Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

115η επέτειος Ανακάλυψης των Ακτίνων Χ

Ακτίνες Χ: 115η επέτειος Ανακάλυψης των Ακτίνων Χ


115η επέτειος Ανακάλυψης των Ακτίνων Χ σήμερα και η google αφιερώνει το logo της σε αυτήν την τόσο σημαντική ανακάλυψη κυρίως για την υγεία του ανθρώπου.
Η συσκευή ακτίνων Χ ανακαλύφθηκε το 1895 έφερε μία πραγματική επανάσταση στην ιατρική, καθώς επέτρεπε τον έγκαιρο εντοπισμό τραυματισμών και ασθενειών που δεν ήταν εμφανείς.
Οι ακτίνες Χ πρωταρχικά χρησιμοποιήθηκαν από την Ιατρική ως διαγνωστικό εργαλείο με τη μορφή της ακτινογραφίας και από τη Φυσική και τη Χημεία με τη μορφή της κρυσταλλογραφίας.

Οι ακτίνες Χ βρίσκουν χρήση στην ιατρική διάγνωση και στην κρυσταλλογραφία. Επειδή είναι ιονίζουσα ακτινοβολία, η έκθεση σε αυτές μπορεί να είναι επικίνδυνη. Είναι επίσης γνωστές ως Ακτινοβολία Röntgen από τον Γερμανό φυσικό, Βίλχελμ Ρέντγκεν (Wilhelm Röntgen) που τις ανακάλυψε στα τέλη του 19ου αιώνα.

Οι ακτίνες Χ εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρύτατα και ν' αποτελούν πολύτιμο μέσο έρευνας

Το Νοέμβριο του 1895, ο Ρέντγκεν, καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Βίρτσμπουργκ, πειραματιζόταν με τη ροή του ηλεκτρισμού διαμέσου ενός σωλήνα κενού.
Η ηλεκτρική συσκευή που χρησιμοποιούσε περιβαλλόταν πλήρως από μαύρο χαρτόνι, αδιαπέραστο από το φως. Όμως, όταν άνοιξε το διακόπτη του ρεύματος, παρατήρησε ένα αμυδρό φως που προερχόταν από μια οθόνη, η οποία βρισκόταν σ' ένα διπλανό τραπέζι. Όταν ανοιγόκλεινε το ρεύμα, αντίστοιχα εμφανιζόταν και χανόταν η λάμψη από την οθόνη.
Τις επόμενες εβδομάδες, ο Ρέντγκεν ήταν εντελώς απορροφημένος με το να διερευνά αυτές τις μυστηριώδεις ακτίνες, οι οποίες μπορούσαν να διεισδύουν στην ύλη. Η πιο εντυπωσιακή του ανακάλυψη έγινε όταν έβαλε το χέρι του στη διαδρομή των ακτινών και είδε τη σκιά των οστών του χεριού του να εμφανίζεται στην οθόνη. Ο Ρέντγκεν δεν είχε ιδέα όσον αφορά το τι ήταν αυτές οι ακτίνες. Έτσι, δανειζόμενος το «Χ» από την άλγεβρα, όπου αυτό αντιπροσωπεύει το άγνωστο, τις ονόμασε  ακτίνες Χ..Η ανακάλυψη ανακοινώθηκε το 1895 και γρήγορα κατέστη σημαντική η βοήθεια της στις ιατρικές διαγνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου