αίματος που είχαν λάβει από 300 ανθρώπους. Από αυτούς ορισμένοι έπασχαν από Αλτσχάιμερ, μερικοί παρουσίαζαν μέτριου βαθμού εγκεφαλικές βλάβες και άλλοι ήταν υγιείς. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα της κλαστερίνης στο αίμα τόσο πιο σοβαρή είναι η μορφή της νόσου και εξελίσσεται με ταχύτερους ρυθμούς.

Χάρη λοιπόν σε μια απλή και όχι δαπανηρή εξέταση, η οποία ενδεχομένως να μπορεί να γίνεται και σε τρία χρόνια από σήμερα, θα είναι εφικτή η έγκαιρη διάγνωση. Το γεγονός αυτό θα επιτρέπει στους δυνάμει ασθενείς να ακολουθήσουν θεραπεία και να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους από νωρίς, προκειμένου να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες της νόσου.

«Φθηνή όσο τα πατατάκια»
Ο καθηγητής Σάιμον Λάβστοουν, επικεφαλής της έρευνας, διαβλέπει πως σε αυτήν την εξέταση θα υποβάλλονται όσοι ενήλικοι έχουν οικογενειακό ιστορικό και όσοι πάσχουν από διαβήτη ή άλλες ασθένειες που ενδεχομένως αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου. Και υπόσχεται η εξέταση να είναι «φθηνή όσο τα πατατάκια».

Από την άλλη πλευρά, ειδικοί εκφράζουν τις αμφιβολίες τους γι΄ αυτήν την εξέταση. Οπως υποστηρίζουν, πιθανότατα να υπάρξουν προβλήματα δεοντολογίας, καθώς οι ασθενείς θα διαγιγνώσκονται μεν σε πρώιμο στάδιο, όμως θεραπεία δεν υπάρχει. Συνεπώς, έστω και αν ο ασθενής έχει ζητήσει να υποβληθεί στην εξέταση, η εκ των προτέρων γνώση ότι θα νοσήσει μπορεί να έχει σημαντικές συναισθηματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στον ίδιο. Επιπλέον, υπάρχει και ο φόβος να αυξήσουν τα ασφάλιστρα οι ασφαλιστικές εταιρείες σε όσους είναι ακόμη νέοι και το αποτέλεσμα της εξέτασής τους είναι θετικό.

Τα αίτια της νόσου
Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισαν ομάδες ασθενών, η μελέτη του Κing΄s College συνιστά ένα βήμα προόδου, δεδομένου πως η νόσος του Ατσχάιμερ εξελίσσεται σε μάστιγα του αιώνα μας.

Είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας παγκοσμίως και οι ειδικοί εκτιμούν πως οι ασθενείς θα ξεπεράσουν τα 100 εκατομμύρια παγκοσμίως ώς το 2050 (σήμερα είναι περίπου 35 εκατομμύρια). Την εξέλιξη αυτή αποδίδουν στη συνεχή αύξηση του προσδόκιμου ζωής. Σήμερα στην Ελλάδα οι ασθενείς έχουν φθάσει ήδη τους 160.000.

Οι γιατροί αποδίδουν τα αίτια της νόσου στην καθίζηση στον εγκέφαλο δύο πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της τα-πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα την καταστροφή των νευρικών κυττάρων. Καθίζηση είναι δυνατό να παρουσιαστεί και στην πρωτεΐνη ασυνουκλεΐνη, γι΄ αυτό και η νόσος θεωρείται η χειρότερη μορφή άνοιας.
ΠΗΓΗ ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: