Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΩΗ Ο ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΠΑΝΟΣ ΓΛΥΚΟΦΡΥΔΗΣ



Έφυγε από τη ζωή, το βράδυ της Κυριακής 14 Μαρτίου 2010, ο Πάνος Γλυκοφρύδης, ένας από τους πιο σημαντικούς κινηματογραφικούς σκηνοθέτες της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς και αγαπημένος δάσκαλος πολλών νεώτερων ομοτέχνων του.

Ο Πάνος Γλυκοφρύδης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Σπούδασε κινηματογράφο στη Σχολή Σταυράκου και κινηματογραφική πρακτική στο Παρίσι. Αρχικά, συνεργάστηκε με τον δάσκαλό του Γρηγόρη Γρηγορίου, τον Βασίλη Γεωργιάδη και τον Ντίμη Δαδήρα ως βοηθός σκηνοθέτης. Το 1959 γύρισε την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία (Δουλειές με φούντες), ενώ δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε η πολύχρονη και γόνιμη συνεργασία του με τον ηθοποιό Θανάση Βέγγο, η οποία χάρισε στον ελληνικό κινηματογράφο μια σειρά από κλασικές κωμωδίες.

Κατά τη διάρκεια της δημιουργικής του πορείας, ο Πάνος Γλυκοφρύδης γύρισε συνολικά είκοσι μία (21) ταινίες μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Η πιο σημαντική ανάμεσά τους, είναι το δράμα «Με τη λάμψη στα μάτια» (1966) που καταγράφηκε στην ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου ως η εμβληματική ταινία για την παθητική αντίσταση του ελληνικού λαού στα χρόνια της Κατοχής. Το φιλμ αυτό βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (Βραβεία σεναρίου, μουσικής, Α΄ ανδρικού ρόλου), απέσπασε το Α΄ Κρατικό Βραβείο του Υπουργείου Βιομηχανίας και αργότερα προβλήθηκε, ως ένα από τα σημαντικότερα ελληνικά κινηματογραφικά έργα, στο πλαίσιο δύο μεγάλων αναδρομικών εκδηλώσεων που οργάνωσαν το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (1993) και το Κέντρο Ζωρζ Πομπιντού στο Παρίσι (1995). Στο έργο του Γλυκοφρύδη ξεχωριστή θέση κατέχει επίσης η ταινία εποχής Η δίκη των δικαστών (1974), με πρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο, η οποία αποτελεί μία από τις λίγες σοβαρές απόπειρες του ελληνικού κινηματογράφου να προσεγγίσει θέματα της νεώτερης ιστορίας μας.

Εκτός από τις κινηματογραφικές του ταινίες - στις οποίες επικέντρωσε τη δραστηριότητά του - ο Πάνος Γλυκοφρύδης σκηνοθέτησε, επίσης, πολλές θεατρικές παραστάσεις καθώς και τηλεοπτικές σειρές που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία (Γιάννης και Μαρία, Οι Συμμαθήτριες κ.α.). Παράλληλα, δίδαξε - για πολλά χρόνια - σκηνοθεσία στη Σχολή Σταυράκου, ενώ διετέλεσε Ιδρυτικό Μέλος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Μέλος των Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφο και του Άρματος Θέσπιδος, Μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού Θεάτρου, καθώς και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Οργανισμού Ηπειρωτικού Θεάτρου και του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Η κηδεία του Πάνου Γλυκοφρύδη  εγίνε την Τρίτη 16 Μαρτίου 2010 (ώρα 16.30) στο Νεκροταφείο της Καισαριανής, της γειτονιάς όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου