Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Νοσταλγοί του 1964 οι κυβερνοδοσίλογοι

1964 - Εγκαίνια των μαθητικών συσσιτίων στο Κρυονέρι ΚορινθίαςΔευτέρα, 9η  Νοεμβρίου 1964. Μια εξαιρετική τιμή. Ο Πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ο Πρεσβύτερος επιλέγει το Κρυονέρι για να εγκαινιάσει τον πανελλαδικό θεσμό των μαθητικών συσσιτίων.
Τότε, υπήρχε αναλφαβητισμός ιδιαίτερα στα χωριά της ορεινής και ημιορεινής Ελλάδος. Για να επιτευχτεί η φοίτηση όλων των παιδιών στα Δημοτικά σχολεία καθιερώθηκε ο θεσμός της δωρεάν παροχής συσσιτίων στους μαθητές των Δημοτικών σχολείων. Τα εγκαίνια του πανελλαδικού αυτού θεσμού έγιναν στο Κρυονέρι που ανήκει σήμερα στο Δήμο Σικυωνίων.
              
● Η φωτογραφία. Στη φωτογραφία διακρίνονται ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Παιδείας Γεώργιος Παπανδρέου (δεξιά) με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Χένρι Λαμπουίς (στο κέντρο) και  τον Υφυπουργό Παιδείας Λουκή Ακρίτα (αριστερά). Παρέστησαν, επίσης, οι βουλευτές του Νομού Κορινθίας Αλέκος Σπανορρήγας και Θεοχάρης Ρέντης και πλήθος κόσμου. 

● Η δαπάνη και η προετοιμασία. Η δαπάνη των μαθητικών συσσιτίων για όλη την Ελλάδα χρηματοδοτήθηκε με 104.000.000 δραχμές από τον κρατικό προϋπολογισμό και με 8.000.000 δραχμές από την κυβέρνηση των ΗΠΑ μέσω του πλεονάσματος γεωργικών προϊόντων. Την  τελετή  προετοίμασε  η   επιτροπή   οργάνωσης στην οποία το κύριο βάρος έφεραν οι δάσκαλοι. Εκείνη   την   εποχή διευθυντής του Δημοτικού σχολείου Κρυονερίου ήταν ο Θοδωρής Σταμάτης και δάσκαλοι οι Νίκος Ταρνάρης, Θ. Μπούμης, Όλγα Μπούμη και Νότα Αλεξοπούλου.
● Η υποδοχή. Η υποδοχή του Πρωθυπουργού ήταν εντυπωσιακή. Ας δούμε πως την περιγράφει η εφημερίδα «Η Φωνή της Κορινθίας» του Πάνου Σγουρού (φύλλο 23/22.11.1964):  «Λεωφορεία,   κούρσες,   φρέζες   από  το  Κιάτο  και  άλλες περιοχές ανέβαιναν από το πρωί προς το Κρυονέρι. Από τα κοντινά χωριά έβλεπες και πεζούς να κατευθύνονται στο Κρυονέρι που εκείνη την ημέρα θεωρείτο το κέντρο της γης.
Στο Σούλι, στην αρχή του χωριού, είχε στηθεί μια ανθοστολισμένη αψίδα που έγραφε “Καλώς ώρισες γέρο του Μωριά - Να μας ζήσεις”. Και στο τέλος του χωριού άλλη αψίδα με σμυρτιές είχε στο κέντρο τη φωτογραφία του. Φθάνοντας στην αρχή των σπιτιών του Κρυονερίου έβλεπες ένα πανό με τη σημαία της Κοινότητας που έγραφε “Η Κοινότης Κρυονερίου υποδέχεται εγκάρδια τον Πρωθυπουργό της Χώρας- Καλώς ήλθατε κύριε Πρόεδρε”. Πιο κάτω άλλο πανό έγραφε “Καλώς ορίσατε κύριε Πρωθυπουργέ. Αθλητικός Σύλλογος Κρυονερίου”. Τρίτο πανό ανέφερε “Εγκάρδια υποδεχόμεθα τον κ. Πρωθυπουργό μας, Α.Β. Συνεταιρισμός Κρυονερίου”“. Το Κρυονέρι ήταν ντυμένο στα γιορτινά του και στολισμένο με τα εθνικά χρώματα. Παντού κυμάτιζαν γαλανόλευκες σημαίες.
● Το σχολείο. Στο χώρο του σχολείου κυριαρχούσαν τα συνθήματα υπέρ της παιδείας. Πάνω από το περιστύλιο του σχολείου ένα πανό έγραφε “Παιδεία θειώτατον αγαθόν εστί” και πιο κάτω ένα άλλο πανό έδειχνε την Κύπρο να αγναντεύει τον Παρθενώνα με λαχτάρα. Στην κυρία είσοδο του σχολείου υπήρχε ένας ύμνος γραμμένος για τον Πρωθυπουργό. Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Δημοτικού σχολείου ντυμένοι στα γαλάζια με τις τσέπες γεμάτες ροδοπέταλα ανέμεναν την άφιξη του Πρωθυπουργού και της ακολουθίας του. Νεάνιδες της Αγροτολέσχης Κρυονερίου με κάνιστρα από ανθοπέταλα γεμάτα και από ένα περιστέρι στο χέρι περιμένουν να ράνουν τον Κυβερνήτη. Στην είσοδο του σχολείου πλάι στους μαθητές έχει πάρει θέση η Φιλαρμονική του Δήμου Κιάτου και παιανίζει εθνικά άσματα. Στα σκαλοπάτια του Σχολείου πανέμορφα κορίτσια του Κρυονερίου ντυμένα βλάχικα και με κάνιστρα με ανθοπέταλα και ανθοδέσμες περιμένουν να ράνουν το μεγάλο φίλο της νεολαίας όπως τον αποκάλεσε στην προσφώνησή της η μαθήτρια του Γυμνασίου Γκούρας. 
● Οι ομιλίες. Ώρα 1μ. ο Πρωθυπουργός και η ακολουθία του φθάνουν. Μέσα σε ένα παραλήρημα ενθουσιασμού οι πολίτες υποδέχονται τον Πρωθυπουργό. Η τελετή αρχίζει με αγιασμό χοροσταντούντος του Μητροπολίτη Κορινθίας Προκοπίου. Τον Πρωθυπουργό προσφωνεί με αληθινά εξαίσια ομιλία ο Επιθεωρητής των Δημοτικών σχολείων Σικυώνος Νικήτας Ζούμπος. Ακολουθεί με λιτό αλλά υπέροχο λογίδριο ο Πρόεδρος της Κοινότητας Χρήστος Ζάρκος και με ιερό δέος δύο μαθήτριες του Γυμνασίου Γκούρας. Αντιφωνούν ο Υφυπουργός Παιδείας Λουκής Ακρίτας, ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ Χένρυ Λαμπουίς και τελευταίος ο Πρωθυπουργός που εκτός από τα άλλα επιγραμματικά αποτίει φόρο τιμής στο δάσκαλο λέγοντας “για να εμπνεύσει ο δάσκαλος πρέπει να εμπνευσθεί“.

Η φωτογραφία και η αφήγηση είναι από το βιβλίο του Γεωργίου Ν. Κασκαρέλη "Επίτομη και Χρονολογική Ιστορία της Σικυωνίας από το 5.000 π.Χ, έως το 2010 μ.Χ." 1037 σελίδες, Οκτώβριος 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου