Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Διορίζουν ακόμα ασυστολα τους αχρηστους των οικογενειων τους και τους φταίει το δημόσιο


Φωτιές άναψε χθες στη Βουλή η επιστολή προς τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ευάγγελο Μεϊμαράκη, την οποία απέστειλαν 16 βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς, με αφορμή τους διορισμούς - ως μετακλητών υπαλλήλων στη Βουλή - οικείων προσώπων του τέως προέδρου Βύρωνα Πολύδωρα καθώς και του νυν α' αντιπροέδρου Γιάννη Τραγάκη. Στην επιστολή οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ τονίζουν, μεταξύ των άλλων, ότι η «πρόσφατη εντολή του Πρωθυπουργού για την απαγόρευση διορισμού στις πιο πάνω θέσεις μόνο οικείων ατόμων, αν και ορθή, είναι ατελής αφού πρέπει να καταργηθεί εντελώς η δυνατότητα διορισμού προσώπων».
Πάντως χθες, συνεργάτες του προέδρου της Βουλής έλεγαν πως ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης όταν το θέμα τέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου στη διάσκεψη των προέδρων, εμφανίστηκε θετικός στην περικοπή των προνομιών. «Τα στοιχεία που ζητούν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ έχουν δημοσιευθεί στις ετήσιες συζητήσεις των προϋπολογισμών της Βουλής και θα ξανασυζητηθούν τον Οκτώβριο», σημείωναν.
Ειδικότερα, όπως έλεγαν χθες στη Βουλή στελέχη της ΔΗΜΑΡ, ο Κανονισμός της Βουλής παρέχει τη δυνατότητα στον εκάστοτε πρόεδρο να προσλαμβάνει 64 άτομα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου ή αορίστου χρόνου. Ωστόσο ο αριθμός τους σύμφωνα με άρθρο του Κανονισμού προκύπτει μεγαλύτερος, φτάνοντας τα 76 άτομα. Συγκεκριμένα, «ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να προσλαμβάνει κατά την κρίση του μέχρι 6 επιστημονικούς ή ειδικούς συμβούλους. Ακόμη, ο πρόεδρος της Βουλής μπορεί να προσλαμβάνει 2 θέσεις ειδικών επιστημόνων, 8 δημοσιογράφους, 10 άτομα τεχνικού ή βοηθητικού προσωπικού, 5 εργάτες, 30 επιμελητές αιθούσης και 15 καθαρίστριες».
Οπως σχολίαζαν οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, συνήθως με την παύση της θητείας του εκάστοτε προέδρου της Βουλής αυτοί οι υπάλληλοι δεν επανέρχονταν στις προηγούμενες θέσεις τους είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, αλλά παρέμεναν σε διάφορες υπηρεσίες στο Κοινοβούλιο.
Πάντως, συνεργάτες του προέδρου της Βουλής διευκρίνισαν ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι διατεθειμένος να κάνει χρήση του συγκεκριμένου δικαιώματος, υποστηρίζοντας ότι ο αριθμός των μετακλητών υπαλλήλων αυξομειώνεται με την πάροδο των χρόνων καθώς ορισμένοι από αυτούς βγαίνουν στη σύνταξη. Παράλληλα υποστήριξαν ότι η πρακτική αυτή άρχισε να εφαρμόζεται το 1997 και συνεχίστηκε μέχρι το 2009, όταν επί προεδρίας Φίλιππου Πετσάλνικου και με την ομόφωνη θέση όλων των κομμάτων οι προσλήψεις στη Βουλή άρχισαν να γίνονται μέσω του ΑΣΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου