Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Ετσι ο Παναγόπουλος επανίδρυσε την ΕΡΤ




Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ
Εντεταλμένοι σύμβουλοι και διευθυντές, που αμείβονταν με παχυλότατους μισθούς και επιβραβεύονταν και με μπόνους έως και… 93.000 ευρώ, με την ασύλληπτη αιτιολογία ότι έκαναν τη δουλειά τους.

Στέλεχος οικονομικών υπηρεσιών που φέρεται να… τόκιζε το δημόσιο χρήμα. Υπεύθυνοι εκπομπών και παραγωγοί που χρησιμοποιούσαν το βήμα της κρατικής τηλεόρασης για «γκρίζα» διαφήμιση εξυπηρετώντας προσωπικά συμφέροντα. Δήθεν τεχνικοί σύμβουλοι που πληρώθηκαν αδρά για να παράσχουν υπηρεσίες άσχετες με το αντικείμενό τους και τις οποίες ουδέποτε έφεραν εις πέρας. «Αμαρτωλές» συμβάσεις που προκάλεσαν ζημιά χιλιάδων ευρώ.
Πρόκειται για τους «τίτλους πεπραγμένων» στην ΕΡΤ επί διοικήσεως Χρήστου Παναγόπουλου, όπως κωδικοποιούνται μέσα από δύο ογκώδεις ποινικές δικογραφίες, που αντιστοιχούν σε πέντε κακουργήματα και σήμερα βρίσκονται στα χέρια δύο ανακριτών.
Για την πρώτη υπόθεση διασπάθισης δημόσιου χρήματος στην ΕΡΤ, για την οποία ασκήθηκαν διώξεις τον Ιούνιο του 2010 εις βάρος επτά στελεχών της περιόδου Παναγόπουλου, η ανάκριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Αναμένεται η υποβολή συμπληρωματικού πορίσματος των ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που αφορά και εκπομπές της δορυφορικής τηλεόρασης, προκειμένου στη συνέχεια να κληθούν σε απολογία οι κατηγορούμενοι. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες της «Ε», το περιεχόμενο του πορίσματος είναι καταπέλτης για προβεβλημένο τηλεοπτικό πρόσωπο της δορυφορικής, για το οποίο ενδέχεται η πλημμεληματική κατηγορία που αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής να μετατραπεί σε κακουργηματική.
Η δεύτερη δικογραφία, για τρία κακουργήματα και δύο πλημμελήματα τα οποία αποδίδονται σε 15 πρόσωπα, ανάμεσα στα οποία είναι πάλι ο Χρ. Παναγόπουλος και σύμβουλοι ή διευθυντές της θητείας του, πήρε πριν από λίγες ημέρες τον δρόμο του ειδικού ανακριτή.
Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη σοβαρότερα, καθώς το ένα κακούργημα, η απιστία, φέρεται στην περίπτωση ενός εκ των κατηγορουμένων να έχει τελεσθεί με βάση τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Αυτό σημαίνει ότι ο εμπλεκόμενος απειλείται, εάν καταδικαστεί, ακόμη και με ποινή ισόβιας κάθειρξης. Πληροφορίες θέλουν αυτή η κατηγορία να αποδίδεται στον Χρ. Παναγόπουλο.
Για τα ονόματα των υπόλοιπων κατηγορούμενων υπάρχουν μόνο διαρροές, καθώς η εισαγγελία, παρά τη σοβαρότητα της υπόθεσης, όπου τα αδικήματα φέρεται να έχουν διαπραχθεί κατ’ εξακολούθησιν και αφορούν μεγάλη ζημιά του Δημοσίου, δεν τα δημοσιοποίησε.
«Συνέβαλε τα μέγιστα στην εύρυθμη λειτουργία του τομέα ευθύνης του… επέδειξε πρωτοβουλίες… μέγιστο ζήλο… επέδειξε ιδιαίτερη εργατικότητα και αποδοτικότητα».
Με αυτά ακριβώς τα λόγια δικαιολογούνταν οι εκταμιεύσεις από τον δημόσιο κορβανά δεκάδων χιλιάδων ευρώ ως μπόνους μεγαλοστελεχών της ΕΡΤ, αλλά και ημετέρων δημοσιογράφων, τεχνικών και λοιπών ειδικοτήτων υπαλλήλων, επί προεδρίας Χρήστου Παναγόπουλου. Μπόνους 30.000, 44.000, 48.000, έως και 93.000 ευρώ, για κάθε στέλεχος.
Την ίδια περίοδο ο τότε πρόεδρος, που δρομολογούσε τις χρηματικές αμοιβές για «επίτευξη στόχων» με αποφάσεις που δεν γνωστοποιούνταν σε όλο το προσωπικό, όπως ορίζει ο γενικός κανονισμός προσωπικού της ΕΡΤ, εμφανίζεται να είναι το κεντρικό πρόσωπο σε ένα πανηγύρι σπατάλης.
Δρομολογώντας ζημιογόνους συμβάσεις, παρουσιάζοντας με θέρμη τις εισηγήσεις του προς το διοικητικό συμβούλιο, συνέβαλε κι αυτός στην ελάττωση της δημόσιας περιουσίας, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τη νέα ποινική δίωξη εις βάρος του ίδιου και πρώην στενών συνεργατών του.
Μάλιστα, κάποια από τα πρώην μεγαλοστελέχη της ΕΡΤ που είναι σήμερα κατηγορούμενοι για κακουργήματα, αναμένεται να ελεγχθούν και για τα προκλητικά, και μη δικαιολογημένα, πριμ παραγωγικότητας.
Είναι πολύ πιθανό, έλεγαν πηγές της εισαγγελίας, να τους αποδοθεί η κατηγορία της άμεσης συνέργειας σε απιστία, καθώς η δίωξη στρέφεται και κατά παντός άλλου υπευθύνου που θα προκύψει από την ανάκριση.
Κατηγορούμενοι είναι ήδη και τέσσερις «δήθεν» τεχνικοί σύμβουλοι, οι οποίοι αμείφθηκαν για υπηρεσίες που δεν προσέφεραν καθώς και οι εκπρόσωποι τεσσάρων εταιρειών με τις οποίες η ΕΡΤ υπέγραψε ζημιογόνους συμβάσεις. Πρόκειται για εταιρεία η οποία προκρίθηκε «λόγω εμπειρίας», σε χρόνο κατά τον οποίο δεν είχε καν… συσταθεί, αλλά και για εταιρεία με την οποία υπογράφηκαν συμβάσεις για ανασχεδιασμό λογοτύπων, που «έσπασαν» στα τέσσερα για να αποφευχθεί ο έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Γι’ αυτή την τελευταία, την αγγλική Red Bee, ο Χρ. Παναγόπουλος ενημερώνοντας το διοικητικό συμβούλιο έλεγε για το τίμημα (1,5 εκατομμύριο ευρώ) ότι «είναι η τιμή της αγοράς». Τόνιζε μάλιστα ότι είχαν… μειώσει την τιμή οι Αγγλοι, αφού αρχικά η προσφορά «ήταν 1,7-1,8 εκατομμύρια ευρώ».
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=275511

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου