Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Το χρονικο της υψωσης της Ελληνικης σημαίας όπως το αφηγείται ο Λάκης Σάντας


 
Όταν το Μέτωπο της Μακεδονίας έσπασε και η Μπότα των Ναζί κατέβαινε και μας πλάκωνε στο στήθος, η πρώτη μου σκέψη ήταν να φύγω με τα υποχωρούντα στρατεύματα για την Αίγυπτο για να συνεχίσω εκεί τον πόλεμο. Λογάριασα, όμως, χωρίς τα Στούκας, τα οποία δεν άφησαν ούτε καρυδότσουφλο στον Σαρωνικό κόλπο. Κι έτσι, ανάμεσα στις φλόγες και στις βόμβες των Στούκας, είδα να βυθίζονται οι ελπίδες μου για την Αίγυπτο, κι έμεινα.
Μπήκαν στην Αθήνα μας μια Κυριακή κι έστησαν αμέσως την πολεμική τους σημαία σ' έναν ψηλό κοντό, πάνω στα αθάνατα μάρμαρα της Ακρόπολης. Άπειρα μάτια ελληνικά εδάκρυσαν το πρωινό εκείνο, βλέποντας το σύμβολο των Ούννων να λερώνει το μοναδικό μνημείο του πολιτισμού και της λευτεριάς, τον Παρθενώνα.
Έτσι εδάκρυσαν και τα δικά μου. Μα... ύστερα τα βλέφαρά μου σφίχτηκαν κι άστραψαν από μια φλόγα που θα μπορούσε να λιώσει και ατσάλι ακόμη, κι ήταν αυτή, η φλόγα της συγκρατημένης λύσσας εναντίον τους.
Ήταν η φλόγα που μου έλεγε ότι κάτι πρέπει να τους κάνω. Κάτι μεγάλο, κάτι που να τους μαστιγώσει σε εκείνα τα αγέρωχα γουρουνίσια μούτρα τους, κάτι προσβλητικό, κάτι που να τους κάνει να κατεβάσουν εκείνα τα κρύα γαλανά, χωρίς οίκτο κτηνώδη μάτια τους. Κάτι συμβολικό που να τους χτυπήσει όλους μαζί σαν χώρα, σαν λαό, και προ παντός, σαν στρατό.
Την ίδια φλόγα είδα τότε στα μάτια πολλών φίλων μου, αλλά προ παντός τη διέκρινα και την γνώρισα στα μάτια του Μανώλη του Γλέζου, του συμμαθητή μου. Κυτταχτήκαμε στα μάτια και χωρίς κουβέντες συνεννοηθήκαμε. Αρχίσαμε να σκεφτόμαστε τι θα κάνομε. Εν τω μεταξύ, οι Ναζίδες είχαν αρχίσει επιχειρήσεις εναντίον της Κρήτης. Πηγαίναμε στο Φάληρο μόνοι μας και μπρος στα αφρισμένα κύματα σκεφτόμαστε τι να τους κάνομε ακούγοντας από πάνω μας τη Λουφτβάφε να μεταφέρει αλεξιπτωτιστές για την Κρήτη.
Οι μέρες περνούσαν... Είχε περάσει ένας μήνας που κατέλαβαν την Αθήνα και η Κρήτη είχε λυγίσει. Πολεμούσαν ακόμη τα παλικάρια μας μαζί με τους Εγγλέζους σε μερικά σημεία.
Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως. Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κυττούσαμε. Και τότε... το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη.
Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρομε. Να την γκρεμίσομε και να την ξεσχίσομε και να πλύνομε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι Ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε. Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ' αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας.
Ήταν πολύ απλό μα και πολύ Μεγάλο. Μια σημαία σήκωσε στις 25 Μαρτίου 1821 ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, μια σημαία θα κατεβάζαμε και μεις στις 31 Μαϊου 1941. Συμβολικό το πρώτο, συμβολικό και το δεύτερο. Μια φούχτα άνθρωποι τότε απειλούσαν την Πανίσχυρη Τουρκική Αυτοκρατορία. Δυο παιδιά εμείς, θα προσβάλλαμε το φοβερό τότε Γ΄ Ράιχ. Και βάλαμε σ' ενέργεια αμέσως το σχέδιο.
Πήραμε απ' την Εθνική Βιβλιοθήκη τη Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια και διαβάσαμε στη λέξη Ακρόπολις. Εκεί είδαμε όλες τις σπηλιές ή τρύπες που έχει ο βράχος της Ακροπόλεως από την εποχή εκείνη και καταλάβαμε ότι μόνον από ένα σπήλαιο -που είναι στο εσωτερικό του βράχου της Ακροπόλεως και λέγεται Πανδρόσειον άντρον" και στο οποίο κατά τη Μυθολογία εκατοικούσε ο ιερός όφις της θεάς Αθηνάς και του πήγαιναν οι ιέρειες του ναού του Παρθενώνα και έτρωγε μηλόπιττες στις εορτές των Παναθηναίων- ότι μόνον απ' αυτήν την τρύπα, που έβγαινε σε ένα βάθρο δίπλα στο Ερεχθείο, θα μπορούσαμε να ανεβούμε στην Ακρόπολη χωρίς να μας δουν οι Γερμανοί φρουροί. Την άλλη μέρα κιόλας πήγαμε και ανεβήκαμε σαν επισκέπτες στην Ακρόπολη και είδαμε πού ακριβώς είναι αυτή η σπηλιά από την οποία θα ανεβαίναμε την νύκτα. Πέρασε κι αυτή η ημέρα και ήλθε η επομένη, η 30ή Μαϊου 1941. Είχαμε ακούσει το βράδυ από το ραδιόφωνο το Λονδίνο που μας είπε ότι η Κρήτη εγκατελείφθη πια.
Πρωί πρωί οι Ούννοι με τις εφημερίδες τους και με προκηρύξεις μας ανήγγειλαν γεμάτοι κομπασμό και υπερηφάνεια ότι κατέλαβαν και την τελευταία γωνιά της Ελλάδας, την ηρωική Κρήτη.
Δεν ξέρω τι ήταν εκείνο που ένιωθα, μα μου φαίνεται πως ήταν ένα παράπονο μαζί με δυνατό πυρετό. Περίμενα μ' αγωνία να βραδιάσει. Επιτέλους βράδιασε. Συναντηθήκαμε με τον Μανώλη και ξεκινήσαμε. Όπλα δεν είχαμε τότε. Είχα πάρει μαζί μου μόνον ένα φαναράκι ηλεκτρικό κι ένα μαχαιράκι. Φτάσαμε. Κάναμε μια βόλτα στα Προπύλαια μέχρι να φτάσει η ώρα 9:30 μ.μ. Τότε είδαμε τους Γερμαναράδες να είναι μαζεμένοι μέσα στο δωμάτιο της εισόδου και να πίνουν κρασί και μπίρες, έχοντας και μερικές κακές Ελληνίδες, απ' αυτές που πουλάν τον έρωτά τους στα Προπύλαια που είχαν το Φρουραρχείο. Ακούγαμε απόμακριά τα κτηνώδη χάχανά τους και τα τραγούδια τους και σφίγγαμε ακόμη περισσότερο τα δόντια μας. Όταν έφτασε η ώρα, κυτταχθήκαμε. Ίσως να μην ξαναβλέπαμε τον ήλιο ν' ανατέλλει. Είναι αλήθεια ότι νιώθαμε ένα δυνατό χτυποκάρδι μα αυτό δεν ακουγόταν παραέξω. Τα στήθη μας τα ελληνικά το πνίγανε. Είναι γλυκός ο θάνατος όταν πεθαίνεις για τα ιδανικά σου. Σ' αυτές τις στιγμές δεν έχεις παρά να θυμηθείς την Ιστορία. Να θυμηθείς τον Λεωνίδα στις Θερμοπύλες, να θυμηθείς τον Αθανάσιο Διάκο ή το Μεσολόγγι ή τον πόλεμο της Αλβανίας κι είσαι εντάξει. Σφίξαμε τα χέρια, πηδήξαμε τα σύρματα, μπήκαμε ανάμεσα στα δέντρα. Συρθήκαμε με την κοιλιά και φτάσαμε στη σπηλιά. Μπήκαμε μέσα ψηλαφητά κρατώντας και την αναπνοή μας ακόμη. Αρχίσαμε να σκαρφαλώνομε ως τα μαδέρια της σκαλωσιάς που είχαν φτιάξει οι αρχαιολόγοι για ανασκαφές.
Κάτω μας το βάραθρο άνοιγε το μαύρο του στόμα να μας καταπιεί στο πρώτο ξεγλίστρημα. 40 μέτρα κάτω κατέβαινε η σπηλιά και κατόπιν ανοιγότανε το χείλος ενός ξεροπήγαδου, άλλα καμιά δεκαριά μέτρα. Σιγά-σιγά σκαρφαλώσαμε και κάνοντας μια τελευταία έλξη βγήκαμε στο επάνω βάθρο. Ανεβήκαμε μερικά μαρμάρινα σκαλιά και σηκώσαμε τα κεφάλια μας να δούμε.
Ήταν ένα τέταρτο το φεγγάρι. Και καθώς το ασημένιο του φως έλουζε τα ιερά εκείνα μνημεία του άπαντου της Τέχνης και της Ομορφιάς, νιώσαμε μέσα μας ν' ατσαλώνομε. Είδαμε με τα μάτια της ψυχής μας τους αθάνατους προγόνους μας να στέκονται σιωπηλοί και μεγαλοπρεπείς μες στις χλαμύδες τους τριγύρω μας και να μας κυττάνε ερωτηματικά αν θα κάνομε το καθήκον μας ή όχι. Αν και δεν πολυπιστεύω στο μοιραίο, εν τούτοις εκείνες τις στιγμές νομίζω ότι το μοιραίο της φυλής μας έριξε τον κλήρο σε μας...
Προχωρήσαμε συρτά με την κοιλιά. Μας χώριζαν περίπου 50-60 μέτρα απ' τον κοντό που είχαν τη σημαία τους. Χωριστήκαμε και πηγαίναμε ανάμεσα στα μάρμαρα, πετώντας κάθε τόσο πέτρες μήπως ήταν κανένας Γερμανός σκοπός κρυμμένος. Όταν φτάσαμε κοντά στον κοντό είδαμε την ξύλινη σκοπιά τους. Πετάξαμε πάλι κάνα-δυο πέτρες κι όταν είδαμε ότι ήταν ησυχία σηκωθήκαμε όρθιοι και προχωρήσαμε θαρρετά. Φτάσαμε στον κοντό.
Ψηλά κυμάτιζε η σημαία τους. Λύσαμε το συρματόσχοινο και τραβήξαμε για να την κατεβάσομε. Μα την είχαν μπλέξει στην κάτω άκρη της με τα τρία συρματόσχοινα που στήριζαν τον κοντό. Κρεμόμαστε κι οι δυο για να την κατεβάσομε μα δεν κατέβαινε. Αρχίσαμε τότε με τη σειρά να σκαρφα- λώνομε στον σιδερένιο κοντό για να την φτάσομε και να την κόψομε. Μα ήταν 20 μέτρα ο κοντός και λείος κι ήταν αδύνατο να την φτάσομε. Κουρασμένοι σταθήκαμε για λίγο κι απογοητευτήκαμε, σκεφτόμαστε τι να κάνομε.
Να φύγομε χωρίς την σημαία τους λάφυρο, δεν το σκεφτήκαμε ούτε μια στιγμή. Και μέσα στην ένταση της σκέψης μας, σκεφτήκαμε ότι πρέπει να σπάσομε τα τρία συρματόσχοινα για να μπορέσομε να την κατεβάσομε.
Αρχίσαμε τότε με τα χέρια μας, με τα δόντια μας, με ό,τι μπορούσαμε να προσπαθούμε να ξεκολλήσομε τα συρματόσχοινα απ' τους σκουρασμένους χαλκάδες με τους οποίους κρατιότανε στα γύρω μάρμαρα. Κραυγή ενθουσιασμού μου ξέφυγε όταν έσπασε το πρώτο. Κατόπιν έσπασε και το δεύτερο και μετά το τρίτο. Αμέσως ξεμπλέξαμε τα συρματόσχοινα και τότε το μισητό σύμβολο του φασισμού κατέβηκε. Ήταν μια τεράστια σημαία 4 μ. μήκος και 2 μ. πλάτος. Στη μέση είχε τον αγκυλωτό σταυρό και στην απάνω άκρη τον γοτθικό πολεμικό σταυρό του Κάιζερ.
Με λύσσα την κόψαμε απ' το συρματόσχοινο και την μαζέψαμε. Σχίσαμε από ένα κομμάτι απ' τον αγκυλωτό σταυρό. Την υπόλοιπη την κάναμε ρολό και την πήραμε. Είχαν περάσει τρεις ώρες περίπου απ' την ώρα που είχαμε ξεκινήσει. Το φεγγάρι είχε χαθεί και μαζί μ' αυτό και οι οπτασίες των προγόνων μας ευχαριστημένες. Ο αέρας μας δρόσιζε τα φλογισμένα πρόσωπά μας και μας έφερνε από μακριά τα χάχανα των Γερμαναράδων.
"Α! τώρα γελάστε και τραγουδείστε όσο θέλετε, αύριο το πρωί θα τα πούμε", σκέφτηκα.
Κατεβήκαμε απ' το ίδιο μέρος. Για να την πάρομε μαζί μας ήταν αδύνατο γιατί η ώρα της κυκλοφορίας είχε περάσει. Τότε αποφασίσαμε να την κρύψομε μέσα στην ίδια τη σπηλιά, κάτω στο ξεροπήγαδο. Κατεβήκαμε σιγά σιγά μέχρι κάτω, φτάσαμε στο χείλος του ξεροπήγαδου και την πετάξαμε όπως ήταν, τυλιγμένη σε μπόγο, μέσα. Ακούσαμε τον γδούπο της και ησυχάσαμε.
Ανεβήκαμε πάλι και φύγαμε σιγά σιγά, πηγαίνοντας σύρριζα στον τοίχο και προσέχοντας μην συναντήσομε καμιά γερμανική περίπολο. Όταν βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου περίπου για το σπίτι μας, μας σταμάτησε ξαφνικά με το πιστόλι στο χέρι ένας Έλληνας αστυνομικός που φύλαγε σκοπός σ' ένα δημόσιο ταμείο.
Στην αρχή σκέφτηκα να του επιτεθώ με το μαχαίρι. Αλλά κατόπιν του μιλήσαμε ευγενικά και θαρρετά και του δώσαμε να καταλάβει ότι πρέπει να μας αφήσει να πάμε στα σπίτια μας χωρίς βέβαια να του πούμε τίποτε για το ζήτημα της σημαίας. Μας άφησε και φύγαμε. Φτάσαμε στα σπίτια μας, καθησυχάσαμε τους δικούς μας που μας περίμεναν γεμάτοι αγωνία μη ξέροντας πού είμαστε. Όλη τη νύχτα δεν κοιμήθηκα. Και το πρωί ήρθε ο Μανώλης και ανεβήκαμε στην ταράτσα του σπιτιού μου και κυττούσαμε την Ακρόπολη. Μέχρι τις 11 π.μ. της 31ης δεν υπήρχε σημαία στην Ακρόπολη, όπως έλεγαν τώρα τελευταία μετά την απελευθέρωση οι Έλληνες φύλακες της Ακροπόλεως. Η γερμανική φρουρά, η οποία απετελείτο από 20 περίπου άνδρες τα είχε χάσει. Πανικός στο γερμανικό στρατηγείο. Οι κούρσες πήγαιναν κι έρχονταν. Τι έγινε η πολεμική τους σημαία; Ποιος τόλμησε να την πειράξει; Κατά τις 11 η ώρα πήγαν και βάλαν μιαν άλλη στη θέση της πιο μικρή. Με τις απογευματινές εφημερίδες βροντοφωνήσανε οι Γερμανοί τις κυρώσεις τους. Επήραν τα δακτυλικά μας αποτυπώματα απ' το σιδερένιο κοντό και μας κατεδίκασαν ερήμην σε θάνατο (γιατί δεν μας ήξεραν). Επίσης όλους τους τυχόν συνενόχους μας. Μας επικήρυξαν και με χρηματικό ποσόν. Περιόρισαν τις ώρες κυκλοφορίας των πολιτών και απέλυσαν τον αρχηγό της Αστυνομίας και τους διοικητές των αστυνομικών τμημάτων της περιφερείας της Ακροπόλεως.
Επίσης, συνέλαβαν όλους τους Έλληνες φύλακες της Ακροπόλεως, τους οποίους όμως άφησαν ελευθέρους, αφού εξήτασαν τα αποτυπώματά τους και τους ανέκριναν, τη δε φρουρά τους την κατεδίκασαν εις θάνατον και την εξετέλεσαν. Μου φαίνεται πως βγήκαν λίγο ξινά τα γλέντια των Γερμαναράδων για τον θρίαμβο της Κρήτης... Αμέσως το νέο διαδόθηκε σαν αστραπή στην Αθήνα και στον Πειραιά και στα περίχωρα και κατόπιν σ' ολόκληρη την Ελλάδα. Το Λονδίνο και το Κάιρο την άλλη νύχτα έπλεξαν εγκώμια γι' αυτό.
Θα νιώσω άραγε άλλη φορά τα συναισθήματα που ένιωθα εκείνες τις ημέρες όταν άκουγα γύρω μου παντού τους Έλληνες με υπερηφάνεια και ειρωνεία για τους Γερμανούς να μιλούν για το γεγονός αυτό και να το χαρακτηρίζουν παίρνοντας κουράγιο για την αρχή του καινούργιου πολέμου της Αντίστασης. Έβλεπες παντού τον κόσμο να έχει αναθαρρήσει, να περπατάει με ψηλά το κεφάλι, ξέροντας καλά ότι το καζάνι άρχισε να βράζει πάλι...
Κι έτσι αρχίσαμε...
Έπειτα από 8 μήνες επεχείρησα να φύγω για την Αίγυπτο για να πάω στο στρατό να πολεμήσω πιο ενεργά μαζί με τον Μανώλη κι έναν άλλο φίλο μου. Μα, ύστερα από προδοσία, μας έπιασαν οι Γερμανοί. Μας κλείσανε στις φυλακές. Τότε σκέφτηκα ότι αν είχαν την εξυπνάδα να παραβάλουν τα δακτυλικά μας αποτυπώματα, όλα θα τελείωναν. Αλλά δεν την είχαν, ευτυχώς.
Καθίσαμε λίγο καιρό στις φυλακές, όπου περάσαμε του κόσμου τα μαρτύρια (ξύλο ανηλεές, σχεδόν καθημερινό ντους με κρύο νερό έξω στο κρύο κ.λπ.) αποτέλεσμα των οποίων ήταν, όταν βγήκαμε, τον Απρίλιο του 1942, ύστερα από μια αμνηστία που μας συμπεριέλαβε, να κάνει ο Μανώλης αιμοπτύσεις.
Μόλις βγήκα απ' τη φυλακή, οργανώθηκα για καλά (είχε φουντώσει εν τω μεταξύ το κίνημα της Αντίστασης) κι άρχισα να κάνω χίλιες δουλειές, από κόλλημα προκηρύξεων και γράψιμο στον τοίχο μέχρι μεταφορά όπλων και κρύψιμο, κ.λπ.
Το καλοκαίρι του 1943 ένας χαφιές των SS με γνώρισε και κουβάλησε αρκετούς από δαύτους να με πιάσουν. Τους ξέφυγα, πηδώντας από παράθυρο σε παράθυρο κι από ταράτσα σε ταράτσα και βγήκα στο Αντάρτικο. Κατατάχθηκα στον ΕΛΑΣ και τοποθετήθηκα στην περιοχή Στερεάς Ελλάδας.
Έλαβα μέρος σε αρκετές μάχες παρατάξεως με τους Ναζίδες και σε πολλές επικίνδυνες αποστολές και κανόνισα αρκετούς Γερμαναράδες, τραυματίσθηκα δε στο στήθος (αριστερό ημιθωράκιο) πάνω απ' την καρδιά από τυφλό τραύμα βλήματος. Αυτή είναι η ιστορία της συμβολής μου στην Αντίσταση του λαού μας, εν ολίγοις. Αλλά τι είναι αυτά μπροστά στις υπέροχες σελίδες που έχει γράψει ο ελληνικός λαός στα τέσσερα αυτά χρόνια της πιο σκληρής και ανελέητης σκλαβιάς που είδαμε ποτέ στην ιστορία μας; Κάθε πέτρα και κάθε αγκωνάρι, κάθε δρόμος και κάθε πεζοδρόμιο έχει γραμμένη απάνω μιαν ολόκληρη ιστορία ηρωισμού και θυσίας για τη λευτεριά, από γνωστούς και άγνωστους μάρτυρες, ήρωες, ατσάλινες ψυχές που ξεψυχάγανε προφέροντας το όνομα της Ελλάδας μας και φωνάζοντας "Θάνατος στο φασισμό!!!". Οι βουνοκορφές πάλι κι οι ράχες αχολογούν ακόμα απ' τις κλαγγές των όπλων κι απ' τα κλέφτικα τραγούδια των λεβεντόκορμων ανταρτών και κάθε στενό και κάθε ρέμα μυρίζει μπαρούτι ακόμη, απ' αυτό που έπεφτε καυτό απάνω στις γερμανικές φάλαγγες κάθε λεπτό και τους έκανε, αλαφιασμένοι να μην ξέρουν από πού να φυλαχτούν, νομίζοντας ότι κάθε πεύκο και κάθε έλατο ζωντανεύει κι είναι αντάρτης, εκδικητής!!!
Θα μπορούσα να λέω ολόκληρα μερόνυχτα, είναι τόσα πολλά.

Η Γκάµπριελ Γκίφορντς στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για το ταξίδι του συζύγου της, Μαρκ Κέλι, στο Διάστηµα

Το Endeavour είναι  έτοιµο για το τελευταίο  ταξίδι του στο ∆ιάστηµα
Η ιστορία της Γκάµπριελ «Γκάµπι» Γκίφορντς έχει βίαιη αρχή και ελπιδοφόρα συνέχεια. Χθες ένα βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου ABC έδειξε τη βουλευτή της Αριζόνας που τον Ιανουάριο τραυµατίστηκε σοβαρά από τις σφαίρες ενός µανιακού, να ανεβαίνει µε κόπο τα σκαλιά για να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τη µετέφερε από το Χιούστον στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στο πλευρό του συζύγου της αστροναύτη Μαρκ Κέλι, του κυβερνήτη της τελευταίας αποστολής του διαστηµικού λεωφορείου Endeavour που πρόκειται να ξεκινήσει σήµερα. ∆υσκολεύεται ακόµη να χρησιµοποιήσει τη δεξιά πλευρά του σώµατός της, κατάφερε όµως να ανέβει µόνη της ένα ένα τα σκαλιά. Ηταν η πρώτη µακράς διάρκειας έξοδός της από το νοσοκοµείο και το βίντεο είναι η απόδειξη της εντυπωσιακής ανάρρωσής της.

Ηταν 8 Ιανουαρίου όταν ο 22χρονος Τζάρεντ Λι Λάφνερ άδειασε το πιστόλι του πάνω στη βουλευτή των ∆ηµοκρατικών κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στην Τουσόν της Αριζόνας. Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και η 41χρονη βουλευτής, µε σοβαρά τραύµατα στο κεφάλι, ήταν σε κρίσιµη κατάσταση – είχε ανακοινωθεί µάλιστα ότι ήταν νεκρή. Οι γιατροί κατάφεραν να την σώσουν.

∆ίπλα της έσπευσε ο σύζυγός της Μαρκ Κέλι, που έµεινε κοντά της όσο περισσότερο µπορούσε. Μετά, κάθε τόσο, οι δρόµοι τους χώριζαν. Η Γκάµπριελ µεταφέρθηκε σε ειδική κλινική στο Χιούστον, ο Μαρκ επέστρεψε για να προετοιµάσει την τελευταία και ιστορική αποστολή του Endeavour.

Οσο εκείνος εκπαιδευόταν σε περίπλοκους ελιγµούς, εκείνη προσπαθούσε να µάθει και πάλι τη ζωή. Η πρόοδός της, λέει η οµάδα που την παρακολουθεί, είναι σηµαντική. Τόσο που οι γιατροί της επέτρεψαν να βγει από το νοσοκοµείο και να ταξιδέψει µε αεροπλάνο για να βρεθεί στο πλευρό του συζύγου της. «Η έξοδος από το νοσοκοµείο και η συµµετοχή στην εκδήλωση για την εκτόξευση έχουν θεραπευτική επίδραση», εξήγησε ένας γιατρός.

Περισσότεροι από µισό εκατοµµύριο άνθρωποι, ανάµεσα στους οποίους η Γκίφορντς και ο πρόεδρος Οµπάµα, θα βρεθούν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για τη σηµερινή ιστορική εκτόξευση. Η Γκίφορντς θα βρίσκεται στον ειδικό χώρο για τις οικογένειες του πληρώµατος, µαζί µε τους γονείς της και δύο νοσηλευτές. Η παρουσία της έχει κινητοποιήσει τον ταµπλόιντ Τύπο που υπόσχεται στους παπαράτσι ποσά µε πολλά µηδενικά για µια φωτογραφία της Γκάµπριελ, η ιστορία της οποίας έχει συγκινήσει την Αµερική. Μάλιστα το δράµα της Τουσόν ενέπνευσε και ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Νόµος και Τάξη». Η NASA έχει ανακοινώσει πως θα την προστατεύσει από τα αδιάκριτα βλέµµατα.

ΜΕΤΑ την ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ, η Γκάµπριελ θα επιστρέψει στο Χιούστον για να συνεχίσει την ανάρρωσή της και να διαπιστώσει αν θα µπορέσει να επιστρέψει στην πολιτική. Ο σύζυγός της λέει πως της έχει πολλή εµπιστοσύνη: «Θέλει να πάει και πάλι στην Τουσόν και µετά στην Ουάσιγκτον». Το ∆ηµοκρατικό Κόµµα προτιµά να περιµένει, αλλά αρκετοί φίλοι της έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν χρήµατα για µια ενδεχόµενη προεκλογική εκστρατεία. Σίγουρα πολλοί είναι αυτοί που θαυµάζουν την «Γκάµπι» και πολλοί ψηφοφόροι είναι έτοιµοι να την στηρίξουν. Ωστόσο, πρέπει κανείς να προετοιµάζεται, τίποτε δεν είναι δεδοµένο. Ο Ντάνιελ Χερνάντες, ο εθελοντής που εγκωµιάστηκε ως ήρωας από τον πρόεδρο επειδή βοήθησε την Γκίφορντς, έχασε πρόσφατα τις φοιτητικές εκλογές, στις οποίες είχε θέσει υποψηφιότητα.

Συγχρονος ήρωας, σεμνός άρτιος ανθρωπος

Ο Λάκης Σάντας, ο άνθρωπος ο οποίος μαζί με τον Μανώλη Γλέζο κατέβασε τη γερμανική σημαία από την Ακρόπολη, πέθανε σήμερα σε ηλικία 89 ετών.

Ο Απόστολος Φιλίππου Σάντας, εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, γεννήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου του 1922 στη Λευκάδα και έφυγε σήμερα από τη ζωή, ένα μήνα πριν από την συμπλήρωση 70 χρόνων από το κατέβασμα της σβάστικας από τον Ιερό Βράχο.

Το 1934 η οικογένεια του εγκαθίσταται στην Αθήνα. Τελειώνει το γυμνάσιο το 1940 και εισάγεται στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τη νύχτα της 30ής προς 31η Μαΐου 1941 θα κατεβάσει, μαζί με το φίλο του Μανόλη Γλέζο, τη χιτλερική σημαία από το βράχο της Ακρόπολης.

«Ήταν η πρώτη ανάσα της αντίστασης» είπαν στη Βουλή, τιμώντας τον Λάκη Σάντα και το Μανώλη Γλέζο, το Νοέμβριο του 2008. «Δύο δεκαοκτάχρονα που έπαιξαν με την ιστορία, είδαν ένα σύμβολο και αποφάσισαν να γίνουν σύμβολα οι ίδιοι».

Το 1942 εντάσσεται στο ΕΑΜ και λίγο αργότερα στην ΕΠΟΝ και βγαίνει στο βουνό με τον ΕΛΑΣ. Πήρε μέρος σε αρκετές μάχες στην Αιτωλοακαρνανία, στη Φθιώτιδα και στην Αττικοβοιωτία και το 1944 τραυματίστηκε.

Το 1946 εξορίζεται στην Ικαρία, το 1947 φυλακίζεται στην Ψυττάλεια, απ' όπου το 1948 στέλνεται στην Μακρόνησο. Θα διαφύγει στην Ιταλία και θα ζητήσει πολιτικό άσυλο στον Καναδά, όπου θα ζήσει μέχρι το 1962. Το 1963 θα επιστρέψει στην Ελλάδα.

«Δεν κυνηγάω ποτέ τη δημοσιότητα, γιατί θεωρώ ότι έχει εξευτελιστεί το ζήτημα πάρα πολύ. Την αντίσταση δεν την κάναμε μόνο εμείς, έχουν σκοτωθεί χιλιάδες παλικάρια, γυναίκες και άνδρες, 'ανώνυμοι'» έλεγε.

Εξιστορώντας το εγχείρημα υποστολής της σημαίας στον Ηλία Πετρόπουλο, είχε πει: «Κι έξαφνα ένα δειλινό που ήμαστε στο Ζάππειο και ο ήλιος έγερνε λούζοντας τον ορίζοντα με εκείνα τα χρώματα που μόνο ο αττικός ουρανός έχει, τα μάτια μας γύρισαν στον βράχο της Ακροπόλεως.

» Μέσα στο υπέροχο φόντο της δύσης σταθήκαμε και κοιτούσαμε. Και τότε το βλέμμα μας έπεσε πάνω στη σημαία τους που υπερήφανα κυμάτιζε ψηλά-ψηλά και η βαριά σκιά της πλάκωνε καταθλιπτικά όλη την Αθήνα, όλη την αττική γη.

» Να τι πρέπει να τους κάνομε! Ήρθε η σκέψη σαν σπίθα. Να τους την πάρουμε. Να την γκρεμίσουμε και να την ξεσχίσουμε και να πλύνουμε έτσι τη βρωμιά από τον Ιερό Βράχο. Την είχαν στήσει αυτήν την ίδια την πολεμική τους σημαία οι ναζί θριαμβευτικά ως τότε στη Βαρσοβία, στη Βιέννη, στην Αμβέρσα, στη Νορβηγία, στο Παρίσι και στο Βελιγράδι και απειλούσαν να τη στήσουν σε όλο τον κόσμο τότε.

» Μα εδώ είναι Ελλάδα. Είναι η μικρή χώρα που απ' αυτή ξεπετάχτηκε η φλόγα του Πολιτισμού. Είναι η χώρα που δίνει το παράδειγμα πάντα στις κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας».

Η οικογένειά του ευχαριστεί θερμά τον διευθυντή, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές του Κέντρου Αναπνευστικής Ανεπάρκειας στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του νοσοκομείου Σωτηρία, που έκαναν ό,τι ήταν δυνατόν για να τον σώσουν.

Πρωτομαγιά στην Κατεχάκη


Το κίνημα "Δεν πληρώνω" δεν μπορούσε να λείπει από την Πρωτομαγιά. Η Επιτροπή ανοίγει τα διόδια της Αττικής οδού στην Κατεχάκη (περιφερειακή Υμηττού - είσοδος Κατεχάκη), γεγονός που θα συνδυαστεί με γλέντι, με ροκ και λαϊκά συγκροτήματα, καθώς επίσης φαγητό (ελληνικό, ήτοι σουβλάκια) και ποτό.
Εμείς θα είμαστε εκεί. Με τα παιδιά μας, για να τους δείξουμε ότι η Πρωτομαγιά είναι μια μέρα για να βγεις στον δρόμο και όχι για να βγεις να… πιάσεις τον Μάη. Για να τους μάθουμε να παλεύουν.

Όσοι θέλετε περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.denplirono.info, εκεί όπου οι επιτροπές αγώνα ενημερώνουν για τις κινήσεις τους. Θαρρώ ότι υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση για τον Θοδωρή Πάγκαλο (μαζί να τα φάμε -τα σουβλάκια- υπουργέ), αλλά και για τον Δημήτρη Ρέππα (οι τσαμπατζήδες κερνάνε σουβλάκι, τσάμπα υπουργέ).

Οταν ο Ήλιος "πεθάνει"...


Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα μια νέα εντυπωσιακή φωτογραφία που τράβηξε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble από το νεφέλωμα NGC 6543 που είναι πιο γνωστό με τον όνομα "Μάτι της Γάτας". Πρόκειται για ένα πλανητικό νεφέλωμα που παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον επειδή το κεντρικό άστρο του που έχει καταρρεύσει ανήκε στην ίδια κατηγορία με τον Ήλιο μας. Έτσι οι επιστήμονες μπορούν μελετώντας το τι συμβαίνει εκεί να δούνε τι θα συμβεί όταν σε περίπου 5 δισ. έτη θα καταρρεύσει ο Ήλιος και θα καταστραφεί μαζί του και το ηλιακό μας σύστημα.

Το "Μάτι της Γάτας" βρίσκεται ανάμεσα στα άστρα του αστερισμού του Δράκου, σε απόσταση 3.000 ετών φωτός από τη Γη. Αποτελείται από εκπληκτικά περίπλοκες δομές, ομόκεντρους δακτυλίους από αέρια, πίδακες από αέρια υψηλής ταχύτητας, και ασυνήθιστους κόμβους από αέρια που προκλήθηκαν από κύματα κλονισμού.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι δακτύλιοι είναι προϊόν του "επιθανάτιου ρόγχου" του άστρου και η μελέτη τους μπορεί να αποκαλύψει πολλά σημαντικά κοσμικά φαινόμενα. Η μορφή που έχει λάβει το νεφέλωμα πιθανολογείται ότι είναι πολύ πρόσφατη και όχι μεγαλύτερη των χιλίων ετών.

Απομεινάρι της κατάρρευσης του άστρου είναι πλέον ένας λευκός νάνος, ένα αστέρι θερμοκρασίας 80.000 βαθμών Κελσίου που λάμπει 10.000 φορές περισσότερο από τον Ήλιο μας. Ακόμα και σήμερα το άστρο αυτό έχει μάζα πενταπλάσια του Ήλιου μας και εκτοξεύει υλικά με ρυθμό 20 τρισεκατομμυρίων τόνων το δευτερόλεπτο και με ταχύτητα 1.900 χιλιόμετρων το δευτερόλεπτο.

Μονο με 4 €

Εαν θέλετε να φατε τη φάβα σας ή να βαλετε τζατζίκι, τυροσαλάτα, γάδο , φετες καβουρμά, μοσχοχτάποδο, γαριδες η μύδια σαγανάκι , λακέρδα ή τσιροσαλάτα , κολοκυθάκια σκορδαλιά, και θέλετε να είστε και σικάτοι χρησιμοποιήστε το παρακάτω σερβίτσιο , αρτι αφιχθέν απο Λονδίνο..
...
.
.
..
.
..
.
.
.
.
.
.
http://www.stylista.gr/userfiles/8b88af3a-8525-4408-bd4e-fc4fc0ed09fd/gallery_1.jpg.

Το κοσμοιστορικό φιλί

  Ναι , είναι αληθεια.
Ποιά Λιβύη και ποια Συρία, ποιό ΔΝΤ και ποιά κρίση, ποιά Αφρική και ποια ανεργία και φτώχια;
 
Σημερα τελέστηκε  (κλίνεται κατα το χέστηκε) ο γάμος του πρίγκηπα που είναι και κομης και βαρώνος και θα γίνει και βασιλιάς (αλλα πιθανό να μείνει  και όνος σαν τον πατέρα του ).
 
Πήρε την πριγκίπισσα που ηταν δισέγγονη ανθρακωρύχου  και απο σήμερα δεν είναι κοινη θνητή
αλλά  γαλαζοαίματη .( Μόλις φάει λιγο κέρατο και τον πούλο απο το παλάτι , θα ξαναγίνει πάλι κοινή θνητή).
Όλη η ανθρωπότητα με κομμένη την ανασα περίμενε το φιλί που τελικά ήταν και εξω απο το πρωτόκολλο 
ΤΕΛΙΚΑ Η ΛΕΞΗ ΜΑΛΑΚΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΕΘΝΟΠΟΙΗΘΕΙ. ΕΧΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Έπαιξαν ξύλο στις φυλακές Κορκονέας και Μπολάνο!

Τετ α τετ για δεύτερη φορά φέρεται να είχε ο προφυλακισμένος για τη συμμετοχή του στους «Πυρήνες της Φωτιάς» Δαμιάνο Μπολάνο και ο έγκλειστος αστυνομικός Επαμεινώνδας Κορκονέας...
Σύμφωνα με το rethymnoguide.gr, η τυχαία συνάντηση των δυο κρατουμένων στις φυλακές Δομοκού δεν είχε όμορφη κατάληξη για τον ειδικό φρουρό, καθώς έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τον Αλβανό συγκρατούμενό του, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.
Η πρώτη φορά που ήρθαν στα χέρια οι δύο άντρες στις φυλακές ήταν στις 17 Μαρτίου. Τότε, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, ο Μπολάνο κατά τη διάρκεια της προφυλάκισής του, επιτέθηκε στον ειδικό φρουρό και για λίγα δευτερόλεπτα οι φυλακές μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης...
NewsIt.gr

Ποδόσφαιρο όπως λέμε πολιτική . Εκεί οπου κανείς δεν τιμωρείται


Η Υγεία του Μπασκετ σε σχέση με το Καρκίνωμα του Ποδοσφαίρου
 
Ευτυχώς που τα συμφέροντα στο μπάσκετ είναι πολύ μικρότερα και ο χωρος αποδυκνείεται υγιέστερος του 
ποδοσφαίρου.
Στο μπάσκετ σεβόμενοι τους νόμους , προς το παρόν τουλάχιστον και προτού απεφανθεί το ΑΣΕΑΔ, τιμωρούν τον ατζέντη Τάσο Δελημπαλταδάκη , που εχοντας το πρώτο χέρι πισω απο την αχυρένια διοίκηση του Ηλυσιακού , εκοβε και έραβε κατα τη βούληση της τσέπης του την αποδοση των παικτών που είχε πελάτες.
 Σε αντίθεση αθωώνεται ο Μαρινάκης για το γελοίο show του  Καραισκάκη και την τυφλα στο μεθύσι απο το ουίσκι συμπεριφορά του.
Επίπληξη και στον Μπέο για τα όργια στον Βόλο και την απόδειξη ότι βρισκόμαστε πίσω στο ποδόσφαιρο καμμιά 60αριά χρόνια
Μην ξεχνάμε ότι αυτοί είναι οι επικεφαλής της Σουπερ (ας γελάσω) Λίγκας.

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η Γενικη Ομοσπονδία Πορτογάλων Εκπαιδευτικων πιέζει με επιστολή του το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας να υπολογίσει την Πορτογαλική πραγματικότητα και να αναθεωρήσει την απόφασή τουγια τις συγχωνευσεις



Τις αρνητικές επιπτώσεις από την Πορτογαλική κυβερνητική απόφαση να κλείσουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με λιγότερους από 21 μαθητές,(έκλεισαν περισσότερα από 701 σχολεία το 2010), αναλύει ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Πορτογαλίας Mário Nogueira, με επιστολή του στην Ελληνα υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου. Ειδικότερα η επιστολή έχει ως εξής:
Αξιότιμη Κυρία Υπουργέ,
Η εθνική ομοσπονδία εκπαιδευτικών (FENPROF) – η μεγαλύτερη ένωση εκπαιδευτικών στην Πορτογαλία - πρόσφατα ενημερώθηκε ότι το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει τη συγχώνευση 1933 σχολικών μονάδων και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Αυτά τα μέτρα έχουν εφαρμοστεί επίσης στην Πορτογαλία, με πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της εκπαίδευσης, και επομένως θα επιθυμούσαμε να στρέψουμε την προσοχή σας στην πορτογαλική εμπειρία.
Λόγω της κυβερνητικής απόφασης να κλείσουν όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με λιγότερους από 21 μαθητές, έκλεισαν περισσότερα από 701 σχολεία το 2010, χωρίς να λάβουν υπόψη τη διαφορετική πραγματικότητα κάθε σχολείου, και τις συνέπειες που έχει το κλείσιμο χωρίς διακρίσεις στην ερήμωση της επαρχίας.
Εκτός αυτού, αγνοώντας τις απόψεις των σχολικών κοινοτήτων και των τοπικών αρχών, το 2010, το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε επίσης να συγχωνεύσει σχεδόν 200 προπαρασκευαστικά σχολεία και σχολεία δευτεροβάθμιας σε 48 τεράστια «σχολικά συγκροτήματα», μη λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία και την ταυτότητα αυτών των σχολείων, τις πολιτισμικές διαφορές τους, τα προγράμματα που ανέπτυξαν, και τη θητεία των συμβουλίων τους που είχαν  εκλεγεί δημοκρατικά.
Με τη χρησιμοποίηση του επιχειρήματος ότι το μέτρο αποσκοπούσε στη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος, η κυβέρνηση τελικά αναγνώρισε ότι αυτή η αναδιάρθρωση έχει επιτρέψει τη μείωση 5.000 δασκάλων στο σύστημα κατά το 2010/11. Το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που απορρίφθηκε πρόσφατα από το Κοινοβούλιο εκτίμησε ότι η συνέχιση αυτής της διαδικασίας θα επέτρεπε την αποταμίευση περίπου 450 εκατομμυρίων ευρώ κατά τη διάρκεια των δύο επόμενων ετών.
Δεν εξετάζουμε την ανάγκη να οργανώσουμε ορθολογικά τους πόρους, ειδικά σε περιόδους σοβαρής οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, όπως αυτή που η Πορτογαλία και η Ελλάδα αντιμετωπίζουν. Οι κυβερνήσεις έχουν το δικαίωμα και την υποχρέωση να ενεργήσουν έτσι, αλλά χωρίς να διακινδυνεύουν τους στόχους του εκπαιδευτικού συστήματος. Η FENPROF πραγματοποίησε μια μελέτη για τις συνέπειες αυτών των «σχολικών συγκροτημάτων» και, από τις πληροφορίες που ελήφθησαν από τους  εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές των σχολείων, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η συγχώνευση των σχολείων με τις διαφορετικές ιστορίες και τους πολιτισμούς (σε μερικές περιπτώσεις φυσικώς απομακρυσμένα), σε τεχνητές «οργανικές μονάδες», οδηγεί σε απανθρωποποιημένους χώρους και σε απρόσωπες σχέσεις, καθώς επίσης και σε αυξανόμενες συγκρούσεις, στη γραφειοκρατία και στο συγκεντρωτισμό.
Γι’ αυτό το λόγο η FENPROF έχει πιέσει την πορτογαλική κυβέρνηση προκειμένου να διεξάγει μια αξιολόγηση ακριβείας για τις υπάρχουσες «μονάδες» προτού συνεχίσει με τη δημιουργία άλλων με το ίδιο (ή μεγαλύτερο) μέγεθος και πολυπλοκότητα. Συγχρόνως, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να προωθήσει μια δημόσια συζήτηση για το εκπαιδευτικό σύστημα που θέλουμε για τη χώρα μας.
Ενώ σε άλλες χώρες το μέγεθος των σχολείων μειώνεται προκειμένου να βελτιώσει τη δημόσια εκπαίδευση – για παράδειγμα, στη Φινλανδία, το 40% των σχολείων έχουν λιγότερους από 50 σπουδαστές και μόνο το 3% περισσότερους από 600. Στη Νέα Υόρκη, 20 από τα μεγαλύτερα σχολεία δευτεροβάθμιας αντικαταστάθηκαν από 200 νέες μονάδες, με έναν μέγιστο αριθμό σπουδαστών λίγο περισσότερο από 400. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια από τις προτεραιότητες του παρόντος πρωθυπουργού είναι η δημιουργία μικρότερων σχολείων, αντιστρέφοντας βαθιά την τάση στην τελευταία δεκαετία… - στην Πορτογαλία τα σχολεία κλείνουν και συγχωνεύονται «σε συγκροτήματα» με εκατοντάδες εκπαιδευτικούς και  χιλιάδες  σπουδαστές να εργάζονται σε διάφορα (και μερικές φορές απομακρυσμένα) κτίρια.
Θέλουμε τα σχολεία με τα δικά τους προγράμματα και την ταυτότητά τους ή τις παιδαγωγικά αποδυναμωμένες και ανεξέλεγκτες «μονάδες»; Ποιά θα πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας-  να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και τα προσόντα ή  να μειώσουμε τις δαπάνες προκειμένου να καταστήσουμε το δημόσιο σύστημα μας πιο οικονομικό;
Η FENPROF θεωρεί ότι η έλλειψη επενδύσεων στην εκπαίδευση, είτε στην Πορτογαλία είτε στην Ελλάδα (χώρες όπου σχεδόν όλα υποθηκεύονται), σημαίνει την παραίτηση από ένα ποιοτικό εκπαιδευτικό δημόσιο σύστημα για το μέλλον. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη η FENPROF πιέζει το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας να υπολογίσει την Πορτογαλική πραγματικότητα  και να αναθεωρήσει  την απόφασή του γι’ αυτό το ύψιστης σπουδαιότητας ζήτημα.

Με τιμή,
Mário Nogueira
Γενικός Γραμματέας

28 Απριλίου 1974 Ελλαδα-Βραζιλία 0-0


Πριν από τον ανέλπιστο θρίαμβο της Πορτογαλίας το 2004, οι επιτυχίες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου ήταν μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού. Μία από αυτές ήταν η λευκή ισοπαλία, που απέσπασε από την παγκόσμια πρωταθλήτρια Βραζιλία στο «Μαρακανά» στις 28 Απριλίου 1974. Το παιγνίδι μπορεί να ήταν φιλικό, αλλά αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την επιτυχία των διεθνών μας.
Το 1974 ήταν χρονιά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η Βραζιλία, θέλοντας να υπερασπιστεί τον τίτλο που είχε κατακτήσει πριν από τέσσερα χρόνια στα γήπεδα του Μεξικού, προσκάλεσε πολλές ευρωπαϊκές ομάδες για φιλικά, ανάμεσά τους και την Ελλάδα, επειδή η τελική φάση της διοργάνωσης θα διεξαγόταν στη Γερμανία. Ο τεχνικός της «σελεσάο» Μάριο Ζαγκάλο είχε προχωρήσει σε μερική ανανέωση, ενώ δεν θα είχε στη διάθεσή του τον μεγάλο Πελέ, ο οποίος είχε αφήσει την εθνική. Ήταν, άλλωστε, 34 ετών.
Στη χώρα μας, η Δικτατορία μετράει μέρες και το πρωτάθλημα διεκδικούν ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Η ΕΠΟ διστάζει να αποδεχθεί την πρόταση των Βραζιλιάνων, αλλά υποχωρεί μπροστά στην επιμονή του Αλκέτα Παναγούλια, που δεν θέλει να αφήσει να πάει χαμένη μια τόσο μεγάλη ευκαιρία.
Η αποστολή της Εθνικής, μετά από ταξίδι 22 ωρών, έφθασε στο Ρίο Ντε Ζανέιρο στις 25 Απριλίου και έτυχε θερμής υποδοχής, όπως αναφέρουν οι ανταποκρίσεις της εποχής. Η επόμενη ήταν ημέρα εγκλιματισμού και γνωριμίας με τη διάσημη πόλη. Την παραμονή του αγώνα, οι διεθνείς μας πάτησαν για πρώτη φορά στο θρυλικό «Μαρακανά» και ένιωσαν δέος για το επιβλητικό γήπεδο των 200.000 θέσεων. Ακούστηκαν και τα πρώτα παράπονα για τον αγωνιστικό χώρο και το μεγάλο χόρτο που δυσκόλευε τις κινήσεις τους. Για τους παίχτες που έπαιζαν στα «χωράφια» και τα «ξερά» του ελληνικού πρωταθλήματος ήταν, όντως, ένα πρόβλημα.
Ο αγώνας διεξήχθη στις 28 Απριλίου, παρουσία 100.000 καριόκας, που περίμεναν σόου και πολλά γκολ από τα αστέρια της «σελεσάο». Λογάριασαν χωρίς τον ξενοδόχο και εν προκειμένω τους παίκτες του Αλκέτα Παναγούλια, που υπερέβαλαν εαυτούς και απέσπασαν ισοπαλία 0-0. Θα είχαν φύγει και νικητές από το Μαρακανά, αν ο Δομάζος στο 15ο λεπτό ολοκλήρωνε μια περίτεχνη ενέργειά του.
Ο Τάκης Οικονομόπουλος ήταν από τους κορυφαίους του αγώνα και έπιανε τα άπιαστα, αναγκάζοντας το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters να μεταδώσει: «Ο τερματοφύλακας της Ελλάδας είχε χέρια από... μαγνήτη». Την επομένη οι τίτλοι των ελληνικών εφημερίδων ήταν διθυραμβικοί: «Ζέρζον της Ελλάδος αποκάλεσε η τηλεόραση του Ρίο τον Δομάζο», «Παγκόσμιος αντίκτυπος από το κατόρθωμα της Εθνικής στο Μαρακανά», «Υποκλίνονται στον Δομάζο και εγκωμιάζουν Συνετόπουλο, Ελευθεράκη, οι Βραζιλιάνοι».
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος του αγώνα, ο Μάριο Ζάγκαλο τόνισε ότι «Η ελληνική ομάδα δεν ήταν αυτή που μας είπαν… Oι παίχτες της είχαν δύναμη και τεχνική» και κατέληξε με την επισήμανση ότι «ποδοσφαιριστές σαν τον Δομάζο, τον Συνετόπουλο και τον Ελευθεράκη μπορούν θαυμάσια να παίξουν στη Βραζιλία». Ο Αλκέτας Παναγούλιας, πλέοντας σε πελάγη ευτυχίας, δήλωσε: «Αυτή ήταν μόνο η αρχή. Στόχος μας είναι να πάμε στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1978». Θα το καταφέρει 20 χρόνια αργότερα, στο Παγκόσμιο των ΗΠΑ.
Οι δύο ομάδες αγωνίσθηκαν με τις ακόλουθες συνθέσεις:
Βραζιλία: Λεάο, Ζε Μαρία, Λουίς Περέιρα, Πιάτσα, Νελίνιο, Πάουλο Σέζαρ, Λεβίνια, Σέζαρ, Ριβελίνο, Έντου και Ζαϊρζίνιο.
Ελλάδα: Οικονομόπουλος (Παναθηναϊκός), Πάλλας (Αρης Θ.), Καμπάς (Παναθηναϊκός), Συνετόπουλος (Ολυμπιακός), Ιωσηφίδης (ΠΑΟΚ), Ελευθεράκης (Παναθηναϊκός), Δομάζος (Παναθηναϊκός), Σαράφης (ΠΑΟΚ), Τερζανίδης (ΠΑΟΚ), Αντωνιάδης (Παναθηναϊκός) και Δεληκάρης (Ολυμπιακός). Στο 65ο λεπτό του αγώνα ο Γιώργος Δεληκάρης αντικαταστάθηκε από τον βενιαμίν της ομάδας, τον 20χρονο Θωμά Μαύρο του Πανιωνίου.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που έγινε τον Ιούνιο του 1974, η Βραζιλία κατετάγη 4η, ενώ τον τίτλο κατέκτησε η οικοδέσποινα Δυτική Γερμανία. Δύο χρόνια αργότερα, η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε προκριθεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, καθώς ήρθε δύο φορές ισόπαλη με την παγκόσμια πρωταθλήτρια Δυτική Γερμανία κι έχασε με ανόητο τρόπο από τη Μάλτα με 2-0.

Μη χασετε το γαμο.....Βάλτε και καπελαδούρα μπροστα απο την οθόνη

 Μην χασετε με τιποτα τις απευθείας μεταδόσεις των καναλιών ΣΚΑΙ και το ΣΤΑΡ με τον μεγα Ζαμπούνη. Ολες οι λεπτομέρειες για τον μεγιστο πριγκηπικό γάμο.
Θα είναι όλοι εκεί.
Η μεγαλύτερη και γελοιοτερη καπελαδούρα κερδίζει .
Μαζί τους θα είναι όλοι οι χαραμοφάηδες που έχουν πείσει τον κοσμάκη με το φτωχό μυαλό, ότι είναι τιμή του να του πίνουν το αίμα.
Όλοι αυτοί που σε ολόκληρη την ζωή τους δεν έχουν δουλέψει ούτε μια μερα και δηλώνουν επάγγελμα Πρίγκηπας.
Όλοι αυτοί που καταλήστεψαν το λαό τους και ζουν εις βαρος του   (βλέπε Κοκός)

ΡΕ ΠΟΣΟ ΜΑΛΑΚΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ

Μπράβο στην ΕΡΤ


H μετάδοση του αγωνα Ρεάλ - Μπαρτσελόνα ηταν super.


Ενα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στην ΕΡΤ που καταφερε να δείξει σε όλο τον κόσμο ποσο μεγάλη είναι η διαφορά της κανονικής απο την  εικόνα υψηλής ευκρίνειας .
Ετσι καταφερε να σηκώσει και παλι τον πηχη του ανταγωνισμού ψηλά.

Αυτό που μένει να δουμε είναι εάν καποιο ιδιωτικό κανάλι ( απο αυτά που γκρινιάζουν γιατί τους αρέσει η μιζέρια)  ακολουθήσει ή  θα ασχοληθουν και πάλι με εκπομπές τύπου Πάνιας και Τατιάνας

Το ινδαλμα του ΔΝΤ. Στα 102 η σύνταξη

Ντυμένη με ένα βαθυκόκκινο μπλέιζερ και ένα φουλάρι στα γκρίζα μαλλιά της, η Γκόρντον είναι πρώην μοντέλο, γνωστή για την αγάπη της στα περίτεχνα καπέλα και τον έντονο τρόπο ζωής.Πήρε σύνταξη σε ηλικία 102 ετών!

Σε ηλικία 102 ετών μια γυναίκα που εργάζεται ακόμη για την Πολιτεία της Νεμπράσκα αποφάσισε τελικά να αποχωρήσει από την ενεργό δράση και να συνταξιοδοτηθεί γιατί ήρθε η ώρα να απολαύσει τα γεράματά της.

Η Σάλι Γκόρντον εργάστηκε για τρεις κυβερνήτες και στα 75 της απέρριψε την πρόταση να συνταξιοδοτηθεί.

Αντ' αυτού επέλεξε να αρχίσει μια νέα καριέρα ως κλητήρας στην πολιτειακή Βουλή. Τα τελευταία 27 χρόνια μεταφέρει μηνύματα κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και φροντίζει να διατηρείται η τάξη κατά τις ακροάσεις των επιτροπών.

Η κατάσταση της υγείας της δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην απόφασή της να αποχωρήσει από την υπηρεσία, είπε η ίδια. «Απλώς αποφάσισα ότι ήρθε η ώρα», εξήγησε.

Ντυμένη με ένα βαθυκόκκινο μπλέιζερ και ένα φουλάρι στα γκρίζα μαλλιά της, η Γκόρντον είναι πρώην μοντέλο, γνωστή για την αγάπη της στα περίτεχνα καπέλα και τον έντονο τρόπο ζωής.

Η Γκόρντον μεγάλωσε στο Φορτ Κόλινς του Κολοράντο αλλά στην εφηβεία της η οικογένειά της μετακόμισε στο Λίνκολν της Νεμπράσκα. Εκεί είδε με τα μάτια της τους Ιταλούς τεχνίτες που τοποθετούσαν τα μαρμάρινα πατώματα του Καπιτώλιου -- το κτίριο όπου εργάζεται μέχρι και σήμερα είναι κατά 23 χρόνια νεώτερό της.

Πέρσι η οργάνωση «Η εμπειρία μετράει» -- μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθάει ηλικιωμένους να βρίσκουν δουλειά -- ανακήρυξε την Γκόρντον «Διακεκριμένη Γηραιότερη Εργαζόμενη» των ΗΠΑ.

Η ανώτατη διάκριση της Χαρούλας Αλεξίου στην Ιταλία

Μια τιμητική διάκριση. Μια βράβευση σε μια από τις πιο σημαντικές φωνές που έχουν περάσει στην ιστορία του ελληνικού τραγουδιού. Η Χάρις Αλεξίου σε λίγες ημέρες θα παραλάβει το βραβείο του Χρυσού Κρίνου.
Για την πορεία της στο χώρο της μουσικής, την προσφορά της στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, το ήθος της αλλά και την ιδιαίτερη σχέση που έχει με την ιταλική μουσική, θα βραβεύσει η Ιταλία, τη Χαρούλα Αλεξίου σε λίγες ημέρες.
Άλλωστε στην γειτονική χώρα την αποκαλούν την "πιο μεγάλη τραγουδίστρια της Ελλάδας" και η βράβευσή της με "Χρυσό Κρίνο" μας κάνει περήφανους. Το όνομά της θα βρίσκεται δίπλα σε άλλα εξίσου σημαντικά όπως της Κλαούντια Καρντινάλε, του Ρομπέρτο Μπενίνι, της Λεζ Βανέσα κ.α. Αυτή η είδηση χαροποίησε την ερμηνεύτρια μας και δέχτηκε να δώσει το παρόν στην εκδήλωση
Την πρόσκληση για να παραλάβει το βραβείο της στις 9 Μαΐου, παρέδωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του ιδρύματος, Αλφόνσο ντε Βιργκίλις. Η τελετή θα γίνει στην Φλωρεντία στο ιστορικό Θέατρο Teatro della Pergola, ενώ το βραβείο ονομάζεται "Una vita per la musica – Giglio d' oro" (δηλαδή "Μια ζωή στη μουσική"). Το παρόν θα δώσει ο γιος της αλλά και φίλοι της από την Αθήνα. Συγχαρητήρια να δώσουμε και εμείς από την πλευρά μας στην Χαρούλα Αλεξίου.

Πρός θεού, όχι στο ίδιο κελί με τον Ψωμιάδη. Βάλτε τους δίπλα

Στο κατώφλι του ανακριτή ο Β. Παπαγεωργόπουλος

Το κατώφλι του τρίτου ειδικού ανακριτή Θεσσαλονίκης θα περάσουν μέσα στο πρώτο 15ήμερο ο πρώην δήμαρχος της συμπρωτεύουσας Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, πρώην αντιδήμαρχοι, ο πρώην γενικός γραμματέας του δήμου Μ. Λεμούσιας, ανώτεροι υπάλληλοι και διευθυντές τμημάτων.
Συνολικά 25 άτομα κατηγορούνται μεταξύ άλλων για υπεξαίρεση σε βάρος του Δημοσίου και πλαστογραφία.
Σύμφωνα με το σχετικά πόρισμα το έλλειμμα στα ταμεία του δήμου ανέρχεται σε 51,4 εκ. ευρώ, ενώ στο δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο, απέδωσε πλημμελή έλεγχο και παραλείψεις στον εποπτικό μηχανισμό.
Ήδη για την υπόθεση έχει κριθεί προσωρινά κρατούμενος ο πρώην υπάλληλος της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Παναγιώτης Σαξώνης, ο οποίος καλείται εκ νέου σε απολογία.

Mπορεί να πηρε 100 χρόνια , αλλά τελικά βρέθηκε η λύση


Λύθηκε το μυστήριο του άγνωστου παιδιού του Τιτανικού

Πέντε μέρες μετά το ναυάγιο του Τιτανικού, το πλήρωμα του διασωστικού πλοίου Mackay-Bennett ανέσυρε από τα παγωμένα νερά του Ατλαντικού το σώμα ενός μικρού αγοριού, περίπου δύο ετών.
Ήταν 21 Απριλίου του 1912. Η σορός του παιδιού μεταφέρθηκε μαζί με άλλα θύματα σε ένα νεκροταφείο της Νέας Σκωτίας. Στον τάφο του αναγραφόταν η φράση «στο άγνωστο παιδί».
Μετά από σχεδόν 100 χρόνια, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ανακάλυψαν την ταυτότητα του αγνώστου παιδιού, που παρέμενε μυστήριο, παρά τις προσπάθειες που είχαν γίνει στο παρελθόν και είχαν αποδειχτεί λανθασμένες.
Το ενδιαφέρον μεγάλωνε καθώς είχε διασωθεί και μια φωτογραφία του αγοριού από το ναυάγιο του Τιτανικού.

Πρόκειται για τον Sidney Leslie Goodwin, 19 μηνών, από τη Βρετανία.
Η προηγούμενη εκδοχή μιλούσε για ένα δίχρονο αγόρι, το Σουηδό Gösta Leonard Pålsson. Μάλιστα, η μητέρα αυτού του αγοριού είχε ανασυρθεί νεκρή από τα ναυάγιο και είχαν βρεθεί στις τσέπες της τα εισιτήρια όλων των τεσσάρων παιδιών της. Η Alma Pålsson είχε θαφτεί πίσω από τον τάφο του αγνώστου παιδιού, στο ίδιο νεκροταφείο.

Το 2001, όμως επιστήμονες ζήτησαν από τους απογόνους της οικογένειας Pålsson εκταφή του άγνωστου αγοριού, που μέχρι τότε θεωρείτο ότι ήταν ο Gösta. Με τη μέθοδο του DNA εξετάστηκαν τα παπούτσια του παιδιού, τα οποία φυλάσσονταν στο Ναυτικό Μουσείο του Ατλαντικού. Αποδείχτηκε ότι το γενετικό υλικό δεν ταίριαζε με αυτό της θεωρούμενη μητέρας του.
Με τη βοήθεια του εργαστηρίου ταυτοποίησης DNA των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ, η ομάδα του Ryan Parr, καθηγητή στο πανεπιστήμιο Lakehead του Οντάριο, βρήκε ότι το μικρό αγόρι ήταν ο Sidney Goodwin, που ταξίδευε με τους γονείς του, Frederick και Augusta, και τα πέντε αδέλφια του, για να επισκεφθούν τους καταρράκτες του Νιαγάρα.
Οι σοροί των υπολοίπων μελών της οικογένειας δεν ανακαλύφθηκαν ποτέ.

Τετάρτη 27 Απριλίου 2011

Αλλη μια UFO πλάκα αποκαλύφθηκε


alt

Τελικά η είδηση με το πτώμα του εξωγήινου στη Σιβηρία απεδείχθη μία κακοστημένη φάρσα. Φυσικά η επιστημονική κοινότητα δεν "πιάστηκε κορόιδο" και δεν ασχολήθηκε με αυτή την φάρσα.
Ο αρχισυντάκτης όμως μίας τοπικής εφημερίδας Kabansk-Info, όταν το είδε το συγκεκριμένο βίντεο φοβήθηκε μήπως πρόκειται για το πτώμα κάποιου παιδιού με παραμορφωτική ασθένεια που ίσως έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης και έτσι αποφάσισε να καλέσει την αστυνομία.
Όι αστυνομικοί εντόπισαν τον Sasha και αξιωματικοί τον επισκέφτηκαν στο σπίτι του. O νεαρός αναγκάστηκε να ομολογήσει στους αστυνομικούς ότι ο "νεκρός εξωγήινος" ήταν δικό του δημιούργημα και επομένως επρόκειτο περί φάρσας. Ακόμη τους εξήγησε πως έφτιαξε τον εξωγήινο και ποια χρώματα χρησιμοποίησε για να το ζωγραφίσει.

Ο ίδιος δηλώνει πως σκοπός του ήταν να κάνει πλάκα στους φίλους του και όχι να εξαπατήσει κάποιον. Έδειξε και έκπληκτος με τα views που συγκέντρωσε το βίντεο του. Η έκθεση της αστυνομίας αναφέρει πως του έγινε απλή επίπληξη για την αναστάτωση που προκάλεσε, εξάλλου ο άνθρωπος δεν είναι και εγκληματίας.

Η Sony ετοιμάζεται να μπει δυναμικά στην αγορά των tablets


Η Sony ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει το πρώτο της tablet PC, θέτοντας υψηλούς στόχους, καθώς φιλοδοξεί να καταλάβει πολύ γρήγορα τη δεύτερη θέση, στη διεθνή αγορά που, προς το παρόν, κυριαρχείται από το iPad της Apple.
H νέα συσκευή, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Sony Κουνιμάσα Σουζούκι, θα χρησιμοποιεί λειτουργικό σύστημα βασισμένο στο Android 3.0, ενώ ένα από τα δύο σχεδιαζόμενα μοντέλα θα έχει διπλή οθόνη.

Η μεγάλη επιτυχία του iPad έχει ωθήσει πολλές μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικών, όπως την Samsung και την HTC, να κυκλοφορήσουν τις δικές τους ταμπλέτες στην αγορά. Αυτή τη στιγμή οι παγκόσμιες πωλήσεις tablets, εκτιμάται ότι θα τετραπλασιαστούν μέσα στην επόμενη τετραετία, φτάνοντας τα 294 εκατ. συσκευές. Λόγω του γενικευμένου ενδιαφέροντος για αυτό το κομμάτι της αγοράς, αρκετοί αναλυτές θεωρούν υπερβολικά αισιόδοξο τον στόχο της Sony  να αναρριχηθεί στη δεύτερη θέση τόσο γρήγορα.


Εξάλλου, η Sony, εργάζεται πυρετωδώς για να αποκαταστήσει το δίκτυο του Playstation, καθώς η σχετική υπηρεσία για τους online παίκτες τέθηκε εκτός λειτουργίας από τις 20 Απριλίου, μαζί με την μουσική υπηρεσία Qriocity, έπειτα από επίθεση χάκερ.
Το Playstation Network και το Qriocity συνδέουν το PS3, μέσω διαδικτύου, με παιγνίδια, ταινίες, τραγούδια και άλλο ψηφιακό περιεχόμενο. Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν, ακόμα, να προσδιοριστεί πότε οι υπηρεσίες θα επαναλειτουργήσουν.

Τεχνικοί της Sony ερευνούν το πρόβλημα και προσπαθούν να βελτιώσουν τις "άμυνες" τους, ώστε να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο στο μέλλον. «Οι προσπάθειές μας επικεντρώνονται στο να ξαναστήσουμε το σύστημά μας, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω την υποδομή του δικτύου μας», δήλωσε το στέλεχος της εταιρείας Πάτρικ Σίμπολντ. Οι κάτοχοι του Playstation, προς το παρόν, πρέπει να αρκεστούν στο να παίζουν παιγνίδια εκτός δικτύου (offline) και δεν μπορούν να "κατεβάζουν" βιντεοταινίες και άλλο περιεχόμενο.


Πάντως, η Sony δεν έχει διευκρινίσει ακόμα αν εντόπισε κάποιον ένοχο για την "εισβολή" στο δίκτυο του Playstation. Πρόσφατα, η οργάνωση ακτιβιστών Anonymous είχε δηλώσει ότι θα "εκδικηθεί" τη Sony, επειδή η τελευταία ανακοίνωσε ότι θα ελάμβανε νομικά μέτρα εναντίον όσων "έσπασαν" την κονσόλα PS3 και άλλαξαν το λειτουργικό σύστημά της. Δύο χάκερ έχουν εντοπιστεί και ο ένας ήδη ήρθε σε εξωδικαστικό διακανονισμό με τη Sony. Τα "ανώνυμα" μέλη της οργάνωσης Anonymous ισχυρίζονται ότι έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν ό,τι θέλουν με τις παιγνιδο-συσκευές που αγόρασαν, ακόμα και να τις τροποποιήσουν.

Πήρε την ελληνική υπηκοότητα ο Σταύρος Λάλας


Επιτέλους ο  Σταύρος Λάλας, ο άνθρωπος ο οποίος πέρασε τόσα χρόνια στην φυλακή, επειδή επιχείρησε να βοηθήσει την χώρα μας, πήρε την ελληνική υπηκοότητα, την προηγούμενη εβδομάδα, ανήμερα την...
Μεγάλη Δευτέρα. Βέβαια το να "πανηγυρίζουμε" για τα αυτονόητα, είναι χαρακτηριστικό του τρόπου με τον οποίο βαίνουν τα πράγματα στην χώρα μας.

H αναστολή της ποινής του Σταύρου Λάλα, από τις αμερικάνικες φυλακές, έληξε τον περασμένο Ιούνιο. Ο ελληνικός γραφειοκρατικός μηχανισμός χρειάστηκε έναν περίπου χρόνο για να δώσει την ελληνική υπηκοότητα σε έναν άνθρωπο που θυσίασε τόσα για την χώρα μας, την ίδια στιγμή που μοιράζει απλόχερα "ιθαγένειες" δεξιά και αριστερά. Και ένας χρόνος, υπό την πίεση χιλιάδων Ελλήνων οι οποίοι κινητοποιήθηκαν για να βοηθήσουν, με όποιον τρόπο μπορούσαν τον Σταύρο Λάλα, σε κάθε επίπεδο. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει και συνέχεια και το ελληνικό κράτος δεν θα αφήσει τον Στάυρο Λάλα εγκαταλελειμμένο, όταν είναι γνωστό ότι αντιμετωπίζει τεράστια οικογενειακά και οικονομικά προβλήματα.

Κλείνει το τελευταίο εργοστάσιο γραφομηχανών


Η Godrej & Boyce, η τελευταία εταιρεία μηχανικών γραφομηχανών που είχε απομείνει στον κόσμο και δραστηριοποιούνταν στην Ινδία, ανακοίνωσε σήμερα ότι σταματά την παραγωγή.


«Από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 οι υπολογιστές άρχισαν να κυριαρχούν. Όλοι οι κατασκευαστές γραφομηχανών σταμάτησαν την παραγωγή, εκτός από μάς» σχολίασε ο Μίλιντ Ντακλ, γενικός διευθυντής της Godrej & Boyce, μιλώντας στην ινδική εφημερίδα Business Standard.

Αυτά τα ζώα ,έχουν ελπίδες να γίνουν άνθρωποι;

Picture 0 for Τραυματίες από την κατασκευή βεγγαλικών

Δύο νεκροί, τρεις βαριά τραυματίες και τρεις ελαφρά είναι ο τραγικός απολογισμός από τη χρήση βεγγαλικών φέτος το Πάσχα.

Νεκροί είναι τα δύο άτομα στη Ρόδο και βαριά τραυματίες το 7χρονο αγοράκι που δέχθηκε φωτοβολίδα στο πρόσωπο την ώρα της Ανάστασης στη Χαλκίδα και εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία, ένας άνδρας από την Κάλυμνο που του κόπηκε το ένα χέρι και ένας ακόμα από την Αγία Τριάδα Μεσσηνίας όπου σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα έκρηξη σε αποθήκη κατά την κατασκευή βεγγαλικών. Στην ίδια έκρηξη τραυματίστηκαν και άλλοι τρεις που είναι ελαφρά. Σημειώνεται ότι πέρυσι είχαμε τρεις νεκρούς, οκτώ βαριά τραυματίες και δύο ελαφρά.

Το διάστημα από 24 Μαρτίου μέχρι 24 Απριλίου (Κυριακή του Πάσχα) έγιναν από την αστυνομία 12.050 έλεγχοι σε σπίτια, καταστήματα, αυτοκίνητα κλπ και διαπιστώθηκαν 142 παραβάσεις για παράνομη κατοχή πυροτεχνημάτων σε σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα. Συνολικά κατασχέθηκαν 387.197 κροτίδες, 484.740 βεγγαλικά, 1.801 φωτοβολίδες , 1300 καψύλλια, 688 αυτοσχέδια βαρελότα και 63 συσκευές εκτόξευσης φωτοβολίδων και ρουκετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ελπίδες για θεραπεία του Αλτσχάιμερ από την Κρήτη

Πρωτοποριακή έρευνα παγκοσμίως στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, με επικεφαλής τον καθηγητή Αχιλλέα Γραβάνη, υπεύθυνο του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας, εξουδετέρωσε ολοκληρωμένα και θεράπευσε στο εργαστήριο βαριές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως Αλτσχάιμερ, σκλήρυνση κατά πλάκας κ.λπ., σε συνεργασία σταδιακά με το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, το Ιατροβιολογικό Ινστιτούτο της Ακαδημίας Αθηνών και το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).
Αυτό επιτεύχθηκε με τη χρησιμοποίηση μιας κατηγορίας ουσιών που ονομάζονται μικρονευροτροφίνες, και ιδιαιτέρως η λεγόμενη δευδροεπιανδροστερόνη (DHEA), με την κατάλληλη χρήση και τροποποίησή της, αντιμετώπισε αποτελεσματικά στο εργαστήριο σε ποντίκια τις νευροεκφυλιστικές ασθένειες και ανοίγει το δρόμο για τη δημιουργία αποτελεσματικής θεραπείας, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους. Ηδη έχει κατατεθεί πρόταση ευρεσιτεχνίας για τη φαρμακευτική και θεραπευτική εκμετάλλευση από την ελληνική ερευνητική ομάδα, ενώ δημιουργήθηκε στο Ηράκλειο εταιρεία τεχνοβλαστός για την παραγωγή και αξιοποίηση των φαρμακευτικών και άλλων θεραπευτικών προϊόντων!
Η τεράστια αυτή επιτυχία δείχνει τις μεγάλες δυνατότητες των Ελλήνων επιστημόνων και ταυτόχρονα αποτελεί πυξίδα ουσιαστικής ανάπτυξης για τις τυφλές πολιτικές ηγεσίες, που καταδυναστεύουν τον τόπο με ανοησίες που κατάντησαν επικίνδυνες.
Η μελέτη δημοσιεύεται σήμερα στο παγκοσμίου κύρους επιστημονικό περιοδικό «PLoS Biology»

Ισως έτσι σωθεί το βαμβάκι και ανακάμψει ο κλάδος της κλωτουφαντουργίας.

 
 Αντιστροφή ρόλων για Ελλάδα και Τουρκία συντελείται τα τελευταία χρόνια καθώς οι «μέρμηγκες» Τούρκοι αγοράζουν την πρωτογενή παραγωγή από τους «τζίτζικες» Έλληνες κατά τη ρήση Πάγκαλου και της δίνουν προστιθέμενη αξία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΛΣΤΑΤ) μόνον το 2020 η Τουρκία εισήγαγε περίπου το 60% του παραγόμενου εκκοκισμένου βαμβακιού της Ελλάδας (143.781 τόνοι ή 234 εκατομμύρια ευρώ). Ταυτόχρονα βέβαια τα Τουρκικά βαμβακερά κατακλύζουν τη χώρα και τους επιστρέφουμε πολλαπλάσιο συνάλλαγμα αφού η μεταποίηση του προϊόντος σταματά στην εκκόκκιση ή το πολύ στο νήμα (πρωτογενής μεταποίηση).

Την ίδια ώρα οι γείτονες συνεχίζουν τις εισαγωγές ζώντων ζώων από όλες τις Βαλκανικές χώρες (κυρίως αρνιά και δευτερευόντως βοοειδή) συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, σε μία προσπάθεια να δημιουργήσουν βάσεις για την επέκταση της κτηνοτροφίας τους. Αρκετοί κτηνοτρόφοι πούλησαν μέσα στο χειμώνα τα αρνιά τους σε ζωέμπορους που λειτουργούσαν για λογαριασμό τουρκικών μονάδων, καθώς αδυνατούσαν να τα διατηρήσουν λόγω της ραγδαίας αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.

Για τη χώρα μας η Τουρκία αναδεικνύεται σε κυρίαρχο εξαγωγικό προσανατολισμό για τα αγροτικά της προϊόντα, ωστόσο στο εμπορικό ισοζύγιο η πλάστιγγα γέρνει καταφανώς προς την πλευρά της Τουρκίας αφού οι εισαγωγές μας ιδίως σε λαχανικά είναι υπερδιπλάσιες.

Σε ότι αφορά το ελληνικό βαμβάκι αυτό έχει απωλέσει τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης και απευθύνεται μετά την Τουρκία προς αγορές του τρίτου κόσμου, όπως η Αίγυπτος που εισήγαγε το 2010 το 18% του ελληνικού προϊόντος. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι το ελληνικό προϊόν δεν λαμβάνει καμία προστιθέμενη αξία. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στοχεύει να ξαναδώσει ονομασία προέλευσης στο ελληνικό νήμα με ελληνικό βαμβακόσπορο. Μάταιος κόπος όμως γιατί οι πολυεθνικές πολλαπλασιαστικού υλικού με προϋπολογισμούς μεγαλύτερους από αυτόν της χώρας μας έχουν πραγματοποιήσει άλματα στον τομέα της έρευνας με αποτέλεσμα να αδυνατούν να τις παρακολουθήσουν οι ελληνικές εταιρείες. Τρεις πολυεθνικές φέτος προμήθευσαν πάνω από το 80% του πολλαπλασιαστικού υλικού στους Έλληνες βαμβακοπαραγωγούς.

Προφανώς από μία χαμένη μάχη είναι καλύτερα να δώσεις μία νέα από καλύτερη θέση και αυτή έχει να κάνει με το μοναδικό παγκοσμίως προνόμιο που έχει το ελληνικό βαμβάκι, το οποίο φέτος ήταν το προϊόν με το δεύτερο μεγαλύτερο πλεόνασμα για την πατρίδα μας μετά τα φρούτα και λαχανικά (380 εκατομμύρια ευρώ). Το προνόμιο που έχει το ελληνικό βαμβάκι είναι ότι είναι το μοναδικό παγκοσμίως μη γενετικά τροποποιημένο.

Αυτή του η ιδιότητα ωστόσο καθώς δεν έχει πιστοποιηθεί δεν του δίνει καμία προστιθέμενη αξία καθώς το προϊόν αναμιγνύεται στο σωρό των Τουρκικών κλωστηρίων. Ασφαλώς προς την κατεύθυνση της πιστοποίησης αυτής του της ιδιότητας έχει να επιτελέσει σημαντικό ρόλο το Κέντρο Ταξινόμησης και Πιστοποίησης βάμβακος της Καρδίτσας, το οποίο γίνεται σημείο αναφοράς για το θεσσαλικό αλλά και εν γένει το ελληνικό βαμβάκι.

Ως εκ τούτου είναι άνευ αντικειμένου η συζήτηση για τη μεταφορά του στη Θες/νίκη στο πλαίσιο ανασχεδιασμού του ΕΘΙΑΓΕ, όταν μόνο ο κτιριακός και υλικοτεχνικός εξοπλισμός του έχει κοστίσει μερικά εκατομμύρια ευρώ. Η πιστοποίηση του ελληνικό βαμβακιού με την ένδειξη «ΝΟ GMO COTTON» (μη γενετικά τροποποιημένο βαμβάκι) ασφαλώς θα δώσει προστιθέμενη αξία όχι μόνον στο εκκοκκισμένο προϊόν ή το νήμα αλλά και γιατί όχι και στα βαμβακερά υφάσματα ή το φαρμακευτικό υλικό (γάζες, φαρμακευτικό βαμβάκι κλπ) ενώ θα δώσει επίσης έναν άλλο πολλαπλασιαστή και στα υποπροϊόντα του όπως είναι το βαμβακέλαιο και η βαμβακόπιττα (ζωοτροφή)…

Όλα τα παραπάνω μπορούν τα 380 εκατομμύρια πλεόνασμα από το βαμβάκι ετησίως να τα εκτοξεύσουν σε πάνω από 1 δις ευρώ και συνάμα να λειτουργήσει ξανά η παραπαίουσα ελληνική κλωστοϋφαντουργία και οι βιομηχανίες έτοιμου ενδύματος.

Παρά το γεγονός ότι οι βιομηχανίες εντάσεως εργασίας -λόγω του υψηλού εργατικού κόστους- έχουν εξαφανιστεί από το χάρτη της Ελλάδας, εντούτοις με την προστιθέμενη αξία που προσδίδει στο νήμα ή το ύφασμα η ένδειξη «μη γενετικά τροποποιημένο προϊόν» μπορεί να δημιουργηθεί μία νέα αγορά όπου η χώρα να καταστεί παγκόσμιος leader.

Απαιτούνται όμως συντονισμένες κινήσεις και από την πλευρά της πολιτείας ώστε η χώρα ή τουλάχιστο η περιφέρεια Θεσσαλίας να κηρυχτεί ελεύθερη ζώνη από γενετικά τροποποιημένα κατά παρόμοιο τρόπο όπως το επιχειρεί η Κύπρος, το τελευταίο διάστημα. Και η Θεσσαλία διαθέτει τα κατάλληλα εργαλεία για να αναληφθεί μία τέτοια πρωτοβουλία, όπως είναι:

- Το τμήμα Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Παν/μίου Θεσσαλίας
- Το Κέντρο Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος στην Καρδίτσα και
- Το γεγονός ότι παράγει το 40% του ελληνικού βαμβακιού.

Ούτε καν "Συγγνώμη λάθος"


Wikileaks: Αθώοι εκατοντάδες κρατούμενοι στο Γκουντάναμο



Έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Wikileaks αποκαλύπτουν πως οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι πολλοί από τους κρατούμενους του Γκουαντάναμο ήταν αθώοι.

Τα έγγραφα αυτά που δημοσιεύτηκαν σε αμερικανικές και ευρωπαϊκές εφημερίδες αποτελούν εκθέσεις για τους 780 κρατούμενους του Γκουντάναμο.

Δείχνουν ότι περίπου 220 από αυτούς θεωρούνταν επικίνδυνοι τρομοκράτες, αλλά 150 ήταν αθώοι Αφγανοί και Πακιστανοί.

Το Πεντάγωνο, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η δημοσίευση των αρχείων αυτών μπορεί να πλήξει τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, οι κρατούμενοι που θεωρούνται αθώοι από τις ΗΠΑ είτε συνελήφθησαν ως φερόμενοι τρομοκράτες, είτε βρέθηκαν σε λάθος τόπο την λάθος στιγμή.

Δίνουν επίσης λεπτομέρειες για υποτιθέμενες συνωμοσίες ενάντια σε αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς στόχους, που αποκαλύπτονταν κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

Περιλαμβάνουν ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς ότι η αλ-Κάιντα είχε κρύψει πυρηνικό εξοπλισμό στην Ευρώπη,  ο οποίος θα χρησιμοποιείτο, εάν συλλαμβανόταν ο Μπιν Λάντεν.

Άλλα σενάρια αναφέρονται σε σχέδια διοχέτευσης κυανίου στα συστήματα κλιματισμού δημοσίων κτιρίων στις ΗΠΑ, καθώς και σε προσπάθειες της αλ-Κάιντα να στρατολογήσει υπαλλήλους του αεροδρομίου Χίθροου του Λονδίνου.

Πάντως, τα έγγραφα δίνουν ελάχιστες πληροφορίες για τις σκληρές πρακτικές που χρησιμοποιούσαν οι φύλακες κατά των κρατουμένων, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων.

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ

diodiaΕάν περάσετε τα διόδια του Πλαταμώνα και των τεμπών πληρώνετε 9,20 €

Με το ελάχιστο αυτό ποσό η  Ελληνική πολιτεία προσφέρει  σ'εσάς και την οικογένεια σας
1. Διάβαση απο τους δυο χειρότερους δρόμους της Ευρώπης που ανήκουν σε Εθνικό δίκτυο
2. Αδρεναλίνη στα ύψη κατα τη διάρκεια του περάσματος
3. Τζόγο και στοιχηματισμούς  για το πόσοι θα φτάσουν στον προορισμό τους
4. Εκτόνωση με βωμολοχίες για την κατάσταση του δρόμου.
5. Ξυπνάει αναμνήσεις απο την δεκαετία του 1960 όπου ο δρόμος στα σημεία αυτά, ηταν ο ίδιος.

Για όλα τα παραπάνω μια οικογένεια στις ΗΠΑ σε Λούνα Πάρκ της Νέας Υόρκης πληρώνει πάνω απο 30 €

Γι αυτό λοιπόν " ΚΑΤΩ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" 

Χρειάζεται απαραιτήτως "ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΔΙΟΔΙΩΝ"

Αφου σπαταλησαν τα λεφτά , τωρα φωνάζουν....

Digea στην ΑττικήΤα ιδιωτικά κανάλια στον καιρό των παχιών αγελάδων, αδιαφορώντας για την εξέλιξη της εικόνας και την βελτίωση της ποιότητας της , ασχολήθηκαν με το πως θα κατασπαταλήσουν τα χρήματα τους .
Αφου αποθήκευσαν κάποια τεράστια ποσα σε off shore των μεγαλοιδιοκτητων τους, μοίρασαν εκατομμύρια σε μεγαλοδημοσιογράφους παπαγαλάκια και εκπομπές show χαμηλού επιπέδου ( τυπου CIAO, Αρναούτογλου με το που θα χεσει η αγελάδα κλπ) καταγγέλουν την ΕΡΤ που  αποφάσισε να ανεβάσει το επίπεδο και να εκπέμψει σε HIGH DEFINITION.
Kατά την προσφιλή ελληνική συνήθεια , επειδή δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι απο τον άλλον, δεν τον αφήνουμε να αναπτυχθεί.
Κύριοι της Ελληνικής ιδιωτικής τηλεόρασης είστε οι τελευταίοι της Ευρώπης και αυτό σας αξίζει.

Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Οταν τσακώνεστε για δείτε....μηπως είναι Πέμπτη 8 το βράδυ;


Η Πέμπτη ιδανική μέρα για τσακωμό!


Η Πέμπτη νομίζετε   ότι δεν είναι καλή μέρα για ένα τσακωμό; Mήπως κάνετε λάθος;  Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα τα παντρεμένα ζευγάρια έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για ένα "ερμό συζυγικό επεισόδιο» διάρκειας 10 λεπτών τα βράδια της Πέμπτης, στις 8 ακριβώς!

Η σχετική έρευνα, η οποία διεξήχθη σε δείγμα 3.000 ενηλίκων για λογαριασμό της βρετανικής αλυσίδας ειδών υγιεινής Βetter Βathrooms, αποκαλύπτει επίσης ότι τα ζευγάρια στη Βρετανία τσακώνονται κατά μέσο όρο 312 ημέρες τον χρόνο.

Αφορμή για τους περισσότερους καβγάδες είναι μικροπράγματα, όπως το συνεχές ζάπινγκ στην τηλεόραση ή οι βρεγμένες πετσέτες στο κρεβάτι. Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές, οι γυναίκες έχουν την τάση να εκνευρίζονται περισσότερο με τις συνήθειες του συντρόφου τους απ΄ό,τι οι άνδρες.
Μάλιστα η κουζίνα και το μπάνιο είναι τα δύο σημεία του σπιτιού που αποτελούν «την αρένα» για τα σύγχρονα ζευγάρια.

Σάββατο 23 Απριλίου 2011

Εντονη γιαουρτόπτωση προβλεπει η ΕΜΥ για την Ανάσταση.

Μέτα φόβου... προκηλακισμών το Πάσχα των πολιτικών


Μετά φόβου Θεού θα προσέλθουν στις εκκλησίες οι πολιτικοί, αφού το ενδεχόμενο προπηλακισμών και γιουχαϊσμάτων παραμένει ισχυρό, μετά τη σωρεία ανάλογων κρουσμάτων που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα.
Η αστυνομία έχει σημάνει συναγερμό για σήμερα και αύριο, καθώς η προσέλευση των πολιτικών σε Επιταφίους και Ανάσταση, εκτιμάται ότι θα είναι «κόκκινο πανί» για τους αγανακτισμένους από την οικονομική κατάσταση πολίτες...

Οι αρμόδιες αρχές σε Αθήνα και μεγάλες επαρχιακές πόλεις έχουν λάβει τα σχετικά μέτρα, ώστε να είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν πιθανές αποδοκιμασίες.
Μετά και την επίθεση σε βάρος του Θόδωρου Πάγκαλου στην Κερατέα, οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. έχουν θορυβηθεί τόσο, ώστε να ανακαλέσουν ακόμη και άδειες αστυνομικών, προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.
Και μπορεί η αστυνομική παρουσία να μην είναι εξόφθαλμη για να μην εκληφθεί από κάποιους ως πρόκληση, θα είναι όμως διακριτικά ισχυρή.

Ξενώνας για τους άστεγους εντός του 2011

Ο κάθε ένας φιλοξενούμενος θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του ξενώνα μόνο μια φορά την εβδομάδα, ώστε να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εξυπηρετουμένων.
Ξενώνας για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των αστέγων της Αθήνας πρόκειται να λειτουργήσει εντός του 2011, στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.
Ο ξενώνας θα προσφέρει σε αστέγους ανεξαρτήτως ηλικίας φύλλου και εθνικότητας, ασφαλή φιλοξενία, καταλύματα, σίτιση υπηρεσίες ατομικής υγιεινής, υγειονομική περίθαλψη και ιματισμό.
Το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης, παραχωρείται από το δήμο Αθηναίων. Η διαμόρφωση και ο εξοπλισμός του χώρου, χρηματοδοτείται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης στο πλαίσιο των δράσεων που προβλέπονται από το Σύμφωνο συνεργασίας το οποίο έχει υπογραφεί μεταξύ της υφυπουργού Εργασίας κ. Άννας Νταλάρα και του Μακαριωτάτου αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου, ενώ η ευθύνη για τη λειτουργία του ξενώνα ανατίθεται στη Μ.Κ.Ο. της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών «Αποστολή». Η λειτουργία του ξενώνα, ο οποίος θα μπορεί να φιλοξενεί 450 περίπου άτομα ημερησίως θα ξεκινά το μεσημέρι και θα τελειώνει στις 7 το πρωί οπότε ο ξενώνας θα κλείνει για να ακολουθήσουν εργασίες καθαρισμού κ.λ.π.
Οι φιλοξενούμενοι, θα είναι εφοδιασμένοι με ειδική κάρτα και ο κάθε ένας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του ξενώνα μόνο μια φορά την εβδομάδα, ώστε να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των εξυπηρετουμένων.
Με την παρέμβαση αυτή επιχειρείται η συνολική αντιμετώπιση των θεμάτων διαβίωσης που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι και όχι μόνο της παροχής συσσιτίου γεγονός που θα επιδράσει ευεργετικά στην εικόνα του ιστορικού κέντρου των Αθηνών.

Οι τεχνικές κατασκοπείας στον Α'Παγκόσμιο Πόλεμο

Οι τεχνικές κατασκοπείας στον Α'Παγκόσμιο ΠόλεμοΗ CIA αποκρυπτογράφησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ιστορικά έγγραφα την περσινή χρονιά και είναι διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας






Στα νύχια των ποδιών χάραζαν μηνύματα οι κατάσκοποι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, ενώ χρησιμοποιούσαν χυμό λεμονιού για να γράψουν "αόρατα" μηνύματα, σύμφωνα με έγγραφα που αποκάλυψε η CIA.

Τα έξι έγγραφα, ανάμεσά στα παλαιότερα μυστικά χαρτιά που έχει στην κατοχή της η υπηρεσία, αποκαλύπτουν ένα αριθμό τεχνικών κατασκοπείας.
Οι αναφορές αυτές του προηγούμενου αιώνα περιέχουν επίσης οδηγίες για το "πώς να υποπτευθείς και να εξετάσεις κάθε πιθανό πράγμα".
"Η τεχνολογική πρόοδος σήμερα έκανε δυνατή την αποκάλυψη των εγγράφων", λέει η CIA.
Για παράδειγμα, ένα από αυτά προτείνει εμποτισμό ενός μαντηλιού με νιτρικό άλας, σόδα ή κόλλα, ούτως ώστε να καταστεί ένα φορητό διάλυμα αόρατου μελανιού.
Βάζοντας το χρησιμοποιημένο μαντήλι στο νερό θα αποκαλύψει ένα διάλυμα, το οποίο στην συνέχεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γραφτούν μυστικά μηνύματα.
Εγγραφο του 1914 στα γαλλικά εκθέτει μία γερμανική φόρμουλα για την κατασκευή μυστικού μελανιού, τονίζοντας ότι οι Γάλλοι κατάσκοποι κατόρθωσαν να "σπάσουν" τον κωδικό του εχθρού
Επίσης, ένα υπόνμνημα που κατήρτισε ένας γραφολόγος από την Καλιφόρνια,"έκανε λόγο για γραφή αόρατων μηνυμάτων στο ανθρώπινο σώμα.
"Για να τα κάνει κανείς εμφανή αρκεί να ψεκαστεί με την κατάλληλη αντενεργό ουσία", αναφέρεται στο υπόμνημα.
Το έγγραφο προειδοποιεί για άλλες μεθόδους που χρησιμοποιούντο από κατασκόπους και λαθρεμπόρους, σύμφωνα με τις ικανότητες και την εκπαίδευση των εγκληματιών, όπως να χαράσουν μηνύματα στα νύχια των ποδιών.
Οπως αναφέρει η CIA, τα μυστικά έγιναν παρωχημένα από τις προόδους στην χημεία του αόρατου μελανιού και στις μεθόδους φωτισμού που χρησιμοποιήθηκαν για να τα αποκαλύψουν.
Η CIA αποκρυπτογράφησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο ιστορικά έγγραφα την περσινή χρονιά και είναι διαθέσιμα στην επίσημη ιστοσελίδα της Υπηρεσίας.

Τραλαλα λαλα, κατω ο δικοματισμός, λαλα λαλα και δεν είμαι καλά................


Δεν πίστευαν τα μάτια τους στη ΝΔ, όταν έλαβαν την πρόσκληση της Ντόρας Μπακογιάννη προς τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου ο πρόεδρος της ΝΔ να παραστεί στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματός της στις 27 Μαΐου! “Γαλάζια” στελέχη κάνουν λόγο για “κακόγουστο αστείο” και, φυσικά, δεν αφήνουν ούτε μία πιθανότητα να παραστεί ο ιστορικός αντίπαλος της οικογένειας Μητσοτάκη στο ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος της πρώην υπουργού Εξωτερικών, στις 27 Μαΐου.
Πάντως, στο επιτελείο της Ντόρας Μπακογιάννη σημειώνουν ότι η πρόσκληση απευθύνθηκε και στον Αντώνη Σαμαρά -εκτός όλων των άλλων αρχηγών που έχουν επίσης προσκληθεί- στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει η πρώην υπουργός Εξωτερικών για εθνική συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων.
«Με δεδομένο ότι έχουμε θέσει ως κεντρικό στόχο της πολιτικής μας να συνεισφέρουμε στην εθνική συνεννόηση και ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας διαφορές, επιθυμούμε να έχουμε έναν ανοικτό διάλογο με όλα τα ελληνικά κόμματα για να βρει η χώρα γρήγορη διέξοδο από την κρίση» τονίζεται, μεταξύ άλλων στην επιστολή Μπακογιάννη προς τους αρχηγούς των κομμάτων.

Mε λίγα λόγια "Πίνω μπαφους και παίζω pro"

Αυτός είναι πραγματικός Έλληνας. Ειναι και δήμαρχος. Εσεις τον ψηφίσατε


Ο δήμαρχος βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κασιδόκωστας, μιλάει στο «Πρώτο Θέμα» και σχολιάζει τα δημοσιεύματα που σχετίζονται με τον γιό του Πάρι και τη άδεια που πήρε από το Πολεμικό Ναυτικό όπου υπηρετεί με σκοπό να βρεθεί στην Καραϊβική για επαγγελματικούς λόγος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Κασιδόκωστας «και χάρη μάς έκανε που πήγε φαντάρος. Αν ήθελε, δεν θα πήγαινε καθόλου φαντάρος, καθώς είναι κάτοικος εξωτερικού. Έχει ελβετική υπηκοότητα και, αν ήθελε, δεν θα είχε καταταγεί ποτέ». Τονίζει πως ο γιός του βρέθηκε στο εξωτερικό «για δουλειά. Δεν πήγε για διασκέδαση. Αν ήθελε να διασκεδάσει, θα πήγαινε κι εδώ», ενώ συμπληρώνει πως «στο κάτω-κάτω της γραφής το τι θα κάνει στην άδεια του είναι δικό του θέμα, έτσι δεν είναι; Το να κάνει σέρφινγκ σημαίνει ότι έκανε κατάχρηση της άδειάς του;»
Πηγή: newstime.gr

Περικοπές και στον οβελία του στρατού

Η κρίση έχει και τα καλά της

Για λόγους οικονομίας, ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισε να κάνει περικοπές και στον παραδοσιακό εορτασμό που γινόταν στα στρατόπεδα με ορχήστρες και υψηλούς προσκεκλημένους ανήμερα του Πάσχα. Η ηγεσία του υπουργείου ζήτησε μάλιστα να μην υπάρξει καμμία ιδιαίτερη προετοιμασία από τα στρατόπεδα που θα επισκεφτεί. Προεραιτικό είναι και το σούβλισμα.

Ετσι θα σταματήσει η εκμετάλευση των φαντάρων που έκαναν τους σερβιτόρους και τους διασκεδαστές, για να φανε, να πιούν και να γλεντήσουν ΤΖΑΜΠΑ οι αξιωματικοί του Ε.Σ.

Επίσης θα σταματήσουν και οι ηλίθιες επισκέψεις των πολιτικών στα στρατόπεδα που αναγκαζαν τους φαντάρους να περνουν πραγματική ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ για να ετοιμασουν τα πάντα και την ημέρα του Πάσχα να αισθάνονται ότι περνούν απο επιθεώρηση.

Πουλάνε τα δανεια σε ξενες εταιρείες. Αυτες είναι οι τράπεζες που βοηθάει το Ελληνικό δημόσιο.

Ενα οργουελικό διατραπεζικό φάντασμα πλανάται πάνω από τα κεφάλια χιλιάδων Ελλήνων δανειοληπτών που έχουν υποθηκεύσει ακίνητα ως εγγύηση. Αν πάει κάτι στραβά, που αυτό τον καιρό μόνο στραβά μπορεί να πάει, ξένες εταιρείες, με έδρες σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού, χτυπούν πόρτες, στέλνουν εξώδικες διαμαρτυρίες, κάνουν αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων, κοντολογίς, παίρνουν ακίνητα ή αυτοκίνητα, ό,τι είναι πιο προσιτό.
Ενας διεθνοποιημένος, αόρατος και πανίσχυρος εισπρακτικός ιστός που η τραπεζική αράχνη έχει απλώσει με περισσή μαεστρία.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν τα τελευταία χρόνια φτιάξει τον εξής μηχανισμό, που λόγω της κρίσης έχει πάρει μπροστά για τα καλά: Με σκοπό την αναζήτηση ρευστότητας έχουν ιδρύσει άλλες θυγατρικές εταιρείες, υπό τον γενικό χαρακτηρισμό «χαρτοφυλάκια εγγυήσεων» και εταιρείες «ειδικού σκοπού» με το 51% των μετοχών να ανήκει υποχρεωτικά στη μητρική. Πωλούν σε αυτές, ουσιαστικά στον εαυτό τους, τις προβληματικές συμβάσεις δανείων πελατών τους.
Αυτές οι εταιρείες αναζητούν άλλες τράπεζες ή θεσμικούς επενδυτές που θα αγοράσουν τις συμβάσεις αυτές με σκοπό να ενισχυθεί η ρευστότητα της τράπεζας από την οποία πήρε το δάνειο αυτός που πλέον αδυνατεί να πληρώσει.
Κι έτσι, η ξένη εταιρεία, το «χαρτοφυλάκιο εγγυήσεων» δηλαδή, αποκτά το δικαίωμα να εισπράξει τις απαιτήσεις της τράπεζας. Το σκηνικό είναι γνωστό στους οικονομικούς κύκλους, αλλά όχι στους καταναλωτές που παραλαμβάνουν έγγραφα απαιτήσεων από εταιρείες με ξενικούς τίτλους και έδρες στο Λονδίνο -σύμφωνα με τα έγγραφα που έχει η «Ε» στα χέρια της- ή αλλού.
Μέχρι τώρα όλα φαίνονται νόμιμα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι ναι μεν η μεταβίβαση της διεκδίκησης σε τρίτο πρόσωπο περιλαμβάνεται στα ψιλά γράμματα των συμβάσεων, αλλά όταν η τράπεζα προχωρήσει στη μεταβίβαση οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τον καταναλωτή, κάτι που δεν γίνεται. Κι έτσι ο πελάτης που βρέθηκε στη δύσκολη στιγμή, ενημερώνεται ξαφνικά ότι δεν χρωστάει στην Ελλάδα αλλά στην Αγγλία...
Η μεγάλη άγνωστη παγίδα
Πρόκειται για εταιρείες που υπάγονται σε ειδικά φορολογικά καθεστώτα και νομικά συστήματα.
Μία από τις πιο σημαντικές συνέπειες της λειτουργίας αυτών των εταιρειών για τους Ελληνες δανειολήπτες είναι η εξής: Για παράδειγμα, κάποιος για δάνειο 30.000 ευρώ έχει υποθηκεύσει την ακίνητη περιουσία του και αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε δόση, ας πούμε, 600 ευρώ τον μήνα λόγω της αποδεδειγμένης μείωσης των αποδοχών του οι οποίες μειώθηκαν στα 1.200 ευρώ μηνιαίως. Τότε, βάσει εσωτερικής εγκυκλίου μιας ιδιωτικής τράπεζας, η οποία στηρίζεται σε γενικότερη οδηγία της Τραπέζης της Ελλάδος, απολαμβάνει το δικαίωμα να μην πληρώνει περισσότερα από το 40% του ετήσιου εισοδήματός του για στεγαστικά προϊόντα.
Σε περίπτωση καταναλωτικών το ποσοστό είναι μικρότερο, 30%, καθώς η έκθεση της τράπεζας σε κίνδυνο είναι μεγαλύτερη. Κάτι που ακούγεται σχετικώς δίκαιο. Στην περίπτωση, όμως, που το αίτημα διεκδικείται να ικανοποιηθεί από εταιρεία που λειτουργεί υπό το βρετανικό, φέρ' ειπείν, νομικό καθεστώς, τότε η ίδια δεν είναι υποχρεωμένη να σεβαστεί την οποιαδήποτε εγκύκλιο. Δηλαδή, η ξένη εταιρεία δεν θα μειώσει τις απαιτήσεις της στην περίπτωση των κουρεμένων αποδοχών του Ελληνα δανειολήπτη, όπως θα έκανε μια ελληνική.
Αυτή την περίοδο, οι εταιρείες που έχουν ιδρύσει όλες οι ελληνικές τράπεζες είναι περίπου είκοσι. Σύμφωνα με μια λίστα που έχει η «Ε» στα χέρια της όλες -στα ονόματά τους παρουσιάζονται βασικές ομοιότητες και ελάχιστες διαφοροποιήσεις- έχουν έδρα το ίδιο κτίριο αλλά και τον ίδιο όροφο στο Λονδίνο («όνομα εταιρείας», Fifth Floor 6, Broad Street Place). Πρόσφατα μια ελληνική ιδιωτική τράπεζα, που έχει ιδρύσει αρκετές από αυτές, «πούλησε» 4.500 συμβάσεις δανείων σε θυγατρικές της, κάτι που έφερε στα ταμεία της περίπου 800 εκατ. ευρώ ζεστό χρήμα. Εννοείται ότι οι 4.500 συμβάσεις είναι υπερπολλαπλάσιας αξίας.
Να προσέχουμε την υπογραφή μας
Στις συμβάσεις που υπογράφει ο δανειολήπτης με τις τράπεζες αναφέρεται σαφώς ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα διατηρούν το δικαίωμα να εκχωρήσουν σε τρίτους την είσπραξη των απαιτήσεών τους. Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, οι πελάτες έχουν κάθε δικαίωμα να μην υπογράψουν τον συγκεκριμένο όρο στη σύμβασή τους με την τράπεζα. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να κατορθώσει κάποιος να εντοπίσει αυτόν τον όρο μέσα στο σχοινοτενές συμβόλαιο. Ακόμα, όμως, και αν δεν κάνει κάτι τέτοιο έχει κάθε δικαίωμα να:
- προσφύγει κατά της τράπεζας η οποία, σύμφωνα με τον νόμο, είναι υποχρεωμένη να τον ενημερώσει εγγράφως για την εκχώρηση του δικαιώματος είσπραξης των απαιτήσεών της, από ποια εταιρεία και κάτω από ποιες προϋποθέσεις.
- προσφύγει κατά της ίδιας της εταιρείας που ανέλαβε την είσπραξη με το ίδιο σκεπτικό.
Πηγή : Ελευθεροτυπία

Αμα είσαι χουβαρντάς , το δείχνεις.


Όπως αποκάλυψε σήμερα η εφημερίδα DERBY , οι παίκτες του Παναθηναϊκού μάζεψαν μόνο 1300 ευρώ ως βοήθημα στον ερασιτέχνη.


Εξαίρεση οι Σισέ (10.000 ευρώ), Κατσουράνης (5.000 ευρώ) και Καραγκούνης (3.000 ευρώ). Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές μάζεψαν το …συγκλονιστικό ποσό των 1300 ευρώ το οποίο και δεν δέχτηκε να πάρει ο τέως πρόεδρος του Ερασιτέχνη Νίκος Ρισβάς θεωρώντας την προσφορά εξευτελιστική.

Με την ΔΕΘ που γίνεται χαμός, θα μπεί κανένας φυλακή;


Μια αποπομπή, μια παραίτηση, κατηγορίες για ατασθαλίες, διαφθορά, αδιαφάνεια και πολλές καταγγελίες περιλαμβάνονται στο "εορταστικό" μενού της ΔΕΘ. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας ζήτησε τις παραιτήσεις τόσο του προέδρου όσο και του εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου, ενώ ήδη η Εισαγγελία Πλημμελιοδικών Θεσσαλονίκης διέταξε προκαταρκτική έρευνα για να διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών.


Όλα ξεκίνησαν με την συνέντευξη τύπου του Γιάννη Κωνσταντίνου  και τις κατηγορίες για εστίες διαφθοράς, αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας που εντόπισε στο εσωτερικό της εταιρίας. Απάντηση άμεση ήρθε από τον έτερο απομακρυνόμενο από τη ΔΕΘ, το εκτελεστικό μέλος της, Κώστα Μαυράκη  ο οποίος τόνισε ότι θα απαντήσουν τα δικαστήρια.
 Οι αποκαλύψεις όμως του κ. Κωνσταντίνου, έφερε την αντίδραση και του δημοσιογράφου Μιχάλη Αλεξανδρίδη με σχετική του δήλωση, αλλά και του πρόεδρου και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρίας "To the Point"  Δημήτρη Κατσαντώνη 
 Κύκλοι, του πρώην προέδρου της ΔΕΘ Γιάννη Κωνσταντίνου θέτουν ζήτημα δεοντολογίας αναφορικά με τις περιπτώσεις Αλεξανδρίδη και Κατσαντώνη. «Όταν επιδιώκουμε διαφάνεια παντού αυτό γιατί να μην ισχύει και για την περίπτωση των δημοσιογράφων; Είναι περίεργη η σύμπτωση να εμφανίζονται αρνητικά δημοσιεύματα αμέσως μετά την απόρριψη του δημοσιογράφου. Κάθε δημοσιογραφική κριτική είναι επιθυμητή εφόσον δηλώνεται ταυτόχρονα το αρνητικό αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης γύρω από μια εργασιακή συνεργασία. Από την άλλη μεριά είναι ευρύτερο θέμα δεοντολογίας η διενέργεια δήθεν πρόχειρων διαγωνισμών οι οποίες οδηγούν σε περίεργες  μειώσεις όταν χωρίς διαφοροποίηση του αντικειμένου οδηγούνται σε χαμηλότερες τιμές μόνο και μόνο επειδή εμφανίζονται χαμηλότερες προσφορές ανταγωνιστών. Τέλος, είναι περίεργη η σύμπτωση να εμφανίζεται ανώνυμο blog, τα ψηφιακά ίχνη του οποίου αποδεικνύουν ότι η δημιουργία  αποτέλεσε έργο εταιρίας συμφερόντων του κ. Κατσαντώνη.» ανέφεραν χαρακτηριστικά.