Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΣτιςΗΠΑ εντοπίζουν με GPS τους μαθητές που κάνουν «κοπάνα»


Μαθήτρια γυμνασίου με την συσκευή εντοπισμού ανά χείρας
Μια αμφιλεγόμενη μέθοδο για να περιορίσει τις «κοπάνες» που κάνουν οι μαθητές αποφάσισε να εφαρμόσει μια σχολική περιφέρεια στης Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι «κοπανατζήδες» των γυμνασίων στην πόλη Άναχαϊμ της Καλιφόρνιας τίθενται υπό παρακολούθηση, καθώς οφείλουν να έχουν πάντα μαζί τους μια συσκευή GPS που εντοπίζει την θέση τους, ενώ για τους απείθαρχους ειδοποιείται η αστυνομία.
Το σύστημα, που εφαρμόζεται πιλοτικά για έξι εβδομάδες, έχει ήδη προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Την απόφαση για την εφαρμογή του έλαβε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Άναχαϊμ, που έχει στην δικαιοδοσία της 18 σχολεία. Το Άναχαϊμ είναι η πρώτη πόλη της Καλιφόρνιας που εισάγει την τεχνολογία GPS στα σχολεία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «
The Orange County Register», η αστυνομία και οι διευθυντές των σχολείων της περιοχής δηλώνουν «απογοητευμένοι» από τους μαθητές που κάνουν συστηματικά «κοπάνα».

Για το λόγο αυτό, αποφάσισαν να στραφούν στον εντοπισμό τους μέσω GPS, θέλοντας να διασφαλίσουν ότι οι μαθητές θα έρχονται στην τάξη.

Πώς λειτουργεί

Το πρόγραμμα, που έχει στόχο να πιάσει τους καθ’ έξιν «κοπανατζήδες», προβλέπει ότι οι μαθητές γυμνασίου που κάνουν τέσσερις αδικαιολόγητες απουσίες θα εφοδιάζονται με μια ειδική συσκευή εντοπισμού, στο μέγεθος ενός κινητού τηλεφώνου, την οποία πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους.

Η συσκευή θα λειτουργεί με την τεχνολογία
GPS (Global Positioning System), το εξαιρετικά διαδεδομένο σήμερα παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης μέσω δορυφόρου.

Κάθε πρωί, θα δέχονται στο τηλέφωνό τους μια αυτοματοποιημένη κλήση που θα τους υπενθυμίζει ότι… πρέπει να πάνε στο σχολείο στην ώρα τους.

Επιπλέον, θα πρέπει να δίνουν το «στίγμα» τους καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας, εισάγοντας στην συσκευή έναν κωδικό που θα καταγράφει αυτόματα την θέση τους.

Στην ενέργεια αυτή είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν πέντε φορές την μέρα: το πρωί όταν φεύγουν από το σπίτι, την ώρα που φτάνουν στο σχολείο, στο μεσημεριανό διάλειμμα για φαγητό, όταν σχολάνε, και στις 8 κάθε βράδυ.

Κάθε συσκευή GPS κοστίζει από 300 έως 400 δολάρια (220-293 ευρώ). Το πρόγραμμα θα στοιχίσει στα σχολεία συνολικά 18.000 δολάρια – 8 δολάρια την ημέρα για κάθε μαθητή.

Διδάσκει την... «αρετή της πειθαρχίας»
Αυτή η διαδικασία, λένε οι εμπνευστές της, «διδάσκει στους μαθητές την αρετή της πειθαρχίας».

«Δεν πρέπει να το δουν ως τιμωρία, αλλά ως μια παρέμβαση που θα τους βοηθήσει να υιοθετήσουν καλύτερες συνήθειες και να πηγαίνουν στο σχολείο», υποστήριξε ο Σίλβαν Μίλερ, περιφερειακός διευθυντής της
AIM Truancy Solutions (σε ελληνική μετάφραση… «AIM Λύσεις για Κοπάνες»), εταιρείας που υλοποιεί το πρόγραμμα παρακολούθησης των μαθητών μέσω GPS.

«Δεν θέλουμε να ποινικοποιήσουμε τα παιδιά ή να τους φορέσουμε βραχιόλι ή κάτι άλλο γύρω από τον αστράγαλο τους, διότι αυτό θα τους στιγμάτιζε», τόνισε ο κ. Μίλερ, εξηγώντας γιατί οι μαθητές καλούνται να κουβαλούν μαζί τους -και όχι να φέρουν επάνω τους- το μηχάνημα εντοπισμού.

Θα καλείται η αστυνομία

Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που οι «κοπανατζήδες» επιμένουν να μην εμφανίζονται στο σχολείο, ο υπεύθυνος της εταιρείας είπε: «Θα επικοινωνούμε με το σχολείο, το οποίο θα ακολουθεί την προβλεπόμενη διαδικασία».

Η «προβλεπόμενη διαδικασία» περιλαμβάνει, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επέμβαση της αστυνομίας. «Ο αστυνομικός ψάχνει τον μαθητή και τον οδηγεί στην τάξη», εξήγησε ο κ. Μίλερ.

«Αυτή είναι η τελευταία τους ευκαιρία. Οτιδήποτε μπορεί να βοηθήσει ώστε αυτά τα παιδιά να πάνε στην τάξη είναι καλό», δήλωσε η Κίρστεν Λέβιτιν, διευθύντρια στο γυμνάσιο Ντέιλ του δυτικού Άναχαϊμ.

Πρακτικές «Μεγάλου Αδερφού»
Ορισμένοι μαθητές -και οι γονείς τους- συναίνεσαν στο πρόγραμμα και προσφέρθηκαν να συμμετάσχουν εθελοντικά. Αρκετοί, όμως, διαμαρτυρήθηκαν έντονα, κάνοντας λόγο για παραβίαση των προσωπικών δεδομένων, πρακτικές «Μεγάλου Αδερφού» και «στιγματοποίηση».

«Νιώθω ότι μας αντιμετωπίζουν με πολύ μεγάλη σκληρότητα. Το να αναγκάζουν τα παιδιά να κουβαλούν κάτι που τα εντοπίζει είναι ακραίο. Τα κάνει να μοιάζουν με κοινούς εγκληματίες», τόνισε ο Ραφαέλ Γκαρσία, ο γιος του οποίου έχει έξι αδικαιολόγητες απουσίες.

Επικριτικά ήταν και τα περισσότερα σχόλια χρηστών του Διαδικτύου. «Είναι απολύτως παράλογο. Δώστε χρήματα για τα παιδιά που θέλουν να μάθουν, αυτό που κάνετε είναι αηδιαστικό», έγραψε ο χρήστης
Trevor, στον ιστότοπο του CBS, ενώ ο χρήστης Indignant ζήτησε να εφαρμοστεί το σύστημα στους… εκπαιδευτικούς. «Απολύστε όποιον δάσκαλο έλειπε έχοντας πει ψέματα ότι ήταν άρρωστος», σημείωσε.

Κάθε κοπάνα και «καμπάνα»
Η κοπάνα αποτελεί αδίκημα στο Άναχαϊμ. Οι παραβάτες μαθητές μπορεί να οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου και οι κηδεμόνες τους αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο να τους επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο έως 2.000 δολάρια.

Η επίμαχη τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί πιλοτικά σε σχολεία στο Σαν Αντόνιο και τη Βαλτιμόρη, με «θεαματικά» αποτελέσματα. Όπως υποστηρίζουν οι υπεύθυνοι για την εφαρμογή του προγράμματος, τα κρούσματα «κοπάνας» μειώθηκαν κατά 77%-95% σε αυτές τις περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου