Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2011

Τι αλλάζει στη ζωή 750.000 δημοσίων υπαλλήλων


Δημόσιο: Τι αλλάζει στη ζωή 750.000 δημοσίων υπαλλήλων

Ανατροπές στη ζωή 750.000 υπαλλήλων του Δημοσίου φέρνουν τα μέτρα που ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Β. Βενιζέλος. Λέξεις-κλειδιά που θα ορίσουν τη νέα πραγματικότητα στο Δημόσιο είναι η εργασιακή εφεδρεία και το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο.

Οι νέες αλλαγές στο Δημόσιο ευθυγραμμίζονται με τις δύο βασικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση έναντι της τρόικας: να μειωθούν μέχρι το 2014 κατά 150.000 άτομα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο και να εξοικονομούνται 600 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τις δαπάνες μισθοδοσίας του προϋπολογισμού. Οι αλλαγές πρέπει να προωθηθούν «με μια ανάσα», λένε πηγές του οικονομικού επιτελείου, τονίζοντας ότι ιδιαίτερα το νέο μισθολόγιο θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Τι σημαίνει, όμως, εργασιακή εφεδρεία και νέο μισθολόγιο για όσους υπηρετούν στον στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα;

- Η εργασιακή εφεδρεία θα εφαρμοστεί σε όλους τους οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Ηδη καταγράφεται πλήρως το προσωπικό που υπηρετεί, με εντολή του κ. Βενιζέλου, και ακολούθως ιδιωτικοί εξειδικευμένοι οίκοι, υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ, θα καθορίσουν πόσοι υπάλληλοι «περισσεύουν» σε καθέναν από τους 160 δημόσιους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτοί οι πλεονάζοντας υπάλληλοι, που από την τρόικα υπολογίζονται σε τουλάχιστον 40.000 άτομα, θα αποτελέσουν τη δεξαμενή του προσωπικού από την οποία θα επιλέγονται αυτοί που θα οδηγούνται στην εφεδρεία. Αυτοί θα λαμβάνουν για ένα χρόνο το 60% των παλαιών αποδοχών τους και θα περνούν από προγράμματα κατάρτισης και επανεκπαίδευσης σε νέα εργασιακά αντικείμενα, ώστε με τη λήξη του χρόνου εφεδρείας να αποχωρούν από το Δημόσιο με προορισμό τονν ιδιωτικό τομέα. «Η διεύρυνση του καθεστώτος της εργασιακής εφεδρείας ανοίγει τον δρόμο για μαζικές απολύσεις» σχολίασε η ΑΔΕΔΥ.

- Με το νέο μισθολόγιο/βαθμολόγιο, όλοι οι υπάλληλοι του Δημοσίου, πιθανότατα μάλιστα και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, θα θεωρούνται κρατικοί υπάλληλοι, που θα αμείβονται με τις ίδιες αποδοχές ανεξάρτητα από το υπουργείο ή τον φορέα όπου εργάζονται. Ετσι, θα εξαλειφθούν οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ υπαλλήλων με τα ίδια προσόντα, χρόνο υπηρεσίας και αντικείμενο, ενώ κάθε υπάλληλος θα μπορεί να μετακινηθεί σε οποιαδήποτε άλλη θέση εντός του Δημοσίου ανάλογα με τις ανάγκες.

Επιπλέον, όμως, θα εξαφανισθούν τα επιδόματα των λεγόμενων «ρετιρέ» του Δημοσίου, όπως των εφοριακών και των τελωνειακών, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι διπλάσια των βασικών αποδοχών. Αντί των επιδομάτων αυτών προβλέπονται πριμ για τους αποδοτικότερους υπαλλήλους. Η κυβέρνηση ήθελε αρχικά να διατηρήσει αυτά τα επιδόματα ως «προσωπική διαφορά», αλλά υποχρεώθηκε από την τρόικα να τα «κουρέψει» και ήδη οι εφοριακοί και οι τελωνειακοί εξήγγειλαν 48ωρη απεργία τη Δευτέρα και κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου