ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

Τα πρόστιμα θα εισπραχθούν ;

Δύο γιατροί στην «τσιμπίδα» για μη έκδοση αποδείξεωνΔύο γιατροί στην «τσιμπίδα» για μη έκδοση αποδείξεων

Οι έλεγχοι σε ιατρεία της Αττικής απέφεραν καρπούς και η Οικονομική Αστυνομία έστειλε στην εισαγγελία δικογραφίες για φορολογικές παραβάσεις γιατρών

Οι έλεγχοι σε κλάδους με υψηλό δείκτη φοροδιαφυγής εντείνονται και όπως φαίνεται φέρνουν αποτελέσματα.
Η τελευταία επιτυχία των κλιμακίων της Οικονομικής Αστυνομίας αφορά δύο γιατρούς στην Αττική οι οποίοι εντοπίστηκαν να μην εκδίδουν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και να έχουν υποπέσε και σε άλλες συναφείς φορολογικές παραβάσεις.
Εναντίον τους σχηματίστηκαν δικογραφίες που μετά την προανάκριση θα πάρουν το δρόμο για τον αρμόδιο εισαγγελέα πλημμελειοδικών.
Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι ο έλεγχος από κλιμάκια του Τμήματος Κοινωνικής και Ασφαλιστικής Προστασίας της Οικονομικής Αστυνομίας σε σε ιατρεία της Αττικής, οδήγησε στον εντοπισμό δύο γιατρών που δεν εξέδωσαν αποδείξεις παροχής υπηρεσιών, όπως επίσης δεν προχώρησαν στη σχετική εγγραφή στο βιβλίο επισκεπτών αλλά και στην επίδειξη των σχετικών βιβλίων.
Εκτός της ποινικής διαδικασίας, θα ενημερωθούν και οι αρμόδιες ΔΟΥ για να κινηθεί η αντίστοιχη διοικητική διαδικασία για την επιβολή των σχετικών φόρων και προστίμων.

Οι ταιτζηδες ειναι παντού οι ίδιοι

Επιβάτες και πλήρωμα, μέσα στην ατυχία τους, ήταν τυχεροί. Λίγα μέτρα μετά το τέλος του αεροδιαδρόμου, ακολουθεί βαθύ ρέμα 61 μέτρων...Boeing 737 κόπηκε στα δύο κατά την προσγείωση

Στιγμές τρόμου έζησαν επιβάτες και πλήρωμα αεροσκάφους που "έχασε τον αεροδιάδρομο" στη Τζόρτζταουν της Γουιάνα. Ταξιτζής χρέωσε επιζήσαντες!

Επιβάτες και πλήρωμα, μέσα στην ατυχία τους, ήταν τυχεροί. Λίγα μέτρα μετά το τέλος του αεροδιαδρόμου, ακολουθεί βαθύ ρέμα 61 μέτρων...
Στιγμές τρόμου έζησαν επιβάτες και πλήρωμα αεροσκάφους που "έχασε τον αεροδιάδρομο" στη Τζόρτζταουν της Γουιάνα, τα ξημερώματα του Σαββάτου (01.32 τοπική ώρα).
Η πτήση της Carribbean Airlines από τη Νέα Υόρκη προς το αεροδρόμιο Τσέντι Τζάγκαν στην πρωτεύουσα της χώρας της Νοτίου Αμερικής, μετέφερε συνολικά 150 άτομα.
Ο πρόεδρος της Γουιάνας Μπαράτ Τζάντζεο δήλωσε ότι όπως φαίνεται το αεροσκάφος απέτυχε να ακουμπήσει το έδαφος πριν προσπεράσει τον αεροδιάδρομο, σύμφωνα με το Assossiated Press.
Ετσι, βγήκε εκτός του προβλεπόμενου χώρου, όπου και ανετράπη και κόπηκε στα δύο. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν κακές, αλλά η υγρασία ήταν κατά πολύ αυξημένη. Από θαύμα, ωστόσο, καταγράφηκαν μόνο τραυματισμοί και καμία απώλειας ζωής.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κομμάτια της ατράκτου σταμάτησαν κοντά σε ένα ρέμα βάθους 61 μέτρων, στο οποίο αν είχαν πέσει οι απώλειες θα ήταν σαφώς πολύ μεγάλες, όπως είπε ο Τζάντζεο. "Είμαστε πραγματικά ευτυχείς που δεν τραυματίστηκαν περισσότεροι", προσέθεσε.
Το τοπικό Kaieteur News ανέφερε ότι γυναίκα επιβάτης έκανε λόγο για έναν πολύ δυνατό ήχο κατά την προσγείωση, που προκάλεσε κραυγές αγωνίας μεταξύ των επιβατών. "Ηταν πραγματικά τρομακτικό, προσευχόμουν στον Ιησού", είπε η γυναίκα.
Ο σύζυγός της αποδείχθηκε πιο ρεαλιστής και άνοιξε μία από τις πόρτες για να ξεκινήσει η διαφυγή των επιβατών, ενώ στη συνέχεια τα συνεργεία διάσωσης σταδιακά απομάκρυναν άλλους επιβάτες από τα συντρίμια.
Η πλέον εντυπωσιακή πληροφορία ωστόσο θέλει έναν οδηγό ταξί, που βρέθηκε τις πρώτες στιγμές στο σημείο -και πριν φτάσουν τα συνεργεία- να μεταφέρει γυναίκα στο κτίριο του αεροδρομίου και να την χρεώνει για τη διαδρομή!
Ο πρώτος απολογισμός από τον υπουργό Υγείας Λέσλι Ραμσαμί θέλει έναν επιβάτη να έχει σπάσει το πόδι του και αρκετούς να έχουν μώλωπες, αλλά κανέναν να μην έχει τραυματιστεί σοβαρά.

Δάνεια στην Ελλάδα είναι πιθανό να παράσχει η Κίνα

Δάνεια στην Ελλάδα είναι πιθανό να παράσχει η Κίνα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, ενώ το Παρίσι ζητά να επισπευστεί η εφαρμογή του νέου πακέτου στήριξης της Ελλάδας, το οποίο θα μειώσει το χρέος της χώρας κατά 26,1 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαιώνουν διευκρινιστικοί υπολογισμοί των Βρυξελλών.
Το ενδιαφέρον της Κίνας να παράσχει δάνεια προς την Ελλάδα με τα οποία θα επαναγοραστούν ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, ανέφερε αξιωματούχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών στο πρακτορείο Ρόιτερ. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι η Κίνα ενδιαφέρεται να πάρει μέρος στο νέο σχήμα χρηματοδότησης για την Ελλάδα», δήλωσε. Το θέμα είχε «προαναγγείλει» εμμέσως πλην σαφώς την περασμένη εβδομάδα («ΤΑ ΝΕΑ», 25 Ιουλίου) ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, Ζου Σιαοχουάν, ενώ το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο ύστερα από σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος είχε συναντήσει τον εκπρόσωπο της Κίνας στο ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον στην αρχή της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεισφορά κρατών εκτός της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν αποκλείεται από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής.
Πάντως, η Γαλλία κάλεσε τους ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε ταχεία εφαρμογή του νέου πακέτου χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ώστε να ενισχυθεί η αξιοπιστία της συμφωνίας και να αποθαρρυνθούν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια. «Τα 17 κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να περιορίσουν το χρονοδιάγραμμα για να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει χώρος για κερδοσκόπους», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουάν, ο οποίος ανακοίνωσε προχθές ότι οι γαλλικές τράπεζες θα συμμετάσχουν με ομόλογα αξίας 15 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων. Η ταχεία εφαρμογή της απόφασης «είναι ξεκάθαρα ένα στοιχείο της επανάκτησης της εμπιστοσύνης», δήλωσε ο Μπαρουάν, σύμφωνα με τους «Financial Times».
Εξάλλου, σύμφωνα με διευκρινίσεις για το πρόγραμμα συμμετοχής των ιδιωτών, που έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η τελική συνεισφορά των ιδιωτών το διάστημα 2011-2020 θα φτάσει τα 93 δισ. ευρώ (135 δισ. ευρώ μείον 42 δισ. ευρώ, που είναι το κόστος των νέων ομολόγων τα οποία θα δοθούν ως αντάλλαγμα). Ειδικά μέχρι το 2014 η συνεισφορά των ιδιωτών τοποθετείται στα 54 δισ. ευρώ.
Πάντως, το συνολικό όφελος για την Ελλάδα σε επίπεδο μείωσης χρέους θα είναι 26,1 δισ. ευρώ (13,5 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή των ιδιωτών και 12,6 δισ. ευρώ από την επαναγορά ομολόγων στο 61,43% της ονομαστικής τους αξίας).
Η επόμενη δόση ύψους 8 δισ. ευρώ του δανείου προς την Ελλάδα θα δοθεί μέσω διμερών δανείων, καθώς ορισμένα εθνικά κοινοβούλια δεν θα εγκρίνουν έγκαιρα τις νέες εξουσίες του EFSF, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup.

Τι τρέχει τελικά με την Λιβύη; Γνωριζει κανείς την αλήθεια;

Οι αντάρτες που είχαν σταλεί για να φέρουν στη Βεγγάζη τον στρατιωτικό ηγέτη των εξεγερμένων Άμπντελ Φάταχ Γιούνες ήταν αυτοί που τον σκότωσαν και πέταξαν το πτώμα του έξω από την πόλη, όπως αποκάλυψε ο υπουργός των εξεγερμένων Άλι Ταρχούνι, γεγονός που εντείνει τους φόβους της Δύσης για αντικρουόμενες ομάδες και συμφέροντα στους κόλπους των αντικαθεστωτικών  που μάχονται τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ο επικεφαλής της ομάδας των ανταρτών της Λιβύης,  που είχε αναλάβει να μεταφέρει τον πρώην στρατηγό του Καντάφι και αργότερα διοικητή των εξεγερμένων, Άμπντελ Φατάχ Γιούνες από τη γραμμή του μετώπου στην Μπρέγκα, πίσω στη Βεγγάζη, συνελήφθη και ομολόγησε ότι οι άνδρες του δολοφόνησαν το στρατηγό.

Οι δράστες πάντως της στυγνής δολοφονίας παραμένουν ασύλληπτοι.

Ο Γιούνες ήταν στενός συνεργάτης του συνταγματάρχη Καντάφι από το 1969 που κατέλαβε την εξουσία και διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών, θέση από την οποία παραιτήθηκε όταν προσχώρησε στον ένοπλο αγώνα των αντικαθεστωτικών.

Ωστόσο, η πολύχρονη συνεργασία του με τον Καντάφι προκαλούσε ανησυχία στο στρατόπεδο των αντικαθεστωτικών, ορισμένοι εκ των οποίων θεωρούσαν ότι ενδέχεται ο Γιούνες να δρα για λογαριασμό του Καντάφι.  

Το βέβαιο, είναι ότι η δολοφονία του εντείνει την ανησυχία του ΝΑΤΟ και της Δύσης για την έρκβασηστη Λιβύη καθώς συμπληρώνονται ήδη πέντε μήνες εχθροπραξιών.

Το NATO ανακοίνωσε σήμερα ότι εξαπέλυσε μια σειρά αεροπορικών πληγμάτων ακριβείας εναντίον τριών δορυφορικών αναμεταδοτών της λιβυκής τηλεόρασης με στόχο να «κάνει το συνταγματάρχη Καντάφι να σωπάσει».

«Πριν από μερικές ώρες, το NATO πραγματοποίησε αεροπορικά πλήγματα εναντίον τριών 'πιάτων' δορυφορικής εκπομπής της λιβυκής τηλεόρασης (. . .) προκειμένου να εμποδιστεί ο συνταγματάρχης Καντάφι να χρησιμοποιεί τα μέσα αυτά για εκφοβισμό και να υποκινεί σε πράξεις βίας εναντίον του άμαχου πληθυσμού», αναφέρει ανακοινωθέν του NATO.

«Σε αυτά τα πλήγματα χρησιμοποιήθηκαν τηλεκατευθυνόμενες βόμβες», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμφώνου Ρολάντ Λαβουά.

«Βρισκόμαστε στην διαδικασία της ανάλυσης των αποτελεσμάτων» των επιδρομών, πρόσθεσε.

«Η επέμβασή μας ήταν αναγκαία διότι η τηλεόραση χρησιμοποιείται από το καθεστώς για την καταπίεση του άμαχου πληθυσμού. Ο Καντάφι χρησιμοποιεί τις τηλεοπτικές παρεμβάσεις του για να ενσταλάξει μίσος μεταξύ των Λίβυων και να κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του», υποστήριξε ο εκπρόσωπος του NATO.

«Όπως ορίζει η εντολή μας για την προστασία του άμαχου πληθυσμού, έπρεπε να αναλάβουμε δράση. Η επιχείρηση σχεδιάστηκε προσεκτικά για να αποφευχθεί κάθε ενδεχόμενο να υπάρξουν θύματα και με την πρόθεση να μην καταστραφούν όλες οι υποδομές της λιβυκής τηλεόρασης», πρόσθεσε.

Νωρίτερα παρουσιαστής του τηλεοπτικού δικτύου αλ Τζαμαχιρία είχε δηλώσει ότι εγκαταστάσεις του επλήγησαν από επιδρομές «των επιτιθέμενων αποικιοκρατών σταυροφόρων» --όπως η λιβυκή κρατική τηλεόραση αλλά και ο ίδιος ο Καντάφι αποκαλεί το NATO-- χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Μαχαίρι έως 50% στα επιδόματα

Με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου θα εφαρμοστεί η περικοπή σειράς επιδομάτων και παροχών που λαμβάνουν οι υπάλληλοι του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα και των δήμων. Σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε χθες το υπουργείο Οικονομικών, σε ετήσια βάση από τις περικοπές αυτές θα προκύπτει όφελος 351 εκατ. ευρώ.


Απώλειες που μπορεί να φτάσουν έως και τα 50 ευρώ τον μήνα σημαίνει για όλους τους υπαλλήλους η περικοπή κατά 50% του κινήτρου απόδοσης που καταβάλλεται σήμερα στο Δημόσιο. Σε συνδυασμό με τα λοιπά μέτρα όπως πάγωμα μισθολογικής ωρίμασης, εισφορά 3% υπέρ ταμείου ανεργίας, αλλά και με τα μέτρα που είχαν ληφθεί το προηγούμενο έτος, συνδικαλιστικά στελέχη του Δημοσίου μιλούν για συνολικές μειώσεις αποδοχών έως και 40%.
Ειδικότερα, με τη χθεσινή τροπολογία το κίνητρο απόδοσης που κυμαίνεται από 57 έως 100 ευρώ ανάλογα με την εκπαιδευτική κατηγορία κάθε υπαλλήλου, θα περιοριστεί στα 28,5 ευρώ για την κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και θα φτάνει τα 32 ευρώ για υπαλλήλους Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τα 45 ευρώ για υπαλλήλους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και τα 50 ευρώ για υπαλλήλους Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.
Μειωμένο κατά 30% θα είναι και το κίνητρο απόδοσης των 208 ευρώ για τους διπλωματικούς υπαλλήλους, το επιστημονικό προσωπικό της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων καθώς και των υπαλλήλων του κλάδου Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών.
Μηνιαία απώλεια από 71 έως 90 ευρώ περιμένει και τους γιατρούς του ΕΣΥ μετά την απόφαση για ψαλίδι κατά 20% στο επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης, από 355 ευρώ έως και 450 ευρώ. Κατά 20% περικόπτεται επίσης το επίδομα ειδικής απασχόλησης των 179 έως 464 ευρώ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Στο στόχαστρο μπαίνει και το ερευνητικό επίδομα των μελών ΔΕΠ και του προσωπικού ΤΕΙ, το οποίο σήμερα κυμαίνεται από 316 έως 426 ευρώ και από 136 έως 385 ευρώ αντιστοίχως και θα περισταλεί κατά 20%. Ανάλογη μείωση προωθήθηκε και για το ερευνητικό επίδομα 172 έως 394 ευρώ που παίρνουν οι σύμβουλοι και οι πάρεδροι του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, καθώς και για το επίδομα ταχύτερης προώθησης των ερευνητικών προγραμμάτων του ερευνητικού προσωπικού του ΚΕΠΕ.
Μειώσεις 20% προβλέπει η τροπολογία για το επίδομα ναυτικής εκπαίδευσης του εκπαιδευτικού προσωπικού των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, το ερευνητικό επίδομα του διδακτικού προσωπικού των ΑΣΕ, των μελών ΕΕΔΙΠ των ΑΣΕΙ, του διδακτικού προσωπικού των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, του επιστημονικού προσωπικού των Ινστιτούτων Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του ειδικού και εργαστηριακού διδακτικού προσωπικού ΑΕΙ.
Αντιθέτως, μικρότερο ψαλίδι προβλέπεται για ειδικά, υψηλά επιδόματα που χορηγούνται σε συγκεκριμένες κατηγορίες προσωπικού όπως δικαστικοί, ιατροδικαστές και το καλλιτεχνικό προσωπικό σε κρατικές ορχήστρες. Ειδικότερα, 15% μειώνεται το επίδομα δημιουργίας και ενημέρωσης βιβλιοθήκης που δίνεται στους δικαστικούς λειτουργούς και στο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Το επίδομα κυμαίνεται από 475 έως 880 ευρώ, ανάλογα με τον βαθμό, και η μείωση θα σημάνει απώλεια από 71,25 έως 264 ευρώ. Περιορισμένο κατά 97 ευρώ θα είναι πλέον και το ειδικό μουσικό επίδομα των 647 ευρώ που λαμβάνει το μόνιμο καλλιτεχνικό προσωπικό της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και της Λυρικής Σκηνής, ενώ στα 362 ευρώ από 426 ευρώ που είναι σήμερα θα περιοριστεί το επίδομα των καθηγητών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας.

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ερασιτέχνες αστρονόμοι εν δράσει

Από αύριο στους Φιλιππαίους Γρεβενών η 5η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων

Τι είναι το σούπερ νόβα; Πότε θα έχουμε βροχή διαττόντων; Πώς μπορούμε να παρατηρήσουμε καλύτερα τον ήλιο; Απαντήσεις στα μυστήρια του αστρικού κόσμου φιλοδοξεί να δώσει η 5η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που διοργανώνεται από αύριο έως τα τέλη Ιουλίου στους Φιλιππαίους Γρεβενών.
Περισσότεροι από 500 ερασιτέχνες αστρονόμοι από την Ελλάδα και την Κύπρο, καταξιωμένοι επιστήμονες διεθνούς κύρους και απλοί παρατηρητές θα συναντηθούν σε υψόμετρο 1.400 στις κατασκηνώσεις της Κουρούνας, για να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για τις τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις.
«Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη περιοχή, γιατί είναι ένα σκοτεινό μέρος, σε μεγάλο υψόμετρο, απομονωμένο από τη φωτορρύπανση που εμποδίζει την καλή παρατήρηση, καθώς απέχει αρκετά χιλιόμετρα από τα γύρω χωριά. Ταυτόχρονα, οι εγκαταστάσεις είναι καλές και ικανές να φιλοξενήσουν τους συμμετέχοντες», τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Αντώνης Ιτσιος, πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας, που ανέλαβε να οργανώσει τη φετινή συνάντηση.
Στη διάρκεια του τριημέρου οι λάτρεις της αστρονομίας θα μπορούν να παρακολουθήσουν μαθήματα και ομιλίες, καθώς και εργαστήρια για την παρατήρηση και φωτογράφιση του ήλιου, την αναζήτηση σούπερ νόβα, την καταγραφή μετεωριτών, την αστροφωτογραφία, αλλά και την επιλογή του κατάλληλου εξοπλισμού. Μάλιστα, για το ερχόμενο Σάββατο έχει προγραμματιστεί μπαζάρ αστρονομικών ειδών από ερασιτέχνες αστρονόμους. Ωστόσο, ακόμα και οι μη μυημένοι θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν διάφορους αστερισμούς και νεφελώματα.
Στα αξιοσημείωτα της φετινής διοργάνωσης είναι η παρουσία ως ομιλητών δύο σημαντικών επιστημόνων του χώρου, του καθηγητή Φυσικής ΑΠΘ Γιάννη Σειραδάκη και του γρεβενιώτη αστροφυσικού του Πανεπιστημίου του Σικάγου και επί χρόνια συνεργάτη της ΝΑSΑ Θανάση Οικονόμου, ο οποίος έχει βαφτίσει με ονόματα του τόπου του περιοχές του πλανήτη Αρη, τις οποίες εξερεύνησε με τη χρήση ρομπότ. «Το πρόγραμμα των δύο πρώτων ημερών απευθύνεται κυρίως σε γνώστες του αντικειμένου, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι τα εργαστήρια είναι κλειστά. Το βέβαιο είναι ότι την Κυριακή το βράδυ μπορούν όλοι να συμμετάσχουν στο αστροπάρτι, με το οποίο κλείνει η συνάντηση», τόνισε ο κ. Ιτσιος.

Να χαιρόμαστε τον πολιτισμένο κόσμο

800.000 παιδιά βρίσκονται στο χείλος του θανάτου

Ο Μιχάγκ είναι επτά μηνών. Ζυγίζει όσο ένα νεογέννητο, αλλά το δέρμα του μοιάζει με ηλικιωμένου άνδρα. Επειτα από οδύσσεια μίας εβδομάδας, η επίσης αποστεωμένη μητέρα του κατάφερε να τον πάει σε υπαίθριο νοσοκομείο, σε καταυλισμό αστέγων στην Κένυα. Η αγωνία στα μάτια του, τα ανύπαρκτα μάγουλά του και το εύθραυστο κορμί του μαρτυρούν τη σοβαρότητα και την έκταση του λιμού στη Σομαλία, αποτέλεσμα - και - της παρατεταμένης ξηρασίας, της χειρότερης των τελευταίων 60 ετών. Αξιωματούχοι και ανθρωπιστικές οργανώσεις προειδοποιούν - αν και καθυστερημένα - πως 800.000 παιδιά στο Κέρας της Αφρικής αντιμετωπίζουν άμεσα τον θάνατο και ομάδες αρωγής επιχειρούν να μεταφέρουν εφόδια στις επικίνδυνες και έως πρόσφατα άβατες περιοχές.
Τον αναλαμβάνει μία νοσοκόμα από τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, η οποία εκτιμά πως οι πιθανότητες να ζήσει ο Μιχάγκ είναι 50 - 50: ζυγίζει 3,4 κιλά όταν το βάρος των μωρών της ηλικίας του είναι σχεδόν το τριπλάσιο. «Ασφαλώς, ποτέ δεν λέμε στη μητέρα ότι το παιδί της μπορεί να μη ζήσει», διευκρινίζει. «Απεναντίας, προσπαθούμε να τους δώσουμε ελπίδα». Δίπλα του κάθεται σιωπηλή η μητέρα του, που μοιάζει να είναι γύρω στα 30, αν και η ίδια δεν μπορεί με βεβαιότητα να προσδιορίσει την ηλικία της. Εφθασε στην Κένυα μαζί με τα τέσσερα από τα συνολικά επτά παιδιά της περπατώντας. Στη μαραθώνια διαδρομή συνάντησε αρκετά νεκρά παιδιά, τα οποία οι μητέρες τους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν γιατί ήταν πολύ αδύναμα να ακολουθήσουν.
Στον ίδιο καταυλισμό, στην Ντανταάμπ, έχουν αναζητήσει καταφύγιο άλλοι 400.000 Σομαλοί, θύματα της φονικής ξηρασίας και των ισλαμιστών στρατιωτών. «Οι Σεμπάμπ - ισλαμιστές αντάρτες - μάς έχουν απαγορεύσει να βγούμε από τη χώρα», λέει η Αμάρα που έχει εμπιστευτεί στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα το πέντε μηνών μωρό της. Εκείνη δραπέτευσε νύχτα, μαζί με μερικές ακόμη οικογένειες και κατάφεραν να ζήσουν, σε αντίθεση με δεκάδες χιλιάδες άλλους που εκτιμάται πως έχουν χάσει τη ζωή τους.
Παρά το κατεπείγον την υπόθεσης ωστόσο, οι συζητήσεις κατά την επείγουσα Σύνοδο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) στη Ρώμη προκειμένου να συγκεντρωθεί το ποσόν του 1,1 δισ. ευρώ εντός του έτους ή των 300 εκατομμυρίων ευρώ τους προσεχείς δύο μήνες, έληξαν χωρίς αποτέλεσμα. Προς μεγάλη απογοήτευση των ανθρωπιστικών οργανώσεων, ήταν μία «συνεδρίαση ρουτίνας», χωρίς να αναληφθούν δεσμεύσεις.

Μόντε Κάρλο:Ο εφιάλτης με τη Bentley

Ο εφιάλτης του ασφαλιστή στο Μόντε Κάρλο είναι γένους θηλυκού. Ξύπνησε νωρίς το πρωί, μπήκε στη μπλε Bentley, πήρε και δυο φίλες και καθώς οδηγούσε, συνειδητοποίησε ότι στο δρόμο κυκλοφορούσαν και άλλα οχήματα.  Ήταν όμως αργά. Τέσσερα, εξίσου ακριβά αυτοκίνητα, είχαν γίνει ήδη θύματα της κακής οδηγικής συμπεριφοράς της.

Η Bentley κοστίζει 285.000 ευρώ, η Mercedes Benz 86.000, η Ferrari 430 163.000, η Aston Martin Rapide 171.000 και η Porsche 91.000 ευρώ.

Αυτά τα αυτοκίνητα χτύπησε με τη Bentley η οδηγός στο Μόντε Κάρλο- συνολικής αξίας, μαζί με το δικό της 800.000 ευρώ. Πρώτο θύμα ήταν η Mercedes. Ακολούθησε η Ferrari και στη συνέχεια η Aston Martin και η Porsche.

Αμέσως μετά το περιστατικό, οι τρεις φίλες θέλησαν να βγουν από το αυτοκίνητο αλλά καθυστέρησαν αρκετά. Όχι μόνο είχαν στριμωχτεί στα άλλα οχήματα και δεν άνοιγαν οι πόρτες αλλά αποκλείστηκαν και από τους τουρίστες που έβγαζαν φωτογραφίες ή... μαγνητοσκοπούσαν το ανεπανάληπτο γεγονός.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η αποκατάσταση των ζημιών θα κοστίσει περίπου 115.000 ευρώ.

Μόνο θανατική ποινή τους αξίζει



AYTA EINAI TA ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ 21 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΟΦΙΛΙΑ....
                                                                                                           
Η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου έδωσε εντολή να ενεργοποιηθεί η διάταξη νόμου που προβλέπει τη δημοσιοποίηση ονομάτων κατηγορουμένων για   εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων. Ετσι δόθηκαν στη δημοσιότητα μερικά από τα ονόματα των συλληφθέντων.
 
 

1) Βασταρδής Αναστάσιος (38) άνεργος
 
2) Μπελιζενίτης Βαγγέλης (38) φωτογράφος,
 
3) Ζώης Λεωνίδας (42) ιδ.υπάλληλος
 
4) Καραχάλιος Γιάννης (38) Επιχειρηματίας,
 
5) Χιωτάκης Αντώνης (49) ιδ. υπάλληλος
 
6) Ζήσιμος Αντώνης- ιδ.υπάλληλος
 
7) Κυριακίδης Δημήτρης  Γιατρός (Βέροια),  

8) Κατσαβός Δημήτρης, στρατιωτικός (Λάρισα),
 
9) Ρώρρας Θανάσης (45) Μουσικός

10) Κουγιουμτζής Κώστας (31) τεχνικός Η/Υ,
 
11) Νικολουδάκης Σπύρος (29) τεχνικός Mega,
 
12) Γεωργιάδης Βασίλης (44) ηλεκτρολόγος,
 
13) Oldfield Derek, Ιδ.υπάλληλος,                                            
14).Θυμωδέας Φώτης, Εκπαιδευτικός,          
15).Σουκαλόπουλος Δημήτρης (40)
 
16) Γεωργιάδης Δημήτρης (37) ιδ.υπάλληλος,                                                                          
17) Καραμουσαδάκης Παναγιώτης,
 
18) Παπαευαγγέλου Αλέξανδρος (31) οικονομολόγος                                                                                              
19) Πατίκας Δημήτρης (27) διατροφολόγος,                                                                                                            
20) Καρανικόλας Λεωνίδας (41) εισοδηματίας.                                                                                                      
21) Πανταζής Νίκος (51) ηλεκτρολόγος- μηχανικός                                                                                      
 
Από τους συλληφθένες, ο αρχιμανδρίτης ονομάζεται Φώτης Μακρυστάθης.

Λειτουργεί στην εκκλησία Αγίου Δημητρίου Σπάρτης και διαμένει στον Πειραιά.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στην κατοχή του βρέθηκε το σκληρότερο υλικό...
 
 

Συνελήφθησαν ακόμη οι μηχανικοί Γιώργος Ηλιόπουλος και ο Σπύρος Συμεωνίδης, ο γιατρός-νευροχειρουργός Χαράλαμπος Χαραλαμπίδης του Κωσταντίνου, ο επιχειρηματίας Φαίδων Χασιώτης, ο Άρης Μπαχαριάν (dj στην Μύκονο), ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Καρέζης και ο αξιωματικός του Στρατού Γιώργος Παπαδημητρίου.
 
Η επιχείρηση εντοπισμού των υπόπτων είχε την κωδική ονομασία Μyοsis και κράτησε 3 μήνες.

 

Ξεκίνησε από σήμα της Ιντερπόλ, αφού είχαν εντοπιστεί από την Αστυνομία του Λονδίνου περισσότερες από 200 ιστοσελίδες που διακινούσαν υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ορισμένοι από τους παρόχους και  χρήστες του υλικού ήταν οι Ελληνες που συνελήφθησαν μετά από ενέργειες της Υπηρεσίας για την καταπολέμηση του ηλεκτρονικού εγκλήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υλικό ήταν ιδιαίτερα σκληρό, όπως πχ. βίντεο με βρέφη ηλικίας από 6 μηνών, που είναι δεμένα στους αγκώνες και κακοποιούνται σεξουαλικά από ενήλικες. Κόστιζε περίπου 80$ και οι κατηγορούμενοι το αγόραζαν με
πιστωτικές κάρτες. Εχουν μέχρι στιγμής εκδοθεί 25 εντάλματα σύλληψης, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Κι αλλες αποφάσεις που θα μείνουν στα χαρτιά

Εντολή κατεδάφισης για 22 κατοικίες σε συγκρότημα της Χαλκιδικής
 
Την κατεδάφιση των 22 κατοικιών σε πολυτελές συγκρότημα στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής σηματοδοτούν οι τελευταίες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Οι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί με τρεις αποφάσεις τους απέρριψαν τις αιτήσεις τριτανακοπής που είχαν κάνει οι ιδιοκτήτες των κατοικιών διεκδικώντας την ανατροπή παλαιότερων δυσμενών γι' αυτούς αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ.
Η υπόθεση, όπως είναι γνωστό, έφτασε στη Δικαιοσύνη ύστερα από προσφυγή οικολογικών οργανώσεων της Θεσσαλονίκης και του εκπροσώπου της Κοινότητας Νέας Φώκαιας ζητώντας να ακυρωθούν οι οικοδομικές άδειες, με βάση τις οποίες επετράπη στην εταιρεία «Σάνη» να προχωρήσει στην ανέγερση των 22 κατοικιών μέσα σε παραθαλάσσια δασική έκταση 2.233 στρεμμάτων στη Χαλκιδική. Στη συνέχεια η εταιρεία πώλησε τα ακίνητα αυτά σε ιδιώτες.
Τόσο το Ε' Τμήμα του ΣτΕ όσο και η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ακύρωσε ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες που επέτρεπαν την ανέγερση των κατοικιών στην επίμαχη περιοχή.
Σε μία προσπάθεια να ανατρέψουν το εις βάρος τους δικαστικό αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες του συγκροτήματος των κατοικιών προσέφυγαν εκείνοι με τη σειρά τους στο ΣτΕ ζητώντας την ανακοπή των αποφάσεων.
Ωστόσο, βγήκαν και πάλι ηττημένοι από τη δικαστική διαμάχη, καθώς οι ανώτατοι δικαστές απέρριψαν όλους τους ισχυρισμούς τους κρίνοντας ουσιαστικά ότι και οι παλαιότερες αποφάσεις ήταν ορθές.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από το σκεπτικό των αποφάσεων, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι:
n Η οικοπεδοποίηση και η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημόσιων δασών, που συνεπάγεται την εξάλειψη της δασικής μορφής τους, αντιβαίνει στις συνταγματικές διατάξεις, καθώς η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά σε καμία περίπτωση λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος, ο οποίος θα μπορούσε να δικαιολογήσει τη μεταβολή του δασικού προορισμού της έκτασης.
n Η ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν συνιστά επέμβαση στον πυρήνα του δικαιώματος της προστασίας της περιουσίας και δεν παραβιάζει ούτε την αρχή της αναλογικότητας ούτε το δικαίωμα της προστατευόμενης εμπιστοσύνης.
Από την πλευρά τους μάλιστα οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν στην απόφασή τους ότι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων έχουν δικαίωμα να στραφούν κατά της Διοίκησης και να διεκδικήσουν αποζημίωση.

Ταξιτζηδες , αποκλείστε και την Ισπανία

Υπέρ της απελευθέρωσης

Παρέμβαση της Κομισιόν για τα ταξί

«Το άνοιγμα του επαγγέλματος βρίσκεται στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων, για το οποίο έχει δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση», ξεκαθάρισε σήμερα η Αμέλια Τόρες, εκπρόσωπος του επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ Χοακίν Αλμούνια.

Η Ισπανίδα αξιωματούχος τόνισε ότι η απελευθέρωση του επαγγέλματος θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Εφυγε κι ο Μιχάλης Κακογιάννης

Πέθανε σε ηλικία 90 ετών ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης, ο οποίος είχε μεταφερθεί το Σάββατο Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» με λοίμωξη αναπνευστικού και επιβαρημένη καρδιακή λειτουργία. Ο έλληνας σκηνοθέτης έπασχε από χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και καρδιακή ανεπάρκεια. Κατέληξε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στις 3.10 τα ξημερώματα λόγω καρδιακής καταπληξίας μετά από νέο στεφανιαίο επεισόδιο


Ο Μιχάλης Κακογιάννης, γιος της Αγγελικής και του Παναγιώτη Κακογιάννη, γεννήθηκε στη Λεμεσό της Κύπρου, στις 11 Ιουνίου του 1922, και σπούδασε Νομική, Δραματικές Τέχνες και σκηνοθεσία στο Λονδίνο. Σχεδόν ολόκληρο το διάστημα που βρισκόταν στο Λονδίνο, εργάστηκε στην ελληνική υπηρεσία του BBC, στην αρχή ως μεταφραστής και εκφωνητής, και αργότερα, σε ηλικία μόλις 22 χρόνων, ανέλαβε τη διεύθυνση της «Κυπριακής Ώρας».

Το 1947, ξεκίνησε την καριέρα του στο Θέατρο της Αγγλίας ως ηθοποιός, γρήγορα όμως τον κέρδισε η σκηνοθεσία και το 1953 ήρθε στην Ελλάδα. Το 1954, με την κινηματογραφική ταινία «Κυριακάτικο Ξύπνημα», ο Μιχάλης Κακογιάννης έκανε την αρχή της διεθνούς σκηνοθετικής του καριέρας. Η «Στέλλα», το «Κορίτσι με τα μαύρα», το «Τελευταίο ψέμα» η τριλογία του: «Ηλέκτρα», «Τρωάδες» και «Ιφιγένεια» και ο «Ζορμπάς» είναι μερικές μόνο από τις ταινίες του που διαγωνίστηκαν και προβλήθηκαν στα εγκυρότερα φεστιβάλ παγκοσμίως και απέσπασαν πολλά βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Στις ταινίες του συνεργάστηκε με μεγάλους Έλληνες ηθοποιούς, αλλά και με γνωστούς και καταξιωμένους ηθοποιούς της Αμερικής και της Ευρώπης.

Τι αλλάζει σε Βαρέα και Ανθυγιεινά

Στη νέα λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως το τέλος Αυγούστου,  περιλαμβάνονται αγρεργάτες και οι αλλιεργάτες καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό των δηµόσιων νοσοκοµείων (των ιδιωτικών είναι ήδη). Εκτός λίστας προτείνεται να βρεθούν, τελικά, οι διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιοµηχανία, τη χηµική και τη φαρµακοβιοµηχανία αλλά και χιλιάδες εργαζόμενοι στον τουρισμό.


Στα χέρια του υπουργού Εργασίας βρίσκεται η νέα λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων και τίθεται σε διαβούλευση μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Με τη νέα λίστα απεντάσσονται από την κατηγορία των βαρέων και ανθυγιεινών περί τους 100.000 έως 120.000 εργαζομένους και ο αριθμός όσων υπάγονται σε αυτά αναμένεται να διαμορφωθεί περί τις 400.000 έως 420.000 εργαζομένους.

Σήμερα στην κατηγορία των βαρέων είναι ασφαλισµένοι 538.234 μισθωτοί εκ των οποίων 394.817 άνδρες και 143.417 γυναίκες.

Ο αριθµός αυτός, είναι ήδη µειωµένος εξαιτίας της ανεργίας που έχει βγάλει εκτός αγοράς χιλιάδες οικοδόµους.

Η διαρκής επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή κ. Κωνσταντινίδη, έχει εισηγηθεί συγκεκριμένα κριτήρια μετά τα οποία θα γίνεται στο εξής και κάθε τρία χρόνια η αξιολόγηση.

Τα κριτήρια αφορούν τη νοσηρότητα, τη θνησιμότητα ή το προσδόκιμο ζωής που συνοδεύουν ορισμένα επαγγέλματα.

Τα κριτήρια βαρύτητας και ανθυγιεινότητας είναι τα κυλιόμενα ωράρια, κυρίως τα νυχτερινά, η έκθεση σε καρκινογόνους και βιολογικούς παράγοντες, η εργασία σε ύψη ή σε μεγάλα βάθη, η εργασία στο ύπαιθρο και η έκθεση σε υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, εκτιμήσεις επαγγελματικού κινδύνου επιδημιολογικά στοιχεία επαγγελματικών νοσημάτων, εργατικών ατυχημάτων, το εργασιακό άγχος, ως απότοκο της εντατικοποίησης της εργασία, η διεθνής βιβλιογραφία και στοχαστικές (πιθανολογικές) προσεγγίσεις και εμπειρικά δεδομένα.

Εκτός λίστας

Εκτός λίστας θα βρεθούν τελικά οι (περί τις 60.000) διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται στη βαριά βιοµηχανία, τη χηµική και τη φαρµακοβιοµηχανία, όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά, πλανόδιοι πωλητές, οικιακοί βοηθοί, εργαζόµενοι στον χώρο του µόντελινγκ, εκφωνητές ραδιοφώνου, κοµµωτές και κάποιες ειδικότητες στον χώρο του τουρισµού και επισιτισµού.

Ειδικότητες που δεν υφίστανται πλέον, όπως οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι ραδιοτηλεγραφητές, οι τηλετυπιστές, οι χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών κ.α.

Ακόμη εργαζόμενοι σε αντικείμενα που έχουν καταργηθεί όπως οι εργαζόμενοι στην επεξεργασία αμιάντου η χρήση του οποίου έχει απαγορευτεί.

Τέλος, ειδικές κατηγορίες οι οποίες δεν υφίστανται πλέον, όπως η ΑΧΕ ΕΘΥΛ ΕΛΛΑΣ, οι απασχολούμενοι σε μηχανουργείο, αποθήκες, τμήμα κοπής υάλου και συνεργεία επισκευής και συντήρησης στο εργοστάσιο της ΑΕΕ Χημικών προϊόντων και λιπασμάτων στη Δραπετσώνα, ράπτριες απασχολούμενες εντός του συγκροτήματος του ΙΚΑ επί των οδών Ματζαγριωτάκη και Εσπερίδων στην Καλλιθέα.

Εντός λίστας

Εντάσσονται σε καθεστώς ΒΑΕ οι αγρεργάτες και οι αλλιεργάτες, το νοσηλευτικό προσωπικό των δηµόσιων νοσοκοµείων

Επίσης, επιστήμονες και τεχνικοί που απασχολούνται σε χώρους βαρειάς και ανθυγιεινής εργασίας όπως οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία, σε βιολογικούς καθαρισμούς, τμήματα ποιοτικού ελέγχου, διασφάλισης ποιότητας ή έρευνας και ανάπτυξης, μηχανοδηγοί (μετρό) και εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

Ειδικές ρυθμίσεις

Οι ασφαλισμένοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που θα αποχαρακτηρισθούν και θα εξαιρεθούν από τη σχετική λίστα, αλλά διαθέτουν ένσημα δώδεκα ετών (3.600 ένσημα), δεν θα θιγούν και θα διατηρήσουν το σημερινό - ευνοϊκότερο - ασφαλιστικό καθεστώς.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 17 του ασφαλιστικού νόμου, (ν.3863/2010), οι εργαζόμενοι που υπάγονται στον κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων του ΙΚΑ εξακολουθούν να υπάγονται στο ίδιο καθεστώς συνταξιοδότησης, ακόμη και αν το επάγγελμά τους εξαιρεθεί από τη λίστα, εφόσον μέχρι τις 31/12/2015 έχουν συμπληρώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, έχουν δηλαδή πραγματοποιήσει 4.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες οι 3.600 σε ΒΑΕ και από αυτές 1000 την τελευταία 13ετία, πριν από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας ή την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.

Οι εργαζόμενοι των οποίων η εργασία θα εξαιρεθεί από τον Πίνακα πριν να συμπληρώσουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, θα λάβουν τις προσαυξήσεις που προβλέπονται για τις ημέρες της ασφάλισής τους στα βαρέα και ανθυγιεινά (ν. 1902/90).

Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους συγκεκριμένους εργαζόμενους να «εξαγοράσουν» ως βαρέα τα ένσημα που ήδη έχουν αποκτήσει. Με τον τρόπο αυτό θα συγκεντρώσουν περισσότερα ένσημα στο ειδικό αυτό καθεστώς και θα επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους.

Ειδική πρόνοια θα υπάρξει για τους ασφαλισμένους που θα ενταχθούν στο ειδικό καθεστώς των βαρέων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της συνταξιοδοτικής αναγνώρισης μέρους του εργασιακού χρόνου που έχει προηγηθεί.

Δηλώσεις Κουτρουμάνη

Σύμφωνα με τον Γιώργο Κουτρουμάνη, με τη νέα λίστα επιχειρείται η επίλυση μιας δεκαετούς εκκρεμότητας από την ψήφιση του Ν.3029 το 2002 που πήρε πολλές παρατάσεις και αναβολές και ο εξορθολογισμός ενός συστήματος που διαμορφώθηκε τα τελευταία 60 χρόνια, χωρίς να έχει ρυθμιστεί ουσιαστικά.

Ο υπουργός έσπευσε να διευκρινίσει ότι νέα λίστα δεν είναι οριστική και το Υπουργείο έχει ήδη ξεκινήσει τη διαβούλευση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των εργοδοτικών οργανώσεων ώστε να αποτυπωθεί τελικά ένα πόρισμα επιστηµονικά τεκµηριωµένο και κοινωνικά δίκαιο.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο της μείωσης των αποδοχών για τις ειδικότητες που θα εξαιρεθούν, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας έχει διευκρινίσει ότι οι συνέπειες αφορούν μόνο τα μειωμένα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, και δεν σχετίζεται ούτε με την καταβολή των επιδομάτων ούτε συνεπάγεται προσαύξηση του ποσού της σύνταξης.

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Και μετά ήρθε ο Βενιζέλος.

Πριν ένα μήνα η κυβέρνηση κατέρρεε και ο Παπανδρέου έψαχνε κάπου να παραιτηθεί. Χωρίς φωνή και χωρίς αιτήματα στην Ευρώπη. Η Ελλάδα εκβιάζονταν από το Γιούνκερ και τον Ρεν με την 5 δόση. Τα έσοδα είχαν πιάσει πάτο, η πλατεία έβραζε, οι βουλευτές απειλούνταν το χρέος ανέβαινε το μεσοπρόθεσμο ήταν υπό αίρεση.
Και μετά ήρθε ο Βενιζέλος… Στα πολύ δύσκολα. Ως αντιπρόεδρος και ως Οικονομικών. Το μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός ψηφίστηκε, το κλίμα άλλαξε για την χώρα μας, τέθηκε ως αίτημα η βιωσιμότητα του χρέους, ανάμεσα στα νούμερα μπήκε η πολιτική, η 5 δόση ήρθε, η πλατεία σκόρπισε, ο Γιουνκερ και ο Ρεν τα μάζεψαν και η Ελλάδα άρχισε να γίνεται συγκαλυμένη απειλή για την σταθερότητα της ευρωζώνης και να  διαπραγματεύεται επιτέλους το χρέος της.
Κερδίσαμε  σήμερα χαμηλά επιτόκια, βιωσιμότητα χρέους, νέα χρηματοδότηση και κυρίως ανάπτυξη. Σχέδιο Μάρσαλ για την ανάπτυξη… Δεν χρειάζονται πολλά λόγια.  Ο κόσμος ξέρει…
Συγχαρητήρια.

http://papaioannou.wordpress.com

Βραδυφλεγής βόμβα λίγα χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας

Μια βραδυφλεγής βόμβα βρισκόταν επί 10 ολόκληρα χρόνια λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από το κέντρο της Αθήνας, έτοιμη να απασφαλιστεί και τινάξει στον αέρα ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα.
Συνολικά 34 κοντέινερ με ληγμένα πυρομαχικά που είχαν κατασχεθεί πριν 10 χρόνια και βρίσκονταν σε αποθήκες των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων στο Λαύριο, άρχισαν να ξεπακετάρονται και να «τακτοποιούνται» υπό τον φόβο μιας μεγάλης έκρηξης, ανάλογης και μεγαλύτερης ίσως με αυτή της ναυτικής βάσης «Ευ. Φλωράκης» στην Κύπρο.
Οι διαδικασίες φυσικά ξεκίνησαν αμέσως μετά τη φονική έκρηξη στο Μαρί που προκάλεσε το θάνατο 13 ανθρώπων.
Στις ίδιες εγκαταστάσεις υπάρχει επίσης ένα μεγάλο μέρος των 680 τόνων εκρηκτικών που είχαν δεσμευτεί το 2003 στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας από το πλοίο με σημαία Κομόρες «Baltic Sky».
Γιατί άραγε οι υπεύθυνοι άρχισαν τη διαδικασία αποθήκευσης μετά την τραγωδία της Κύπρου; Θυμήθηκαν μετά από 10 χρόνια ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι;
Η απόφαση να βγουν τα πυρομαχικά από τα κοντέινερ και να ακολουθηθεί μια πιο αυστηρή διαδικασία αποθήκευσης αποδεικνύει πως υπήρχε κίνδυνος και μάλιστα πολύ σοβαρός.
Τα κοντέινερ περιέχουν πυροσωλήνες, πυροκροτητές, καθώς και άλλα πυρομαχικά. Είχαν έρθει από το πεδίο του Ιράκ από Έλληνα αντιπρόσωπο της αμερικανικής εταιρίας MLM το 2001 με σκοπό να ελεγχθούν από τα ΕΑΣ και να θωρηθούν κοινοτικά προϊόντα.
Για άγνωστο λόγο η εξαγωγή τους δεν έγινε ποτέ και τα πυρομαχικά εγκαταλείφθηκαν. Μετά από ένα διάστημα προσωρινής αποθήκευσης, τα ΕΑΣ προχώρησαν σε πιο ασφαλή μεταφορά των κοντέινερ και μάλιστα ένα μέρος των υλικών το χρησιμοποίησαν στην κατασκευή ελληνικών προϊόντων. Τα υπόλοιπα δεν μπόρεσαν να πουληθούν στο εξωτερικό.
Το 2003 συσσωρεύτηκαν ακόμη 680 τόνοι εκρηκτικών που κατασχέθηκαν από το Λιμενικό Σώμα στον Αστακό της Αιτωλοακαρνανίας. Το παράνομο αυτό φορτίο του πλοίου «Baltic Sky» μεταφέρθηκε και φυλάσσεται σε αποθήκες του Λαυρίου, του Βελεστίνου και των Δερβενοχωρίων.
Πρόκειται κυρίως για «ανφό» -ένα μίγμα νιτρικού αμμωνίου και καύσιμης ύλης (αργό πετρέλαιο)- και αμμωνίτιδα, η οποία χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη για την κατασκευή εκρηκτικών.
Η ολοκλήρωσή της «τακτοποίησης» αναμένεται εντός των προσεχών δέκα ημερών.

Την παραίτησή της υπέβαλλε η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ

Δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο η παραίτηση της προέδρου του ΟΚΑΝΑ Μένης Μαλλιώρη.
Αφορμή για την κίνηση της κ. Μαλλιώρη ήταν η επιστολή εργαζομένων στον Οργανισμό με την οποία ασκούν σκληρή  κριτικη στα όσα έχει εξαγγείλει το τελευταίο διάστημα ο υπουργός και ζητούν από την πρόεδρο  να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της.
Ειδικότερα, στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι στον  ΟΚΑΝΑ  επισημαίνουν: «Απαιτούμε από την Διοίκηση του ΟΚΑΝΑ να πάρει ξεκάθαρη θέση, δεδομένου ότι ο μεν υπουργός διατυμπανίζει την ταύτιση της κ. Μαλλιώρη με την άποψη του, η δε κ. Μαλλιώρη μόλις μια μέρα πριν διαβεβαίωνε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ότι ο σχεδιασμός των 17 μονάδων προχωρά κανονικά…» .
Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας, αφού δεν έκανε δεκτή την  παραίτηση της κ. Μαλλιώρη, εξέδωσε ανακοίνωσε στην οποία αναφέρει ότι η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ  αποτελεί το βασικό μοχλό των πολιτών να εξαλείψουν τη «λίστα της ντροπής» και να θεραπευθούν οι ασθενείς που έχουν χτυπηθεί από τη μάστιγα των ναρκωτικών.

Τι σημαίνει «επιλεκτική χρεοκοπία»


Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ώστε στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα.
Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι αν οι πιστωτές της χώρας μας υποστούν απώλειες θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας». «Το Βήμα» συγκέντρωσε όλες τις πληροφορίες για το τι θα σημαίνει για τις τράπεζες και τις καταθέσεις η εξέλιξη αυτή.

1. Τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία;
Με «επιλεκτική χρεοκοπία» βαθμολογούν οι οίκοι αξιολόγησης τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας για την οποία εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση μόνο ενός μέρους του χρέους της και θα εξυπηρετήσει στο ακέραιο το μεγαλύτερο ποσοστό του. Αν για παράδειγμα η Ελλάδα προχωρήσει σε αλλαγή των όρων εξόφλησης των ομολόγων που λήγουν κατά τη διάρκεια μιας διετίας, τότε μιλούμε για επιλεκτική χρεοκοπία. Με βάση τον ορισμό δεν έχει σημασία αν η αναδιάρθρωση θα γίνει σε εθελοντική βάση ή όχι, καθώς κριτήριο για την αξιολόγηση αποτελεί το ποσοστό των ομολόγων που εκτιμάται ότι θα αναδιαρθρωθούν. Για να αξιολογηθεί μια κατάσταση ως χρεοκοπία θα πρέπει ο οίκος να θεωρεί ότι ο εκδότης δεν θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών για το μεγαλύτερο μέρος ή για το σύνολο των ομολόγων του που κυκλοφορούν στην αγορά.

2. Πώς επηρεάζονται οι τράπεζες από την επιλεκτική χρεοκοπία;
Για να υπάρξει αυτός ο χαρακτηρισμός θα πρέπει να επέλθει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επιπτώσεις για τις τράπεζες θα υπάρξουν τόσο από την αξιολόγηση αυτή καθ΄ εαυτή όσο και από ενδεχόμενες ζημιές λόγω των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.
Οσον αφορά τη ρευστότητά τους κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς λειτουργίας της δεν δύναται να δέχεται ελληνικούς τίτλους ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών αν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».
Αν η ευρωτράπεζα αλλάξει τους κανονισμούς της δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στον δανεισμό των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Αν όμως σταματήσει τη χρηματοδότηση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένας έκτακτος μηχανισμός από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των τραπεζών σε ρευστότητα έως ότου υπάρξει αναβάθμιση της βαθμολογίας της χώρας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ξανά αποδεκτές τις ελληνικές εγγυήσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος εξαρτώνται από το είδος της αναδιάρθρωσης που θα συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ και στην οποία θα συμμετάσχει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η λύση που θα προωθηθεί μπορεί να περιλαμβάνει «κούρεμα» ή επιμήκυνση των ομολόγων, ή συνδυασμό των δύο. Οσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό ενός πιθανού «κουρέματος» τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ζημιές που θα γράψουν οι τράπεζες. Από την άλλη, η επιμήκυνση από μόνη της δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.
3. Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η επιλεκτική χρεοκοπία;
Η παραμονή της βαθμολογίας μιας χώρας στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας εξαρτάται από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης για τη δυνατότητά της να εξοφλήσει τα ομόλογα που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση. Οπως έχουν ήδη γνωστοποιήσει οι οίκοι για την περίπτωση της Ελλάδας, αμέσως μετά την εφαρμογή της αλλαγής των όρων εξόφλησης των ομολόγων που λήγουν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα επαναξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ώστε να εκτιμήσουν τη βιωσιμότητα του υπόλοιπου χρέους. Στην περίπτωση της Ουρουγουάης η επιλεκτική χρεοκοπία διήρκεσε 17 ημέρες, αφού το Δημόσιο της χώρας αναβαθμίστηκε μετά την τακτοποίηση των υποχρεώσεών του έναντι των πιστωτών του, δηλαδή μετά την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Εμεις κλέφτες; ΠΟΤΕ

Εγκατέλειψα την Ελλάδα προ εφταετίας. Τις καλές εποχές δηλαδή. Ολυμπιακοί, ευρωπαϊκό, Eurovision και καφάσια οι άδειες σαμπάνιες στη Μύκονο. «Που πας;», με ρωτούσαν απορημένοι οι φίλοι μου. «Πουθενά δεν θα βρεις καλύτερα!». Τώρα πια η στάση τους έχει αλλάξει. «Μη τυχόν και γυρίσεις! Καλά είσαι εκεί. Δεν παλεύεται εδώ η κατάσταση.».
Όχι, ουδεμία αίσθηση διορατικότητας είχα για τα δεινά που έμελε να ακολουθήσουν. Προφήτης δεν είμαι, πόσο δε μάλλον σοφός. Πολύ απλά δεν είχα «δόντι», κομματικό μέσο, γνωριμίες ή οικογενειακή επιχείρηση. Αλλά ούτε και τη διάθεση να ανταγωνιστώ αυτούς που τα είχαν. Με λίγα λόγια, καμία τύχη. Είχα ανάγκη από ένα σύστημα που να προστατεύει τον πολίτη από την ανομία. Ένα σύστημα που να αποδέχεται ως αλήθεια το αυτονόητο, να επιβραβεύει το άριστο και να απορρίπτει τον παραλογισμό. Τα κουβαδάκια μου, δηλαδή, και σε άλλη παραλία!
Θα μου πείτε τώρα, δικαίως, «τι δουλειά έχεις εσύ να εκφέρεις άποψη για τα τεκταινόμενα; Τι σε κόφτει; Αφού είσαι αμέτοχος, δεν σε αγγίζουν ούτε το μεσοπρόθεσμο, ούτε οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων.»  Οι πιο παθιασμένοι θα βιαστούν να με κρίνουν. «Έξω από το χορό πολλά τραγούδια λες. Δεν κάθεσαι στα αυγά σου εκεί στο Λονδίνο και άσε μας εμάς να κάνουμε ό,τι νομίζουμε.» Σωστό, εν μέρει. Αλλά επειδή ακριβώς είμαι αμέτοχος διαθέτω και το εξής πλεονέκτημα. Βλέπω τα πράγματα αποστασιοποιημένος από πάθη και συγκινησιακές φορτίσεις. Με ψυχρή λογική. Κι έτσι λογικά και ψυχρά επιθυμώ να εκφράσω την ακόλουθη απορία προς άπαντες αγανακτισμένους. Μα, αλήθεια, πραγματικά δεν γνωρίζετε ποιοι τα φάγανε τα λεφτά; Δεν έχετε την παραμικρή ιδέα ποιοι είναι οι κλέφτες, οι ψεύτες κι οι λωποδύτες; Θέλετε να τους ξετρυπώσετε, το γνωρίζω, μα πολύ φοβάμαι πως ψάχνετε σε λάθος κρυψώνες. Ας σας δώσω εγώ λοιπόν μερικά παραδείγματα (συγχωρέστε μου τις γενικεύσεις, προφανώς και υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις):
·         Κλέφτες είναι οι χρυσοί ολυμπιονίκες μας που αφού μας χάρισαν την ψευδαίσθηση εθνικής ανάτασης τσεπώνοντας ταυτόχρονα τα πλουσιοπάροχα πριμ της πολιτείας, αποδείχτηκαν στην πλειοψηφία τους ντοπέ. Τσάμπα τα κροκοδείλια δάκρυα που έχυσαν μπροστά στις κάμερες. Ο Έλλην φορολογούμενος πλήρωσε!
·         Κλέφτες, όπως αποδεικνύεται, είναι οι πρόεδροι των ομάδων σας τους οποίους αποθεώνετε τις Κυριακές μεσημέρια διότι «στήνουν» παιχνίδια, ξεπλένουν βρώμικο χρήμα και ζημιώνουν τόσο το κράτος (ΟΠΑΠ) όσο και όσους δοκιμάζουν την τύχη τους παίζοντας στοίχημα.
·         Κλέφτες επίσης οι ιδιοκτήτες καμπόσων νυχτερινών μαγαζιών όπου χρόνια ολόκληρα αφήνατε μηνιάτικα και δώρα (πάλε ποτέ) για μια ζεμπεκιά, για το καλό το πρώτο τραπέζι, για φιστίκια, αλκοόλ και γαρούφαλλα. Αποδεδειγμένες οικονομικές ατασθαλίες, εκτεταμένη φοροδιαφυγή, παραβίαση αδειών λειτουργίας κλπ.
·         Κλέφτες  αρκετοί από τους εθνικούς τροβαδούρους μας που ξέχασαν ή αμέλησαν να δηλώσουν τα εισοδήματά τους. Με πρώτο και καλύτερο βέβαια τον τραγουδιστή-αηδόνι, σύζυγο νυν βουλευτού και πρώην υπουργού. Μα, με ψίχουλα θα ασχολούμεθα τώρα κύριε δικαστά;
·         Κλέφτης ο ταξιτζής που με χρεώνει διπλά και τριπλά για μία κούρσα αεροδρόμιο-Κολωνό κάθε φορά που επισκέπτομαι την Αθήνα. Λόγω κάποιας περίεργης σύμπτωσης μάλιστα το «καπέλο» αποδεικνύεται πάντα υψηλότερο τις φορές που παραδέχομαι πως ζω μόνιμα έξω. Αθάνατη Ελληνική φιλοξενία! Για απόδειξη δε ούτε ερώτημα.
·         Κλέφτες οι μοναχοί που επιδίδονται σε business εκατομμυρίων με ξιπασμένους πολιτικούς καλώντας σας  ταυτόχρονα σε προσευχή και νηστεία. Κατά τα άλλα, τα του καίσαρος τω καίσαρι και τα του θεού τω θεώ.
·         Κλέφτες και οι παπάδες που τσεπώνουν αδήλωτα τρακοσάρια «για την εκκλησία» από γάμους και βαφτίσια. Και ο δίσκος φυσικά να γυρίζει.
·         Κλέφτης ο καφετζής στην Πλάκα στης Κρήτης που αρνείται πεισματικά να χτυπήσει στην ταμιακή του το φραπεδάκι που παραγγέλνω για την παραλία.
·         Κλέφτης και ο εφημεριδοπώλης στο διπλανό χωριό της Ελούντας για τον ίδιο λόγο.
·         Κλέφτες οι εφοριακοί που κάνουν τα στραβά μάτια στους φοροφυγάδες.
·         Κλέφτες οι αστυνομικοί που χρηματίζονται για να παρέχουν προστασία σε άλλους  κλέφτες.
·         Κλέφτες όσοι παίρνουνε άδεια από την σημαία γιατί πληρώνονται χωρίς να παράγουν.
·         Κλέφτες όσοι ζητάνε διευκολύνσεις και ρουσφέτια για «το παιδί που ζορίζεται στο στρατόπεδο» και «την θυγατέρα με τα τέσσερα μάστερ που θέλει να δουλέψει στην τοπική ΔΕΚΟ».
·         Κλέφτες οι δημόσιοι υπάλληλοι που την κοπανάνε από το γραφείο στις 12:30. Κλέφτες και οι συνάδελφοί τους που τους χτυπάνε την κάρτα. Αλλά είπαμε: μεταξύ κατεργάρηδων αλληλεγγύη..
·         Κλέφτες οι υπάλληλοι δήμων και νομαρχιών που εκδίδουν μεν τιμολόγια αλλά πλαστά.
·         Κλέφτες οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων γιατί πολύ απλά αυθαιρέτησαν.
·      Κλέφτες και οι μηχανικοί που παραβαίνουν τους όρους δόμησης για να βγάλουν παραπάνω τετραγωνικά ως υπερυψωμένα υπόγεια και ημιυπαίθριους.
·         Κλέφτες οι επίορκοι δικαστές και οι φίλοι τους δικηγόροι που εμπλέκονται σε κυκλώματα.
·         Κλέφτες οι συνδικαλιστές που παραλύουν το κράτος, μας κόβουν το ρεύμα και ζημιώνουν όσους επιθυμούν να δουλέψουν.
·         Κλέφτες οι εκπαιδευτικοί που λαμβάνουνε μαύρα από ιδιαίτερα.
·         Κλέφτες οι δημοσιογράφοι που κουβαλούν μετρητό αγνώστου προελεύσεως σε πλαστικές σακούλες απορριμμάτων.
·         Κλέφτες οι καθηγητές πανεπιστημίου που διορίζουν παιδιά και εγγόνια στις σχολές τους με αδιαφανείς διαδικασίες. Αν δεν κοιτάξεις το σπίτι σου θα πέσει να σε πλακώσει.
·         Κλέφτες αυτοί που πωλούν τενεκέδες λάδι παραγωγής τους χωρίς να δηλώνουν το επιπλέον εισόδημα.
·         Κλέφτες γιατροί και φαρμακοποιοί που στήνουν εισπρακτικές εταιρίες στην πλάτη των ασθενών γράφοντάς τους αχρείαστα φάρμακα που ασφαλώς κάποιος εν τέλει πρέπει να πληρώσει (τα ασφαλιστικά ταμεία γι' αυτούς που αναρωτιούνται).
·         Κλέφτες οι νοικοκύρηδες που διατηρούν ανασφάλιστες οικονόμους και στερούν πόρους από τα ταμεία.
·         Κλέφτες οι αιώνιοι φοιτητές γιατί καταναλώνουν κρατικούς πόρους κωλοβαρώντας.

Κλέφτες, κλέφτες, κλέφτες. Μιάμιση σελίδα κλέφτες (ενδεικτικά). Συμπέρασμα; Κλέφτες υπάρχουν πολλοί. Αλλά εσείς βεβαίως δεν ανήκετε σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες. Ούτε και που πήρε το μάτι σας κάτι ύποπτο, κάτι ανάρμοστο γύρω σας τόσα χρόνια. Όχι, εσείς είστε όλοι τα θύματα μίας μεγάλης πλεκτάνης. Μιας αμερικανοσιωνικής συνομωσίας ενάντια στο ταλαίπωρο Ελληνικό έθνος που αρνείται να καταναλώσει κουτόχορτο αντιστεκόμενο στα αντιλαϊκά σχέδια των πολυεθνικών. Κούνια που μας κούναγε! ΚΛΕΦΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ! ΕΓΩ, ΕΣΥ, Ο ΔΙΠΛΑΝΟΣ ΜΑΣ. ΟΛΟΙ ΜΑΣ!
Του Βασίλη Μαχιά

ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ, ΟΙ ΜΑΓΚΕΣ, ΟΙ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΙ





Κάπου το 1985 που έπιασα δουλειά οι ετήσιες αποδοχές μου έφταναν περίπου στο 1.000.000 δρχ. Την εποχή εκείνη ένας γνωστός μου ταξιτζής οικογενειάρχης με... 2 παιδιά με φώναξε να του κάνω τη φορολογική του δήλωση, δηλώνοντας ως τεκμαρτό εισόδημα με βάση το νόμο, 300.000 δρχ. από το οποίο προέκυπτε ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ.

Εκατό χιλιάδες θα πλήρωνα εγώ ο πρωτάρης εργαζόμενος για φόρο και ΜΗΔΕΝ ο επί 15ετίας ταξιτζής που κείνη την περίοδο έχτιζε τριώροφο σπίτι!

Η συνέχεια είναι απλή. Πάντα το εισόδημά του προσδιορίζονταν τεκμαρτά και πάντα ο φόρος ΜΗΔΕΝΙΚΟΣ. Έτσι τελείωσε το τριώροφο και σπούδασε τα παιδιά του χωρίς να πληρώσει ούτε μια δραχμή φόρο στο δημόσιο. Και φυσικά την άδεια ταξί την πήρε επί χούντας με ένα χαρτόσημο των 10 δρχ. Το πως φτάσανε να τις πουλάνε μέχρι και 180.000 ευρώ, μόνο το συνάφι τους το ξέρει.

Τώρα ζητούν τα ρέστα από το κράτος, δηλαδή από μας που δε ρωτηθήκαμε ποτέ αν συμφωνούσαμε με όλα αυτά, γιατί τους μείνανε οι άδειες στο χέρι, γεγονός λίγο πολύ αναμενόμενο και μας απειλούν, μας εκβιάζουν, μπας και την ξαναγλυτώσουν.

Η κοινωνία σας βαρέθηκε κύριοι με όλα τα δεινά που της επιφυλάξατε τα χρόνια της παντοδυναμίας και της άκρατης κονόμας, τώρα μόνο ζημιά μας προκαλείτε, καυσαέρια και ατέλειωτα μποτιλιαρίσματα, μακάρι να απεργείτε συνεχώς, δε θα μας λείψετε.

Θυμάστε που διαλέγατε κούρσες στα λιμάνια, στα τρένα και στα αεροδρόμια παρατώντας τους επιβάτες, ακόμα και τους ανήμπορους, στη τύχη τους;

Θυμάστε πως γδέρνατε και κλέβατε τους επιβάτες και ειδικά τους τουρίστες με τις κολοταρίφες σας;

Θυμάστε τις μάχες σας για να μη βάλετε ταμιακές μηχανές που σας γυρνούσαν τάντερα;

Και όλα αυτά για να τα κονομάτε άνετα και αφορολόγητα, αφήνοντας την πληρωμή των φόρων σε όλους εμάς τους πλούσιους. Τα τριώροφα με τις 300.000 δρχ. που δηλώνατε τα φτιάξατε;

Το ότι πληρώνατε ΤΣΑ, αφορούσε τη σύνταξη και την ασφάλισή σας, δραχμή δε δώσατε για φόρους όπως όλοι μας. Μόνο ξέρατε να κάνετε κριτικές για τους δρόμους και τις λακκούβες γιατί χαλάγανε οι μερσεντές σας, αλλά να πληρώσετε φόρους από την τσέπη σας για όλα αυτά ούτε λόγος.

Καταντήσατε τα ταξί σας μέσα πολιτικής προπαγάνδας λέγοντας παπαριές στους αδαείς επιβάτες με αντάλλαγμα τη συνεχή σας κάλυψη από πολιτικούς χώρους που τώρα τρέχετε εκεί για να σας σώσουν.

Σας χρειάζεται σκληρή και αναδρομική φορολόγηση για τα πραγματικά σας εισοδήματα που επί 10ετίες αποκρύπτατε και κοροϊδεύατε, έχοντας ως προστάτες πολιτικούς του συναφιού σας που πασχίζουν ξεδιάντροπα ακόμα και τώρα για τα δήθεν δίκαια αιτήματά σας.

Εμείς έχουμε πιο συμπαθείς τάξεις να ασχοληθούμε που δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της κατεστραμμένης οικονομίας, γεγονός που συμβάλατε και σεις με τα καμώματά σας, όπως είναι οι απολυμένοι του ιδιωτικού τομέα που επί χρόνια δούλευαν σα σκλάβοι για ένα κομμάτι ψωμί και τώρα τους το στερούν και αυτό.
tromaktiko.gr

Ένα ολόκληρο χωριό ξαναγύρισε στην Τουρκοκρατία



egxrwmi_turkokratiaΟι κάτοικοι του χωριού “Λάγιο” στη Λακωνία έμειναν ακτήμονες όταν το ελληνικό δημόσιο με την εφαρμογή του κτηματολογίου, απέδωσε στις περιουσίες τους το παλιό προ 19ου αιώνα ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, ξαναγυρνώντας τες στους... μπέηδες και το δημόσιο.
Νομοθετική ρύθμιση για ένα πρόβλημα άλυτο εδώ και δύο αιώνες, που αφήνει χωρίς περιουσίες τους κατοίκους ενός χωριού της Λακωνίας, ζητά με ομόφωνη απόφασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ) Πελοποννήσου, από το υπουργείο Οικονομικών.
Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο χωριό Λάγιο Λακωνίας, ήταν μπερδεμένο και έτσι  με την εφαρμογή του κτηματολογίου πριν από λίγα χρόνια έμειναν ακτήμονες σχεδόν όλοι οι κάτοικοι του.
 Οι περιουσίες τους, αν και τις καλλιεργούν με δενδρώδεις καλλιέργειες περισσότερο από δύο αιώνες και τις έχουν αγοράσει νόμιμα με συμβόλαια από το 19ο αιώνα, θεωρήθηκαν ότι ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο κατά 51% και το υπόλοιπο 49% σε περίπου πενήντα ανθρώπους, απόγονους Ελλήνων μπέηδων.
Οι τελευταίοι δεν έχουν σχέση με το χωριό και μάλιστα δεν έχουν υποβάλει δήλωση συνιδιοκτησίας, δεδομένου ότι η περιοχή αυτή αποτελεί τμήμα του δασοκτήματος ''Λάγιο-Τρίνησα'' και με την απελευθέρωση της χώρας από τους Τούρκους τα εδάφη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας περιήλθαν στο Ελληνικό Δημόσιο.
Μάλιστα τα σπίτια του χωριού θεωρούνταν ιδιοκτησία του δημοσίου και εξαιρέθηκαν από τη δήμευση το 2003 με το νόμο 3127. Τώρα το ΠΕΣΥ ζητά ανάλογη νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που ταλαιπωρεί τους κατοίκους του χωριού και ξεκινάει από την ...Τουρκοκρατία.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, με αφορμή το θέμα των περιουσιών στο Λάγιο, ανακοίνωσε ότι θα ανακινηθεί και το ζήτημα των ιδιαιτεροτήτων της ιδιοκτησίας στη Μάνη, τονίζοντας ότι πρέπει άμεσα να δοθεί λύση.

Ταξιτζήδες που μιλανε για Χουντα προπηλάκισαν απεργοσπάστη συνάδελφό τους!


Από star.gr: Μεγάλη ήταν η ένταση σήμερα έξω από το υπουργείο Μεταφορών, δίπλα από το σταθμό Εθνικής Άμυνας του Μετρό όπου οι ιδιοκτήτες ταξί συνέχισαν τις κινητοποιήσεις τους κατά της απελευθέρωσης του επαγγέλματός τους.
Όπως αποκαλύπτει το star.gr με φωτορεπορτάζ από το σημείο της συγκέντρωσης επί της Μεσογείων (η οποία θύμιζε υπαίθριο πάρκινγκ καθώς τα αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί για αρκετή ώρα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κυκλοφοριακό χάος) τα αίματα «άναψαν» επικίνδυνα όταν κάποιοι ταξιτζήδες εντόπισαν έναν συνάδελφο τους ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα.
«Απεργοσπάστης, απεργοσπάστης» φώναξαν μερικοί και σε χρόνο dt, δεκάδες ταξιτζήδες κύκλωσαν το όχημα του συναδέλφου τους ο οποίος μετέφερε στα πίσω καθίσματα μια ηλικιωμένη γυναίκα.
Παρά τις παραινέσεις για «ηρεμία» κάποιων ψυχραιμότερων, το οργισμένο πλήθος άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου και επιχείρησε να τραβήξει έξω τον οδηγό ο οποίος φώναζε φοβισμένος, ενώ δεκάδες άρχισαν να κλωτσούν και να χτυπούν το αυτοκίνητό με αποτέλεσμα να του σπάσουν τους δύο καθρέπτες και να προκαλέσουν πολλές φθορές στο αμάξωμα!
«Αλήτη, ντροπή σου», «για μ@@@κες σαν εσένα χάνουμε τους αγώνες μας», «είσαι ξεφτίλας ρε» είναι μερικά από τα… γαλλικά που άκουσε ο απεργοσπάστης ταξιτζής ενώ μία ομάδα συναδέλφων του φώναζε «αν δεν καθόταν η γριά πίσω ρε αλήτη, θα στο καίγαμε»!
Ο οδηγός αποχώρησε κατατρομαγμένος μετά από αρκετά λεπτά αφού κάποιοι ψυχραιμότεροι κατάφεραν να ηρεμήσουν κάπως το πλήθος. Όσο για την ηλικιωμένη γυναίκα, ούτε που κινιόταν, προφανώς σοκαρισμένη από την εικόνα δεκάδων ανθρώπων να χτυπούν και να κλωτσούν το όχημα με αυτήν μέσα…

Εκρηξη στους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Αυξήθηκαν 30% σε έναν χρόνο

Η έξαρση στα «φέσια» της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος φέρνει παρέμβαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) που εισηγείται σειρά μέτρων, όπως την υποχρεωτική καταβολή προς τις εταιρείες ηλεκτρισμού μεγαλύτερου ύψους εγγύησης για όσους καταναλωτές έχουν «κόκκινο ιστορικό».
Στο τέλος Ιουνίου οι απλήρωτοι προς τη ΔΕΗ λογαριασμοί έφταναν στα 420 εκατ. ευρώ (από 330 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι), αυξήθηκαν δηλαδή κατά 30%, ενώ αντίστοιχα προβλήματα με «φέσια» αντιμετωπίζουν και οι εναλλακτικοί πάροχοι. Από το ποσό αυτό, 100-110 εκατ. ευρώ θεωρούνται επισφάλειες καθώς πρόκειται για καθυστερήσεις άνω του εξαμήνου και αφορούν 190.000 νοικοκυριά ή μικρές επιχειρήσεις, από το σύνολο των 7,5 εκατ. πελατών της ΔΕΗ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εισηγείται ένα πακέτο μέτρων για τον έλεγχο της κατάστασης, όπως να τεθεί όριο στη δυνατότητα ενός πελάτη να αλλάζει προμηθευτή ώστε να μπει φρένο στις συχνές μετακινήσεις καταναλωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές από εταιρεία σε εταιρεία, η πληρωμή του τιμολογίου με πάγια εντολή μέσω καταθετικού λογαριασμού του πελάτη σε τράπεζα κ.λπ.
Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους κακοπληρωτές υπάρχει μια διαρκώς αυξανόμενη κατηγορία που δεν πληρώνουν συστηματικά το ρεύμα και που ακολουθούν την εξής πρακτική: δεν εξοφλούν τους λογαριασμούς τους σε μια εταιρεία (π.χ. ΔΕΗ) και όταν απειληθούν με διακοπή του ρεύματος, «μετακομίζουν» σε άλλη εταιρεία, φεσώνουν και αυτή κ.ο.κ. Και αυτό, καθώς βάσει του υφιστάμενου νομικού πλαισίου η αλλαγή προμηθευτή δεν μπορεί να παρεμποδιστεί λόγω ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών του πελάτη.
Θέλουν «Τειρεσία». Παρ' όλα αυτά, η ΡΑΕ διαφωνεί με την πρόταση κάποιων εταιρειών να δημιουργηθεί «μαύρη λίστα» κατά τα πρότυπα του τραπεζικού «Τειρεσία», καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρό της Νίκο Βασιλάκο, το θέμα άπτεται των αρμοδιοτήτων της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Η ΡΑΕ προτείνει:
n Αρνηση προσφοράς σε κακοπληρωτές: να υποχρεούται κάθε υποψήφιος πελάτης να υποβάλει στον νέο προμηθευτή τον τελευταίο εκκαθαριστικό του λογαριασμό, ώστε να διαπιστώνεται η ύπαρξη ή όχι ληξιπρόθεσμων χρεών.
n Πληρωμή με πάγια εντολή: να δίνουν οι εταιρείες κίνητρο στους καταναλωτές - ενδεχομένως με τη μορφή μιας μικρής έκπτωσης - να πληρώνουν το ρεύμα εγκαίρως, π.χ. μέσω χρέωσης του τραπεζικού τους λογαριασμού.
n Καταβολή εγγύησης: να έχουν οι εταιρείες το δικαίωμα απαίτησης από κάθε νέο πελάτη με ιστορικό ληξιπρόθεσμων οφειλών να προπληρώσει, ως εγγύηση, ποσό αξίας ίσο με έως τρεις λογαριασμούς, αντί για μέχρι δύο που ισχύει σήμερα.
n Δημιουργία βάσης δεδομένων ανά προμηθευτή: κάθε εταιρεία να αξιολογεί με ένα σκορ το προφίλ κάθε πελάτη της, με βάση μια σειρά κριτηρίων όπως εισόδημα, επάγγελμα, οικογενειακή κατάσταση (εφόσον είναι εφικτή η πρόσβαση στον «Τειρεσία» σε στοιχεία όπως διαταγές πληρωμής κ.λπ.).

Θεσσαλονίκη - Περαία 35΄ εν πλω



Καραβάκια - εξπρές, που θα εκτελούν τη διαδρομή από το κέντρο της πόλης μέχρι την Περαία σε 35 λεπτά, με δύο ενδιάμεσες στάσεις, προτείνει η νέα μελέτη βιωσιμότητας για την αστική θαλάσσια συγκοινωνία της Θεσσαλονίκης.
Η βασική διαδρομή θα αρχίζει από την Πλατεία Ελευθερίας και μέχρι τον τερματικό σταθμό της Περαίας θα υπάρχουν στάσεις στο Μέγαρο Μουσικής (Ποσειδώνιο) και στη Μαρίνα Καλαμαριάς. Η τιμή του εισιτηρίου θα διαμορφωθεί ανάμεσα στο 1,5 και τα 3 ευρώ και τα δρομολόγια θα εκτελούνται κάθε 15 ή 20 λεπτά.
Σύμφωνα με την εκτίμηση των μελετητών για την επιβατική κίνηση, τις πρωινές ώρες αιχμής θα εξυπηρετούνται 1.259 επιβάτες από τα δρομολόγια που θα γίνονται κάθε 15 λεπτά με τιμή εισιτηρίου 2 ευρώ. Παράλληλα υπολογίζεται ότι η μέση πληρότητα θα φτάσει το 62%, η οποία μεταφράζεται σε 15.000 επιβάτες την ημέρα και 5.400.000 ετησίως.
Οι προτάσεις αυτές παρουσιάστηκαν χθες από τους μελετητές σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης, παρουσία του τέως υφυπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Σπύρου Βούγια, του γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θύμιου Σώκου, του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Απόστολου Τζιτζικώστα και των δημάρχων Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Θερμαϊκού Γιάννη Αλεξανδρή και Καλαμαριάς Θεοδόση Μπακογλίδη.

Εναλλακτικά σενάρια. Παρουσιάστηκαν επίσης εναλλακτικά σενάρια όσον αφορά τις επεκτάσεις της γραμμής και την αύξηση των στάσεων. Υπολογίστηκε, λοιπόν, ότι η επιβατική κίνηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 30% αν στις στάσεις της θαλάσσιας συγκοινωνίας προστεθεί το Καλοχώρι, όπου πιθανόν να μεταφερθεί η Διεθνής Εκθεση. Πάντως οι μελετητές εμφανίστηκαν κατηγορηματικοί σε ό,τι αφορά τον αριθμό των στάσεων, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είναι περιορισμένος, δεδομένου ότι η αύξηση του χρόνου διαδρομής επηρεάζει αρνητικά την επιβατική κίνηση.
Σχετικά με το χρηματοοικονομικό μοντέλο, η μελέτη προτείνει το Δημόσιο να αναλάβει την κατασκευή των λιμενικών υποδομών με υπολογιζόμενο κόστος 4,6 εκατ. ευρώ, ενώ ο ιδιώτης τη συμπλήρωση των υποδομών, την προμήθεια των πλοίων (που μεταφράζεται σε 7 εκατ. ευρώ για επτά πλοία διακοσίων θέσεων το καθένα, που θα απαιτούνται για τη γραμμή), τη συντήρησή των πλοίων και των υποδομών και την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων.
Με αυτά τα δεδομένα ο κ. Βούγιας επισήμανε ότι η γραμμή είναι βιώσιμη και ε'ιπε ότι γίνεται προσπάθεια για χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ή άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Πως πλήρωναν οι Ταξιτζήδες 300.000€ την άδεια όταν η φορολογική τους δήλωση έλεγε ότι βγάζουν 12.000€ το χρόνο;

taxi_strike_new

1. Ιδιοκτητης και οδηγός ΤΑΞΙ κερδίζουν τα ίδια και διαμαρτυρονται μαζί ή κάποιοι πιέζονται να απεργήσουν;
2. Κάποιοι που έχουν 20 και 30 άδειες ΤΑΞΙ πως τις αποκτήσαν;  Νόμιμα ή με ξέπλυμα μαυρου χρήματος;
3. Αν η άδεια του κάθε ΤΑΞΙ έχει 300.000 € που φαίνεται αυτό στην φορολογική δήλωση;
4. Πότε πληρώθηκε εφορία για τέτοια συναλλαγή ;
5. Οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ δηλώνουν την περιουσία της άδειας στην φορολογική τους δήλωση ;

Μηπως όλα ήταν ΑΒΑΒΑ και κονομούσαν στην πλάτη του οδηγού , του κράτους και του κοσμάκη που κοροιδευαν και θέλουν να συνεχίσουν να κανουν;

Ιταλοί τουρίστες συνεπλάκησαν με ταξιτζήδες στη Πάτρα

italian_touristsAποκλεισμένο το λιμάνι της Πάτρας από τους οδηγούς ταξι. Τουρίστες παραμένουν εγκλωβισμένοι στον σταθμό υποδοχής (όπου υπάρχει κλιματισμός), ενώ τέσσερα λεωφορεία με Ιταλούς παραμένουν ακινητοποιημένα. Οι ταξιτζήδες θα αποκλείσουν συμβολικά το λιμάνι μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι. Τρία πλοία από Ιταλία έχουν δέσει το τελευταίο δίωρο και οι επιβάτες τους δεν έχουν καταφέρει να βγουν από τη λιμενική ζώνη.
Γύρω στη 1.15 υπήρξε ένταση μεταξύ Ιταλών επιβατών και ταξιτζήδων. Τρεις Ιταλοί επιχείρησαν να σπάσουν ένα λουκέτο και έγιναν αντιληπτοί από τους απεργούς. Επικράτησε το πανδαιμόνιο και στο επεισόδιο δεν έλειψαν και οι χειροδικίες.
Στον Πύργο οι ταξιτζήδες απέκλεισαν συμβολικά το λιμάνι του Κατακόλου (για μισή ώρα), και στη συνέχεια θα αποκλείσουν επίσης συμβολικά (για μισή ώρα) το λιμάνι της Κυλλήνης.

20η Ιουλίου 1969 Η πρώτη προσεδάφιση ανθρώπου στη Σελήνη



Η 20η Ιουλίου 1969 είναι ημερομηνία ορόσημο για την ιστορία της ανθρωπότητας, καθώς για πρώτη φορά ανθρώπινο ον πάτησε το πόδι του σε άλλο πλανήτη και συγκεκριμένα στη Σελήνη. Ήταν δύο από τα μέλη της αμερικανικής διαστημικής αποστολής «Απόλλων 11», οι αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ και Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν.
Υπάρχουν, βεβαίως, και αυτοί που αντιλέγουν, ισχυριζόμενοι ότι αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη δεν έγινε ποτέ και ότι όλα ήταν μια καλοστημένη χολιγουντιανή παράσταση, προκειμένου να αναστηλωθεί το πεσμένο γόητρο της ΝΑΣΑ, που είχε τρωθεί από τις διαστημικές επιτυχίες των Σοβιετικών. Οι θεωρίες αυτές βασίζονται σε κάποιες ενδείξεις, αλλά εξακολουθούν να παραμένουν σε επίπεδο συνωμοσιολογίας, είδος που ανθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το διαστημικό πρόγραμμα «Απόλλων» της ΝΑΣΑ ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 1967 με στόχο την αποστολή ανθρώπου στη Σελήνη έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας, όπως είχε προϊδεάσει τον κόσμο ο αμερικανός πρόεδρος Τζον Κένεντι. Στις 16 Ιουλίου 1969 όλα ήταν έτοιμα για το μεγάλο κατόρθωμα. Στο ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλώριδας είχε συγκεντρωθεί πάνω από 1.000.000 κόσμου για να παρακολουθήσει την εκτόξευση, ενώ σε 700.000.000 υπολογίζονται όσοι «καρφώθηκαν» μπροστά στους δέκτες των τηλεοράσεων. Η αγωνία είχε φθάσει στο κατακόρυφο.
Ο πύραυλος - φορέας «Κρόνος 5» μετέφερε το διαστημόπλοιο «Κολούμπια» και τη σεληνάκατο «Αετός». Το πλήρωμα της διαστημικής αποστολής ήταν τριμελές και αποτελείτο από τους αστροναύτες Νηλ Άρμστρονγκ (αρχηγός της αποστολής), Έντουιν «Μπαζ» Όλντριν (κυβερνήτης της σεληνακάτου) και Μάικλ Κόλινς (κυβερνήτης του διαστημοπλοίου). Και οι τρεις τους ήταν 39 ετών, έμπειροι πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών και δοκιμασμένοι αστροναύτες.

Η εκτόξευση έγινε στις 17:32 ώρα Ελλάδας. Όλα εξελίχθηκαν ομαλά, σύμφωνα με το πρόγραμμα, έως τις 20 Ιουλίου, όταν άρχισε το δυσκολότερο σκέλος της αποστολής. Η σεληνάκατος θα έπρεπε να αποκολληθεί από το διαστημόπλοιο και να πάρει πορεία προς τη Σελήνη και συγκεκριμένα προς τη Θάλασσα της Ηρεμίας, το μέρος που είχε επιλέξει η ΝΑΣΑ για την προσελήνωση. Η διαδικασία ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς και παραλίγο να καταλήξει σε τραγωδία. Κατά τη διάρκεια της πορείας της σεληνακάτου προς τη Σελήνη το αυτόματο σύστημα πλοήγησης υπέστη βλάβη και ο κυβερνήτης Άρμστρονγκ ανέλαβε να πιλοτάρει το σκάφος με το χειροκίνητο σύστημα. Κατόρθωσε να το προσεληνώσει οριακά στις 22:17:30 ώρα Ελλάδας, έχοντας καύσιμα μόνο για 30 δευτερόλεπτα.
Λίγες ώρες αργότερα ήλθε η μεγάλη στιγμή. Ο Νιλ Άρμοστρονγκ άνοιξε την πόρτα της σεληνακάτου στις 4:56 ώρα Ελλάδας της 21 Ιουλίου (9:56 της 20ης Ιουλίου ώρα Αμερικής), κατέβηκε τη μικρή σκάλα και πάτησε το πόδι του στη Σελήνη. «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα» είπε στο Κέντρο Ελέγχου του Χιούστον. Ο Όλντριν τον ακολούθησε αναφωνώντας: «Υπέροχη… Υπέροχη Μοναξιά!». Πρώτο τους μέλημα ήταν να συνηθίσουν να περπατούν σαν τα καγκουρό, εξαιτίας της έλλειψης της βαρύτητας.
Στη συνέχεια και για τις επόμενες δυόμιση ώρες στρώθηκαν στη δουλειά: συνέλεξαν υλικό, τράβηξαν φωτογραφίες, κράτησαν σημειώσεις και εγκατέστησαν μηχανήματα για παρατηρήσεις. Τοποθέτησαν την αμερικανική σημαία και μια πλακέτα εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας, που απεικόνιζε τα δύο ημισφαίρια και έγραφε: «Είμαστε άνθρωποι από τον Πλανήτη Γη, οι πρώτοι που πάτησαν το πόδι τους στη Σελήνη. Ήρθαμε με ειρηνικό σκοπό εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας. Ιούλιος 1969 μ.Χ.».

Η αποστολή τους σε αυτό το σημείο είχε λήξει. Οι δύο αστροναύτες επέστρεψαν στη σεληνάκατο με φορτίο 22 κιλών από το υλικό που συνέλεξαν. Ξεκουράστηκαν για επτά ώρες και αφού ξεπέρασαν κάποια μικροπροβλήματα, πυροδότησαν τον «Αετό» για το ταξίδι της επανόδου στο διαστημόπλοιο «Κολούμπια», που κινούταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη με τον αστροναύτη Κόλινς. Η πρόσδεση ήταν επιτυχημένη και οι τρεις αστροναύτες με το «Κολούμπια» ξεκίνησαν το ταξίδι της επιστροφής στη Γη, που διάρκεσε τρεις μέρες.
Στις 18:50:35 ώρα Ελλάδος της 24ης Ιουλίου 1969 ο θαλαμίσκος προσθαλασσώθηκε 210 ναυτικά μίλια νότια της Ατόλης Τζόνσον στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πρώτη επίσκεψη του ανθρώπου στη Σελήνη είχε αίσιο τέλος. «Ήταν η πιο σημαντική εβδομάδα της παγκόσμιας ιστορίας από την εποχή της Δημιουργίας» δήλωσε συνεπαρμένος ο Πρόεδρος Νίξον.
Οι τρεις αστροναύτες περισυνελέγησαν από το πολεμικό πλοίο «Χόρνετ» και τέθηκαν αμέσως υπό αυστηρή καραντίνα. Πήραν εξιτήριο στις 13 Αυγούστου κι έγιναν δεκτοί με τιμές από τον Πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον και από τον συμπατριώτη μας Αντιπρόεδρο Σπύρο Άγκνιου. Την ίδια μέρα έγιναν παρελάσεις προς τιμήν τους σε Νέα Υόρκη, Σικάγο και Λος Άντζελες.
Το πρόγραμμα «Απόλλων» συνεχίστηκε έως το 1972 με πέντε επιτυχημένες αποστολές στη Σελήνη («Απόλλων 12, 14, 15, 16, 17») και μία αποτυχημένη («Απόλλων 13»).

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

H Ελλάδα δεν ζητά έρευνα για τα διαφυγόντα κεφάλαια

Ο Ελληνας βουλευτης της Ελβετιας

ΙΩΣΗΦ ΖΗΣΙΑΔΗΣ Ελληνας βουλευτής στην Ελβετία: “Η Ελβετία είναι πρόθυμη, η Ελλάδα δεν ζητά έρευνα για τα διαφυγόντα κεφάλαια”…

Μην πιστευετε πια κανενα οτι δηθεν φοβουνται οι εκλεγμενοι κλεφτες να πιασουν τους πιο κλεφτες που τους στηριζουν !

Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Πειρατεία σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο στη Νιγηρία

Πειρατεία σημειώθηκε στο ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Aegean Star, 30 ναυτικά μίλια της Νιγηρίας. Στο πλοίο επιβαίνουν 20 άτομα πλήρωμα, μεταξύ των οποίων τρεις Ελληνες: ο καπετάνιος, ο πρώτος και δεύτερος μηχανικός.

Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Γκάνα με προορισμό τη Μπενίν. Όπως προκύπτει από τις πρώτες πληροφορίες, πάνω στο δεξαμενόπλοιο βρίσκονται δέκα ένοπλοι άνδρες, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του πληρώματος.

Θα μάθουμε τα μυστικά του αστεροειδή - πατάτα

Διαστημόπλοιο της Nasa μπαίνει σήμερα στην τροχιά του αστεροειδούς Vesta, που βρίσκεται μεταξύ του Άρη και του Δία ώστε να τον μελετήσει.
Το διαστημικό σκάφος Dawn ξεκίνησε για τον αστεροειδή που μοιάζει πολύ με μεγάλη πατάτα το 2007 και αφού μπει σήμερα σε τροχιά, θα βγει από το βαρυτικό του πεδίο τον Ιούλιο του 2012. Για να φτάσει στον αστεροειδή έκανε μία απόσταση 2,8 δισ. χιλιομέτρων.
H Nasa θα γνωρίζει με βεβαιότητα την Κυριακή για την επιτυχία της αποστολής, αν δηλαδή μπήκε σε τροχιά το διαστημικό σκάφος. O Vesta μαζί με τον Ceres αποτελούν δύο αστεροειδείς κεντρικούς στην τελευταία ανεξερεύνητη γωνιά του ηλιακού μας συστήματος.
Ο πυρήνας του Vesta θεωρείται ότι αποτελείται από σίδερο και το υπέδαφος του διατρέχει λάβα. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι έχει περισσότερα κοινά με τη γη από κάθε άλλο αστεροειδή της περιοχής του.

Πρώτο πακέτο ιδιωτικοποιήσεων


Συμβούλους αποκρατικοποιήσεων ψάχνει η κυβέρνηση.
Συμβούλους αποκρατικοποιήσεων ζητάει το υπουργείο Οικονομικών για επτά ΔΕΚΟ, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται καμία εισηγμένη.
Τα περιουσιακά στοιχεία προς αποκρατικοποίηση για τα οποία το υπουργείο αναζητά χρηματοοικονομικούς συμβούλους είναι τα εξής:
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΑΖΙΝΟ ΠΑΡΝΗΘΑΣ Α.Ε. & ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΖΙΝΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΑ Α.Ε.
ΛΑΡΚΟ Α.Ε.
ΜΙΚΡΟΙ ΛΙΜΕΝΕΣ ΚΑΙ ΜΑΡΙΝΕΣ
ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΤΡΑΙΝΟΣΕ - ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΡΟΧΑΙΟΥ ΥΛΙΚΟΥ - ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Οι σχετικές προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/contentTypes/genericContentResourceObject

Για όσους δεν θέλουν να αποχωριστούν τον υπολογιστή τους

Αναγκαία ακόµη και στην παραλία, στις καλοκαιρινές διακοπές, είναι πλέον η πρόσβαση στο Internet. Όχι µόνο για τους φανατικούς εργασιοµανείς που θέλουν να ρίχνουν έστω και µια «κλεφτή» µατιά στο e-mail τους ή για τους «γκατζετάκηδες» που δεν θέλουν να αποχωριστούν την αγαπηµένη τους συσκευή ούτε στη θάλασσα, αλλά και για όλους τους νέους και µη χρήστες της τεχνολογίας.

Ας δούµε όµως ποιες δυνατότητες πρόσβασης έχουν οι χρήστες των φορητών συσκευών.

Στην Αθήνα λειτουργεί το δηµόσιο ασύρµατο δίκτυο πρόσβασης στο Internet (athensWi-Fi) µέσω ειδικών κόµβων. Μέχρι στιγµής υπάρχουν τέσσερα σηµεία ασύρµατης ευρυζωνικής πρόσβασης που λειτουργούν δωρεάν, µε πολύ καλή κάλυψη, στην πλατεία Συντάγµατος, στην πλατεία Κοτζιά, στο Θησείο και στο Γκάζι, στην Τεχνόπολη. Φεύγοντας από το κέντρο της Αθήνας, δωρεάν Internet παρέχεται σε σηµεία τουριστικής σηµασίας, όπως είναι το λιµάνι του Πειραιά, ενώ σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία του free-wifi.gr, της ελληνικής κοινότητας που ασχολείται µε το hotspotting, δωρεάν ασύρµατη πρόσβαση στο Internet, σε δηµόσιους χώρους, πλατείες, πάρκα, κτλ., προσφέρουν οι ∆ήµοι Αιγάλεω, Χαλανδρίου και Ν. Ηρακλείου.

Πιο πλούσια σε δωρεάν Wi-Fi hotspot είναι η Θεσσαλονίκη, καθώς όπως δημοσιεύει «Το Βήμα», διαθέτει 37 σηµεία πρόσβασης από την Καλαµαριά ως τη συνοικία των Αµπελοκήπων, σχεδόν κατά µήκος της παραλίας.

Στους τουριστικούς προορισµούς του Ιονίου υπάρχουν 10 Wi-Fi hotspots _ πέντε στη Λευκάδα, τρεις στη Ζάκυνθο και από ένα σε Κέρκυρα και Κεφαλλονιά _ ενώ στα ∆ωδεκάνησα καταγράφονται 12 hotspots στη Ρόδο σε διάφορα σηµεία του νησιού _ όπως Ρόδος, Καλλιθέα, Αφάντου, Γεννάδι, Ψίνθος, Κοσκινού, Φιλέρηµος _ και 10 στην Κω.

Στην Κρήτη υπάρχουν 38 τέτοια σηµεία και συγκεκριµένα 17 στα Χανιά, 16 στο Ηράκλειο, δύο στο Λασίθι και τρία στο Ρέθυµνο.

Οτι αναπτύσεται παγκοσμίως στην Ελλάδα έρχεται 50 χρόνια μετά και υπερτιμημένο

Σε αγορά-μαμούθ εξελίσσονται παγκοσμίως οι νανοτεχνολογίεςΣε αγορά-μαμούθ εξελίσσονται παγκοσμίως οι νανοτεχνολογίες

«Σκοντάφτει» η ανάπτυξή τους στην Ελλάδα

Στο 1 τρισ. ευρώ αναμένεται το μέγεθος της αγοράς νανοτεχολογίας μέχρι το 2018, αλλά στην Ελλάδα... ακόμη περιμένουμε. Σε αγορά-μαμούθ, της τάξης του 1 τρισ. ευρώ παγκοσμίως, εκτιμάται ότι θα έχει εξελιχθεί μέχρι το 2017-2018 ο κλάδος της νανοτεχνολογίας.

Εντός του ιδίου χρονικού ορίζοντα, το μέγεθος της αγοράς των νέων οργανικών υλικών υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει τα 30-40 δισ. και των φωτοβολταϊκών νέας γενιάς τα 10 δισ. Εξάλλου, μέχρι το 2025, η αγορά των οργανικών ηλεκτρονικών και υλικών θα... κοντράρεται, πλέον, ευθέως με εκείνη των συμβατικών προϊόντων του είδους, προσεγγίζοντας τα 250-300 δισ. ευρώ!

Οι νανοτεχνολογίες μπορεί να βρίσκονται ακόμη στα σπάργανα, αλλά διεισδύουν σε όλους τους τομείς. Παρότι θα αποτελούσαν μια σημαντική ευκαιρία ανάκαμψης για την Ελλάδα, η ανάπτυξή τους στη χώρα μας «σκοντάφτει», στην έλλειψη ρευστότητας, το ακατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, την ανεπαρκή σύνδεση έρευνας-παραγωγής και τις καθυστερήσεις στη δημιουργία σημαντικών υποδομών.

Όταν η συσκευασία αξίζει περισσότερο απ’ το προϊόν