Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

Δεν την λενε ουτε Κωστακη, ουτε Γιωργάκη, ουτε Αντωνακη, ουτε Βαγγέλη. Δεν ειναι δοσυλογη, εθελόδουλη , πουλημένη. VIVA ARGENTINA


Η πρόεδρος Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ, επικαλούμενη λόγους «εθνικής κυριαρχίας», ανακοίνωσε ότι κρατικοποιεί την YPF, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, η οποία ελέγχεται σε ποσοστό 57,4% από τον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό Repsol. Αντίποινα στον χώρο της διπλωματίας, της βιομηχανίας και της ενέργειας προανήγγειλε η Μαδρίτη

«Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, η χώρα θα καταλήξει να μην είναι ενεργειακά βιώσιμη, όχι επειδή θα έχουν εξαντληθεί οι πόροι της, αλλά λόγω της επιχειρηματικής πολιτικής», δήλωσε η πρόεδρος της Αργεν

«Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, η χώρα θα καταλήξει να μην είναι ενεργειακά βιώσιμη, όχι επειδή θα έχουν εξαντληθεί οι πόροι της, αλλά λόγω της επιχειρηματικής πολιτικής», δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής, Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ
Μιλώντας σε ένα κοινό υπουργών και κρατικών αξιωματούχων, η Κίρσνερ ανακοίνωσε τη Δευτέρα, εν μέσω επευφημιών, πως (επανα)κρατικοποιεί την YPF, τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της χώρας, η οποία επί του παρόντος ελέγχεται σε ποσοστό 57,4% από τον ισπανικό ενεργειακό κολοσσό της Repsol.
Πιο συγκεκριμένα, η πρόεδρος όρισε νέο διευθύνοντα σύμβουλο της YPF τον υπουργό Σχεδιασμού Χούλιο ντε Βίντο και έστειλε προς έγκριση στο ελεγχόμενο από αυτήν Κογκρέσο, σχέδιο νόμου βάσει του οποίου το Μπουένος Αϊρες παίρνει πίσω το 51% των μετοχών της εταιρείας (αφήνοντας στους Ισπανούς μόλις ένα 6,4%).
Οσο για τη μοίρα του συγκεκριμένου πλειοψηφικού μεριδίου (51%), αυτό πρόκειται να μοιραστεί ανάμεσα στην κεντρική κυβέρνηση (η οποία ήλεγχε μόνο το 0,02% της YPF) και στις περιφέρειες της χώρας. Μάλιστα, προκειμένου να δικαιολογήσει την εν λόγω κίνηση, η Κίρσνερ (η οποία έχει προχωρήσει και σε άλλες κρατικοποιήσεις, όπως των αερογραμμών Aerolineas Argentinas το 2008), επικαλέστηκε λόγους «εθνικής κυριαρχίας» και κατηγόρησε τους Ισπανούς πως είχαν παραμελήσει την YPF.
Προειδοποίηση
«Εάν συνεχιστεί αυτή η πολιτική -της αποστράγγισης των κοιτασμάτων, της μη διεξαγωγής ερευνών για πετρέλαιο και των μηδενικών επενδύσεων-, τότε η χώρα θα καταλήξει να μην είναι ενεργειακά βιώσιμη, όχι επειδή θα έχουν εξαντληθεί οι πόροι της, αλλά λόγω της επιχειρηματικής πολιτικής», σημείωσε χαρακτηριστικά η Κίρσνερ, ενώ, την ίδια ώρα, ο απλός λαός πανηγύριζε την κρατικοποίηση.
Αλλωστε, στα μυαλά πολλών Αργεντίνων η χρεοκοπία του 2001 και γενικότερα η οικονομική κρίση είναι αποτελέσματα των νεοφιλελεύθερων αποκρατικοποιήσεων της δεκαετίας του 1990 (για την ιστορία, η YPF εξαγοράστηκε από τη Repsol το 1999).
Η περονίστρια που τα έβαλε με Βρετανία και Ισπανία
Πρόεδρος τα τελευταία πέντε χρόνια (από το 2007), πρώτη κυρία τα προηγούμενα τέσσερα (2003-2007) και γερουσιαστής ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, η 59χρονη Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ έχει μακρά πορεία στην πολιτική, ενώ πρόκειται να μείνει στην ιστορία ως η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Αργεντινής.
Περονίστρια έως το κόκαλο, η Κίρσνερ πρωτοεξελέγη στο ανώτατο αξίωμα το 2007, οπότε διαδέχθηκε στην εξουσία τον ίδιο της τον σύζυγο, τον Νέστορ Κίρσνερ. Στα χρόνια της εξουσίας της, η Αργεντινή ανέκαμψε οικονομικά και άρχισε να επανακρατικοποιεί επιχειρήσεις που είχαν ιδιωτικοποιηθεί τη δεκαετία του 1990 (Aerolineas Argentinas κ.ά.), ενώ έγινε και η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής που νομιμοποίησε τον γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων.
Για τους οπαδούς της, η 59χρονη Κίρσνερ είναι μια δυναμική θιασώτρια του κρατικού παρεμβατισμού που δεν διστάζει να τα βάλει με Βρετανούς (Φόκλαντ) και Ισπανούς (YPF), μια ηγέτιδα με κοινωνικές ευαισθησίες που κατόρθωσε να νικήσει τον καρκίνο (του θυρεοειδούς από τον οποίο έπασχε) και μια «νέα Εβίτα Περόν» που εξακολουθεί να πενθεί τον σύζυγό της ντυμένη στα μαύρα (ο Νέστορ απεβίωσε το 2010). Αντιθέτως, για τους εχθρούς της είναι μια λαϊκίστρια που έχει «ψώνιο» με την εμφάνισή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου