Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

O Nord Stream ένωσε τη Ρωσία με τη Δύση



Οι ηγέτες της Γερμανίας και της Ρωσίας εγκαινίασαν χθες επισήμως τον αγωγό Nord Stream που μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Σιβηρία στη Δυτική Ευρώπη και θα καλύπτει πλέον τις ανάγκες εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ και ο ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ συναντήθηκαν χθες στο χωριό Λουμπμίν, στις γερμανικές ακτές της Βαλτικής, εκεί όπου ο μήκους 1.200 χλμ. υποθαλάσσιος αγωγός, ο οποίος στοίχισε 7,4 δισ. ευρώ, φθάνει στην ξηρά. Παρόντες στην επίσημη τελετή των εγκαινίων του αγωγού και στην υπογραφή της συμφωνίας που αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης ήταν τόσο ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν όσο και ο ολλανδός ομόλογός του Μαρκ Ρούτε. Η Μέρκελ και ο Μεντβέντεφ έστρεψαν μια στρόφιγγα για να ανοίξουν συμβολικά την κάνουλα που επέτρεψε τη ροή του ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία, με τη γερμανίδα Καγκελάριο να δηλώνει: «Θα είμαστε στενά δεμένοι ο ένας με τον άλλον για δεκαετίες».
Ο αγωγός Nord Stream θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Βάιμποργκ, μια περιοχή της Βόρειας Ρωσίας κοντά στην Αγία Πετρούπολη και διασχίζοντας τη Βαλτική φθάνει στο Λουμπμίν. Αυτό δημιουργεί πλέον απευθείας σύνδεση των Ρώσων με το δίκτυο φυσικού αερίου της Δυτικής Ευρώπης - παρακάμπτοντας κάποιους παραδοσιακούς δρόμους μεταφοράς μέσω της Ουκρανίας, της Λευκορωσίας και της Πολωνίας με τις οποίες στο παρελθόν υπήρξε ένταση.
Οταν ολοκληρωθεί το όλο σχέδιο, το φυσικό αέριο θα φθάνει στην Ευρώπη από δύο αγωγούς. Ο πρώτος, που εγκαινιάσθηκε χθες, θα έχει ετήσια δυναμικότητα μεταφοράς 27,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων, όγκος που πρόκειται να διπλασιαστεί όταν ολοκληρωθεί και η δεύτερη γραμμή, κάτι που αναμένεται να γίνει το 2012. Ο Nord Stream είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος υποθαλάσσιος αγωγός στον κόσμο. Η ρωσική εταιρεία Gazprom έχει το 51% του Nord Stream, οι γερμανικές επιχειρήσεις ενέργειας Ruhrgas AG και Wintershall AG κατέχουν εκάστη 15%. Από 9% έχουν η ολλανδική Nederlandse Gasunie NV και η γαλλική GDF Suez.
Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλε, ο διαχειριστικός διευθυντής του κονσόρτσιουμ για τον Nord Stream Ματίας Βάρνινγκ δήλωσε ότι το κόστος κατασκευής των 7,4 δισ. ευρώ αναμένεται να αποσβεστεί σε 14 έως 15 χρόνια, αν ο αγωγός λειτουργεί εξαντλώντας τη δυναμική μεταφοράς του. Στο ζήτημα της διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών, το οποίο τονίζουν διαρκώς οι Βρυξέλλες, ο πρόεδρος της γερμανικής Ruhrgas Κλάους Σέφερ δήλωσε: «Διαφοροποίηση δεν σημαίνει μόνο την προμήθεια φυσικού αερίου από διάφορες πηγές αλλά και το να έχουμε ποικίλες οδούς τροφοδοσίας, στόχος που επιτυγχάνεται τώρα, με την πρώτη απευθείας σύνδεση της Δυτικής Ευρώπης με τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Ρωσίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου