Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Υπολογιστικό σύστημα υπόσχεται τριπλάσιες ταχύτητες στο ίντερνετ




Με το όνομα Remy, το σύστημα του ΜΙΤ αποτρέπει αποτελεσματικότερα τη «συμφόρηση» των δεδομένων.

Του Κώστα Δεληγιάννη




Ένα υπολογιστικό σύστημα που εκτιμάται ότι θα μπορούσε να αυξήσει έως και τρεις φορές τις ιντερνετικές ταχύτητες ανέπτυξαν ερευνητές από το εργαστήριο Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory and Center for Wireless Networks and Mobile Computing του αμερικανικού ΜΙΤ.
Οι ερευνητές έχουν «βαφτίσει» το σύστημα Remy, στόχος του οποίου είναι να βελτιώσει τη λειτουργία του πρωτοκόλλου TCP (Πρωτόκολλο Ελέγχου Μετάδοσης, Transmission Control Protocol). Το εν λόγω πρωτόκολλο επηρεάζει καταλυτικό ρόλο στην ταχύτητα του web, καθώς καθορίζει τον ρυθμό με τον οποίο δέχονται και αποστέλλουν δεδομένα οι συνδεδεμένοι υπολογιστές, ώστε να αποφεύγεται τυχόν «συμφόρηση».
Αυτός είναι ο λόγος που τα τελευταία χρόνια αρκετοί μηχανικοί υπολογιστών έχουν αναπτύξει βελτιωμένους αλγόριθμους για το TCP, με συνέπεια σήμερα να υπάρχουν διαφορετικές παραλλαγές τους. Για παράδειγμα, πολλά PC με Windows χρησιμοποιούν τον αλγόριθμο «Compound TCP», ενώ τα PC με Linux τον «TCP Cubic».
Η καινοτομία του Remy είναι ότι δημιουργεί αυτόματα TCP αλγόριθμους. Γι’ αυτό τον σκοπό, ο χρήστης καθορίζει διάφορες παραμέτρους για τη λειτουργία του δικτύου και, με βάση αυτές, το υπολογιστικό σύστημα δοκιμάζει διάφορα σενάρια, επιλέγοντας κάθε φορά την καλύτερη δυνατή λύση.
Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι αλγόριθμοι που προκύπτουν έτσι από το Remy είναι κατά πολύ καλύτεροι από τους αλγορίθμους που έχουν αναπτύξει κατά καιρούς οι μηχανικοί. Αν και το υπολογιστικό σύστημα δεν έχει δοκιμασθεί σε πραγματικές συνθήκες, σε προσομοιώσεις έδειξε πως μπορεί να αυξήσει από 2 έως 3 φορές τις ταχύτητες ενός ενσύρματου δικτύου. Σε αντίστοιχες δοκιμές για ασύρματα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με αρχιτεκτονική όπως το δίκτυο της Verizon στις ΗΠΑ, η αύξηση κυμάνθηκε από 20% έως 30%.
Οι ερευνητές θα ανακοινώσουν τα αποτελέσματα των προσομοιώσεων σε προσεχές συνέδριο. Το επόμενο βήμα, όπως ξεκαθαρίζουν, είναι να αναλύσουν πλήρως γιατί οι αλγόριθμοι του Remy βελτιώνουν τόσο δραστικά τις ταχύτητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου