Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012

Εμφύλιος στη Γερμανία για το ελληνικό χρέος

Πόλεμος έχει ξεσπάσει στη Γερμανία με αφορμή την εξεύρεση του κατάλληλου τρόπου ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος της χώρας μας. Η άποψη υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους κερδίζει πλέον έδαφος ακόμη και στο εσωτερικό του κυβερνητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας, το οποίο αντιτίθεται επίσημα σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, μεταξύ άλλων και διά στόματος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Κουρτ Λάουκ, δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» ότι «είναι σχεδόν αναπόφευκτο ένα νέο κούρεμα του χρέους για την Ελλάδα», αν και χαρακτήρισε οδυνηρή την παραγραφή ενός μεγάλου μέρους των δανείων. Επισήμανε, όμως, ότι δεν δίνουν λύση στο πρόβλημα ούτε η λιτότητα ούτε η πολιτική διάσωσης, οι οποίες εφαρμόζονται σήμερα. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής στρέφουν οι πολίτες την πλάτη τους στην Ευρώπη, άλλοι επειδή δεν θέλουν περαιτέρω αιματηρές περικοπές και άλλοι επειδή δεν επιθυμούν να πληρώνουν τα χρέη των χωρών οι οποίες βρίσκονται σε κρίση. Ο Λάουκ αναρωτήθηκε, μάλιστα, πόσο αξιόπιστες μπορεί να είναι οι δηλώσεις σκοπιμότητας, όταν χαλαρώνουν συνεχώς οι όροι για την παροχή βοήθειας χωρίς κυρώσεις και συνέπειες, ενώ τόνισε: «Εν τω μεταξύ εγκρίνονται βοήθειες ακόμη και χωρίς προφανή εκπλήρωση των προαπαιτουμένων. Η κατάθεση της έκθεσης της τρόικας για την Ελλάδα στις 12 Νοεμβρίου κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φάρσα». Η συνήθης ωραιοποίηση της κατάστασης και η αυξανόμενη ανασφάλεια των πολιτών πρέπει να δώσουν, σύμφωνα με τον Λάουκ, τη θέση τους στον ρεαλισμό και στην ειλικρίνεια. «Αυτό θα σηματοδοτούσε έναν έντιμο χειρισμό της κατάστασης και θα προκαλούσε ανακούφιση στον ελληνικό λαό», εκτιμά ο πρόεδρος του Οικονομικού Συμβουλίου του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ. Στις απόψεις του Λάουκ αντέδρασαν άμεσα εκπρόσωποι τριών άλλων γερμανικών κομμάτων με δηλώσεις τους στην ηλεκτρονική έκδοση της «Χάντελσμπλατ». Κατά την άποψη του αναπληρωτή προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των γερμανών Φιλελευθέρων, Φόλκερ Βίσινγκ, «την Ελλάδα θα τη βοηθούσαν μακροπρόθεσμα μόνο διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Προσωρινές διευκολύνσεις μέσω ενός γρήγορου κουρέματος του χρέους μειώνουν την πίεση για μεταρρυθμίσεις και τελικά βλάπτουν». Παρόμοια είναι και η στάση του κόμματος των γερμανών Πρασίνων, το οποίο παραδέχεται μεν ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι βιώσιμη, αλλά θεωρεί λάθος το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ο ειδικός των Πρασίνων σε θέματα οικονομίας, Γκέρχαρντ Σικ, υπογραμμίζει ότι θα έπρεπε να εξεταστούν πριν από ένα νέο, σκληρό κούρεμα οι υπάρχουσες δυνατότητες ενός προγράμματος επαναγοράς κρατικών ομολόγων, επειδή «έτσι θα συμβάλουμε στη μείωση του χρέους, χωρίς να υποστεί απώλειες ο ευρωπαίος φορολογούμενος». Οι Πράσινοι προτείνουν εξάλλου να διατεθούν για τον ίδιο σκοπό τα κέρδη ύψους περίπου 15 δισ. ευρώ της ΕΚΤ, όπως προκύπτουν από την αγορά ελληνικών ομολόγων σε χαμηλότερες τιμές από τις σημερινές. Ο Σικ επισήμανε και την ανάγκη για την επιβολή ενός φόρου μεγάλης περιουσίας στην Ελλάδα, ώστε «να εξασφαλιστεί ότι οι πλούσιοι Ελληνες θα συνδράμουν με ένα έντιμο ποσοστό στα βάρη της κρίσης».

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ. Ο Σοσιαλδημοκράτης Κάρστεν Σνάιντερ κάλεσε την Ανγκελα Μέρκελ να ανοίξει τα χαρτιά της και να δηλώσει «πόσο κοστίζει η δήλωσή της, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ». Ο Σνάιντερ τόνισε ότι πριν αποφασιστεί η εκταμίευση περαιτέρω δόσεων στην Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει μια «τίμια» ανάλυση της κατάστασης, ενώ προειδοποίησε την τρόικα να μην καταφύγει σε τρικ. Για τον υπεύθυνο σε θέματα προϋπολογισμού του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας είναι προφανές ότι η Καγκελάριος επιδιώκει να μεταθέσει την απόφαση για επιπλέον κόστος μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές, κάτι που δεν πρόκειται να επιτρέψει το κόμμα του. «Οι διαφαινόμενες επιβαρύνσεις για τον γερμανό φορολογούμενο αποτελούν άμεσο κόστος της πολιτικής αποτυχίας της Καγκελαρίου», συμπλήρωσε ο Σνάιντερ.
Δριμύτατη κριτική στους πολέμιους του ευρώ άσκησε και ο πρώην πρόεδρος των γερμανών Φιλελευθέρων, Χανς-Ντίτριχ Γκένσερ, σε ομιλία του στο Βίλι Μπραντ Χάους, όπου εδρεύει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας. Ο Γκένσερ εξέφρασε τον σεβασμό του προς τους έλληνες πολιτικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου