ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013

Το υπουργειο Παιδειας ΒΡΑΒΕΥΣΕ τους διακριθέντες εκπαιδευτικούς που ΑΠΕΛΥΣΕ

Την Παρασκευή 29/11 οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής, έδωσαν δυναμικό παρόν μέσα και έξω από το Υπουργείο Παιδείας.
Με την μαζική τους συμμετοχή, κατήγγειλαν για μια ακόμα φορά τον εμπαιγμό του Υπουργού Παιδείας που δεν διστάζει περιφερόμενος από κανάλι σε κανάλι, να ισχυρίζεται συνεχώς ότι έχει "τακτοποιήσει" ήδη 1300 εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα.
Κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης τελετής του Υπουργείο Παιδείας, για την απονομή αριστείων σε εκπαιδευτικούς που διακρίθηκαν σε καινοτόμες δράσεις, οι εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα έδωσαν αποστομωτική απάντηση στις συκοφαντίες και τα ψεύδη του Υπουργείου Παιδείας. 
Μετά την ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Κυριαζή, ο συνάδελφος σε διαθεσιμότητα (και -τι ειρωνεία- βραβευόμενος) Δημήτρης Σακατζής ανέβηκε στο βήμα κρατώντας στο ένα χέρι το αριστείο και στο άλλο τη διαπιστωτική πράξη της διαθεσιμότητας, καταγγέλλοντας την πολιτική του Υπουργείου Παιδείας. Την ίδια στιγμή δεκάδες εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα άνοιξαν πανό φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στη διαθεσιμότητα των καθηγητών και τον αποκλεισμό των μαθητών απο τα ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ. 
Ο συνάδελφος Δημήτρης Σακατζής, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοστιφάκης και ο Νίκος Κικάκης εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, στις ομιλίες που έκαναν στη συνέχεια, κατήγγειλαν και κατέρριψαν τους ισχυρισμούς του του Υπουργού Παιδείας για δήθεν αναδιάρθρωση της Τεχνικής Εκπαίδευσης, αποκάλυψαν ότι η δική μας διαθεσιμότητα σχετίζεται με την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας και το βίαιο σπρώξιμο των μαθητών στα ιδιωτικά ΙΕΚ. 
Στη συνέχεια απαιτήσαμε άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας και -εδώ και τώρα- μια θέση για κάθε εκπαιδευτικό σε διαθεσιμότητα, στις εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου Παιδείας. 
Αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήσαμε με τη διαμαρτυρία μας αυτή, ήταν ο καθορισμός συνάντησης με τον Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο την ερχόμενη Πέμπτη 5 Δεκέμβρη. 
 
Η τελετή για τα βραβεία του θεσμού της Αριστείας του ΥΠΑΙΘ και η παρέμβαση των εκπαιδευτικών σε διαθεσιμότητα του Νόμου 4172/2013, που καταργεί ειδικότητες και βάζει τους εκπαιδευτικούς σε διαθεσιμότητα. Μεταξύ των άλλων βραβεύτηκαν και εκπαιδευτικοί που είχαν στο ένα χέρι το βραβείο και στο άλλο τη διαπιστωτική πράξη που τους έβαζε στον προθάλαμο της ΑΠΟΛΥΣΗΣ που κατά συνθήκη λέγεται ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ...... Η "σεμνή τελετή" πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013, στην Αίθουσα "JACQELINE DE ROMILLY" του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τι συμβαίνει στο «Θεόφιλος» αυτή τη στιγμή;

θεόφιλος(γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου)
Στα ανοιχτά της Κέας πλέει αυτή την ώρα το πλοίο «Θεόφιλος» το οποίο αντικατέστησε το «Μυτιλήνη» στο προγραμματισμένο του δρομολόγιο από Πειραιά προς Σάμο.
Σύμφωνα με καταγγελίες επιβατών, το πλοίο ανεφοδιάστηκε με καύσιμα στο λιμάνι του Πειραιά ενώ οι επιβαίνοντες βρίσκονταν ήδη εντός αυτού. Σημειώθηκε μεγάλη καθυστέρηση στην αναχώρησή του, πλέει με χαμηλή ταχύτητα και παρουσιάζει, σύμφωνα με τα λεγόμενα των επιβατών, δυσκολία ελιγμών. Κάποιοι μιλούν για πλεύση με μία και μόνο μηχανή, ωστόσο, σε επικοινωνία μας με το γραφείο τύπου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας η επίσημη πληροφορία που δόθηκε ήταν πως δεν έχει αναφερθεί από το πλοίο καμία μηχανική βλάβη.
Οι επιβάτες καταγγέλλουν πως η ατμόσφαιρα εντός του «Θεόφιλος» είναι ασφυκτική, καθώς οσμές καυσίμων κατακλύζουν το χώρο. Μιλούν επίσης για παντελή έλλειψη χώρων υγιεινής και αναφέρουν πως κατόπιν διαμαρτυριών τους, δόθηκαν προς χρήση ΟΛΩΝ των επιβατών οι τουαλέτες δύο καμπινών…
Σχετικές καταγγελίες έγιναν τόσο προς τα Λιμεναρχεία Σάμου και Σύρου, όσο και προς το Κέντρο Επιχειρήσεων του Υπουργείου.
——–
Ρεπορτάζ enet.gr
Καταγγελίες για «αξέχαστο» ταξίδι, έκαναν εκατοντάδες Ικαριώτες, ανάμεσά τους εκπρόσωποι φορέων, συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στο νοσοκομείο, που πήραν μέρος στο συλλαλητήριο για την υγεία στην Αθήνα, την Παρασκευή και ακολούθως επέστρεφαν με το πλοίο «Θεόφιλος».
Αρχικά καταγγέλλουν ότι το πλοίο έφυγε με καθυστέρηση μιάμισης ώρας (6.30μμ αντί 5μμ), ακολούθως ότι πήγαινε απελπιστικά αργά και μύριζε πετρέλαιο, ενώ τα ανοιχτά WC ήταν μόλις δύο. Το πλοίο έρχονταν από πολύμηνη ακινησία και όπως αναφέρουν οι καταγγέλλοντες δεν είχε κάνει δοκιμαστικό πλου, μετά τις τεχνικές εργασίες που είχαν πραγματοποιηθεί.
Δηλώνουν ότι οι αξιωματικοί του πλοίου, απάντησαν στα παράπονά τους, ότι το πλοίο άργησε να φύγει γιατί ανεφοδιάζονταν, ότι δεν πηγαίνει αργά, αλλά τους φαίνεται, ότι φταίνε οι ίδιοι για τη μη λειτουργία των WC, καθώς και άλλες δικαιολογίες. Εν πλω συγκεντρώθηκαν υπογραφές επιβατών και όταν το πλοίο θα έπιανε το πρώτο λιμάνι (Σύρος) θα έκαναν καταγγελία στο τοπικό λιμεναρχείο, ενώ οι επόμενες ενέργειες θα γίνουν όταν φτάσουν στο νησί τους και φυσικά όταν συνέλθουν.
Υπενθυμίζεται ότι όταν είχαν φτάσει το πρωί της Παρασκευής στον Πειραιά, έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας για την κακή κατάσταση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και μετά πήγαν στο συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Υγείας.

Θυμάστε την αγγελία για καμαριέρα έναντι φαγητού; Του Θ.Τζήμερου ήταν

Πριν λίγες μέρες έγινε ευρέως γνωστό για  την ύπαρξη αγγελίας ξενοδοχείου όπου ζητάει εργαζόμενους με αντάλλαγμα ένα πιάτο φαγητό. Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου μάλιστα λέει πως Στη χαμηλή σεζόν, όταν δεν έχουν δουλειά τα ξενοδοχεία, είναι πολλοί που παίρνουν εθελοντές για να φυλάνε τους χώρους. Ουσιαστικά τους φιλοξενούμε για να προσέχουν το ξενοδοχείο. Θα έγραφα 'φύλακας', αλλά τότε θα έπαιρναν μόνο αλλοδαποί. Γράφω 'καμαριέρα' για να πάρουν γυναίκες». Και υπάρχει ενδιαφέρον; Ο ιδιοκτήτης απαντάει: «Χαμός γίνεται, πάρα πολλοί έχουν πάρει τηλέφωνο», λέει. «Προφανώς είναι άνθρωποι που δεν έχουν δουλειά και προτιμούν να μην πληρώνουν ενοίκιο, ρεύμα, νερό κλπ»
Ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου θα εμπνεύστηκε την αγγελία από τις απόψεις του Θάνου Τζήμερου ο οποίος σε post στην σελίδα του στο Facebook έγραφε το εξής: " Αν υπάρχει κάποιος πεινασμένος και άστεγος ο οποίος δέχεται να εργαστεί με αντάλλαγμα φαγητό και ύπνο, γιατί το κράτος πρέπει να εμποδίσει την συμφωνία αυτών των δύο; Αν τους εμποδίσει, ο ένας θα συνεχίσει να είναι πεινασμένος και άστεγος και ο άλλος δεν θα έχει ένα χέρι βοηθείαςστα ενοικιαζόμενα και θα κλείσει το μαγαζί. Είναι καλύτερο αυτό για την οικονομία; Είναι πιο ανθρωπιστικο;"

Τι δεν καταλαβαίνεις;

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Πρόστιμο 100.000 ευρώ στον Mr Jumbo

Μία αναδασωτέα έκταση και μία πολυτελής κατοικία στην Πολιτεία έσυραν στα δικαστήρια και καταδίκασαν τον Μr Jumbo κ. Απόστολο Βακάκη. Την ίδια τύχη, επιφύλαξε η δικαιοσύνη και στον δήμαρχο Κηφισιάς κ. Νίκο Χιωτάκη, επιδικάζοντας ποινή φυλάκισης 18 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 100.000 ευρώ στον καθένα.

Η υπόθεση εκτυλίχθηκε τον Αύγουστο του 2009 όταν ο κ. Βακάκης με την συνδρομή του Δημάρχου Κηφισιάς αποφάσισαν αυθαίρετα να "αναπλάσουν" τέσσερα στρέμματα δάσους, που είχαν καεί στις πυρκαγιές του 2007, μπαζώνοντάς τα με τεράστιες ποσότητες χωμάτων που προέρχονταν από την εκσκαφή για την έπαυλη και την πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων που κατασκεύαζε ο επιχειρηματίας σε διπλανό οικόπεδο.

Η επίμαχη έκταση βρίσκεται επί της οδού Θαναπούλου στην Πολιτεία, στη θέση Μοναχόδεντρο Κοκκιναρά και αποτελεί τμήμα ενός πυρήνα 121 στρεμμάτων που παλιότερα ανήκε στο κτήμα Ηλιοπούλου. Τις καταγγελίες στο δασαρχείο Πεντέλης έκαναν οι κάτοικοι της περιοχής όταν έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι μέσα στο καλοκαίρι, εργολάβος υλοτομούσε το οικόπεδο και έριχνε όλα τα μπάζα της διπλανής οικοδομής στη δασική έκταση. Ήταν μάλιστα, ο ίδιος που είχε αναλάβει την εκσκαφή της θηριώδους πισίνας του επιχειρηματία και είχε αποκαλύψει γαργαλιστικές λεπτομέρειες για τα σχέδια όπως την βούληση του ιδιοκτήτη να κολυμπά στην πισίνα πέφτοντας από την βεράντα της έπαυλης! Στις επίμονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου Κηφισιάς αρνήθηκαν οποιαδήποτε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι ο εργολάβος είχε εντολή να καθαρίσει τα ξερά κλαδιά και όχι να ισοπεδώσει την καμένη έκταση. Το ΙΑ Τριμελές Πλημμελειοδικείο δεν φαίνεται να πείστηκε από τους ισχυρισμούς, επιβάλλοντας στις 21 Νοεμβρίου ποινή φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο στον δήμαρχο Κηφισιάς αλλά και στον ιδιοκτήτη της Jumbo.

Η εκτέλεση της ποινής φυλάκισης πήρε αναστολή λόγω του καθαρού μητρώου και των δύο κατηγορουμένων, οι οποίοι αναμένεται να υποβάλλουν έφεση εντός των προσεχών ημερών.

Της Μαριάννας Τζάννε
(Αναδημοσίευση από το www.newmoney.gr)

Παγκόσμια συνομωσία αποκαλύπτει ο Παναγιώταρος – Κωνσταντίνος και όχι Θεόδωρος ο Κολοκοτρώνης



«Θα χρησιμοποιήσω τη φράση ενός μεγάλου ανδρός του… Κωνσταντίνου Κολοκοτρώνη» είπε ο Παναγιώταρος απευθυνόμενος προς τα υπουργικά έδρανα, αποδεικνύοντας μπροστά στις κάμερες ότι η εθνικοφροσύνη του εξαντλείται στον… βιασμό της ελληνικής ιστορίας.
Το ατόπημα του κατηγορούμενου για εγκληματική οργάνωση βουλευτή της Χρυσής Αυγής προέκυψε στην προσπάθειά του να επικαλεστεί το γνωστό «φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους» προς τον υπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για το θέμα της ανέγερσης τεμένους στον Βοτανικό.

Κρίνεται η νομιμότητα της απόλυσης της καθηγήτριας που έπιασε τον υιό Σαμαρά να αντιγράφει



Μία από τις πλέον σημαντικές διαδικασίες σε συμβολικό αλλά και σε πολιτικό επίπεδο στη σύγχρονη ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης θα λάβει χώρα στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΥΣΔΕ) σήμερα Πέμπτη.
Το Συμβούλιο θα κρίνει, εάν είναι νόμιμη ή όχι η εκ μέρους του Κολλεγίου Αθηνών, επικεφαλής του οποίου είναι ο αδελφός του πρωθυπουργού Αλέξανδρος Σαμαράς, καταγγελία σύμβασης της εκπαιδευτικού Έφης Μπουλούτα η οποία τρεις μήνες πριν από την καταγγελία είχε συλλάβει σε ενδοσχολικές εξετάσεις τον υιό του πρωθυπουργού να αντιγράφει.
Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει ότι η συνεδρίαση του Συμβουλίου γίνεται κάτω από ισχυρότατες πολιτικές πιέσεις, ενώ σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν υποκρύπτεται απλώς το μένος του εργοδότη, ο οποίος εκδικητικά απολύει έναν εργαζόμενο, επειδή τόλμησε να «θίξει» μέλος της οικογένειάς του. Κρύβεται η απόπειρα του Κολλεγίου Αθηνών και μιας ομάδας σχολαρχών να αποσυρθεί η κρατική εποπτεία από την ιδιωτική εκπαίδευση και να διαλυθεί κάθε ίχνος αξιοκρατίας και εργασιακών δικαιωμάτων στα ιδιωτικά σχολεία. Ενδεικτική της πίεσης η επί ένα ολόκληρο έτος πρωτοφανής άρνηση του ΚΥΣΔΕ να ασκήσει τον εποπτικό του ρόλο και να ελέγξει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα της καταγγελίας όπως υποχρεούται από το νόμο, όταν ο υπό απόλυση εκπαιδευτικός το ζητήσει.
Το ιστορικό
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος κατήγγειλε τον Ιούλιο του 2012 την αορίστου χρόνου σύμβαση της εκπαιδευτικού Έφης Μπουλούτα, που υπηρετούσε επί 21 χρόνια στο Γυμνάσιο του Κολλεγίου Αθηνών και είχε επανειλημμένως αξιολογηθεί θετικά από τη Διεύθυνση του σχολείου (με την τελευταία- θετική – αξιολόγηση να έχει γίνει το σχολικό έτος 2011-2012).
Κατά τη διάρκεια των απολυτηρίων εξετάσεων της Γ’ τάξης του Γυμνασίου του Κολλεγίου Αθηνών (Ιούνιος 2012) στο μάθημα της Χημείας και στο πλαίσιο των καθηκόντων της ως επιτηρήτριας, αναγκάστηκε να ανακαλέσει πολλές φορές στην τάξη μαθητή, ο οποίος επιχειρούσε να αντιγράψει (ο μαθητής είναι ο γιος του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά). Εν τέλει, αναγκάστηκε να μονογράψει την κόλλα του συγκεκριμένου μαθητή. Ένα μήνα μετά η Διοίκηση του Κολλεγίου προχώρησε σε εκδικητική καταγγελία σύμβασης της εκπαιδευτικού.
Η μάχη της εκπαιδευτικού
Η εκπαιδευτικός, όπως προβλέπεται από σειρά νομολογιών, άσκησε το δικαίωμά της να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της καταγγελίας σύμβασης. Η απόφαση 4/2012 του ΝΣΚ ρητά προβλέπει ότι το Συμβούλιο οφείλει να εξετάσει τη νομιμότητα και την καταχρηστικότητα της καταγγελίας. Το Κολλέγιο Αθηνών με έγγραφό του της 10/10/2012 καλεί το ΚΥΣΔΕ να μην εξετάσει την καταγγελία σύμβασης λόγω αναρμοδιότητας, επικαλούμενο τη μνημονιακή εγκύκλιο περί απελευθέρωσης των απολύσεων. Το ΚΥΣΔΕ, προφανώς υπό ασφυκτικές πιέσεις, προέβη στο πρωτοφανές (δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ στην ιστορία της ιδιωτικής εκπαίδευσης). Αρνήθηκε τον συνταγματικά κατοχυρωμένο εποπτικό του ρόλο και δεν εξέτασε τη νομιμότητα της καταγγελίας.
Ωστόσο, η Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ με απόφασή της ανέστειλε την εφαρμογή της εγκυκλίου γεγονός που σημαίνει ότι τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας οφείλουν να συνεχίσουν τον εποπτικό έλεγχο των ζητημάτων της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Η εκπαιδευτικός αναγκάστηκε να προσφύγει στη δικαιοσύνη και δικαιώθηκε. Με μα ιστορική του απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών επιβάλλει την άμεση ολοκλήρωση της διοικητικής διαδικασίας από το ΚΥΣΔΕ, ώστε να εκδώσει οριστική απόφαση επί του θέματος.
Η ΟΙΕΛΕ, με βάση την απόφαση του ΣτΕ και του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, απέστειλε εξώδικη διαμαρτυρία κατά του Προέδρου και των μελών του ΚΥΣΔΕ που αρνούνταν πεισματικά να εξετάσουν την υπόθεση. Τελικά, υπό την πίεση των αποφάσεων της δικαιοσύνης το Συμβούλιο αναγκάστηκε να ορίσει ημερομηνία εξέτασης.
Η συμβολική σημασία της απόφασης
Η υπόθεση της εκπαιδευτικού Ευφροσύνης Μπουλούτα κρύβει έναν ισχυρό πολιτικό συμβολισμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΟΙΕΛΕ. «Απεικονίζει τον αγώνα ενός εκπαιδευτικού που εργάστηκε επί 21 έτη με συνέπεια στο Κολλέγιο Αθηνών και διώκεται
από τη διοίκηση του σχολείου, διότι έπραξε το καθήκον της. Απεικονίζει την προσπάθεια μιας εργαζόμενης που έχει απέναντί της «θεούς και δαίμονες», ένα πανίσχυρο σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας που θέλει να «πατήσει» στη συγκεκριμένη απόφαση και να διαλύσει κάθε είδος ελέγχου στα ιδιωτικά σχολεία και να ισοπεδώσει τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών».
«Το ΚΥΣΔΕ καλείται να αποφασίσει. Με το πέρας της Συνεδρίασης θα μάθουμε τόσο εμείς όσο και η ελληνική κοινωνία, εάν
υφίσταται διοίκηση και εποπτικός έλεγχος της Πολιτείας στο δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης, ή εάν επικρατεί ο νόμος του ισχυρού», καταλήγει η ανακοίνωση.

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Η αρχη του τελους για τους Going Through

Από το φεστιβάλ της ΚΝΕ στο πλευρό του Σφακιανάκη οι Going Through

Οι αντικαταστάτες της Δέσποινας Βανδή η οποία αποχώρησε λόγω του φασιστικού παραληρήματος του Νότη Σφακιανάκη απο το κέντρο που ήταν να τραγουδίσουν είναι ... οι Going Through οι οποίοι πριν 2-3 χρόνια είχαν συμμετάσχει στο φεστιβάλ της ΚΝΕ και με δηλώσεις τους και ο Nivo αλλά και άλλα μέλη του συγκροτήματος είχαν αναφέρει πως είναι υποστηρικτές του ΚΚΕ.
Η επίσημη  ανακοίνωση του κέντρου "Έναστρον
Οι πόρτες του Έναστρον ανοίγουν το Σάββατο 7-12-2013 και ο Νότης Σφακιανάκης μας υποδέχεται για να τραγουδήσουμε μαζί του τις τεράστιες επιτυχίες του! Το σχήμα συμπληρωνουν δυναμικά οι Goin' Through και μία ομάδα νέων καλλιτεχνών, οι οποίοι μας υπόσχονται μοναδικές βραδιές διασκέδασης στην οδό Πειραιώς 178!

Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Μαλακίας το ανάγνωσμα

Τι πρέπει να προσεχουμε με τις καρτες υγείας

Αλαλούμ με τις κάρτες υγείαςΗ σύγχυση που έχουν προκαλέσει στους καταναλωτές των ΗΠΑ οι εκπτωτικές κάρτες υγείας –που εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας– έκανε το Βetter Business Bureau της Τζόρτζια να παρέμβει και να ξεκαθαρίσει ότι οι εν λόγω κάρτες δεν συνιστούν ασφάλιση υγείας.

Η αμερικάνικη ΜΚΟ, που προωθεί την επιχειρηματική πίστη, ύστερα από καταγγελίες καταναλωτών προειδοποιεί για κάρτες που διαφημίζονται ως προγράμματα υγείας και εκμεταλλεύονται τις τεχνικές δυσκολίες του «Obamacare». Οι διαφορές, λέει, είναι πολλές:

·         Τα εκπτωτικά προγράμματα πωλούνται οσοδήποτε από οποιονδήποτε.
·         Η ασφάλεια καλύπτει σχεδόν όλες τις δαπάνες, ενώ το εκπτωτικό πρόγραμμα παρέχει απλώς… έκπτωση.
·         Ίσως δεν έχετε την ίδια προστασία (και όσον αφορά τα προσωπικά σας δεδομένα) ούτε τα ίδια δικαιώματα.
·         Οι συμβεβλημένοι φορείς του εκπτωτικού προγράμματος όποτε θέλουν μπορούν να διακόψουν την προσφορά.

Αν σκέφτεστε να αποκτήσετε κάρτα υγείας, διαβάστε προσεκτικά τους όρους, ρωτήστε τα παρακάτω και απαιτήστε γραπτές απαντήσεις:

·         Πρόκειται για ασφαλιστικό προϊόν; Αν σας πουν ναι, επιβεβαιώστε το σε επίσημο φορέα.
·         Ποιο είναι το ετήσιο κόστος;
·         Τι όφελος θα έχω; Τι καλύπτεται και τι όχι;
·         Ποιοι δέχονται την κάρτα; Αν δεν σας δώσουν σχετική λίστα, μην ασχοληθείτε καν!
·         Πού τηλεφωνώ αν προκύψει πρόβλημα; Μπορώ να ακυρώσω τη συνδρομή μου οποτεδήποτε;

Επιπλέον, επικοινωνήστε με τον πάροχο υγείας σας και ρωτήστε αν δέχεται την κάρτα. Μην υποκύπτετε στα «πάρτε τηλέφωνο τώρα», το ζήτημα είναι σοβαρό. Μάθετε (από ενώσεις καταναλωτών κ.ά.) αν έχουν υπάρξει παράπονα για την εταιρεία και αποφύγετε όσους ζητούν επίμονα τραπεζικά σας στοιχεία.

Τροπολογία-σκάνδαλο

   
Με μια ακόμα τροπολογία, η οποία δεν είδε το φως της δημοσιότητας, η κυβέρνηση προχώρησε σε μια σκανδαλώδη ρύθμιση. Ουσιαστικά, δημιούργησε άβατο στους οικονομικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται υπό την αιγίδα της Εκκλησίας. Με την τροπολογία, απαγορεύει στο ΣΔΟΕ ή σε κάποιο άλλο ελεγκτικό μηχανισμό του Δημοσίου να ερευνούν τις οικονομικές δραστηριότητες αυτών των επιχειρήσεων, είτε ανήκουν στην Εκκλησία είτε σε μονές. Αυτοί οι έλεγχοι θα πραγματοποιούνται μόνο στην περίπτωση που το επιτρέψουν οι υπουργοί Οικονομικών και Παιδείας. Και όταν είναι δεδομένες οι στενές σχέσεις κυβέρνησης με την ηγεσία της Εκκλησίας, είναι πασιφανές ότι τέτοιοι έλεγχοι δεν πρόκειται ποτέ να πραγματοποιηθούν.

Φυσικά, δεν είναι άξιο απορίας γιατί η κυβέρνηση επιχείρησε μια τέτοια πρωτοφανή ενέργεια. Θέλει αγαστές σχέσεις με την ηγεσία της ιεραρχίας για ευνόητους λόγους, οι οποίοι εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές. Λόγοι, οι οποίοι άλλωστε οδηγούν στην άρνηση της κυβέρνησης ακόμα και να σκεφτεί τον διαχωρισμό Εκκλησίας-κράτους, όπως συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Ενδιαφέρουσα παράμετρος της τροπολογίας, ότι ακόμα και αν βρίσκονται σε εξέλιξη διαχειριστικοί έλεγχοι για ενδεχόμενες ατασθαλίες σε επιχειρήσεις που ανήκουν στην Εκκλησία, αυτοί σταματούν αυτόματα, αν δεν συμφωνήσουν στη συνέχισή τους οι προαναφερόμενοι υπουργοί. Ετσι, οδηγούνται σε παραγραφή μια σειρά από υποθέσεις που διερευνώνται, μια ενέργεια που προκαλεί το δημόσιο αίσθημα.

Η τροπολογία πέρασε από τη Βουλή αθόρυβα, χωρίς ούτε καν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αντιληφθούν το μέγεθος του σκανδάλου. Ελπίζουμε να το κάνουν τώρα, που η «Εφ.Συν.» φέρνει την υπόθεση αυτή στη δημοσιότητα. Και να αντιδράσουν, έστω εκ των υστέρων, σε μια τέτοια προκλητική ρύθμιση.

Το δεύτερο σκανδαλώδες θέμα της τροπολογίας είναι η εξαίρεση για μια ακόμα φορά των ιερέων από το πρόγραμμα κινητικότητας και διαθεσιμότητας, στο οποίο εντάσσονται και θα ενταχθούν το προσεχές διάστημα χιλιάδες άλλοι υπάλληλοι του Δημοσίου. Ετσι, μπορεί γιατροί να κινδυνεύουν με διαθεσιμότητα ή απόλυση, μπορεί την ίδια τύχη να έχουν καθηγητές, όπως και άλλες κατηγορίες υπαλλήλων, αλλά αυτό δεν θα συμβεί για τους ιερείς. Η κυβέρνηση θεωρεί πως στη χώρα αυτή περισσεύουν οι γιατροί και οι καθηγητές, αλλά όχι και οι παπάδες. Και αυτό μόνο αποτελεί ένα συμβολισμό για τις αξίες τις οποίες ακολουθεί η δικομματική κυβέρνηση.

Αβατο στα ταμεία της Εκκλησίας


ekklisia
Με αμαρτωλές τροπολογίες η κυβέρνηση απαγορεύει τον διαχειριστικό έλεγχο στις «ιερές μπίζνες», εξαιρεί τους κληρικούς από το σύστημα της διαθεσιμότητας και χαρίζει δημόσια γη στον οπαδό της Χρυσής Αυγής μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο.
      1
Με αμαρτωλές τροπολογίες η κυβέρνηση απαγορεύει τον διαχειριστικό έλεγχο στις «ιερές μπίζνες», εξαιρεί τους κληρικούς από το σύστημα της διαθεσιμότητας και χαρίζει δημόσια γη στον οπαδό της Χρυσής Αυγής μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο
Της Αντας Ψαρρά

Οι «διαρθρωτικές» αλλαγές καλά κρατούν, απομακρύνοντας τους μύθους περί εκσυγχρονισμού του συστήματος. Τροπολογία με την οποία ο υπουργός και μόνο θα αποφασίζει πλέον για το αν θα γίνονται «έλεγχοι στα εκκλησιαστικά ιδρύματα» εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για την κύρωση της «Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου σχετικά με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων». H τροπολογία εξαιρεί την Εκκλησία στο σύνολό της από διαχειριστικούς ελέγχους των αρμόδιων υπηρεσιών, οι οποίοι στο εξής θα γίνονται μόνο από τον εκάστοτε υπουργό. Αποφάσισε λοιπόν ο υπουργός Παιδείας ότι για λόγους «ανωτέρας βίας» οφείλει να απεμπλέξει από τις τανάλιες της τρόικας και κυρίως των αρμόδιων υπηρεσιών του υπ. Οικονομικών ολόκληρο τον εκκλησιαστικό ιστό της χώρας.

Με αναδρομική ισχύ 
Η παράγραφος 4 του αρ. 46 (Ν.590/1977) αντικαθίσταται με νέα, η οποία προβλέπει ότι «Οι διαχειριστικοί έλεγχοι από κάθε κατά νόμο αρμόδια υπηρεσία ή αρχή, είτε διενεργούνται αυτεπαγγέλτως είτε κατά παραγγελία άλλης αρχής (σ.σ. αφορά το σύνολο της Εκκλησίας, τα εκκλησιαστικά ιδρύματα και τις μονές), αποφασίζονται με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων. Διενεργούμενοι διαχειριστικοί έλεγχοι χωρίς τη συνδρομή των ως άνω προϋποθέσεων καταργούνται». Ακόμα καταργούνται στην ίδια «ιερή» τροπολογία οι διατάξεις περί συστήματος αξιολόγησης (Ν.4024/2010), για την ακρίβεια διατηρείται το καθεστώς των ειδικών περιπτώσεων, που φυσικά δεν θα επηρεαστούν από τα «ευτελή» ζητήματα, όπως είναι οι διαθεσιμότητες και κινητικότητες. 
Την ώρα που όλοι οι κλάδοι των υπόλοιπων εργαζομένων τίθενται σε καθεστώς αξιολόγησης αγνώστων τις περισσότερες φορές κριτηρίων, οι ιερείς και οι μοναχοί θα έχουν το ακαταλόγιστο, μια και αυτοί αξιολογούνται απ’ ευθείας από τον Υψιστο. Οσο για τους ελέγχους, που ήδη διενεργούνται ή για όσους επρόκειτο στο μέλλον να διενεργηθούν κλείνει η πόρτα έστω και για λίγες εισπράξεις του Δημοσίου. Κυρίως όμως κλείνει και η πόρτα για τη διερεύνηση υποθέσεων με διαδρομές αγνώστου προελεύσεως χρημάτων που περάσανε και θα συνεχίσουν -ως φαίνεται- να περνούν από τα ιερά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι μονές του Αγίου Ορους όσο και οι Κύπριοι αδελφοί μας τραπεζίτες και ιδιοκτήτες offshore δεν θα έχουν πλέον κανένα λόγο να ανησυχούν για τον επίγειο παράδεισο. Μόνο για τον επουράνιο!
Κ. Αρβανιτοπουλος υπουργός παιδείας
Σειρά… οι ιερές τροπολογίες!

Αυτό μάλλον θα είχε στο μυαλό του και ο κύριος γενικός Α. Μπαλτάκος, όταν σύμφωνα με πληροφορίες «ξενύχτησε» στη Βουλή μέχρι να βολευτεί με ειδική τροπολογία ο οπαδός της Χρυσής Αυγής και μητροπολίτης Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος. Ο συγκεκριμένος μητροπολίτης είχε στο παρελθόν επώνυμη καταγγελία για οικονομικές «ενισχύσεις» με περιουσίες του ποιμνίου του. Θυμίζουμε την περίπτωση της τ. υφυπουργού Ελένης Κούρκουλα (αδελφής του υφυπουργού Εξωτερικών) που είχε κατονομάσει τον Αμβρόσιο για παρόμοιο ζήτημα συγγενικού της προσώπου. 
Η υπό ψήφιση τροπολογία για τον διαχειριστικό έλεγχο «επισφραγίζει» και την τροπολογία-προσφορά στο έργο του «καθαρόαιμου» μητροπολίτη Αμβρόσιου, δίνοντάς του προίκα δασώδη δημόσια γη του Δήμου Αιγιαλείας για 30 χρόνια, χωρίς καμιά εγγύηση ή προϋπόθεση και κυρίως χωρίς τη θέληση των δημοτών («Εφ.Συν.», 21.11.2013). Ισως τώρα που κόπηκε η χρηματοδότηση της Χρυσής Αυγής να αναλαμβάνει να τη συνδράμει οικονομικά (εκτός από τους ανώνυμους επιχειρηματίες καλής θελήσεως) και μια μερίδα της Εκκλησίας. 
Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή (20/11/2013) ο υφυπουργός Σ. Κεδίκογλου δικαιολόγησε τη «βατοπεδινή» τροπολογία, λέγοντας ότι «η παραχώρηση για χρήση της έκτασης των μαθητικών κατασκηνώσεων Βερίνου με τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του, στην Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Βερίνου Αχαΐας» γίνεται «για την εν γένει λειτουργία και εξυπηρέτηση των αναγκών της αδελφότητας (!) και των προσκυνητών της». Απέδωσε δε την «παραχώρηση» στο γεγονός ότι: «Από πληροφόρηση που έχω, κάποια στιγμή τα παιδιά έπαθαν μία ομαδική δηλητηρίαση και αυτές οι κατασκηνώσεις εγκαταλείφθηκαν».

Παραχώρηση άνευ όρων
Στον εξωφρενικό ισχυρισμό του κ. Κεδίκογλου απάντησε αναλυτικά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ν. Τσούκαλης, τονίζοντας ότι ακόμα κι ένα σπίτι νοικιάζεται με μισθωτήριο, ενώ εδώ παραχωρείται ολόκληρη έκταση για 30 χρόνια χωρίς όρους με πέντε αράδες διάταξη, χωρίς ολοκληρωμένη σύμβαση με όρους και προϋποθέσεις και με αντίθετη απόφαση (ομόφωνη) του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ δεν θα γίνει ποτέ διαχειριστικός έλεγχος.
Οχι ένας, αλλά 5 υπουργοί υπέγραψαν και τις δύο τροπολογίες χωρίς δεύτερη κουβέντα, με τη μια να έχει ήδη ψηφιστεί. 
Οσο για τους διαχειριστικούς ελέγχους, που έπρεπε να γίνουν κυρίως σε μονές και εκκλησίες οπαδούς του real estate, όπως π.χ. Βατοπέδι, Μονή Αγ. Λαύρας, Μονή Τοπλού, ιδρύματα της Εκκλησίας και λοιπά ιερά περιουσιολόγια, αρμόδιος θα είναι ο κ. Αρβανιτόπουλος, μόλις ολοκληρώσει τις αξιολογήσεις των διοικητικών στα ΑΕΙ.

Συνελήφθη ο Πέτρος Κωστόπουλος

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση κρατείται για χρέη προς το Δημόσιο ο παρουσιαστής του MEGA και πρώην εκδότης, Πέτρος Κωστόπουλος.
Οπως μετέδωσε στην πρωινή του εκπομπή ο ΣΚΑΪ, ο Π. Κωστόπουλος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο αστυνομικό τμήμα σήμερα Τρίτη λίγο μετά τις 10:00 το πρωί και συνελήφθη.

Αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα


25-11-13

Έκκληση να βρεθεί σπίτι για οικογένεια ανέργου με έξι παιδιά


Γροθιά στο στομάχι, οι ιστορίες που καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τις συνθήκες εξαθλίωσης κάτω από τις οποίες επιβιώνουν Έλληνες συμπολίτες μας. Στην Ηλεία, οκταμελής οικογένεια, εντοπίστηκε να κατοικεί σε ένα ερειπωμένο σπίτι στο Επιτάλιο χωρίς ρεύμα και  στο κρύο.


Ο Βασίλης Αβράμης, η σύζυγός του και τα έξι  τους παιδιά, βρήκαν καταφύγιο όντας άστεγοι σε ένα ερειπωμένο παραλιακό «σπίτι».
«Το σπίτι το βρήκα και μπήκα μέσα. Δεν είχα που να μείνω. Δεν είχαμε λεφτά να νοικιάσουμε» δηλώνει ο πατέρας και ανήσυχος συμπληρώνει «το βράδυ φοβόμαστε. Ο καιρός είναι άγριος»
Το σπίτι δεν έχει ρεύμα και το βράδυ η οικογένεια βλέπει με καντηλάκι.
Κάποιες φορές μάλιστα, λέει ο πατέρας,  δεν υπάρχει λάδι και «είμαστε στα σκοτάδια»

«Είναι μεγάλη η ταλαιπωρία» εξηγεί.
Η σύζυγός του Διονυσία Αβράμη απευθύνει έκκληση.

«Θέλουμε ένα λυόμενο να βάλουμε μέσα τα παιδιά. Το βράδυ όταν βρέχει γίνονται μούσκεμα. Τα παιδιά φοβούνται μη γίνει κανένα κακό».
Το Σάββατο, άνθρωποι  της «Ανθρώπινης Αλληλεγγύης» βρέθηκαν κοντά τους προσφέροντας τους τρόφιμα και άλλα είδη.
Αυτό όμως δεν είναι αρκετό και απευθύνουν έκκληση  ώστε να βρεθεί μια ασφαλής στέγη για την οικογένεια με τα έξι παιδιά,  πριν ο χειμώνας και τα τσουχτερά κρύα κάνουν την εμφάνισή τους.
«Κάνουμε έκκληση και στον κ. Αντιπεριφερειάρχη να βρεθεί ένα λυόμενο για αυτούς τους ανθρώπους. Δεν μπορούν αυτά τα έξι μικρά παιδιά να ζουν σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Μου θυμίζει Αφγανιστάν, εκεί που έχουν καταστραφεί τα πάντα. Επίσης όποιος μπορεί ας προσφέρει μια ξυλόσομπα για να ζεσταθούν. Το πρόβλημα είναι μεγάλο για την οικογένεια αυτή»  αναφέρει ο  Γ. Λαγκαδινός, Πρόεδρος της Οργάνωσης.

Πηγή: www.eproini.gr

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Tσουναμι αναπτυξης

19.000 απολύσεις σε 5 υπουργεία

«Προγραφές» απολύσεων για 19.000 δημοσίους υπαλλήλους και νέες λίστες σε 30 Νομικά Πρόσωπα από πέντε υπουργεία πρώτης γραμμής καταρτίζει η κυβέρνηση με στόχο να είναι σε πλήρη ετοιμότητα στο ραντεβού που έχει με την τρόικα την ερχόμενη Δεύτερα 2 Δεκεμβρίου και απολύτως σύμφωνη στις επιταγές Τόμσεν, που δήλωσε χθες ότι πρέπει να ληφθούν νέα μετρα και το 2015 και το 2016, αρκεί να είναι στοχευμένα.
 
Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Π. Τόμσεν προανήγγειλε σάρωση σε ευρεία κλίμακα στο Δημόσιο χαρακτηρίζοντας τις δημόσιες υπηρεσίες στην Ελλάδα «συχνά κακές», κατήγγειλε πολίτες και πολιτικούς μιλώντας για «ακραίο πελατειακό σύστημα στο Δημόσιο» και ζήτησε... περισσότερες απολύσεις επικαλούμενος λόγους «κοινωνικής δικαιοσύνης» και όχι μόνον οικονομικούς...
 
Είναι φανερό ότι υπό αυτό το πρίσμα των νέων... ορέξεων της τρόικας για το Δημόσιο ετοιμάζονται νέες λίστες σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Ανώνυμες Εταιρείες και ΔΕΚΟ οι οποίες είτε θα κλείσουν απευθείας με «ξαφνικό» θάνατο α λα ΕΡΤ είτε θα συγχωνευτούν και οι εργαζόμενοι που περισσεύουν θα απολυθούν, είτε θα υποστούν «στοχευμένη» μείωση προσωπικού με στόχο να καλυφθεί το πλάνο των 15.000 απολύσεων μέχρι το 2014 που αποτελεί ήδη μνημονιακή δέσμευση, αλλά και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει στις συνομιλίες με τους δανειστές για το 2015 και το 2016.
 
Σύμφωνα με το νέο σχέδιο περικοπών στο προσωπικό των δημοσίων υπηρεσιών (που ένα μέρος του δημοσιεύτηκε χθες στο «Βήμα») και έχει ήδη κατετεθεί στον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη, εξετάζονται τα δεδομένα σε 30 φορείς από πέντε υπουργεία που μπορούν να «δώσουν» έως και 5.000 με 6.000 απολύσεις, ενώ καταρχήν θεωρείται ότι είναι ήδη δρομολογημένες οι απολύσεις γιατρών του ΕΟΠΠΥ.
 
Υποδομών και Δικτύων
 
Τη μερίδα του λέοντος στο... μενού της τρόικας θα δώσει το υπουργείο Υποδομών και Δικτύων, στο οποίο έχουν υποδειχθεί από τον κ. Χρυσοχοΐδη 12 φορείς με 12.708 προσωπικό από όπου μπορούν να γίνουν απολύσεις.
 
Πρώτοι στη λίστα η ΟΣΥ Α.Ε. Οδικές Συγκοινωνίες (5.866 άτομα), οι Σταθερές Συγκοινωνίες (2.474) και ο ΟΣΕ (1.689).
 
Ακολουθούν:
 
* ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. (826 άτομα)
 
* Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (579 άτομα)
 
* Αττικό Μετρό Α.Ε. (429 άτομα)
 
* Εγνατία Οδός Α.Ε. (208)
 
* Εργα ΟΣΕ Α.Ε. (187)
 
* Θέμις Κατασκευαστική Α.Ε. (133)
 
* ΤΕΟ Α.Ε. (130)
 
* Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών Α.Ε. (ΟΑΣΑ Α.Ε.) (99)
 
* Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (88)
 
Οικονομικών
 
Το υπουργείο Οικονομικών καλείται να προχωρήσει σε μείωση προσωπικού σε:
 
* ΕΑΒ (1.385 άτομα)
 
* ΕΛΒΟ (359 άτομα)
 
* Εταιρεία Ακινήτων (224)
 
* Α.Ε. Διώρυγας Κορίνθου (81)
 
* Ελληνικές Αλυκές Α.Ε. (36)
 
Πρόκειται για πέντε φορείς που αριθμούν 2.085 υπαλλήλους.
 
Αγροτικής Ανάπτυξης
 
Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καλείται να μειώσει προσωπικό σε:
 
* ΕΛΓΑ (475 άτομα)
 
* ΟΠΕΚΕΠΕ (626)
 
* Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα» (710)
 
Σύνολο: 1.811 άτομα
 
Ανάπτυξης
 
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Ανάπτυξης 7 φορείς με 1.462 υπαλλήλους. Πρόκειται για:
 
* ΜΟΔ Α.Ε. (1.115 άτομα)
 
* Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (131 άτομα)
 
* Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης Α.Ε. (80)
 
* Ελληνικός Οργανισμός Εξωτερικού Εμπορίου (36)
 
* Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε. (35 άτομα)
 
* ΕΚΕΒΕ Αλέξανδρος Φλέμινγκ (34)
 
* ΚΕΠΕ (31)
 
Περιβάλλοντος
 
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος θα γίνουν απολύσεις από:
 
* Εθνικό Κτηματολόγιο (359)
 
* Εθνικό Κέντρο Βιώσιμης και Αειφόρου Ανάπτυξης (271)
 
* Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) (31)
 
Ο κ. Μητσοτάκης κατά την τελευταία συνάντηση που είχε με την τρόικα την προηγούμενη εβδομάδα πήρε σιωπηρή έγκριση για την παράταση της διαθεσιμότητας του Δεκεμβρίου για δύο μήνες (δηλαδή αντί για τέλος Δεκεμβρίου 2013, τέλος Φεβρουαρίου 2014). Επίσης έμεινε προς έγκριση το αίτημα για συνυπολογισμό στον αριθμό των απολύσεων ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων, που θα απομακρυνθούν από τις αμυντικές βιομηχανίες. Επίσης ένα δεύτερο αίτημα του κ. Μητσοτάκη παραμένει να αθροιστούν με τους απολυμένους οι περίπου 6.000 συμβασιούχοι που θα απολυθούν μέχρι τέλος του χρόνου από το Δημόσιο αφού μέχρι τώρα παραμένουν στις θέσεις τους με την προστασία δικαστικών αποφάσεων.
 
Ακόμα θα υπολογιστούν οι 2.000 υπάλληλοι της ΕΡΤ και περίπου 400 επίορκοι που μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν απολυθεί με τελεσίδικες αποφάσεις Πειθαρχικών, καθώς και 500 υπάλληλοι που θα απομακρυνθούν για λόγους υγείας.
 
Κατάργηση οργανισμών
 
Τέλος, όπως είναι γνωστό θα καταργηθούν μικροί οργανισμοί που έχει θεωρηθεί ότι δεν έχουν κανένα σκοπό ύπαρξης και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα Σταμάτη, όπως:
 
* Ινστιτούτο Αιγαίου και Δικαίου της Θάλασσας
 
* Εθνικό Ιδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης «Ο Γέρος του Μοριά»
 
* Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου
 
* Εθνικό Κέντρο Βιβλίου
 
* Ινστιτούτο Συνταγματικών Ερευνών
 
Από όλους όμως αυτούς τους οργανισμούς δεν πρόκειται να προκύψουν περισσότεροι από 150 υπαλλήλους, έτσι το δημοσιονομικό όφελος θα είναι μικρό, αλλά έχει κριθεί ότι επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον προϋπολογισμό.
 

«Ψόφα Νότη».

Ποια είναι η πολιτική σου τοποθέτηση (σ.σ. το νόημα αποδίδω), είχε ρωτήσει ο Τέρενς Κουίκ, τον καιρό που ακόμη δούλευε ως δημοσιογράφος στον Αντ1, το Νότη Σφακιανάκη.
 
- «Είμαι αναρχικός», απάντησε ο Νότης.
 
Εντυπωσιασμένος ο Τέρενς συνεχίζει: – Τι γνώμη έχεις για τον Μπακούνιν;
 
-  «Δεν τον γνωρίζω» απάντησε μισοαπολογητικά μισομελιστάλαχτα ο Νότης (σ.σ. ευτυχώς που δεν είπε… δεν είχα την τύχη ως τώρα να τον συναντήσω)!

Προχθές, πάλι στον Αντ1, από αναρχικός παρουσιάστηκε Χρυσαυγίτης! Βέβαια, η αγαπημένη σε μένα Κατερίνα Γώγου έχει γράψει «κάθε σήμερα μαθαίνω να απορρίπτω αυτό που πίστεψα χθες». Αλλά το να μετακινηθείς από θιασώτης μιας απελευθερωτικής ιδεολογίας (άσχετα αν στην Ελλάδα η αναρχική ιδεολογία έχει κακοπάθει, όπως πολλά, άλλωστε), σε ένθερμο οπαδό μιας  σκοταδιστικής, μισαλλόδοξης, εξουσιαστικής, φυλετικής, ιδεολογίας, η απόσταση είναι αγεφύρωτη. Εκτός, βέβαια, αν  είσαι άνθρωπος χωρίς εσωτερικό έρμα, χωρίς ποιότητα, χωρίς ανησυχίες, και άγεσαι και φέρεσαι από τις εντυπώσεις της… μοδός.

Η κα Δέσποινα Βανδή μάλλον ως συνεπής προς την ιδεολογία της, με γονείς μετανάστες οργανωμένους στις οργανώσεις εξωτερικού του αντιστασιακού ΠΑΣΟΚ και στη συνέχεια του μεταπολιτευτικού των πρώτων χρόνων, είχε κληρονομήσει την αρμόζουσα κοινωνική ευαισθησία, να διακόψει με κάποιο κόστος (λέω «κάποιο» γιατί τα χρήματα δεν της λείπουν) μια συνεργασία που θεωρούσε ότι την εξέθετε.

Από κει και πέρα άρχισε ο κακός ελληνικός χαμός. Χρυσαυγίτες στην ιστοσελίδα της την έβριζαν τόσο χυδαία, που η πιο ευγενική αναφορά ήταν η λέξη «ψόφα»- κατ’ αντιγραφήν από τους αντιεξουσιαστές που πρώτοι το χρησιμοποίησαν για να πικάρουν δεξιούς, μνημονιακούς και γενικώς όσους οι ίδιοι θεωρούν «όργανα του συστήματος». Τελευταίος αποδέκτης τους ο Νότης.

Τα σόσιαλ μήντια δεν είχαν άλλη ενασχόληση, ο Σαμαράς δεν ήταν στη Μέρκελ, τα νέα μέτρα που προοιωνίζονται, δεν υπήρχαν. Η κα Βανδή έγινε ξαφνικά η Πασιονάρια του δημοκρατικού τόξου (αν και όλοι δήλωναν ότι δεν ακούν τα τραγούδια της! – τότε ποιος τα αγοράζει;) και ο Νότης ο απόβλητος που έπρεπε «να ψοφήσει»!

Είναι δυνατόν; Είναι! Στην Ελλάδα ένας τραγουδιστής των φωσφοριζέ σκυλάδικων, ή έστω, τραγουδιών που δεν εμπίπτουν σε αυτό που λέμε «έντεχνο ελληνικό τραγούδι», για μια ηλίθια φράση, που πηγάζει από ένα ανολοκλήρωτο πολιτικώς μυαλό, γίνεται μεγάλο θέμα, απασχολεί το μηντιακό σύστημα αλλά και τη λεγόμενη «δημοσιογραφία των πολιτών».

Φυσικά πρόβλημα υπάρχει. Αλλά δεν είναι ο Νότης αυτός καθεαυτός. Πριν από αυτόν ήταν ο Γιάννης Πλούταρχος, πιο πριν ο Πέτρος Γαϊτάνος και – ίσως – ο ποδοσφαιριστής Κατίδης (αν είχε καταλάβει τι έκανε!).

Οι αναφερόμενοι είναι παιδιά λαϊκών οικογενειών, δεν έχουν ζήσει σε Πανεπιστήμια, δεν έχουν στρατευθεί σε πολιτικές οργανώσεις (σ.σ. Η Δέσποινα  τουλάχιστον ως έφηβη, με τους γονείς της στην πόλη της, είχε κρατήσει σημαία του ΠΑΣΟΚ σε προεκλογική συγκέντρωση) , δεν έχουν διαβάσει κομματικές μπροσούρες, δεν ξέρουν ποιος είναι …ο Μπακούνιν, όσο για τον Χίτλερ, ίσως κάτι ψιλά να έχουν ακούσει στο σχολείο…

Τι θέλω να πω; Κάτι βαθύτερο υπάρχει: Οι αναφερθέντες ζουν με τον πολύ κόσμο, συντονίζονται  με το περιβάλλον τους και αντανακλούν τις διαθέσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην σελίδα της Δέσποινας, της την έπεσαν άνθρωποι που δήλωναν και οι ίδιοι Έλληνες μετανάστες όπως οι γονείς της, αλλά «δεν ήμασταν λαθρομετανάστες».

Αυτό το βαθύτερο που μετασχηματίζει ανησυχητικά την ελληνική κοινωνία, θα το κουβαλάμε για χρόνια. Ουδείς προσπαθεί να το ανιχνεύσει, να το κατανοήσει και να το αλλάξει. Όλοι αρκούνται να καταγγέλλουν όσους το εκφράζουν!

Και η Αριστερά τι κάνει; …καλά εσείς; Προφανώς διαβάζει ικανοποιημένη τη θύελλα του «ψόφα Νότη»!

Σκηνές στο Παρίσι για τους αστέγους, βίδες στην Ισπανία…

1476521_10201624747114019_1326433118_nΣκηνές που τοποθετήθηκαν για τους άστεγους, στις όχθες του Σηκουάνα στο Παρίσι.
και η ‘αντίπερα όχθη’. ΙΣΠΑΝΙΑ: βίδες στα σκαλοπάτια του σπιτιού για να μη μπορούν να κοιμηθούν οι άστεγοι

580643_579109015492578_1009101048_n

Κυκλική προπόνηση, χωρίς γυμναστήριο





Η κυκλική προπόνηση έχει αποδειχθεί πως είναι ένας εύκολος και αγαπητός  τρόπος εκγύμνασης τόσο από τα άτομα που είναι σε αρχάριο επίπεδο, από άτομα με περιορισμένο ελεύθερο χρόνο  άλλα και από αθλητές επιπέδου  σε συγκεκριμένες  χρονικές στιγμές της προετοιμασίας τους.

Ένας εύκολος και οικονομικός τρόπος για να έχουμε όλοι τα οφέλη της άσκησης είναι η άσκηση στην ύπαιθρο.  Μπορούμε εύκολα λοιπόν όλοι μας να οργανώσουμε ένα πρόγραμμα κυκλικής προπόνησης κάνοντας αερόβια διαλλείματα με στόχο την ανάπτυξη  της αερόβιας ικανότητας και  της μυϊκής δύναμης.

Ένα πρότυπο και εύκολο πρόγραμμα κυκλικής προπόνησης με ενδιάμεσους σταθμούς αερόβιων δραστηριοτήτων είναι το παρακάτω:

-10 λεπτά τρέξιμο σε χαλαρό ρυθμό(jogging) ή γρήγορο περπάτημα ανάλογα το επίπεδο και τη φυσική κατάσταση του ασκούμενου
- 10 λεπτά ασκήσεις ενδυνάμωσης( 3 σετ των 12-15 επαναλήψεων σε κάθε άσκηση): push- ups, ημικαθίσματα, επιτόπια άλματα.  Το διάλλειμα ανάμεσα στα σετ κυμαίνεται από 30-45 δευτερόλεπτα και ανάμεσα στις ασκήσεις ένα λεπτό .
- Συνεχίζετε το πρόγραμμα  με 10 λεπτά τρέξιμο ή γρήγορο περπάτημα σε πιο έντονο ρυθμό ή κάνοντας αλλαγές στην ένταση του ρυθμού, δηλαδή 2 λεπτά έντονου τρεξίματος ή περπατήματος-2 λεπτά σε πιο χαλαρό ρυθμο μέχρι να ολοκληρώσετε τα 10 λεπτά

Το επόμενο και τελευταίο 10λεπτο   περιλαμβάνει  πάλι ασκήσεις ενδυνάμωσης αλλά και διατάσεις, για παραδειγμα: προβολές, πλάγιες κάμψεις και στροφές κορμού( 3 σετ των 12-15 επαναλήψεων σε κάθε άσκηση) με τους ίδιους χρόνους διαλλειμάτων που αναφέρονται παραπάνω .  Μετά το τέλος των ασκήσεων εκτελούνται διατατικές ασκήσεις και χαλαρό περπάτημα για την σωστή αποκατάσταση του οργανισμού.

Tip: Εάν υπάρχει η δυνατότητα μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα στρώμα για να μπορείτε να εμπλουτίσετε το ασκησιολόγιό σας.

Η μετάλλαξη του Ερντογάν!

  

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε τη θρησκευτικοπολιτική καριέρα του κυριολεκτικά στα γόνατα του Νετζμετίν Ερμπακάν, ο οποίος, σημειωτέον, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ήθελε να υπερβεί τις εντολές του Κίσινγκερ και να καταλάβει ολόκληρη την Κύπρο το 1974! Οταν στις εκλογές του 1991 το Κόμμα Ευημερίας (Refah Partisi) έλαβε ποσοστό 16,88%, εκλέγοντας 62 βουλευτές επί συνόλου 450, ο πρόεδρός του Ερμπακάν κατέστρωσε το σχέδιο κατάληψης της εξουσίας, αφού πρώτα κέρδισε τους μεγάλους δήμους της Τουρκίας.

Οντως, στις εκλογές του 1994, χρησιμοποιώντας κομματικά στελέχη με υψηλή μόρφωση από την τουρκική ομογένεια των χωρών της Ευρώπης, το R.P. κατάφερε να εκλέξει δημάρχους στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγκυρα, στην Καισάρεια, στο Ικόνιο. Με εφαλτήριο τους συγκεκριμένους δήμους, που διαχειρίζονταν δισεκατομμύρια δολάρια, το R.P. στις εκλογές του 1995 εκτόξευσε τα ποσοστά των ψήφων του από το 16.88% στο 21,38%, για να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 1996, σε συνεργασία με το Κόμμα του Ορθού Δρόμου (Dogru Yol Partisi), κυβέρνηση που διαλύθηκε τον Ιούνιο του 1997, ως αποτέλεσμα του μεταμοντέρνου πραξικοπήματος της 28 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους.

Με τη διάλυση της κυβέρνησης του Ερμπακάν άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον επανασχεδιασμό του χώρου του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία. Τότε μια ομάδα τεσσάρων «φερέλπιδων» νέων, γνωρίζοντας πλέον από πρώτο χέρι ότι ο Ερμπακάν και η παλιά γενιά αποτελούσαν κόκκινο πανί για τον στρατό και για τον διεθνή παράγοντα, άρχισε να κινείται για τη δημιουργία νέας πολιτικής κίνησης, που θα κάλυπτε τον χώρο του πολιτικού σουνιτικού Ισλάμ, η οποία, φυσικά, θα ήταν απαλλαγμένη από όλα εκείνα τα στοιχεία που θα την καθιστούσαν απωθητική για την καχύποπτη Δύση.

Οι τέσσερις νέοι ήταν οι Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αμπντουλάχ Γκιουλ, Μπουλέντ Αρίντς και Αμπντουλατίφ Σενέρ, με ηγέτη τον πρώτο.

Λίγους μήνες μετά την άτυπη εμφάνιση της πρωτοβουλίας, ο Ταγίπ Ερντογάν, θα κατέληγε στη φυλακή με ποινή δεκάμηνης φυλάκισης, λόγω ενός ποιήματος που απήγγειλε σε πολιτική συγκέντρωση στην πόλη Σιίρτ στις 12 Δεκεμβρίου του 1997.

Λίγο μετά θα υποχρεωνόταν να εγκαταλείψει τη χώρα μια άλλη φυσιογνωμία, που ασκούσε επιρροή στις σουνιτικές μάζες στην Τουρκία μέσω ενός δικτύου φροντιστηρίων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και ενός συγκροτήματος ΜΜΕ, που διέθετε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα, τηλεοράσεις κ.λπ. Ηταν ο ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, που διέφυγε στο εξωτερικό τον Μάρτιο του 1999 και έκτοτε ζει στην Πενσιλβάνια, χωρίς ποτέ κανείς να έχει μάθει πώς εξασφάλισε την περιπόθητη θεώρηση εισόδου και άδεια παραμονής στις ΗΠΑ!

Τελικώς, η ομάδα των τεσσάρων, εκμεταλλευόμενη τις δίκες και την εκστρατεία που έγινε από το κράτος εναντίον του Ερμπακάν και του κόμματός του, κατόρθωσε να ενσωματώσει στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), που ίδρυσαν στις 14 Αυγούστου 2001, την πολιτική δυναμική του σουνιτικού Ισλάμ, με αποτέλεσμα την ανάρρηση στην εξουσία, μετά το 34,43% που έλαβε το κόμμα αυτό στις εκλογές του 2002.
Το 2007 αποχώρησε από την ομάδα των τεσσάρων ο Αμπντουλατίφ Σενέρ, ενοχλημένος από τον προσωποπαγή τρόπο με τον οποίο ασκούσε την εξουσία ο Ερντογάν.

Το ίδιο διάστημα άρχισαν να εμφανίζονται σύννεφα και στις σχέσεις του Ερντογάν με τον Αμπντουλάχ Γκιουλ.
Ο μόνος με τον οποίο συνέχισε να διατηρεί καλές σχέσεις ήταν ο Μπουλέντ Αρίντς, ο οποίος θεωρείται ο εκπρόσωπος του κινήματος Γκιουλέν στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

Μετά τη σύσφιξη των σχέσεων του Ερντογάν με τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, αλλά και λόγω της επιρροής που άρχισαν να ασκεί σταδιακά ομάδα συμβούλων, οι οποίοι αποτελούν προσωπική επιλογή του Τούρκου πρωθυπουργού, άρχισαν να εμφανίζονται και τα σύννεφα στις σχέσεις του Ερντογάν με τον Μπουλέντ Αρίντς και, φυσικά, με το κίνημα Γκιουλέν.

Τις μέρες αυτές είναι σε εξέλιξη πρωτοφανής κόντρα ανάμεσα στον Γκιουλέν και τον Ερντογάν, με αφορμή τον νόμο που απαγορεύει τη λειτουργία των φροντιστηρίων στην Τουρκία, μέσω των οποίων έρχονται σε επαφή με τη νεολαία αλλά και με τις λαϊκές μάζες ο Γκιουλέν και οι χιλιάδες των στελεχών του κινήματος του.

Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε προ ραγδαίων εξελίξεων στην Τουρκία, αφού ο Ερντογάν σταδιακά παραμερίζει τους παλιούς φίλους και συντρόφους και χτίζει ένα απολύτως προσωποπαγές και προσωπικό σύστημα εξουσίας στην Τουρκία.

Αν μη τι άλλο, αξίζει την προσοχή μας!

Σάββας Καλεντερίδης
για τον καθορισμό της αξίας κάθε οχήματος. Θα λαμβάνεται υπόψη η αρχική εργοστασιακή του αξία, όταν δηλαδή ταξινομήθηκε («πήρε πινακίδες») για πρώτη φορά η οποία και θα απομειώνεται με βάση την παλαιότητα του αυτοκινήτου αλλά και με βάση

www.dikaiologitika.gr
Η μελέτη είχε παραγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου με στόχο να γίνει πιο δίκαια η φορολογία των αυτοκινήτων καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το σημερινό σύστημα φορολόγησης που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον κυβισμό του αυτοκινήτου δημιουργεί αδικίες. Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις όπου το στοιχείο του κυβισμού δεν θα είναι το μοναδικό που θα λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της αξίας κάθε οχήματος. Θα λαμβάνεται υπόψη η αρχική εργοστασιακή του αξία, όταν δηλαδή ταξινομήθηκε («πήρε πινακίδες») για πρώτη φορά η οποία και θα απομειώνεται με βάση την παλαιότητα του αυτοκινήτου αλλά και με βάση τη εμπορική του αξία όπως προκύπτει από ανεξάρτητες πηγές εκτίμησης τιμών (π.χ. βάσεις δεδομένων ειδικού τύπου). Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας των ΙΧ θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού των ετήσιων τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία σήμερα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον κυβισμό (υπάρχει μόνο έκπτωση 30% γα τα οχήματα ηλικίας από 5 έως 10 ετών και 50% για οχήματα ηλικίας άνω των 10 ετών). Το άλλο σημαντικό τμήμα του πορίσματος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό που αφορά στα τέλη κυκλοφορίας. Εντός του 2014 αναμένεται να αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των τελών καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας («έχουν καταθέσει πινακίδες») να παίρνουν πίσω τις πινακίδες και να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του έτους. Με το σημερινό καθεστώς ακόμη και το Δεκέμβριο να άρει την ακινησία ενός ΙΧ ο φορολογούμενος, καταβάλει τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους. Όλες οι επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων έχουν ήδη τεθεί υπόψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για διαπραγμάτευση και έγκριση καθώς θα έχουν, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, και δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια θα επηρεάσουν την πορεία των φορολογικών εσόδων. Αυτό που έχει τονισθεί είναι ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διαφορά, ωστόσο, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι αλλαγές δεν θα πρέπει να ανοίξουν τρύπες στον προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, από τις αλλαγές πρόκειται να επιβαρυνθούν οχήματα σημαντικής εργοστασιακής αξίας τα οποία όμως είναι μεσαίου ή σχετικά υψηλότερου κυβισμού (π.χ. 1.600 έως 1800 κυβικά) ενώ θα υπάρξουν σχετικές ελαφρύνσεις για αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού και κάποιας ηλικίας τα οποία σήμερα βρίσκονται λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων ουσιαστικά εκτός αγοράς. πηγή: capital.gr

www.dikaiologitika.gr
  Η μελέτη είχε παραγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου με στόχο να γίνει πιο δίκαια η φορολογία των αυτοκινήτων καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το σημερινό σύστημα φορολόγησης που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον κυβισμό του αυτοκινήτου δημιουργεί αδικίες. Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις όπου το στοιχείο του κυβισμού δεν θα είναι το μοναδικό που θα λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της αξίας κάθε οχήματος. Θα λαμβάνεται υπόψη η αρχική εργοστασιακή του αξία, όταν δηλαδή ταξινομήθηκε («πήρε πινακίδες») για πρώτη φορά η οποία και θα απομειώνεται με βάση την παλαιότητα του αυτοκινήτου αλλά και με βάση τη εμπορική του αξία όπως προκύπτει από ανεξάρτητες πηγές εκτίμησης τιμών (π.χ. βάσεις δεδομένων ειδικού τύπου). Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας των ΙΧ θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού των ετήσιων τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία σήμερα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον κυβισμό (υπάρχει μόνο έκπτωση 30% γα τα οχήματα ηλικίας από 5 έως 10 ετών και 50% για οχήματα ηλικίας άνω των 10 ετών). Το άλλο σημαντικό τμήμα του πορίσματος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό που αφορά στα τέλη κυκλοφορίας. Εντός του 2014 αναμένεται να αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των τελών καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας («έχουν καταθέσει πινακίδες») να παίρνουν πίσω τις πινακίδες και να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του έτους. Με το σημερινό καθεστώς ακόμη και το Δεκέμβριο να άρει την ακινησία ενός ΙΧ ο φορολογούμενος, καταβάλει τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους. Όλες οι επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων έχουν ήδη τεθεί υπόψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για διαπραγμάτευση και έγκριση καθώς θα έχουν, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, και δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια θα επηρεάσουν την πορεία των φορολογικών εσόδων. Αυτό που έχει τονισθεί είναι ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διαφορά, ωστόσο, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι αλλαγές δεν θα πρέπει να ανοίξουν τρύπες στον προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, από τις αλλαγές πρόκειται να επιβαρυνθούν οχήματα σημαντικής εργοστασιακής αξίας τα οποία όμως είναι μεσαίου ή σχετικά υψηλότερου κυβισμού (π.χ. 1.600 έως 1800 κυβικά) ενώ θα υπάρξουν σχετικές ελαφρύνσεις για αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού και κάποιας ηλικίας τα οποία σήμερα βρίσκονται λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων ουσιαστικά εκτός αγοράς. πηγή: capital.gr

www.dikaiologitika.gr
Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων

www.dikaiologitika.gr
Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων

www.dikaiologitika.gr
Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ 2013-11-25 Αξιολόγηση:5 1 2 3 4 5 (1 Ψήφος) Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων αναμένονται να θεσπιστούν το επόμενο διάστημα αφού η μελέτη για το θέμα από ειδική επιτροπή που είχε συσταθεί , είναι στα χέρια του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη. Η μελέτη είχε παραγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου με στόχο να γίνει πιο δίκαια η φορολογία των αυτοκινήτων καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το σημερινό σύστημα φορολόγησης που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον κυβισμό του αυτοκινήτου δημιουργεί αδικίες. Το πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις όπου το στοιχείο του κυβισμού δεν θα είναι το μοναδικό που θα λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της αξίας κάθε οχήματος. Θα λαμβάνεται υπόψη η αρχική εργοστασιακή του αξία, όταν δηλαδή ταξινομήθηκε («πήρε πινακίδες») για πρώτη φορά η οποία και θα απομειώνεται με βάση την παλαιότητα του αυτοκινήτου αλλά και με βάση τη εμπορική του αξία όπως προκύπτει από ανεξάρτητες πηγές εκτίμησης τιμών (π.χ. βάσεις δεδομένων ειδικού τύπου). Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας των ΙΧ θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού των ετήσιων τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία σήμερα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον κυβισμό (υπάρχει μόνο έκπτωση 30% γα τα οχήματα ηλικίας από 5 έως 10 ετών και 50% για οχήματα ηλικίας άνω των 10 ετών). Το άλλο σημαντικό τμήμα του πορίσματος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό που αφορά στα τέλη κυκλοφορίας. Εντός του 2014 αναμένεται να αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των τελών καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας («έχουν καταθέσει πινακίδες») να παίρνουν πίσω τις πινακίδες και να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του έτους. Με το σημερινό καθεστώς ακόμη και το Δεκέμβριο να άρει την ακινησία ενός ΙΧ ο φορολογούμενος, καταβάλει τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους. Όλες οι επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων έχουν ήδη τεθεί υπόψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για διαπραγμάτευση και έγκριση καθώς θα έχουν, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, και δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια θα επηρεάσουν την πορεία των φορολογικών εσόδων. Αυτό που έχει τονισθεί είναι ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διαφορά, ωστόσο, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι αλλαγές δεν θα πρέπει να ανοίξουν τρύπες στον προϋπολογισμό. Σε κάθε περίπτωση, από τις αλλαγές πρόκειται να επιβαρυνθούν οχήματα σημαντικής εργοστασιακής αξίας τα οποία όμως είναι μεσαίου ή σχετικά υψηλότερου κυβισμού (π.χ. 1.600 έως 1800 κυβικά) ενώ θα υπάρξουν σχετικές ελαφρύνσεις για αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού και κάποιας ηλικίας τα οποία σήμερα βρίσκονται λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων ουσιαστικά εκτός αγοράς. πηγή: capital.gr

www.dikaiologitika.gr

Νίκησε τον καρκίνο με διατροφή και αλλαγή τρόπου ζωής

Απέρριψε τις χημειοθεραπείες και νίκησε τον καρκίνο με διατροφή και αλλαγή τρόπου ζωής


Η Evita Rmparte διαγνώστηκε με έναν σοβαρό τύπο καρκίνου των ωοθηκών μετά από επίσκεψη στο γιατρό στον οποίο πήγε διότι αισθανόταν σταθερό πόνο στη περιοχή. Της είπε ότι η χημειοθεραπεία, η ακτινοβολία και η χειρουργική επέμβαση ήταν οι μόνες επιλογές της για να ανακάμψει αλλά εκείνη δεν πείστηκε. Εξάλλου, είχε ζήσει όλη της τη ζωή μέσα τη μιζέρια καταλήγοντας να είναι παχύσαρκη και δυστυχισμένη.
Αντ’ αυτού, η Evita επέλεξε να επικεντρωθεί στη διατροφή και τον τρόπο ζωής της. Όπως λέει εξάλλου, αυτό ήταν τελικά που την έσωσε από τον καρκίνο. Επισκέφθηκε μια εναλλακτικό γιατρό και ξεκίνησε μια δίαιτα τύπου Gerson με φυσικούς χυμούς. Αλλάζοντας ριζικά τη διατροφή της από τις συνηθισμένες επεξεργασμένες τροφές όπως πίτσες, ντόνατς κ.α. σε φρέσκους φυσικούς σπιτικούς χυμούς, άρχισε να συνειδητοποιεί πως είναι να αισθάνεται κανείς υγιής και χαρούμενος.
Η Evita λέει ακόμη πως η κατανάλωση φυσικών χυμών της επέτρεψε να αποβάλλει περί τις 16 πέτρες από τη χοληδόχο κύστη της. Οι πέτρες της χοληδόχου κύστης είναι μάζες από τοξικά υλικά που κατακάθονται στο σώμα σας και πολλές φορές η σύγχρονη ιατρική προτείνει ως μοναδική λύση την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης από το σώμα σας. Τελικά ο καινούργιος τρόπος ζωής της Evita την οδήγησε να ανακαλύψει μια εντελώς καινούργια οπτική της ζωής γεμάτη ομορφιά την οποία δεν είχε γνωρίσει ποτέ μέχρι τότε. Έχασε πολλά κιλά, η επιδερμίδα της ανανεώθηκε και αισθανόταν πιο καλά από ποτέ. Και φυσικά ο καρκίνος δεν υπήρχε πια!

«Πάτο» στους μισθούς η Ελλάδα – Δείτε τον ευρωπαϊκό μισθολογικό χάρτη

Μαζι με την Πορτογαλία και την Πολωνία η χώρας μας κατατάσσεται στις χώρες με τους πιο χαμηλούς κατώτατους μισθούς όπως προκύπτει από το σχετικό αναλυτικό πίνακα της εφημερίδας Le Monde που κατάρτισε με αφορμή την απόφαση της Γερμανίας για θέσπιση μηνιαίου κατώτατου μισθού.
«Ο όμιλος των επτά κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δεν έχουν υιοθετήσει το θεσμό του κατώτατου μισθού πρόκειται να χάσει ένα διακεκριμένο μέλος, τη Γερμανία», σημειώνει η «Le Monde» σε δημοσιεύμά της την Παρασκευή μια μέρα αφότου η Γερμανίδα καγκελάριος εξήγγειλε ότι και η δική της χώρα θα θεσπίσει όριο κατώτατου μισθού.. Για την ώρα οι 21 από τις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ έχουν θεσπίσει κατώτατο μισθό. Οι επτά χώρες που δεν έχουν θεσπίσει είναι η Γερμανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Αυστρία, η Ιταλία και η Κύπρος.

Από τον πανευρωπαϊκό μισθολογικό πίνακα που δημοσιεύει η «Le Monde», προκύπτει ότι οι διαφορές στους κατώτατους μηνιαίους μισθούς από χώρα σε χώρα της ΕΕ είναι τεράστιες καθώς oι κατώτατοι μισθοί έχουν ως εξής:
Λουξεμβούργο 1.874 ευρώ
Βέλγιο 1.502 ευρώ
Ολλανδία 1.478 ευρώ
Ιρλανδία 1.462 ευρώ
Γαλλία 1.430 ευρώ
Βρετανία 1.190 ευρώ
Ισπανία 645 ευρώ
Ελλάδα 586 ευρώ
Πορτογαλία 485 ευρώ
Πολωνία 383 ευρώ
Βουλγαρία 159 ευρώ
Παρατηρούμε λοιπόν ότι η Βουλγαρία με μόλις 159 ευρώ το μήνα, είναι η χώρα με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό, ενώ το Λουξεμβούργο με 1.874 ευρώ είναι η χώρα με τον υψηλότερο κατώτατο μισθό.
Τα 159 ευρώ στη Βουλγαρία, όμως, επειδή το κόστος ζωής είναι χαμηλό, έχουν ουσιαστικά αγοραστική δύναμη 324 ευρώ, ενώ από την άλλη πλευρά τα 1.874 ευρώ που λαμβάνει ο χαμηλόμισθος Λουξεμβούργιος αντιστοιχούν ουσιαστικά σε 1.539 ευρώ, διότι στη χώρα του η ζωή είναι πανάκριβη.
Οσον αφορά το μισθό στην Ελλάδα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η Εurostat αναφέρει ως κατώτατο μισθό τα 684 ευρώ (η αγοραστική αξία του οποίου, όπως αναφέρει η επίσημη Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ, αντιστοιχεί σε 736 ευρώ) καθώς για να βρει το ποσό που λαμβάνει ο κατώτατα αμοιβόμενος Ελληνας εργαζόμενος μηνιαίως υπολογίζει και τους δύο μισθούς που λαμβάνει κατά τη διάρκεια του έτους ως δώρο. Ετσι πολλαπλασιάζει τον κατώτατο μισθό επί 14 και διαιρεί διά 12, προκειμένου να τους υπολογίσει επί δωδεκαμήνου βάσεως.
Στον χάρτη της η Le Monde περιλαμβάνει και τον κατώτατο μισθό της Τουρκίας παρότι δεν είναι μέλος της ΕΕ. Οπως προκύπτει ο κατώτατα αμειβόμενος εργαζόμενος στην Τουρκία λαμβάνει 405 ευρώ.
Συνοπτικά, στο κλαμπ των χωρών όπου ο κατώτατος μισθός είναι άνω των 1.000 ευρώ ανήκουν οι εξής χώρες: Λουξεμβούργο, Ολανδία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιρλανδία, Μεγάλη Βρετανία . Στο κλαμπ των χωρών όπου ο κατώτατος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 500 και 1.000 ευρώ ανήκουν η Ισπανία, η Σλοβενία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία. Κάτω από 500 ευρώ είναι ο κατώτατος μισθός στις εξής χώρες: Πολωνία, Εσθονία, Σλοβακία, Ουγγαρία, Κροατία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Λετονία, Λιθουανία και Τσεχία.
Σημειώνεται ότι στον πίνακα ο πρώτος αριθμός που αναγράφεται είναι ο κατώτατος μηνιαίος μισθός σε κάθε χώρα (συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, που δεν μετέχει στην ΕΕ) και μετά την κάθετο αναγράφεται πιο αχνά ο μισθός ανάλογα με την αγοραστική δύναμη των πολιτών σε κάθε χώρα.

«Σας πηρα γιατι σας αγαπουσα» Συνεντευξη στον Σταυρο Θεοδωρακη

stavrostheodorakis

Την  κυνηγούσα εδώ και μήνες. Η ιστορία της είχε φτάσει στα αυτιά μου σας θρύλος. «Στο Παγκράτι κυκλοφορεί μια γυναίκα με τρία μαυράκια». Έτσι ακριβώς μου είπαν και δεν έχω καμία ντροπή να σας το γράψω. Άλλωστε όταν είσαι αποφασισμένος να γράψεις κάτι πολύ σημαντικό, το μόνο που δεν θέλεις είναι να βάλεις φίλτρο στην γλώσσα σου. Θα σας τα γράψω λοιπόν έτσι ακριβώς όπως έγιναν.
Από την ημέρα που μου είπαν για τη «γυναίκα με τα μαυράκια», πρόσεχα περισσότερο όταν κυκλοφορούσα στα στενά της πόλης. Πίστευα ότι θα έστριβα και θα έπεφτα πάνω της. Θα είχε βγει βόλτα με τα παιδιά της. Παιδιά της; Και που ήξερα ότι είναι παιδιά της; Ρωτούσα λοιπόν και κάθε δέκα μέρες μάθαινα και ένα νέο στοιχείο. «Είναι γιατρός, παιδίατρος» με πληροφόρησε κάποια στιγμή μια φίλη. Η φαντασία μου έκανε βόλτες σε κινηματογραφικά σενάρια. «Μια ελληνίδα γιατρός που είχε πάει στην Αφρική και έκανε τρία παιδιά που …». Μπα. Ήμουν σίγουρος ότι τα πράγματα ήταν αλλιώς. «Την βρήκα αλλά δεν θέλει να μιλήσει» μου είπε ένα πρωί μια συνεργάτης μου. «Δεν συμπαθεί την τηλεόραση και δεν θέλει να βγάλει τη ζωή της στα παράθυρα». Χαμογέλασα ενώ όλοι δίπλα μου νόμιζαν ότι θα θύμωνα και τέλειωσε εκεί το θέμα. Για τους άλλους, όχι για μένα. Τι έχουμε εδώ λοιπόν; Έναν κανονικό άνθρωπο που δεν θέλει να ξυπνήσει το πρωί και να δει τα τηλεοπτικά βαν των εξωτερικών μεταδόσεων στο πεζοδρόμιο της.  Στο πρώτο τηλέφωνο μας ήταν κοφτή αλλά ευγενική. Είχε προσέξει όλες τις δουλειές μου, που την αφορούσαν. Είχε δει την εξομολόγηση του Τατσόπουλου για την υιοθεσία του, είχε διαβάσει τη συνέντευξη με την Καλογεροπούλου για τον δικό της υιοθετημένο άρχοντα. Και εκεί που έχουμε αρχίσει να τα λέμε, μου έκλεισε το τηλέφωνο βιαστικά, προσθέτοντας ένα ασθενικό «θα τα ξαναπούμε». Στο επόμενο τηλεφώνημα τα πράγματα ξεκαθάρισαν. Θα μιλούσε στα Νέα, άλλωστε ήταν η εφημερίδα που διάβαζε ο πολυαγαπημένος της πατέρας, αλλά υπό μια προϋπόθεση. Να μην «μαρτυρούσα» τίποτε που θα βοηθούσε τα κανάλια να φθάσουν έξω από την πόρτα της και το σχολείο των παιδιών της.
Σας αρέσει που είσθε παιδίατρος;
- Ναι, περνάω πολύ ωραία. Νομίζω, ότι κάθε μέρα κάνω ταξίδια…
Έχει μετανάστες στην περιοχή που δουλεύετε;
- Έχει πολλούς, έχω αρχίσει να μαθαίνω κινεζικά.
Για να συνεννοείσθε με τους Κινέζους;
- Ναι, έχει πολλούς. Και αρκετούς Αφρικανούς, κυρίως από τη Νιγηρία, το Κονγκό, τη Γκάνα. Και πολιτικούς προσφυγές από το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Για πείτε μου πότε ήταν η πρώτη φορά που σκεφθήκατε να υιοθετήσετε ένα παιδί;
- Νομίζω ότι η ιστορία ξεκινάει από τότε που ήμουν πολύ μικρή. Όλα τα παιδιά παίζανε με καινούργιες κούκλες, εγώ έπαιρνα τις  κούκλες που ήταν πεταμένες στο δρόμο. Και μου έχει μείνει αυτό το χόμπι, ακόμα και τώρα πολλές φορές γίνομαι ρακοσυλλέκτης.
Και τις έχετε ακόμη όλες αυτές τις κούκλες;
- Ναι. Έχω και μια παλιά κούκλα του 18ου αιώνα, που την βρήκα σπασμένη, την έφτιαξα και είμαι πολύ περήφανη για αυτήν. Κάποια στιγμή λοιπόν διάβασα ότι η Ελίζαμπεθ Τέιλορ υιοθέτησε ένα παιδί με τη συναίνεση της φυσικής του μητέρας. Ήμουν τότε 7 ετών.
Πείτε μου για την ημέρα που συναντήσατε το πρώτο σας παιδί.
- Το ΄92 που έκανε ειδικότητα στο «Παίδων», φέρνουν ένα μωρό 3 – 4 μηνών, μέσα στη μύξα, με μεγάλη αναπνευστική δυσχέρεια. Στο φάκελο έγραφε ότι ήταν προς υιοθεσία. Αυτό το μωρό είναι σήμερα ο μεγάλος μου γιος, ο Δαμιανός. Από τότε είμαστε αχώριστοι.
Μια στιγμή, θέλω να μου τα διηγηθείτε πιο αναλυτικά.
- Οι ιδέες μου δεν μου επέτρεπαν να δεχτώ, ότι υπάρχουν παιδιά κλεισμένα σε ιδρύματα… Πηγαίνω στην κοινωνική λειτουργό και χωρίς δεύτερη κουβέντα το ζητάω. Η πρώτη απάντησή της είχε ως εξής: «έχετε συνειδητοποιήσει τι σημαίνει για ένα μαύρο παιδί να μεγαλώνει σε μια κοινωνία λευκών;». «Και είναι καλύτερα να μεγαλώνουν σε ιδρύματα;», της απαντάω.
Εσείς δεν κάνατε ποτέ αυτή την σκέψη για τα παιδιά σας;
- Εγώ, όταν τον είδα να παίζει στην παράσταση «η γυνή να φοβείται τον άντρα» – είχε ένα μικρό ρόλο που έκανε όμως τη διαφορά – είπα «δόξα τω Θεώ, που το παιδί αυτό είναι διαφορετικό από τα άλλα»!
Δεν αισθανθήκατε την ανάγκη να ζήσετε την εμπειρία μιας γέννας.
- Όχι. Δεν θέλω να υποτιμήσω τους βιολογικούς γονείς, ούτε μπαίνω στη διαδικασία να τους ανταγωνιστώ, «να πω, ότι ο θετός γονιός είναι πιο καλός από το φυσικό». Στραβόξυλα, υπάρχουν και στις δύο μεριές.
Επιτρέψτε μου όμως να επιμείνω, πώς ξεκινάει αυτή η εξοικείωση με το διαφορετικό;
- Ήμουν κάποτε με τον πατέρα μου στο Ζάππειο και είδαμε έναν μαύρο, καλοντυμένο, πρέπει να ήταν σπουδαστής. Και μου λέει ο πατέρας μου «τον βλέπεις αυτόν, αν τον τρυπήσεις και τρυπηθείς και εσύ θα βγει το ίδιο χρώμα, το ίδιο είσθε λοιπόν». Μετά όταν στην κατασκήνωση διάβασα την «Καλύβα του Μπάρμπα Θωμά», δεν μπορούσα να καταλάβω, ότι βασανίζουν ανθρώπους εξαιτίας του χρώματός τους.
Φαίνεσθε πολύ υπερήφανη για τον πατέρα σας. Ήταν αντάρτης;
- Ναι. Στα βουνά. Ήταν πολύ γενναίος άνθρωπος ο πατέρας μου.
Και πότε αποφασίζετε να υιοθετήσετε και δεύτερο παιδί;
- Ήθελα να κάνω και ένα δεύτερο παιδί για να έχει ο μεγάλος αδελφάκι. Κάνω λοιπόν, την αίτηση και το 1999 έρχεται και ο Δανιήλ.
Και μετά ο Ιάσων.
- Ο Ιάσωνας ήταν ένα παιδί αγνώστων στοιχείων. «Πιθανώς έχει προβλήματα κινητικότητας», μου είχαν πει. Εγώ το ήθελα αυτό το παιδί. Η κοινωνική λειτουργός στην αρχή με απέτρεψε.  Μετά από λίγο διάστημα, μου τηλεφωνεί και μου λέει «αυτό το παιδί δεν πάει και τόσο καλά, σε ενδιαφέρει ακόμη;».
Έχει όντως κινητικά προβλήματα; Γιατί εγώ τον είδα να χοροπηδάει.
- Όταν τον υιοθέτησα ήταν 18 μηνών και η ανάπτυξη του ήταν 10μηνών, δεν περπατούσε, μόλις που είχε αρχίσει να μπουσουλάει. Κάναμε κάποιες φυσιοθεραπείες, μετά τον ανέλαβαν τα 2 μεγαλύτερα παιδία και ένα απόγευμα μου τηλεφωνεί ο Δαμιανός και μου λέει: «Μαμά, ο Ιάσωνας περπατάει!».
Και πότε τα παιδιά μαθαίνουν την αλήθεια;
- Με το που έρχονται στο σπίτι. Τους έλεγα ότι είμαι υπερήφανη. «Σας πήρα γιατί σας αγαπούσα». Τους έλεγα και ένα παραμύθι.
Τι έλεγε το παραμύθι σας;
- Κάποια μέρα ένα αρνάκι έμεινε μόνο του μέσα σε ένα μαντρί και μια προβατίνα το ανέλαβε, το πρόσεχε και το θήλαζε. Μια μέρα ήρθε ο λύκος η προβατίνα όμως, μπήκε στη μέση χτύπησε με τα κέρατά της το λύκο, τον έδιωξε και έσωσε το προβατάκι.
Τα παιδιά αντιμετώπισαν ρατσιστικές συμπεριφορές;
- Κάποια στιγμή ο μεγάλος, όταν ήταν ακόμη στο δημοτικό ήρθε και με ρώτησε: «Η τάδε συμμαθήτρια μου, είπε να σηκωθώ να πάω στην Αφρική… Τι να κάνω στην Αφρική;».
Τα παιδιά είναι πολλές φορές σκληρά.
- Τα παιδιά είναι σκληρά, αλλά στις παραδόσεις του Πολίτη, στο συλλογικό ασυνείδητο των Ελλήνων ο μαύρος, ο αράπης, δεν είναι κακός. Μπορεί να είναι ο διαφορετικός, ο δυνατός, ο φύλακας των θησαυρών και ο προστάτης των πηγαδιών, αλλά δεν είναι ο κακός. Τέλος πάντων. Τελείωσαν αυτά. Τώρα ο διευθυντής μου είπε, ότι ο Δαμιανός είναι κεφάλαιο για το σχολείο.
Οι φίλοι, οι συνάδελφοι, ξαφνιάστηκαν με τις επιλογές σας;
- Δεν θυμάμαι κάτι άσχημο. Θυμάμαι μια θεραπεύτρια, όταν έβλεπε την φωτογραφία του Δανιήλ στο γραφείο μου έλεγε «Όταν βλέπω αυτό το χαμόγελο και αυτά τα μάγουλα, νομίζω, ότι βλέπω εσάς». Οι άνθρωποι λοιπόν δεν είναι μόνο το χρώμα τους, είναι και τα μάγουλα τους και το χαμόγελο τους. Εγώ έχω πιο πολλά κοινά πράγματα με μια Αφρικανή κοπέλα παρά με μια λεπτοκαμωμένη ξανθιά.
Με τις υπηρεσίες του κράτους αντιμετωπίσατε ποτέ προβλήματα;
- Δεν θα το έλεγα. Παιδεύτηκα, βέβαια πολύ με τη συνήθη γραφειοκρατία. Στα 2 τελευταία παιδία κουράστηκα περισσότερο, γιατί έπρεπε να αποδείξω 10 φορές παραπάνω από έναν υποψήφιο γονέα, ότι είμαι καλή και όχι ότι μου κάνουν χάρη. Και όλα αυτά για παιδία που ουσιαστικά ήταν στα αζήτητα.
Ο Δαμιανός
Πηγαίνει στην Α’ λυκείου, παίζει βόλεϊ και κόντρα μπάσο, συμμετέχει στη θεατρική ομάδα του σχολείου. Είναι ο άνθρωπος που προσπαθεί να φέρει ισορροπία στις κρίσεις. Στην κατασκήνωση, ήταν ένα πατρικό πρότυπο, προσπαθούσε να παρεμβαίνει σε καυγάδες κατευναστικά, να βοηθάει τους αδύναμους.
Ο Δανιήλ
Του αρέσει το ποδόσφαιρο, ζωγραφίζει, έχει οικογενειακές αρχές. Η δασκάλα μας λέει ότι περιμένει τα Χριστούγεννα, για να καθίσουν όλοι γύρω από το γιορτινό τραπέζι! Θέλει να φαντάζεται ότι  κυριαρχεί η αγάπη. Είναι κοινωνικός και κάνει εύκολα φίλους. Του αρέσουν οι οικογενειακές παραδόσεις, είναι περήφανος που οι παππούδες του πολέμησαν στον πόλεμο του 40.
Ο Ιάσωνας
Το πειραχτήρι, ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες. Ήταν 2 ετών όταν έμαθε να περπατάει και τώρα παίζει ποδόσφαιρο και θέλει όλη η οικογένεια να είναι παρούσα στους αγώνες του. Αν και θυμώνει που δεν είναι τόσο μαύρος όσο αυτοί! Πρόσφατα λοιπόν σε έναν αγώνα, ένας αντίπαλος του φώναξε – υβριστικά υποτίθεται – «μαύρο». Ο αγώνας διακόπηκε, ο πιτσιρίκος κλήθηκε για συστάσεις και ο Ιάσων έτρεξε στην οικογένειά του. «Μαμά – μαμά με είπε μαύρο!», φώναζε πανευτυχής.
«Οι άνθρωποι τα πετάνε όλα στα σκουπίδια»
«Μόνο μη γίνουμε σίριαλ»
Ο χώρος είναι ακατάστατος. Ο Ιάσωνας, ο αντάρτης έχει σκορπίσει παντού τα παιγνίδια του. Και τώρα χοροπηδάει πάνω στο διπλό κρεβάτι των γονιών τους. Οι τοίχοι είναι ντυμένοι με βιβλιοθήκες. Πρώτη φορά είδα τόσα βιβλία σε ένα υπνοδωμάτιο. Ο κύριος Χάρης γιατρός και αυτός, βλέπει στο σαλόνι τον αγώνα της Εθνικής. Πετάγετε σαν ελατήριο για να με χαιρετίσει, εγώ του κλέβω λίγους ηλιόσπορους και του ζητώ την άδεια να φωτογραφίσω τα παιδιά. «Κάντε ότι θέλετε σας έχουμε εμπιστοσύνη αλλά δεν θέλουμε να αλλάξει η ζωή μας». «Αυτό της άρεσε να κάνει αυτό έκανε» λέει και πηγαίνει προς το μέρος της γυναίκας τους. Την αγκαλιάζει διστακτικά από τους ώμους και συμπληρώνει «μην γίνουμε σήριαλ». Οι γωνιές του σπιτιού είναι γεμάτες κούκλες. «Είναι το μόνο που κάνει η Κατερίνα». «Δεν είμαι καλή νοικοκυρά», «ομολογεί» η ίδια. «Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα» της λέω για να μην αισθάνεται άσχημα. Και δεν ξέρετε πόσα ακόμη κάνει προσθέτει ο σύζυγος. «Μόνη της, με ένα βοηθό πήγε και εμβολίασε εκατοντάδες τσιγγάνους στους καταυλισμούς. Και όταν δούλευε στα παιδάκια που είχαν μεταδοτικές ασθένειες έμπαινε στους θαλάμους χωρίς προστατευτική μάσκα». «Καλύτερα να πάθαινα εγώ κάτι παρά να τρόμαζα το παιδάκια», δικαιολογείται η Κατερίνα.
«Μην ξεχάσετε την υπόσχεση σας», μου είπε ενώ με ακολουθούσε στην εξώπορτα. «Δεν θέλω να μιλήσω στα κανάλια. Θέλω να το γράψετε καθαρά, να το διαβάσουν και να μην μας ενοχλήσουν». Το γαύγισμα του Φλοξ όσο πάει μεγάλωνε. Διαισθανόταν ότι ο «ξένος» έφευγε από στιγμή σε στιγμή και όπου νάναι θα τον έλυναν. «Δεν ξέρω πως βγήκε άγριο, αυτό το σκυλί, και δεν συμπαθεί τους επισκέπτες», μου είπε στενοχωρημένη δήθεν αλλά μάλλον υπερήφανη που υπάρχει και ένας άγριος σε αυτό το σπίτι. Το γατάκι στα πόδια της έκανε αστεία την σκηνή. Ένας μεγάλος αγριεμένος σκύλος και ένας «Μπελάς» στο μήκος μιας παλάμης, κάτω από την ίδια στέγη. «Τα μάζεψα και τα δύο από τα σκουπίδια», πρόσθεσε λες και κατάλαβε τις σκέψεις μου. Σαν να μου έλεγε «μπορεί να είναι σκύλος και γάτα αλλά δεν τρώγονται γιατί έρχονται και ο δύο από το ίδιο μέρος». «Το γατάκι το βρήκα με τα παιδιά εδώ, δίπλα στους κάδους της γειτονιάς και το σκυλί το είχαν πετάξει μαζί με κάτι σακούλες έξω από την δουλειά μου». Μιλάει χωρίς να χρωματίζει την φωνή της. Ούτε λύπη, ούτε χαρά. Μόνο πραγματικότητα. «Οι άνθρωποι πετάνε και ζώα στα σκουπίδια», μου είπε αντί για καληνύχτα.
Πηγή: www.yiothesia.gr