Πέμπτη 7 Ιουλίου 2011
Εξαιρούν τα πετρέλαια του Αιγαίου, λόγω ΑΟΖ
Αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσει η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου να προχωρήσει το Δημόσιο σε προκήρυξη σεισμικών ερευνών για εξόρυξη πετρελαίου μόνο στις περιοχές του Ιονίου και της νότιας Κρήτης και να εξαιρέσει ολόκληρο το Αιγαίο, καθώς η Ελλάδα δεν έχει καθορίσει ακόμη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Ενέργειας και ο υπουργός κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα φέρουν άμεσα νομοσχέδιο, με το οποίο θα δημιουργείται φορέας διαχείρισης υδρογονανθράκων.
Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, η Ελλάδα σε διάστημα 20ετίας μπορεί να αποκομίσει από τους υδρογονάνθρακες περίπου έσοδα 15 δισ. ευρώ.
Υποστήριξε δε πως εφόσον τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα σε ένα χρόνο θα προκύψει σαφής εικόνα για τα κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή που εκτείνεται από το Ιόνιο μέχρι νότιας της Κρήτης.
Εξάλλου σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές "στην εν λόγω περιοχή ενδέχεται να υπάρχουν 3-4 Πρίνοι. Από τον Πρίνο έχουν αντληθεί στα 25 χρόνια λειτουργίας του 120 εκατ. βαρέλια, το όλο κόστος της επένδυσης στο διάστημα αυτό έχει ανέλθει σε 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει αποδώσει γύρω στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων τα έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε 3 δισεκατομμύρια δολάρια.''
Μετά την καταγραφή των κοιτασμάτων θα ακολουθήσει η δεύτερη φάση της επιχείρησης, με το γεωτρύπανο.
Όσον αφορά στο Φορέα, τον έλεγχό του θα αναλάβει επταμελής διοίκηση. Τα τρία μέλη θα προέρχονται από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και τα τέσσερα θα ορίζονται από τον υπουργό Περιβάλλοντος. Συνολικά, το προσωπικό του φορέα δεν θα ξεπερνά τα 20 άτομα.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις εταιρείες έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για το σχέδιο και ο κ. Μανιάτης διαβεβαιώνει πως κάθε απόφαση θα έρχεται στη Βουλή προς έγκριση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου