Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Νεκρός ο Μουαμάρ Καντάφι

Τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι επιβεβαίωσε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Λιβύης Μαχμούντ Τζιμπρίλ. Ο Καντάφι υπέκυψε στα τραύματά του το μεσημέρι κατά την επιχείρηση σύλληψής του στη Σύρτη. «Ο Καντάφι σκοτώθηκε στα χέρια της επανάστασης», δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου.


Ο Τζιμπρίλ ανέφερε ακόμη ότι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το γιο του νεκρού έκπτωτου ηγέτη Σαϊφ αλ Ισλάμ να εγκαταλείπει τη Σύρτη με αυτοκινητοπομπή.
Το μεσημέρι, ο αξιωματούχος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου Αμπντέλ Ματζίντ δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι ο Καντάφι τραυματίστηκε στα πόδια και το κεφάλι κοντά στη Σύρτη, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει με κονβόι που δέχθηκε επίθεση από το ΝΑΤΟ.

Ο στρατιωτικός διοικητής Αμπντέλ Ματζίντ ανέφερε ότι ο Καντάφι παρελήφθη από ασθενοφόρο.

Νεκρός φέρεται να έπεσε κατά την επιχείρηση σύλληψης ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Λίβυου συνταγματάρχη, Αμπού Μπακρ Γιουνούς Τζαμπρ.

Εικοσάχρονος Λίβυος λέει ότι εντόπισε τον συνταγματάρχη σε λαγούμι και η τελευταία του κραυγή ήταν «μην πυροβολείτε».

Φωτογραφίες που απεικονίζουν τον Μουαμάρ Καντάφι νεκρό μεταδίδονται διεθνώς. Μαζί τους και η φωτογραφία του 20χρονου Μοχάμεντ αλ-Μπίμπι ο οποίος δήλωσε σε ανταποκριτή του BBC ότι ήταν αυτός που βρήκε τον Καντάφι στο λαγούμι στο κέντρο της Σύρτης. Ο συνταγματάρχης ικέτεψε «μην πυροβολείτε».

Ο 20χρονος μαχητής του Εθνικού Συμβουλίου επιδείκνυε εν μέσω πανηγυρισμών στους δημοσιογράφους ένα χρυσό πιστόλι που δηλώνει ότι πήρε από τον πρώην ηγέτη της Λιβύης -ο οποίος είχε επικηρυχθεί για 20 εκατομμύρια δολάρια.

Η λιβυκή τηλεόραση μετέδωσε πλάνα από στρατιώτες να περικυκλώνουν δύο μεγάλους αγωγούς αποχέτευσης κάτω από λεωφόρο, όπου φέρεται να κρυβόταν ο Καντάφι. Πάνω από το άνοιγμα των αγωγών ήταν γραμμένο με σπρέι «τιποτένιε Καντάφι» και «Ο Θεός είναι μεγάλος». Δίπλα βρισκόταν μία σορός, πιθανώς υποστηρικτή του συνταγματάρχη.

Η σορός του Καντάφι έχει μεταφερθεί σε τέμενος στη Μιζουράτα, σύμφωνα με το δορυφορικό δίκτυο Al Jazeera.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου