Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Φρενάρουν το αποτεφρωτήριο με χουντικό νόμο


Το Ταμείο Εθνικής Αμυνας διεκδικεί το νεκροταφείο Ζωγράφου
Το νεκροταφείο Ζωγράφου με τους 13.000 τάφους του διεκδικεί το Ταμείο Εθνικής Αμυνας, επικαλούμενο χουντικό διάταγμα. Πριν από μερικές ημέρες το Ταμείο Εθνικής Αμυνας κατέθεσε αίτηση στο Εθνικό Κτηματολόγιο ώστε το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που χρησιμοποιείται από τον Δήμο Ζωγράφου για νεκροταφείο από το 1938, να περάσει σε αυτό. Η διεκδίκηση αυτή όμως βάζει ακόμη μία φορά φρένο στη δημιουργία αποτεφρωτηρίου, όπως είχε αποφασιστεί να γίνει στο νεκροταφείο Ζωγράφου.
Οπως καταγγέλλει ο Αντώνης Αλακιώτης, πρόεδρος της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα, το κοιμητήριο Ζωγράφου είχε επιλεγεί για την κατασκευή του πρώτου αποτεφρωτηρίου, με τη βούλα μάλιστα της Περιφέρειας Αττικής. «Τώρα φαίνεται πως όλο το κοιμητήριο κινδυνεύει να μετατραπεί σε... πεδίο βολής», συμπληρώνει ο κ. Αλακιώτης.
Αιφνιδιασμένος από την κίνηση του Ταμείου Εθνικής Αμυνας δηλώνει στα «ΝΕΑ» και ο δήμαρχος του Ζωγράφου Κώστας Καλλίρης. «Γνωρίζουμε ως δήμος πως έχουν γίνει κινήσεις του Ταμείου Εθνικής Αμυνας στο Εθνικό Κτηματολόγιο, αλλά ακόμη δεν έχει έρθει στον δήμο η επίσημη διεκδίκηση του κοιμητηρίου. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει αντίδραση εκ μέρους του δήμου».
Η έκταση του κοιμητηρίου είχε περιέλθει το 1938 στον Δήμο Ζωγράφου δυνάμει σχετικών παραχωρητηρίων από το Γενικό Επιτελείο Στρατού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, και σταδιακά αυξήθηκε σε 139 στρέμματα. Από το 1938 ο δήμος έχει προβεί σε σταδιακή περίφραξη της έκτασης με μαντρότοιχο και συρματόπλεγμα, έχει ανεγείρει, συντηρεί και λειτουργεί με δαπάνες του κοιμητηρίου γραφεία διοίκησης, κυλικείο, τις εκκλησίες Αγιος Νικόλαος και του Αγιος Κωνσταντίνος, οστεοφυλάκια, πλυντήριο οστών, αποθήκες και βοηθητικούς χώρους. Στην καταγραφή ωστόσο του Εθνικού Κτηματολογίου και στον χάρτη  περί Ζωνών Προστασίας του όρους Υμηττού αλλά και του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθηνών η έκταση αναφέρεται με την ένδειξη «άγνωστου ιδιοκτήτη», όπως επιβεβαιώνει και η γενική γραμματεία Ακίνητης Περιουσίας.

Η ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ. Την 3η Οκτωβρίου το Ταμείο Εθνικής Αμυνας κατέθεσε την αίτηση στο Κτηματολόγιο προκειμένου να του αποδοθούν τα 106 από τα 139 στρέμματα του νεκροταφείου, επικαλούμενο το χουντικό διάταγμα της 11ης Φεβρουαρίου 1974 που του παραχωρούσε τον χώρο. Το υπόλοιπο της έκτασης του νεκροταφείου Ζωγράφου διεκδικεί επίσης με κατάθεση σχετικής αίτησης το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
«Το ιδιοκτησιακό καθεστώς του κοιμητηρίου μπορεί να τακτοποιηθεί εάν και εφόσον ο Δήμος Ζωγράφου καταθέσει αίτηση για άδεια χρήσης του χώρου αλλά μόνο για συγκεκριμένο σκοπό, δηλαδή αυτόν του κοιμητηρίου», επισημαίνουν στα ΝΕΑ στελέχη της γενικής γραμματείας Ακίνητης Περιουσίας. Οπως αναφέρουν, γίνεται προσπάθεια το κράτος να διεκδικήσει τις εκτάσεις που του ανήκουν και σε πολλές περιπτώσεις έχουν καταπατηθεί από δήμους ή ιδιώτες.
Η Επιτροπή για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των νεκρών στην Ελλάδα ωστόσο καταγγέλλει πως η διεκδίκηση του κοιμητηρίου από το Ταμείο Εθνικής Αμυνας ίσως να συνδέεται και με μια ακόμη προσπάθεια να μην κατασκευαστεί τελικά το αποτεφρωτήριο, τώρα που συγκεντρώθηκαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα και απέμενε μόνο η άδεια της Πολεοδομίας. «Ενώ η δικηγόρος του δήμου ήταν σε συνεννόηση με το νομικό τμήμα του Εθνικού Κτηματολογίου και με τον γενικό γραμματέα Ακίνητης Περιουσίας του υπουργείου Οικονομικών, ξαφνικά ο δήμαρχος του Ζωγράφου ήρε από τη δικηγόρο του δήμου την εξουσιοδότηση για την τακτοποίηση του ιδιοκτησιακού. Την ίδια ημέρα το Γενικό Επιτελείο Στρατού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας κατέθεσε αίτημα προς το Κτηματολογικό Γραφείο Ζωγράφου να καταχωριστεί ως ιδιοκτήτης του μεγαλύτερου μέρους της έκτασης του κοιμητηρίου», αναφέρει ο κ. Αλακιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου