Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Η Γερμανία να διαλέξει ευρωομόλογα ή έξοδο από το ευρώ λέει ο Τζορτζ Σόρος


Η Γερμανία να διαλέξει ευρωομόλογα ή έξοδο από το ευρώ λέει ο Τζορτζ Σόρος«Η λιτότητα δεν αποδίδει: δεν μπορείς να μειώνεις το χρέος μειώνοντας τον προϋπολογισμό»



Τη θέση ότι η Γερμανία πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στο να πει «ναι» στα ευρωομόλογα –κάτι που ως τώρα αρνείται και παραπέμπει στο μέλλον υπό προϋποθέσεις– ή να βγει από το ευρώ εξέφρασε σε ομιλία του ο Τζορτζ Σόρος.

Όπως επισήμανε, η λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη είναι το ευρωομόλογο. Αν και είχε εκφράσει αυτή τη θέση και στο παρελθόν, σημειώνει ο Guardian, αυτή τη φορά ο Σόρος επισήμανε ότι οι Γερμανοί δεν ρωτήθηκαν για το ευρωομόλογο.

Είναι μία λύση «πολύ πιο φτηνή από το ελάχιστο που γίνεται για να διατηρηθεί το ευρώ» και αυτό δεν το αντιλαμβάνεται ο κόσμος, εξήγησε ο Σόρος.

Η Γερμανία «δεν έχει δικαίωμα να αποτρέψει τις καταχρεωμένες χώρες από το να ξεφύγουν από τη μιζέρια τους ενωμένες και εκδίδοντας ευρωομόλογα. Με άλλα λόγια, αν η Γερμανία είναι αντίθετη στα ευρωομόλογα, να εξετάσει το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει το ευρώ και να αφήσει τους άλλους να τα εκδώσουν».

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής εξήγησε με πολύ σαφείς όρους ποιο είναι το πρόβλημα και γιατί το βάρος της ευθύνης πέφτει κυρίως πάνω στη Γερμανία. «Το πρόβλημα είναι διπλό, πολιτικό και οικονομικό», τόνισε.

Η Γερμανία δεν επιδίωξε να είναι στην κυρίαρχη θέση όπου βρίσκεται -αυτό είναι το πολιτικό ζήτημα- και «δεν είναι πρόθυμη να δεχτεί τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες που έρχονται μαζί με αυτή τη θέση». Βοηθά τόσο ώστε να μην χρεοκοπήσουν οι χώρες και, μόλις υποχωρήσουν οι πιέσεις, επιδιώκει να γίνουν σκληρότεροι οι όροι της βοήθειας.

Το οικονομικό πρόβλημα είναι ότι «η λιτότητα δεν αποδίδει: δεν μπορείς να μειώνεις το χρέος μειώνοντας τον προϋπολογισμό». Η ανεπαρκής ζήτηση και οι περικοπές μειώνουν περισσότερο το ΑΕΠ και αυξάνουν τον πολλαπλασιαστή -«αυτό δυσκολεύεται να το καταλάβει η κοινή γνώμη στη Γερμανία».

Η απάντηση καταλήγει ο Τζορτζ Σόρος είναι ότι «η λιτότητα αποδίδει όταν αυξάνονται οι εξαγωγές και μειώνονται οι εισαγωγές· όταν όλοι κάνουν το ίδιο, τότε απλά δεν αποδίδει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου