Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Οπου φτωχος και η μοιρα του


Μετα απο το σεισμό , την χολέρα  ,την πεινα και την κακουχία ,ο  Εγκέλαδος «θα επιστρέψει δριμύτερος στην ισοπεδωμένη Αϊτή»



Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την Αϊτή στις 12 Ιανουαρίου δεν απελευθέρωσε  όλη τη συσσωρευμένη ενέργεια στο υποκείμενο σεισμικό ρήγμα, και η πρωτεύουσα Πορτ-o-Πρενς απειλείται τώρα ακόμα και με ισχυρότερη δόνηση, προειδοποιεί μελέτη της αμερικανικής γεωλογικής υπηρεσίας.

Ο σεισμός του Ιανουαρίου, μεγέθους 7 βαθμών, αποδόθηκε στο ρήγμα Ενρικίγιο-Πλαντέιν Γκάρντεν, μήκους 270 χιλιομέτρων, το οποίο περνά κατά μήκος της στενής δυτικής χερσονήσου του νησιού Ισπανιόλα, το οποίο μοιράζονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία.

Σύμφωνα όμως με τη νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο Nature Geoscience, ο ρόλος του ρήγματος στον σεισμό που σκότωσε 250.000 ανθρώπους είναι πιο περίπλοκος από ό,τι είχε εκτιμηθεί.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η δόνηση είτε προκλήθηκε από άλλο ρήγμα, είτε από το ίδιο το ρήγμα Ενρικίγιο-Πλαντέιν Γκάρντεν, αλλά σε πολύ μεγαλύτερο βάθος.

Το συγκεκριμένο ρήγμα είχε προκαλέσει σεισμούς ανάλογου μεγέθους το 1751 και το 1770.

Μελετώντας χερσαίες μετρήσεις, αεροφωτογραφίες, και δορυφορικά δεδομένα, οι ερευνητές αναζήτησαν ίχνη που άφησε πίσω του τελευταίος σεισμός (π.χ. ανυψώσεις του εδάφους, εκτροπές ποταμών).

Δεν εντόπισαν κανένα, αν και βρήκαν πολλά ίχνη από τους σεισμούς του 18ου αιώνα.

Η απουσία αυτών των στοιχείων δεν είναι μοναδική στην ιστορία της σεισμολογίας, είναι όμως περίεργη, δεδομένης της έντασης του σεισμού και της εγγύτητάς του στην επιφάνεια του εδάφους.

Όποια και αν είναι η εξήγηση, η έρευνα δημιουργεί την υποψία ότι ο σεισμός του Ιανουαρίου δεν ήταν αρκετός για να εκτονώσει όλη την ενέργεια που έχει συσσωρευθεί στην επιφάνεια του ρήγματος μετά τις προηγούμενες δονήσεις, εδώ και 250 χρόνια.

Το ρήγμα Ενρικίγιο-Πλαντέιν Γκάρντεν «συνεχίζει να αποτελεί μεγάλο σεισμικό κίνδυνο για την Αϊτή, κυρίως για την περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς» γράφουν οι ερευνητές. Εκτιμούν μάλιστα ότι η επόμενη δόνηση θα μπορούσε να είναι ακόμα ισχυρότερη.

Η ανησυχία επικεντρώνεται σε μία λωρίδα 110 χιλιομέτρων που διέρχεται ακριβώς νότια της πρωτεύουσας, ανάμεσα στη λίμνη Μιραγκοάν προς τα δυτικά και το Ντιμέ προς τα ανατολικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου