Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Απολύσεις στον "Ριζοσπάστη" κι από πίσω "μπίζνες" το ΚΚΕ

Της Α. Νταρζάνου

Η επιχείρηση σωτηρίας του "Ριζοσπάστη" προκειμένου "να συνεχίσει να εκδίδεται απρόσκοπτα" μπήκε μπροστά την εβδομάδα των Χριστουγέννων, με τρεις απολύσεις συν άλλες δύο χθες, ως "αναγκαιότητα". Αναμένονται καμιά 40ριά, από το σύνολο των 83 δημοσιογράφων που εργάζονταν συνολικά. Τις προθέσεις του κόμματος για το προσωπικό της εφημερίδας είχε εκθέσει ο διευθυντής Στ. Λουκάς, όταν ανακοίνωσε ότι μπορεί να εκδίδει την εφημερίδα με 40 δημοσιογράφους και με κνίτες.

Την ίδια ώρα, ενώ συρρικνώνει την εφημερίδα του, μετατρέποντάς την σε κομματική μπροσούρα για να μεταφέρει την κομματική γραμμή στα μέλη του κόμματος, το ΚΚΕ επιδίδεται σε επιχειρηματικές μπίζνες, ύψους εκατομμυρίων ευρώ: μετά από επαφές με ενδιαφερόμενους και επιχειρηματίες, βγάζει στο σφυρί την τηλεοπτική συχνότητα του 902, όπως ο πιο επιτήδειος καπιταλιστής. Κι αυτό, γιατί την (πανελλαδικής εμβέλειας) συχνότητα δεν την αγόρασε, αλλά του παραχωρήθηκε ως δημόσια περιουσία, για την εκπλήρωση δημόσιας λειτουργίας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι την επιχείρηση του 902 TV αγοράζει ο δημοσιογράφος και επιχειρηματίας ("Real News", Real FM κλπ) Νίκος Χατζηνικολάου, με κεφάλαια χρηματοδότη που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί. Οι ίδιες πληροφορίες εκτιμούν το ύψος του ανταλλάγματος σε 7 εκατ. ευρώ.

Το σφυροκόπημα του ΚΚΕ στους εργαζομένους του δεν έμεινε αναπάντητο. Με ανώνυμη επιστολή τους συντάκτες της εφημερίδας ζητούν την παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ. Ο πρόεδρος Δ. Τρίμης κινεί τις καταστατικές διαδικασίες της Ένωσης φέρνοντας το θέμα στο Δ.Σ. Η δημοσιογράφος και συνδικαλίστρια Πόπη Χριστοδουλίδου, απολυμένη η ίδια από το "Έθνος" προ τριετίας εξαιτίας της συνδικαλιστικής της δράσης, παραιτήθηκε από την παράταξη του ΚΚΕ στους δημοσιογράφους "Συνδικαλιστική Συνεργασία" και από το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ.

Ο Δημήτρης Τρίμης με δήλωσή του σημειώνει ότι δεν υπάρχουν καλές και κακές απολύσεις. Αναγνωρίζει ότι "ούτε το ΚΚΕ, ούτε η διοίκηση του 'Ριζοσπάστη' είναι 'εργοδότες σαν όλους τους άλλους'" και γι αυτό "δεν εξομοιώνονται με τις 'αστικές κερδοσκοπικές επιχειρήσεις'". Όμως, "ως εκπρόσωπος ενός σωματείου τα μέλη του οποίου έχουν ίδια δικαιώματα, ως πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, οφείλω να υπερασπιστώ και τους συναδέλφους του 'Ριζοσπάστη' ή του '902' που απολύονται". Ο Δ. Τρίμης ξεκαθαρίζει: για "όσους βλέπουν πίσω από αυτή τη στοιχειώδη λειτουργία του σωματείου 'πολιτικές συνωμοσίες' και 'ιδιοτελή πολιτικά κίνητρα' υπενθυμίζω ότι από τις ανάλογες συνδικαλιστικές ενέργειες δεν έχει εξαιρεθεί κανένα μέσο που ανήκει ή ελέγχεται από κόμματα είτε της Αριστεράς είτε της Δεξιάς. Και όσοι πιστεύουν ότι οι συνδικαλιστικές αρχές πρέπει να εφαρμόζονται α λα καρτ φοβούμαι ότι συνεργούν στην αποδυνάμωση του σωματείου και στην υποβάθμιση της όποιας αξιοπιστίας τού απομένει. Η σιωπή δεν είναι πάντα χρυσός".

"Το ποτήρι ξεχείλισε" σύμφωνα με τη δήλωση της Πόπης Χριστοδουλίδου. "Δεν δικαιολογείται με τίποτα να απολύεις εργαζόμενους από τον "Ρ" και εσύ ο ίδιος να πηγαίνεις για περιφρούρηση στα εργοστάσια ή στις επιχειρήσεις Τύπου γιατί το σκληρό αφεντικό απολύει εργαζόμενους!" αναφέρει στο σημείωμά της η δημοσιογράφος.

Οι εργαζόμενοι στον "Ρ" παραμένουν απλήρωτοι επί πέντε μήνες, ενώ απολύονται με βάση τους νέους μνημονιακούς νόμους για τα εργασιακά, που, κατά τα άλλα, το ΚΚΕ καταψήφισε στη Βουλή. Όπως φαίνεται, πρώτοι στη λίστα των απολύσεων είναι τα μη κομματικά μέλη (περίπου οι μισοί στον "Ρ") και οι "ενοχλητικοί". Ο Δημήτρης Μηλάκας (επιφορτισμένος με το ρεπορτάζ του υπουργείου Εξωτερικών επί 22 χρόνια), η Ρούλα Μπανάκου (πειραϊκό ρεπορτάζ επί 15 χρόνια), ο Ανδρέας Παγανόπουλος (αθλητικό ρεπορτάζ επί 20 χρόνια), ο Γεράσιμος Λιβιτσάνος (κοινοβουλευτικό ρεπορτάζ, 19 χρόνια), η Ανθή Γεωργίου (τηλεοπτικό ρεπορτάζ επί 16 χρόνια).
 
απο left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου