Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2012

Βρέθηκαν όλα τα αντικείμενα του Μουσείου Ολυμπίας


Πουλούσε αναπτήρες στο Μοναστηράκι ο «εγκέφαλος» της ληστείας
Ένας 42χρονος Έλληνας που πουλούσε… αναπτήρες κι άλλα μικροαντικείμενα σε πάγκο στο Μοναστηράκι ήταν ο «εγκέφαλος» της κινηματογραφικής ληστείας στο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας στις 17 Φεβρουαρίου 2012.

Όλα τα κλαπέντα, δηλαδή και τα 77 αρχαία αντικείμενα, βρέθηκαν μέσα σε σάκο που ήταν θαμμένος σε περιοχή έξω από το χωριό Κοσκινάς, σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από την Αρχαία Ολυμπία.

Ο δράστης και δύο συνεργοί του συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Αστυνομικής Διεύθυνσης Πατρών που βρίσκονταν στα ίχνη τους τον τελευταίο μήνα, ενώ αναζητούνται δύο ακόμη άτομα.

Ο μικροπωλητής από το Μοναστηράκι που μετέβαινε συχνά στην Πάτρα επιχείρησε να πουλήσει ένα χρυσό δακτυλίδι από τα κλοπιμαία έναντι 1,5 εκατ. ευρώ, κάτι που απεδείχθη τελικά ότι ήταν και το μοιραίο λάθος του. Γι’ αυτόν το λόγο μάλιστα χρησιμοποίησε και έναν μικροεπιχειρηματία σαν μεσάζοντα, όμως οι κινήσεις τους έγιναν αντιληπτές από τους αξιωματικούς της Πάτρας που εμφανίσθηκαν ως αγοραστές.

Μετά από επίπονες διαπραγματεύσεις των αστυνομικών που παρουσιάσθηκαν σαν υποψήφιοι αγοραστές με τους αρχαιοκάπηλους, η τιμή για την αγορά του δακτυλιδιού κλείστηκε στα 300.000 ευρώ και η συνάντηση έγινε σε κεντρικό ξενοδοχείο στην Πάτρα.

Μετά την σύλληψη του ο «εγκέφαλος» της κλοπής του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, υπέδειξε στους αστυνομικούς και το σημείο όπου είχε κρύψει και τα υπόλοιπα αντικείμενα. Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται με σκοπό την πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος.

Η ληστεία στο μουσείο Αρχαίας Ολυμπίας είχε γίνει από δύο κουκουλοφόρους δράστες, οι οποίοι αφαίρεσαν 77 κυρίως χάλκινα και πήλινα εκθέματα ανυπολόγιστης αξίας. Στις 17 Φεβρουαρίου εισέβαλλαν στο Μουσείο και υπό την απειλή όπλου, έδεσαν και φίμωσαν την φύλακα, αναγκάζοντάς την να τους δείξει πού βρίσκονται τα «χρυσά στεφάνια» του μουσείου. Διέφυγαν παίρνοντας μαζί τους τα αρχαία αντικείμενα και αφού προηγουμένως προκάλεσαν ζημιές στις προθήκες των αντικειμένων

Τα κλαπέντα αντικείμενα που βρέθηκαν μεταφέρθηκαν στο Μουσείο, όπου και έγινε η ταυτοποίησή τους. Έτσι επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις των αστυνομικών που από την πρώτη στιγμή υποστήριζαν πως τα κλοπιμαία δεν είχαν απομακρυνθεί από την περιοχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου