Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Χανιά: Η αρχαιότερη κατοικημένη πόλη της Ευρώπης;



prod_small_107442_1348908440_P1170182Σε αυτό συγκλίνουν οι αρχαιολόγοι που βρίσκονται στη διαδικασία συλλογής αποδεικτικών στοιχείων καθώς όλα δείχνουν πως η περιοχή της Κυδωνίας, στον λόφο του Καστελίου είναι η πόλη που κατοικείται από το 3.500 π.Χ. έως και σήμερα.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2011 - 2012 με θέμα 'Κρίσεις: συνέχειες και ασυνέχειες στην Ιστορία', η ΚΕ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων ξεκίνησε από χθες μια σειρά από ξεναγήσεις για μαθητές και όχι μόνο στην παλιά πόλη των Χανίων αλλά και σε αρχαιολογικές περιοχές στη Δυτική Κρήτη.
«Η Κνωσός είναι πιο σημαντική από την Κυδωνία αλλά σταμάτησε να κατοικείται. Τα Χανιά, οι Κυδωνίες ακόμα και την περίοδο των Σαρακηνών συνέχιζαν να κατοικούνται. Προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που κατοικείται συνεχώς και αδιαλείπτως από το 3500 π.Χ. έως και σήμερα. Μπορεί κατά περιόδους να είχε άλλη μορφή η πόλη αλλά ήταν από τις λίγες σε όλη την Ευρώπη που όλο αυτό το διάστημα κατοικείτο», ανέφερε η αρχαιολόγος Κ. Τζανακάκη.
Μαζί με τη συνάδελφό της Ε. Πρωτοπαπαδάκη, μίλησαν σε παιδιά της Β΄τάξης του 2ου Γυμνασίου Χανίων για τις δύο μεγάλες καταστροφές της πόλης των Χανίων, μετά από τις οποίες ωστόσο η πόλη συνέχιζε να κατοικείται.
Αρχικά στον αρχαιολογικό χώρο στο Καστέλι μίλησαν για την καταστροφή της πόλης των Χανίων το 1450 π.Χ. Πολύ παραστατικά και με πληθώρα στοιχείων η κα Πρωτοπαπαδάκη περπάτησε ανάμεσα στις αρχαιότητες εξηγώντας αναλυτικά στα παιδιά στοιχεία της αρχιτεκτονικής των Μινωιτών, δίνοντάς τους παράλληλα στοιχεία για την καθημερινότητα της ζωής κατοίκων της πόλης το 1450 π.Χ. μέσα από τα ευρήματα που βρέθηκαν στον συγκεκριμένο χώρο. Η ξενάγηση κέρδισε τους περισσότερους μαθητές που παρακολούθησαν με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την όλη παρουσίαση.
Ακολούθησε επίσκεψη σε άλλο σημείο της πόλης, στο Βυζαντινό τείχος, όπου υπάρχουν ευρήματα από την καταστροφή της πόλης των Χανίων από τον σεισμό του 350 μ.Χ.
Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου