Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010
Τα 6 πιο βρόμικα σημεία του σπιτιού
Μικρόβια, όπως οι ιοί του κρυολογήματος και βακτήρια, μπορούν να ζήσουν στα πιο απρόσμενα σημεία ενός σπιτιού. Το Διεθνές Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων «χαρτογραφεί» τα πιο επικίνδυνα μέρη του σπιτιού μας.
1. Νεροχύτης: Στο νεροχύτη και γύρω από αυτόν, με το ξέπλυμα των διαφόρων σκευών της κουζίνας, δημιουργείται γόνιμο έδαφος για την ανάπτυξη διαφόρων βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένου και του E. Coli καθώς και αυτού της Salmonella. Για την απολύμανση του νεροχύτη και την πρόληψη της εξάπλωσης των βακτηριδίων, συνίσταται το πλύσιμο του νεροχύτη και της γύρω περιοχής, με διάλυμα χλωρίνης και νερού, μια φορά την ημέρα και στη συνέχεια καλό πλύσιμο των χεριών.
2. Οδοντόβουρτσα: Καθημερινά κάνουμε χρήση της οδοντόβουρτσας, αλλά κανείς δεν έχει σκεφτεί τι μικρόβια υπάρχουν πάνω της. Βεβαίως, την ξεπλένουμε μετά τη χρήση, αλλά είναι γνωστό ότι τα βακτηρίδια αναπτύσσονται με την υγρασία. Η τοποθέτηση της οδοντόβουρτσας σε σημείο που αερίζεται, ώστε να διατηρείται στεγνή μεταξύ των χρήσεων, είναι σημαντική.
3.Δοχεία για αλάτι και πιπέρι: Βρέθηκε ότι στα δοχεία που χρησιμοποιούμε για το αλάτι και το πιπέρι, υπάρχουν ιοί του κοινού κρυώματος.
Μια γρήγορη λύση, ώστε να φύγουν τα βακτηρίδια, είναι να καθαρίζουμε τα δοχεία καθημερινά.
4. Τηλεχειριστήρια: Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι τα μισά από τα τηλεχειριστήρια του σπιτιού έχουν στις επιφάνειές τους ιούς του κοινού κρυολογήματος.
Για το καθάρισμά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν μαντιλάκια εμποτισμένα με οινόπνευμα, ενώ η σημαντικότερη αντιμετώπιση των μικροβίων βρίσκεται στο τακτικό πλύσιμο των χεριών.
5. Πληκτρολόγιο ηλεκτρονικού υπολογιστή: Άλλο ένα βρόμικο και γεμάτο μικρόβια σημείο του σπιτιού, αλλά και του γραφείου, είναι το πληκτρολόγιο του ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Μια γρήγορη λύση για να φύγουν τα βακτηρίδια από εκεί, είναι να πλένουμε τα χέρια μας πριν και μετά τη χρήση του υπολογιστή. Πρέπει να καθαρίζουμε το πληκτρολόγιο και το ποντίκι τακτικά.
6. Mπανιέρα: Θα έλεγε κανείς ότι η μπανιέρα είναι από τα πιο καθαρά σημεία ενός σπιτιού. Όπως φαίνεται όμως δεν είναι, αφού δείγματα νερού από εκεί εμφανίζουν επικίνδυνη ανάπτυξη βακτηριδίων. Οι ειδικοί συστήνουν τον καθαρισμό και την απολύμανση της μπανιέρας με χλωρίνη μετά από κάθε χρήση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου