Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Δίπλη μεταμόσχευση ποδιών

Δίπλη μεταμόσχευση ποδιών


Νέο δρόμο χαράζει η επιστήμη στον τομέα των μεταμοσχεύσεων, δίνοντας ελπίδες σε ακρωτηριασμένα άτομα που δεν μπορούν να βοηθηθούν από τεχνητά μέλη να αποκτήσουν και πάλι άκρα. Επιστήμονες στην Ισπανία πραγματοποίησαν διπλή μεταμόσχευση ποδιών σε άντρα που είχε χάσει τα κάτω άκρα του σε ατύχημα.

Πρόκειται για την πρώτη διεθνώς προσπάθεια των ειδικών να φέρουν εις πέρας μια τόσο σοβαρή επέμβαση. Για να πάρουν το «πράσινο φως» οι χειρουργοί να προχωρήσουν στο εγχείρημά τους χρειάστηκαν ειδική έγκριση από το υπουργείο Υγείας της Ισπανίας.

Η εγχείρηση έγινε από ομάδα ειδικών στο νοσοκομείο «La Fe» της Βαλένθια. Ανάμεσά τους βρισκόταν και ο καθηγητής Πέδρο Καβάδας, ο οποίος στο παρελθόν είχε συμμετάσχει σε ανάλογες πρωτοποριακές επεμβάσεις στη χώρα του, όπως εκείνη της πρώτης μεταμόσχευσης προσώπου και της πρώτης διπλής μεταμόσχευσης χεριών.

Οπως αναφέρουν τα μέλη της χειρουργικής ομάδας, για να γίνει η εν λόγω επέμβαση ο ασθενής πρέπει να πληροί κάποιες προϋποθέσεις, με πρώτη απ’ όλες να μην υπάρχει άλλη λύση. Για παράδειγμα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άντρας που υποβλήθηκε στην εν λόγω επέμβαση είχε ακρωτηριαστεί σε τέτοιο βαθμό, που δεν υπήρχε χώρος στον οποίο να μπορεί να προσαρμοστεί προσθετικό μέλος. Ετσι η μόνη του εναλλακτική ήταν να ζήσει καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι.

Ωστόσο η αναζήτηση συμβατού δότη είναι αρκετά πολύπλοκη, σύμφωνα με όσα λένε οι επιστήμονες που συμμετείχαν στην επαναστατική επέμβαση. Πρέπει ο υποψήφιος δότης να διαθέτει τη σωστή ηλικία και τη σωστή ομάδα αίματος σε σχέση με τον λήπτη του μοσχεύματος. Τέλος, τα νοσοκομεία στα οποία φιλοξενούνται οι δυο τους δεν πρέπει να απέχουν πολύ μεταξύ τους, ώστε οι επεμβάσεις να γίνουν με ελάχιστο χρονικό κενό.

Οι χειρουργοί, αλλά και συνάδελφοί τους δηλώνουν ενθουσιασμένοι και αισιόδοξοι για το μέλλον των ατόμων που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό, ενώ περιμένουν με αγωνία να παρακολουθήσουν την πορεία της υγείας του νεαρού ασθενούς. Το πρώτο τεστ -η αποδοχή ή μη των μοσχευμάτων- κρίνεται σήμερα, ενώ σε ένα μήνα θα φανεί αν όλα πήγαν καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου