Κυριακή 14 Νοεμβρίου 2010

Διάγνωση της Αλτσχάιμερ σε 30 δευτερόλεπτα!



Ενα τεστ, το οποίο θα μπορεί να ανιχνεύει μέσα σε... μισό λεπτό τα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, δεκαετίες προτού εμφανιστούν τα συμπτώματα της νευροεκφυλιστικής νόσου, αναπτύσσεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ στο Λονδίνο.
Η διαγνωστική εξέταση, η οποία απευθύνεται σε 40ρηδες, εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κυκλοφορήσει σε δύο έως πέντε χρόνια, επιτρέποντας σε πολλά άτομα να αναλάβουν προληπτική δράση προκειμένου να επιβραδύνουν την εμφάνιση της ασθένειας. Οι επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από την ανάπτυξη του τεστ, το οποίο θα διεξάγεται στο ιατρείο με χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, ελπίζουν ότι μελλοντικά αυτό θα έχει την ευρεία διάδοση που έχουν σήμερα οι εξετάσεις αίματος. Η διάγνωση της νευροεκφυλιστικής νόσου βασίζεται αυτήν τη στιγμή σε απεικονιστικές εξετάσεις του εγκεφάλου ή σε τεστ μνήμης, ωστόσο η οριστική διάγνωση γίνεται μόνο μετά θάνατον. Ωστόσο οι ερευνητές από το Λονδίνο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Μπανς, ανακάλυψαν έναν απλό, μη παρεμβατικό τρόπο εντοπισμού προειδοποιητικών σημάτων της νόσου με χρήση υπολογιστή. Η ερευνητική ομάδα μελέτησε τομογραφίες του εγκεφάλου φαινομενικώς υγιών ανδρών και γυναικών, ηλικίας από 44 έως 48 ετών, αναζητώντας μικροσκοπικές βλάβες, μικρότερες από έναν κόκκο ρυζιού η καθεμία. Οπως προέκυψε, περίπου στο 15% των 428 εθελοντών εμφανίστηκαν τέτοιες μικρές βλάβες στο κέντρο της μνήμης, οι οποίες ήταν μάλιστα παρόμοιες με εκείνες που εντοπίζονται σε μετά θάνατον εξετάσεις ατόμων που έπασχαν από Αλτσχάιμερ.
Στη συνέχεια οι ερευνητές υπέβαλαν τους εθελοντές σε μια εξέταση σε υπολογιστή η οποία κατέγραφε τα ανακλαστικά τους. Οπως προέκυψε, τα άτομα που παρουσίαζαν τις μικροσκοπικές βλάβες στον εγκέφαλο είχαν και τους πιο περίεργους χρόνους αντίδρασης.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «ΡLoS ΟΝΕ», οι δείκτες αυτοί θα μπορούσαν να βοηθήσουν μελλοντικά στην πρώιμη διάγνωση του Αλτσχάιμερ, επιτρέποντας τη λήψη προληπτικών μέτρων ενάντια στη νόσο, όπως είναι η αλλαγή της διατροφής και η υιοθέτηση φυσικής άσκησης.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου